28 Ιουλ 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 30

Kέρδισαν τελικά οι προσφεύγοντες για την επιστροφή του 15% του φόρου που επιβάλλεται στο Επίδομα Υπηρεσίας Αλλοδαπής! Ήδη με το άρθρο 8 του σχεδίου νόμου «Αναμόρφωση νομικού πλαισίου ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και επιβολή ειδικού φόρου και έκτακτης εισφοράς, ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και λοιπές διατάξεις» με πονηρή διατύπωση και ομιχλώδη εισηγητική έκθεση καταργείται πλέον η αυτοτελής φορολόγηση του ΕΥΑ από 1.1.2010. Με άλλα λόγια: στο εξής το επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής θα εκλαμβάνεται κανονικά ως εισόδημα και θα φορολογείται ανάλογα… Κατά τα άλλα η κα Μπακογιάννη είχε υποσχεθεί την κατάργηση της εν λόγω άδικης φορολογίας. Με τον τρόπο αυτό οι μανδαρίνοι του Γενικού Λογιστηρίου πήραν την μικρή εκδίκηση τους για την παραβίαση της σιωπηλής συμφωνίας με την οποία συνοδεύτηκε η μεγάλη αύξηση του ΕΥΑ το 1997 με την έγερση προσφυγών στα φορολογικά δικαστήρια για την αναζήτηση του 15% ως αχρεωστήτως καταβληθέντος. Να δούμε βέβαια τώρα πως θα βρίσκουνε κόσμο να πηγαίνει στις αρχές εξωτερικού και δη στις δυσμενείς.

  • Νέος επίτιμος πρόξενος της Νορβηγίας στο Πειραιά ανέλαβε ο τέως υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Σαραντίτης. Παλιός γνώριμος της Νορβηγίας μιας και συνεργάστηκε στενά (κι ίσως ακόμη) με την NORTELKOM, την νορβηγική εταιρία κινητής τηλεφωνίας με την οποία είχαν κερδίσει και τη μια άδεια παλιότερα στο Μαυροβούνιο…

Παράταση για έως την 26.9.2010 έλαβε ο τέως γενικός γραμματέας πρέσβης κ. Γιώργος Σαββαΐδης. Οι προσβλέποντες σε θέση full ambassador ας διαγράψουνε λοιπόν την θέση του έως τα Χριστούγεννα του 2010 (υπάρχει και το 3μηνο γαρ).

  • Έντονη είναι η φήμη ότι ο πρέσβης Γιάννης Κοραντής, ο οποίος, αφού δεν ζήτησε τη 3ετη παράταση που δίνει ο νόμος, είχε ήδη αφυπηρετήσει το τέλος του Μαρτίου (μαζί με τους πρέσβεις Νικολαΐδη και Σημαντηράκη) θα πολιτευθεί με το ΛΑΟΣ. Οι φήμες πάντως που διαδίδουν οι άσπονδοι φίλοι του ότι θα αναλάβει το οικογενειακό φροντιστήριο διπλωματικής τέχνης μάλλον διαψεύδονται ως αστείο. Άλλη κακία που ακούσθηκε είναι ότι ο κ. Κοραντής έφυγε νωρίς και δεν πρόλαβε να τακτοποιήσει στο ΥΠΕΞ και άλλη μία από τις κόρες του ως διπλωματικό. Στα ευχάριστα που αφορούν την παρούσα στήλη: καθησυχασμένοι εμφανίζονται συνεργάτες της στήλης που υποψιάζονταν έντονα ότι κάποιος τους παρακολουθούσε (η φήμη είχε κυκλοφορήσει έντονα στο ΥΠΕΞ όταν ήταν γενικός διευθυντής ο κ. Χισκάκης). Στα σοβαρά της υποθέσεως τώρα: Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η κα Μπακογιάννη, γνωστή φίλη του κ. Κοραντή, δεν τον υπερασπίστηκε, αλλά αντίθετα κάλυψε την επιλογή Παυλόπουλου. Πέρα από τα αντανακλαστικά που αφορούν την υποτιθέμενη στήριξη του αντίπαλου στην οικογένεια βουλευτή Χανίων κ. Μαρκογιαννάκη προς τον κ. Κοραντή, πολλοί λένε ότι η κα Μπακογιάννη ήταν δυσαρεστημένη με τον κ. Κοραντή λόγω προειδοποιήσεων που είχε απευθύνει έγκαιρα ως προς τις τουρκικές προθέσεις.

