28 Ιουλ 2009

Πως αντιμετωπίζει ο Μπορίσοφ τους αγωγούς

Η βουλγαρική εφημερίδα ΣΤΑΝΤΑΡΤ δημοσιεύει εκτενή συνέντευξη του νέου Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, για τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Ο κ. Μπορίσοφ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις σχέσεις με τη Ρωσία και στην ενεργειακή πολιτική της νέας κυβέρνησης. Το σχετικό απόσπασμα έχει ως εξής:
Ερώτηση: «Μιλώντας για γεωπολιτική, μεγάλη κριτική σας ασκήθηκε από τα ρωσικά ΜΜΕ. Η νίκη του GERB στις εκλογές έγινε δεκτή με απαισιοδοξία. Τι εξωτερική πολιτική θα ασκήσετε σε σχέση με τη Ρωσία
Μπορίσοφ: «Νομίζω ότι οι σχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης με τη Ρωσία δεν αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Σε αντίθεση με άλλους, εγώ δεν έχω ούτε κόμπλεξ, ούτε είμαι “φορτισμένος” στην συνεργασία μου με τους Ρώσους. Δεν είναι τυχαίο ότι έχω τιμηθεί με ανώτατες αστυνομικές διακρίσεις και στην Ευρώπη, και στη Ρωσία, και στις ΗΠΑ. Διότι η προσπάθεια καταπολέμησης της λαθρεμπορίας ναρκωτικών, της λαθρεμπορίας τσιγάρων και αλκοόλ, της παραχάραξης χρημάτων, γίνεται από όλες τις αστυνομίες του κόσμου, που πρέπει να συνεργαστούν για να συλληφθούν οι εγκληματίες. Ότι είναι ωφέλιμο για τη Βουλγαρία, δεν έχω την πρόθεση να το σταματήσω ή να το καταστρέψω, μόνο και μόνο επειδή αφορά και τη Ρωσία. Ακριβώς το αντίθετο».

Ερώτηση: «Ουσιαστικά, οι μεγαλύτερες ανησυχίες αφορούν τα κυριότερα ενεργειακά σχέδια, για τα οποία οι εμπειρογνώμονες του GERB διατύπωσαν αρνητικές κρίσεις. Ποια είναι η δική σας θέση;»
Μπορίσοφ: «Ξεκινούμε με το σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μου, σχέδιο, τον αγωγό South Stream, καθώς και με την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Nabucco. Έχουμε τη σπάνια ευκαιρία να περνούν από το έδαφός μας δύο τεράστιοι αγωγοί φυσικού αερίου. Ο South Stream θα προμηθεύει με φυσικό αέριο τη Σερβία, τη Μακεδονία, την Ιταλία, σχεδόν όλα τα Βαλκάνια. Ποιο λόγο έχουμε να τον σταματήσουμε; Τι θα κερδίσουμε; Αντίθετα, οι ενέργειές μας πρέπει να έχουν ως στόχο να κερδίσουμε περισσότερα από τα τέλη διέλευσης. Επίσης, μπορούμε πάντα να αυξήσουμε τη χωρητικότητα του σταθμού αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Τσίρεν μέχρι τα 10 εκατ. κυβικά μέτρα, να τον συνδέσουμε με την Ελλάδα. Έτσι θα έχουμε ασφάλεια, σε περίπτωση που η Ουκρανία δημιουργήσει προβλήματα. Γιατί, λοιπόν, να μην περνούν από τη Βουλγαρία και ο South Stream και ο Nabucco; Δεν μπορώ να βρω επιχείρημα να μην συμβεί αυτό».
Ερώτηση: «Θα μπορέσετε να συμφωνήσετε τους καλύτερους όρους για τη Βουλγαρία;»
Μπορίσοφ: «Φυσικά, όταν μιλάμε για αυτά τα σχέδια, δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο των συμφωνιών, που υπογράφηκαν στο σκοτάδι. Γι’ αυτό εκφράσαμε την αντίθεσή μας. Δείτε για παράδειγμα τον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Μπέλενε – τρεις φορές τον έχουν εγκαινιάσει και ακόμα δεν γνωρίζουμε το τελικό κόστος. Δεν γνωρίζουμε πόσο κοστίζει το “Μπέλενε”, πόσα χρήματα έχουν δοθεί μέχρι σήμερα και πόσα πρέπει ακόμα να πληρώσουμε, ώστε να ολοκληρωθεί. Και όταν αρχίσει να λειτουργεί, ποια θα είναι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγεται στο σταθμό. Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την απόσβεση της επένδυσης. Εσείς το γνωρίζετε;»
Ερώτηση: «Όχι»
Μπορίσοφ: «Ούτε εγώ το γνωρίζω. Και δυστυχώς, ούτε ο (πρώην Πρωθυπουργός) Στανίσεφ, ούτε ο (πρώην Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας) Πέταρ Ντιμιτρόφ μας το είπαν.»
Ερώτηση: «
Τι θα κάνετε σε σχέση με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη;»
Μπορίσοφ: «Φιλοδοξία μας ήταν πάντα η προστασία του περιβάλλοντος. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο το πιο όμορφο κομμάτι της Βουλγαρίας, όπου υπάρχουν μεγάλες επενδύσεις ιδιωτών σε μικρά, μεσαία και άλλα ξενοδοχεία. Υπάρχουν τουρίστες, αλιείς. Πρέπει να εξασφαλίσουμε καθαρό περιβάλλον.»