28 Ιουλ 2009

Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ - Ελληνική παρέμβαση

Tα ζητήματα της διεύρυνσης, της λαθρομετανάστευσης και της κλιματικής αλλαγής απασχόλησαν το χθεσινό - πρώτο υπό σουηδική προεδρία - Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της διεύρυνσης και ειδικότερα την υποψηφιότητα της Τουρκίας, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ότι ενημέρωσε διεξοδικά τους ομολόγους της για την «προκλητική πολιτική αμφισβητήσεων» που ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες η Άγκυρα. Μια πολιτική, που όπως η υπουργός τόνισε «έφθασε στο σημείο των διαδοχικών υπερπτήσεων τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από το ελληνικό έδαφος, αλλά και στην απόπειρα δέσμευσης τμημάτων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «η πολιτική αυτή είναι απαράδεκτη» και ότι οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ θα πρέπει να έχουν σαφή εικόνα της κατάστασης ενόψει του Δεκεμβρίου, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Τουρκία στην πορεία της προς την προσχώρηση στην ΕΕ.
«Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της» τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εδράζονται σε αρχές οι οποίες ορίζουν σαφώς την υποχρέωση σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
«Συμμόρφωση α λα καρτ και επιλεκτική εφαρμογή των συμφωνηθέντων δεν μπορεί να γίνει δεκτή» ανέφερε ακόμη η υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ταυτόχρονα πως «αν η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της».
Η Ελλάδα είναι ο πιο ειλικρινής υποστηρικτής της τουρκικής ένταξης, ανέφερε στη συνέχεια η υπουργός, ξεκαθαρίζοντας όμως παράλληλα ότι όσο σταθερή είναι η ελληνική υποστήριξή της τουρκική υποψηφιότητας, εξίσου σταθερή είναι και η θέση της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. «Εκπτώσεις σε αυτή τη βασική μας θέση δεν θα γίνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ντ. Μπακογιάννη. Κληθείσα τέλος να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις βουλευτή του ΛΑΟΣ περί ενδεχόμενης κατάρριψης στο μέλλον τουρκικού αεροσκάφους, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία και κατέληξε λέγοντας ότι η αμετροέπεια, η επιπολαιότητα και ο αντιπολιτευτικός οίστρος έχουν τα όριά τους.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα που απασχόλησε το σημερινό Συμβούλιο, αυτό της λαθρομετανάστευσης, η Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ αναγνωρίζουν πλέον ότι έχει πανευρωπαϊκές διαστάσεις και ότι η αντιμετώπισή του απαιτεί συντονισμό και κοινή δράση. Το γεγονός ότι η σουηδική προεδρία το έχει περιλάβει στις βασικές προτεραιότητές της καταδεικνύει ότι η εκστρατεία ευαισθητοποίησης που έκανε η Ελλάδα από κοινού με τους νότιους εταίρους της αποδίδει καρπούς, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών, η οποία τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της κοινοτικής υπηρεσίας για τη φύλαξη των συνόρων (FRONTEX). Τάχθηκε επίσης υπέρ της υπογραφής και εφαρμογής των συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστών καθώς και υπέρ του επιμερισμού του βάρους της διαχείρισης της λαθρομετανάστευσης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών η κα Ντ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα, ενόψει της συνόδου της Κοπεγχάγης ενεθάρρυνε τη σουηδική προεδρία να έλθει σε διαπραγματεύσεις με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Κίνα με σκοπό τη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το ΠΑΣΟΚ

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε τα εξής:

«Δυστυχώς, όσα επισήμως γνωρίζουμε προέρχονται μόνο από τις δημόσιες δηλώσεις της κυρίας υπουργού Εξωτερικών. Από πληροφορίες, ωστόσο, προερχόμενες από τη Λευκωσία και τις Βρυξέλλες, συνάγεται ότι λόγω έλλειψης προετοιμασίας, οι παρεμβάσεις της υπουργού δεν οδήγησαν τους συναδέλφους της σε θετικές αντιδράσεις. Ως γνωστόν, στην Ε.Ε. και σε πολιτικό επίπεδο, η έλλειψη προετοιμασίας κοστίζει ακριβά, ειδικά όταν στην άμεση προοπτική της Ελλάδας υπάρχουν οι εξελίξεις των ευρωτουρκικών σχέσεων με ορόσημο τον Δεκέμβριο του 2009».

Άλλα θέματα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν χθες στην παράταση της εντολής για την αποστολή ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός στην Γεωργία για ένα ακόμη έτος ,αλλά δεν συζήτησαν το ενδεχόμενο άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να ενταχθούν στην αποστολή.
Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν επίσης να επεκταθεί η εντολή μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου 2010,ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.Ο ίδιος είπε ότι δεν έγινε συζήτηση,όπως είχαν ζητήσει ορισμένες χώρες της ΕΕ,για το ενδεχόμενο άλλες χώρες,μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ,να ενταχθούν στην αποστολή. "Η συμμετοχή χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητηθεί το φθινόπωρο",ανέφερε προς το Ρόιτερ ο αξιωματούχος.Ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ ανησυχούν ότι μία ενδεχόμενη πρόσκληση των ΗΠΑ για ένταξη στην αποστολή μπορούσε να εξοργίσει την Ρωσία,που είναι προμηθευτής κλειδί της ΕΕ στον ενεργειακό τομέα.
"Είναι πρόωρο να συζητηθεί εάν θα αλλάξει η ενσωματωθεί μία νέα εντολή η ο αριθμός των συμμετεχόντων και ιδιαίτερα των χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ",τόνισε προς τους δημοσιογράφους ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.
Οι αποστολές επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη που είχαν αναπτυχθεί στην Αμπχαζία και την Νότια Οσετία μέχρι τον πόλεμο της Ρωσίας με την Γεωργία,πέρυσι,αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την Γεωργία όταν η Ρωσία απέρριψε την παράταση των εντολών τους.Ετσι η αποστολή επιτήρησης της ΕΕ παρέμεινε η μόνη στην Γεωργία,από το έδαφος της οποίας διακινείται μία μεγάλη ποσότητα πετρελαίου και αερίου προς την Δύση.
Η Μόσχα αναγνωρίζει την Αμπχαζία και την Νότια Οσετία ως ανεξάρτητα κράτη.
Η ΕΕ είχε αναπτύξει 225 άοπλους παρατηρητές στην Γεωργία μετά από τον διαρκείας πέντε ημερών πόλεμο,πέρυσι,Ρωσίας-Γεωργίας,για να επιτηρούν μία εύθραυστη κατάπαυση του πυρός,αλλά τους έχει απαγορευθεί η πρόσβαση και στις δύο περιοχές και οι παρατηρητές πραγματοποιούν περιπολίες μόνο μέχρι τα ντε φάκτο σύνορα της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.