Σχολιασμού έτυχε, τις τελευταίες ημέρες, επίσης το γεγονός ότι έγινε Ανώτατο Υπηρεσιακό προαγωγών πριν την αφυπηρέτηση των full ambassadors που φεύγουν το Φθινόπωρο. Μήπως κάποιοι φοβούνται εκλογές και ξαναμοίρασμα της τράπουλας; Ή έχουν βάση οι φήμες που θέλουν την κα Μπακογιάννη να μετακινείται μετά τον Δεκαπενταύγουστο;

  • Στο Μπάιροϊτ για το φεστιβάλ όπερας συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρέσβης στο Βερολίνο, Τάσος Κριεκούκης. Το ενδιαφέρον της ιστορίας έγκειται στις φήμες ότι ο κ. Κριεκούκης οργάνωσε την επίσκεψη στο πλαίσιο «μαγειρέματος» να διαδεχθεί τον πρέσβη κ. Γεωργίου ως γενικός γραμματέας της προεδρίας στο τέλος του έτους, παίρνοντας ενδεχομένως και 3ετη παράταση. Κατά πολλούς η υπόθεση συνδέεται και με την εκφρασμένη επιθυμία του διευθυντή του ιδιαιτέρου γραφείου του κ. Παπούλια και παλιού εκπροσώπου τύπου του ΥΠΕΞ,. Κώστα Μπίκα, ΠΥΒ, να αναλάβει πρέσβης στο Βερολίνο (διεμβολίζοντας έτσι τον πρέσβη στο Λίβανο, Πάνο Καλογερόπουλο που διεκδικεί από καιρό την εν λόγω πρεσβεία). Πολλοί μυρίζονται κάποια κρυφή συμφωνία, διότι στο μεταξύ έντονα ακούγεται ότι για πρέσβης στο Βερολίνο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και ο Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών υποθέσεων,. Δημήτρης Ράλλης που ως full ambassador (οι γερμανοί είναι γνωστό ότι επιθυμούν senior ambassador ως πρέσβη) θα έχει εξ ορισμού το προβάδισμα τον Δεκέμβριο που αφυπηρετεί κανονικά ο κ. Κριεκούκης.

Θύμα της προσπάθειας της να επιβάλει την νομιμότητα έπεσε η εμπειρογνώμονας πρεσβευτής που προσέφυγε κατά των πράξεων μετάταξης εμπειρογνωμόνων από το ΥΠΕΘΟ. Παραλήφθηκε στην προαγωγή της. Κρίμα, γιατί είναι και της παράταξης..

  • Ένα χρόνο νέα ηγεσία στο κλάδο ΟΕΥ και μπορεί ήδη να γίνει ένας πρώτος απολογισμός, ο οποίος θα είναι και εύκολος. Τίποτα δεν έγινε. Ακόμα και οι υπεσχημένες 15 νέες θέσεις γενικών συμβούλων γίνανε πρώτα 10 μόλις ανέλαβε η νέα διοίκηση και μετά 5. Και αυτές ακόμα έχουν κωλύσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ φαίνεται ότι έχει προκύψει και θέμα νομιμότητας. Όσο για τους νέους ΟΕΥ που ακούσανε τις υποσχέσεις του Θ. Σκυλακάκη και ψηφίσανε ομαδικά την νέα διοίκηση, ακόμα περιμένουνε να τους κάνουνε διπλωμάτες. Άλλωστε το τελευταίο σενάριο μιλάει για αναγκαστική μετάταξή τους στο Υπουργείο Ανάπτυξης ή στο ΕΒΕΑ. Όσο για τις υποσχέσεις του νέου δ.σ. ακόμα περιμένουμε το «δημοψήφισμα» για το μέλλον του κλάδου.

Εκ των ηρακλέων που στηρίζουν την ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ αποδεικνύεται ο συνταξιούχος πρέσβης Μπάμπης Χριστόπουλος. Γνωστός για την αγάπη του στα ταξίδια, πολύπειρος και παιδί του ΥΠΕΞ (ο πατήρ του διατέλεσε και μόνιμος υφυπουργός) έχει ως περιοδεύων πρέσβης βγάλει ασπροπρόσωπη την χώρα ουκ ολίγες φορές. Για να δούμε αν τουλάχιστον θα είναι ένας από τους εκ προσωπικοτήτων πρέσβεις (όπως και ο άλλος «ήρωας» της προεδρίας συνταξιούχος πρέσβης, Νίκος Καλατζιανός) που η κα Μπακογιάννη λέγεται ότι θα προτείνει μέσα στις επόμενες βδομάδες στο Υπουργικό Συμβούλιο (άλλη φήμη που αποτελεί δείγμα ότι η κα Μπακογιάννη ετοιμάζεται για μετακίνηση). Κύρια εκλεκτή φαίνεται πάντως ότι θα είναι η συνεργάτης της και τέως υφυπουργός καθηγήτρια κα Καλλιόπη Μπουρδάρα (ο σύζυγος της, Γιώργος Παναγιωτόπουλος αφυπηρέτησε μόλις από πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεν υπάρχει πλέον οικογενειακός λόγος να μένει στην Αθήνα). Η επί μακρόν αναμενόμενη τοποθέτηση της κας Μπουρδάρα στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην UNESCO θα πραγματοποιηθεί μόλις λήξει η θητεία του κ. Αναστασόπουλου ως προέδρου της Γενικής Συνέλευσης, όπου διακρίθηκε με πολλά, αλλά κυρίως με τα συγχαρητήρια που έστειλε ως πρόεδρος της Συνέλευσης στον κ. Ομπάμα για την εκλογή του, χωρίς να την ρωτήσει (οι Ιρανοί λέγεται ότι δεν το διασκέδασαν καθόλου !)

· Σημαντικό μέρος του υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί ή έχει μεταβεί στην Πάρο για διακοπές. Σπίτι διαθέτουν εκεί οι πρέσβεις Διάθεσης, Θεοφιλόπουλος, κ.ά. και ενδεχομένως να τους πετύχουμε και σε φωτογραφικά ενσταντανέ, οπότε θα σας τους δείξουμε για του λόγου το αληθές. Ακόμη πλήθος διπλωματών όλων των βαθμίδων, διαλέξει την Πάρο για διακοπές, από το Αγκίστρι ως τη Νάουσα και τον Αμπελά…

Αυτή η υπόθεση των υποκλοπών των τηλεφωνημάτων και SMS της συμμορίας με το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ, κατάφερε να μπλέξει ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα αλλά και το δημόσιο. Κανείς δεν έχει μείνει στο απυρόβλητο, δείχνοντας σαν ένας καθρέφτης πόσο βρώμικη είναι η κοινωνία, σε ιδιωτικό και κρατικό τομέα. Αλλά δεν φταίει φυσικά η … « άτιμη καινονία μπάρμπα» (που έλεγαν στις παλιές ελληνικές ταινίες) αλλά το γεγονός πως κάποιοι τα «έπιαναν». Έτσι και προχθές ακούσαμε πως τα «έδιναν» σε κάποιον δικό τους στην Αλβανία (σε πρεσβεία ή προξενείο, το αγνοούμε) και έπαιρναν βίζα για όποιον ήθελαν. Σε «καλή μεριά», που λένε εκεί στη Γενική Επιθεώρηση. Πάλι με την Αλβανία θα ασχολείστε…

Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ - Ελληνική παρέμβαση

Tα ζητήματα της διεύρυνσης, της λαθρομετανάστευσης και της κλιματικής αλλαγής απασχόλησαν το χθεσινό - πρώτο υπό σουηδική προεδρία - Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της διεύρυνσης και ειδικότερα την υποψηφιότητα της Τουρκίας, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ότι ενημέρωσε διεξοδικά τους ομολόγους της για την «προκλητική πολιτική αμφισβητήσεων» που ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες η Άγκυρα. Μια πολιτική, που όπως η υπουργός τόνισε «έφθασε στο σημείο των διαδοχικών υπερπτήσεων τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από το ελληνικό έδαφος, αλλά και στην απόπειρα δέσμευσης τμημάτων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «η πολιτική αυτή είναι απαράδεκτη» και ότι οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ θα πρέπει να έχουν σαφή εικόνα της κατάστασης ενόψει του Δεκεμβρίου, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Τουρκία στην πορεία της προς την προσχώρηση στην ΕΕ.
«Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της» τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εδράζονται σε αρχές οι οποίες ορίζουν σαφώς την υποχρέωση σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
«Συμμόρφωση α λα καρτ και επιλεκτική εφαρμογή των συμφωνηθέντων δεν μπορεί να γίνει δεκτή» ανέφερε ακόμη η υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ταυτόχρονα πως «αν η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της».
Η Ελλάδα είναι ο πιο ειλικρινής υποστηρικτής της τουρκικής ένταξης, ανέφερε στη συνέχεια η υπουργός, ξεκαθαρίζοντας όμως παράλληλα ότι όσο σταθερή είναι η ελληνική υποστήριξή της τουρκική υποψηφιότητας, εξίσου σταθερή είναι και η θέση της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. «Εκπτώσεις σε αυτή τη βασική μας θέση δεν θα γίνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ντ. Μπακογιάννη. Κληθείσα τέλος να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις βουλευτή του ΛΑΟΣ περί ενδεχόμενης κατάρριψης στο μέλλον τουρκικού αεροσκάφους, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία και κατέληξε λέγοντας ότι η αμετροέπεια, η επιπολαιότητα και ο αντιπολιτευτικός οίστρος έχουν τα όριά τους.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα που απασχόλησε το σημερινό Συμβούλιο, αυτό της λαθρομετανάστευσης, η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ αναγνωρίζουν πλέον ότι έχει πανευρωπαϊκές διαστάσεις και ότι η αντιμετώπισή του απαιτεί συντονισμό και κοινή δράση. Το γεγονός ότι η σουηδική προεδρία το έχει περιλάβει στις βασικές προτεραιότητές της καταδεικνύει ότι η εκστρατεία ευαισθητοποίησης που έκανε η Ελλάδα από κοινού με τους νότιους εταίρους της αποδίδει καρπούς, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών, η οποία τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της κοινοτικής υπηρεσίας για τη φύλαξη των συνόρων (FRONTEX). Τάχθηκε επίσης υπέρ της υπογραφής και εφαρμογής των συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστών καθώς και υπέρ του επιμερισμού του βάρους της διαχείρισης της λαθρομετανάστευσης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών η κα Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα, ενόψει της συνόδου της Κοπεγχάγης ενεθάρρυνε τη σουηδική προεδρία να έλθει σε διαπραγματεύσεις με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Κίνα με σκοπό τη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το ΠΑΣΟΚ

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε τα εξής:

«Δυστυχώς, όσα επισήμως γνωρίζουμε προέρχονται μόνο από τις δημόσιες δηλώσεις της κυρίας υπουργού Εξωτερικών. Από πληροφορίες, ωστόσο, προερχόμενες από τη Λευκωσία και τις Βρυξέλλες, συνάγεται ότι λόγω έλλειψης προετοιμασίας, οι παρεμβάσεις της υπουργού δεν οδήγησαν τους συναδέλφους της σε θετικές αντιδράσεις. Ως γνωστόν, στην Ε.Ε. και σε πολιτικό επίπεδο, η έλλειψη προετοιμασίας κοστίζει ακριβά, ειδικά όταν στην άμεση προοπτική της Ελλάδας υπάρχουν οι εξελίξεις των ευρωτουρκικών σχέσεων με ορόσημο τον Δεκέμβριο του 2009».

Άλλα θέματα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν χθες στην παράταση της εντολής για την αποστολή ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός στην Γεωργία για ένα ακόμη έτος ,αλλά δεν συζήτησαν το ενδεχόμενο άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να ενταχθούν στην αποστολή.
Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν επίσης να επεκταθεί η εντολή μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου 2010,ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.Ο ίδιος είπε ότι δεν έγινε συζήτηση,όπως είχαν ζητήσει ορισμένες χώρες της ΕΕ,για το ενδεχόμενο άλλες χώρες,μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ,να ενταχθούν στην αποστολή. "Η συμμετοχή χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητηθεί το φθινόπωρο",ανέφερε προς το Ρόιτερ ο αξιωματούχος.Ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ ανησυχούν ότι μία ενδεχόμενη πρόσκληση των ΗΠΑ για ένταξη στην αποστολή μπορούσε να εξοργίσει την Ρωσία,που είναι προμηθευτής κλειδί της ΕΕ στον ενεργειακό τομέα.
"Είναι πρόωρο να συζητηθεί εάν θα αλλάξει η ενσωματωθεί μία νέα εντολή η ο αριθμός των συμμετεχόντων και ιδιαίτερα των χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ",τόνισε προς τους δημοσιογράφους ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.
Οι αποστολές επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη που είχαν αναπτυχθεί στην Αμπχαζία και την Νότια Οσετία μέχρι τον πόλεμο της Ρωσίας με την Γεωργία,πέρυσι,αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την Γεωργία όταν η Ρωσία απέρριψε την παράταση των εντολών τους.Ετσι η αποστολή επιτήρησης της ΕΕ παρέμεινε η μόνη στην Γεωργία,από το έδαφος της οποίας διακινείται μία μεγάλη ποσότητα πετρελαίου και αερίου προς την Δύση.
Η Μόσχα αναγνωρίζει την Αμπχαζία και την Νότια Οσετία ως ανεξάρτητα κράτη.
Η ΕΕ είχε αναπτύξει 225 άοπλους παρατηρητές στην Γεωργία μετά από τον διαρκείας πέντε ημερών πόλεμο,πέρυσι,Ρωσίας-Γεωργίας,για να επιτηρούν μία εύθραυστη κατάπαυση του πυρός,αλλά τους έχει απαγορευθεί η πρόσβαση και στις δύο περιοχές και οι παρατηρητές πραγματοποιούν περιπολίες μόνο μέχρι τα ντε φάκτο σύνορα της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Πως αντιμετωπίζει ο Μπορίσοφ τους αγωγούς

Η βουλγαρική εφημερίδα ΣΤΑΝΤΑΡΤ δημοσιεύει εκτενή συνέντευξη του νέου Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, για τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Ο κ. Μπορίσοφ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις σχέσεις με τη Ρωσία και στην ενεργειακή πολιτική της νέας κυβέρνησης. Το σχετικό απόσπασμα έχει ως εξής:
Ερώτηση: «Μιλώντας για γεωπολιτική, μεγάλη κριτική σας ασκήθηκε από τα ρωσικά ΜΜΕ. Η νίκη του GERB στις εκλογές έγινε δεκτή με απαισιοδοξία. Τι εξωτερική πολιτική θα ασκήσετε σε σχέση με τη Ρωσία
Μπορίσοφ: «Νομίζω ότι οι σχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης με τη Ρωσία δεν αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Σε αντίθεση με άλλους, εγώ δεν έχω ούτε κόμπλεξ, ούτε είμαι “φορτισμένος” στην συνεργασία μου με τους Ρώσους. Δεν είναι τυχαίο ότι έχω τιμηθεί με ανώτατες αστυνομικές διακρίσεις και στην Ευρώπη, και στη Ρωσία, και στις ΗΠΑ. Διότι η προσπάθεια καταπολέμησης της λαθρεμπορίας ναρκωτικών, της λαθρεμπορίας τσιγάρων και αλκοόλ, της παραχάραξης χρημάτων, γίνεται από όλες τις αστυνομίες του κόσμου, που πρέπει να συνεργαστούν για να συλληφθούν οι εγκληματίες. Ότι είναι ωφέλιμο για τη Βουλγαρία, δεν έχω την πρόθεση να το σταματήσω ή να το καταστρέψω, μόνο και μόνο επειδή αφορά και τη Ρωσία. Ακριβώς το αντίθετο».

Ερώτηση: «Ουσιαστικά, οι μεγαλύτερες ανησυχίες αφορούν τα κυριότερα ενεργειακά σχέδια, για τα οποία οι εμπειρογνώμονες του GERB διατύπωσαν αρνητικές κρίσεις. Ποια είναι η δική σας θέση;»
Μπορίσοφ: «Ξεκινούμε με το σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μου, σχέδιο, τον αγωγό South Stream, καθώς και με την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Nabucco. Έχουμε τη σπάνια ευκαιρία να περνούν από το έδαφός μας δύο τεράστιοι αγωγοί φυσικού αερίου. Ο South Stream θα προμηθεύει με φυσικό αέριο τη Σερβία, τη Μακεδονία, την Ιταλία, σχεδόν όλα τα Βαλκάνια. Ποιο λόγο έχουμε να τον σταματήσουμε; Τι θα κερδίσουμε; Αντίθετα, οι ενέργειές μας πρέπει να έχουν ως στόχο να κερδίσουμε περισσότερα από τα τέλη διέλευσης. Επίσης, μπορούμε πάντα να αυξήσουμε τη χωρητικότητα του σταθμού αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Τσίρεν μέχρι τα 10 εκατ. κυβικά μέτρα, να τον συνδέσουμε με την Ελλάδα. Έτσι θα έχουμε ασφάλεια, σε περίπτωση που η Ουκρανία δημιουργήσει προβλήματα. Γιατί, λοιπόν, να μην περνούν από τη Βουλγαρία και ο South Stream και ο Nabucco; Δεν μπορώ να βρω επιχείρημα να μην συμβεί αυτό».
Ερώτηση: «Θα μπορέσετε να συμφωνήσετε τους καλύτερους όρους για τη Βουλγαρία;»
Μπορίσοφ: «Φυσικά, όταν μιλάμε για αυτά τα σχέδια, δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο των συμφωνιών, που υπογράφηκαν στο σκοτάδι. Γι’ αυτό εκφράσαμε την αντίθεσή μας. Δείτε για παράδειγμα τον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Μπέλενε – τρεις φορές τον έχουν εγκαινιάσει και ακόμα δεν γνωρίζουμε το τελικό κόστος. Δεν γνωρίζουμε πόσο κοστίζει το “Μπέλενε”, πόσα χρήματα έχουν δοθεί μέχρι σήμερα και πόσα πρέπει ακόμα να πληρώσουμε, ώστε να ολοκληρωθεί. Και όταν αρχίσει να λειτουργεί, ποια θα είναι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγεται στο σταθμό. Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την απόσβεση της επένδυσης. Εσείς το γνωρίζετε;»
Ερώτηση: «Όχι»
Μπορίσοφ: «Ούτε εγώ το γνωρίζω. Και δυστυχώς, ούτε ο (πρώην Πρωθυπουργός) Στανίσεφ, ούτε ο (πρώην Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας) Πέταρ Ντιμιτρόφ μας το είπαν.»
Ερώτηση: «
Τι θα κάνετε σε σχέση με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη;»
Μπορίσοφ: «Φιλοδοξία μας ήταν πάντα η προστασία του περιβάλλοντος. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο το πιο όμορφο κομμάτι της Βουλγαρίας, όπου υπάρχουν μεγάλες επενδύσεις ιδιωτών σε μικρά, μεσαία και άλλα ξενοδοχεία. Υπάρχουν τουρίστες, αλιείς. Πρέπει να εξασφαλίσουμε καθαρό περιβάλλον.»

Καταγγελίες για τη Γενική Γραμματεία Τύπου

Από την Ένωση Ακολούθων Τύπου του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚ-ΔΥ ΓΓΕ-ΓΓΕ) λάβαμε την παρακάτω επιστολή - καταγγελία της ηγεσίας της ΓΓΤ που παραθέτουμε αυτούσια:

« Σ Ε Μ Ν Α Κ Α Ι ΤΑ Π Ε Ι Ν Α»!!!!!!!!!!!

Καταγγέλλουμε την πολιτική και τη κακοδιαχείριση της Ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας – Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης (τον παρόντα -απόντα Υφυπουργό Τύπου κ. Γκιουλέκα, μαζί με το πρωτοπαλίκαρο του τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης κ. Λειβαδά) που εν μέσω της οικονομικής εξαθλίωσης που έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους η ανικανότητα της παρούσας κυβέρνησης, αποφάσισε και διέταξε 52 μετακινήσεις από και προς τα «ταλαίπωρα» Γραφεία Τύπου Εξωτερικού!

Πως συνάδουν τώρα όλα αυτά με τις εξαγγελίες για πάγωμα των δημοσίων δαπανών, της περιστολής εξόδων, της λιτότητας, της σεμνότητας και ταπεινότητας, μόνο αυτοί ξέρουν.

Ο «σχεδιασμός» πλήρωσης των θέσεων αυτών με βάση μόνο τις «πελατειακές σχέσεις» και όχι την εμπειρία και τις αντικειμενικά υπάρχουσες υπηρεσιακές ανάγκες που να καλύπτονται από τις αναγνωρισμένες υπηρεσιακές δυνατότητες των συναδέλφων, αναδεικνύει για ακόμα μια φορά την προνομιακή μεταχείριση των «φίλων και κουμπάρων» σε βάρος των μη «αρεστών».

-Υπάλληλοι χωρίς εμπειρία τοποθετούνται προϊστάμενοι σε Γ.Τ.Ε., ενώ άλλοι με εμπειρία και προσόντα παραμένουν σε αχρηστία για χρόνια στην Κεντρική Υπηρεσία.

-«Μαθουσάλες» με πολυετή θητεία σε Γ.Τ.Ε., τοποθετούνται προκαταβολικά (καβατζάροντας τις θέσεις μήπως και τις χάσουν) σε Γ.Τ.Ε. χωρίς να έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη διετία στην Κεντρική Υπηρεσία. Μερικοί δε, δεν έχουν μπει καν στον κόπο να υποβάλλουν αίτηση τοποθέτησης.

-Υπάλληλοι αποσπασμένοι ή μη, για χρόνια σε Γραφεία Πολιτικά και Υπουργικά, επιβραβεύονται με μια τοποθέτηση σε Γραφεία της αρεσκείας τους, για να ολοκληρωθεί η συνεχιζόμενη τακτική των «Golden boys» αλλά και των «Golden girls».

-Χωρίς ουσιαστική εξέταση των φακέλων όλων των υποψηφίων η Διοίκηση, δεν μπήκε καν στον κόπο να αναρτήσει τις προς πλήρωση θέσεις για τους Συμβούλους –Γραμματείς και να ανακοινώσει τις τοποθετήσεις προς γνώση και επαρκή προετοιμασία.

-Τα διορισμένα μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου σε μια επαναλαμβανόμενη παράσταση Muppet Show, ενέκριναν τις άνωθεν εντολές, χωρίς αισχύνη και δημοκρατικό διάλογο, εξαγοράζοντας τις υπογραφές τους με εύλογα προσωπικά ανταλλάγματα, του παρελθόντος αλλά και του παρόντος. Το ιστορικό τραγικό πακέτο της συνταγής δύο σε ένα, Παπαρσένος και Πανούσης με παυσίπονα εγωκεντρισμού, αδιαφορίας και ατολμίας, έδειξε για μια φορά ακόμη πως λειτουργούν τα πιόνια της εξουσίας εις βάρος των συναδέλφων τους.

Το κακό είναι ότι οι κύριοι αυτοί ως χαμαιλέοντες προσαρμόζονται σε κάθε αλλαγή από γαλάζιοι σε πράσινοι, με ροζ πινελιές ενίοτε.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, πρέπει να τεθεί ένα τέλος στη λαίλαπα και κακοδαιμονία της σημερινής κατάστασης. Να σταματήσει ο κατήφορος της εξουσίας εδώ και τώρα.

Να σταματήσουν τα παιχνίδια πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, όταν οι μισθοί πείνας που παίρνουμε εξανεμίζονται από την πρώτη εβδομάδα του μήνα. Όταν υπάρχουν εργαζόμενοι που αδυνατούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Όταν υπάρχουν εργαζόμενοι πολλαπλών ταχυτήτων, ωρομίσθιοι, συμβασιούχοι και ανασφάλιστα stage.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΑΣ!

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ :

- Να δημιουργηθεί επετηρίδα για την αξιοκρατική στελέχωση των θέσεων απ΄όλους τους κλάδους των εργαζομένων.

- Να μοριοδοτηθεί η επιλογή συναδέλφων με βάση την υπηρεσία, βαθμό, πτυχία και άλλα προσόντα.

-Να εξετάζονται και να δίνονται αιτιολογημένες απαντήσεις σ΄όλους τους συναδέλφους που έχουν υποβάλλει αιτήσεις.

-Να τίθενται υπόψη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου όλες οι υποβληθείσες προς αξιολόγηση αιτήσεις και να τεκμηριώνεται εξίσου τόσο η απόρριψη όσο και η τοποθέτηση.

-Να ανταποκρίνεται η εξουσία στις ανάγκες και τα προβλήματα των εργαζομένων και όχι να υπηρετεί και να εξυπηρετεί τους ολίγους την αναξιοκρατία, την αναποτελεσματικότητα και την ιδιοτέλεια.

Συστήνουμε στον κ. Γκιουλέκα αν θέλει να αυτοπαρουσιάζεται σαν «εκσυγχρονιστής και ως ο κατάλληλος για την κατάλληλη θέση» να συνετίσει τους περί αυτού επιβαλλόμενους άνωθεν συνεργάτες του «Γραμματείς και Φαρισαίους» και ας προσπαθήσει έστω και τώρα να μάθει τους κανόνες μιας χρηστής και ευνομούμενης Διοίκησης, διότι διαφορετικά θα βουλιάξουμε όλοι μαζί και «ο Σώζων Εαυτόν Σωθήτω».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΣΚ-ΔΥ ΓΓΕ-ΓΓΕ

Η Γραμματέας

Ελένη Καραγιάννη