28 Ιουλ 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 30

Kέρδισαν τελικά οι προσφεύγοντες για την επιστροφή του 15% του φόρου που επιβάλλεται στο Επίδομα Υπηρεσίας Αλλοδαπής! Ήδη με το άρθρο 8 του σχεδίου νόμου «Αναμόρφωση νομικού πλαισίου ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και επιβολή ειδικού φόρου και έκτακτης εισφοράς, ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και λοιπές διατάξεις» με πονηρή διατύπωση και ομιχλώδη εισηγητική έκθεση καταργείται πλέον η αυτοτελής φορολόγηση του ΕΥΑ από 1.1.2010. Με άλλα λόγια: στο εξής το επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής θα εκλαμβάνεται κανονικά ως εισόδημα και θα φορολογείται ανάλογα… Κατά τα άλλα η κα Μπακογιάννη είχε υποσχεθεί την κατάργηση της εν λόγω άδικης φορολογίας. Με τον τρόπο αυτό οι μανδαρίνοι του Γενικού Λογιστηρίου πήραν την μικρή εκδίκηση τους για την παραβίαση της σιωπηλής συμφωνίας με την οποία συνοδεύτηκε η μεγάλη αύξηση του ΕΥΑ το 1997 με την έγερση προσφυγών στα φορολογικά δικαστήρια για την αναζήτηση του 15% ως αχρεωστήτως καταβληθέντος. Να δούμε βέβαια τώρα πως θα βρίσκουνε κόσμο να πηγαίνει στις αρχές εξωτερικού και δη στις δυσμενείς.

  • Νέος επίτιμος πρόξενος της Νορβηγίας στο Πειραιά ανέλαβε ο τέως υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Σαραντίτης. Παλιός γνώριμος της Νορβηγίας μιας και συνεργάστηκε στενά (κι ίσως ακόμη) με την NORTELKOM, την νορβηγική εταιρία κινητής τηλεφωνίας με την οποία είχαν κερδίσει και τη μια άδεια παλιότερα στο Μαυροβούνιο…

Παράταση για έως την 26.9.2010 έλαβε ο τέως γενικός γραμματέας πρέσβης κ. Γιώργος Σαββαΐδης. Οι προσβλέποντες σε θέση full ambassador ας διαγράψουνε λοιπόν την θέση του έως τα Χριστούγεννα του 2010 (υπάρχει και το 3μηνο γαρ).

  • Έντονη είναι η φήμη ότι ο πρέσβης Γιάννης Κοραντής, ο οποίος, αφού δεν ζήτησε τη 3ετη παράταση που δίνει ο νόμος, είχε ήδη αφυπηρετήσει το τέλος του Μαρτίου (μαζί με τους πρέσβεις Νικολαΐδη και Σημαντηράκη) θα πολιτευθεί με το ΛΑΟΣ. Οι φήμες πάντως που διαδίδουν οι άσπονδοι φίλοι του ότι θα αναλάβει το οικογενειακό φροντιστήριο διπλωματικής τέχνης μάλλον διαψεύδονται ως αστείο. Άλλη κακία που ακούσθηκε είναι ότι ο κ. Κοραντής έφυγε νωρίς και δεν πρόλαβε να τακτοποιήσει στο ΥΠΕΞ και άλλη μία από τις κόρες του ως διπλωματικό. Στα ευχάριστα που αφορούν την παρούσα στήλη: καθησυχασμένοι εμφανίζονται συνεργάτες της στήλης που υποψιάζονταν έντονα ότι κάποιος τους παρακολουθούσε (η φήμη είχε κυκλοφορήσει έντονα στο ΥΠΕΞ όταν ήταν γενικός διευθυντής ο κ. Χισκάκης). Στα σοβαρά της υποθέσεως τώρα: Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η κα Μπακογιάννη, γνωστή φίλη του κ. Κοραντή, δεν τον υπερασπίστηκε, αλλά αντίθετα κάλυψε την επιλογή Παυλόπουλου. Πέρα από τα αντανακλαστικά που αφορούν την υποτιθέμενη στήριξη του αντίπαλου στην οικογένεια βουλευτή Χανίων κ. Μαρκογιαννάκη προς τον κ. Κοραντή, πολλοί λένε ότι η κα Μπακογιάννη ήταν δυσαρεστημένη με τον κ. Κοραντή λόγω προειδοποιήσεων που είχε απευθύνει έγκαιρα ως προς τις τουρκικές προθέσεις.

Σχολιασμού έτυχε, τις τελευταίες ημέρες, επίσης το γεγονός ότι έγινε Ανώτατο Υπηρεσιακό προαγωγών πριν την αφυπηρέτηση των full ambassadors που φεύγουν το Φθινόπωρο. Μήπως κάποιοι φοβούνται εκλογές και ξαναμοίρασμα της τράπουλας; Ή έχουν βάση οι φήμες που θέλουν την κα Μπακογιάννη να μετακινείται μετά τον Δεκαπενταύγουστο;

  • Στο Μπάιροϊτ για το φεστιβάλ όπερας συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρέσβης στο Βερολίνο, Τάσος Κριεκούκης. Το ενδιαφέρον της ιστορίας έγκειται στις φήμες ότι ο κ. Κριεκούκης οργάνωσε την επίσκεψη στο πλαίσιο «μαγειρέματος» να διαδεχθεί τον πρέσβη κ. Γεωργίου ως γενικός γραμματέας της προεδρίας στο τέλος του έτους, παίρνοντας ενδεχομένως και 3ετη παράταση. Κατά πολλούς η υπόθεση συνδέεται και με την εκφρασμένη επιθυμία του διευθυντή του ιδιαιτέρου γραφείου του κ. Παπούλια και παλιού εκπροσώπου τύπου του ΥΠΕΞ,. Κώστα Μπίκα, ΠΥΒ, να αναλάβει πρέσβης στο Βερολίνο (διεμβολίζοντας έτσι τον πρέσβη στο Λίβανο, Πάνο Καλογερόπουλο που διεκδικεί από καιρό την εν λόγω πρεσβεία). Πολλοί μυρίζονται κάποια κρυφή συμφωνία, διότι στο μεταξύ έντονα ακούγεται ότι για πρέσβης στο Βερολίνο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και ο Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών υποθέσεων,. Δημήτρης Ράλλης που ως full ambassador (οι γερμανοί είναι γνωστό ότι επιθυμούν senior ambassador ως πρέσβη) θα έχει εξ ορισμού το προβάδισμα τον Δεκέμβριο που αφυπηρετεί κανονικά ο κ. Κριεκούκης.

Θύμα της προσπάθειας της να επιβάλει την νομιμότητα έπεσε η εμπειρογνώμονας πρεσβευτής που προσέφυγε κατά των πράξεων μετάταξης εμπειρογνωμόνων από το ΥΠΕΘΟ. Παραλήφθηκε στην προαγωγή της. Κρίμα, γιατί είναι και της παράταξης..

  • Ένα χρόνο νέα ηγεσία στο κλάδο ΟΕΥ και μπορεί ήδη να γίνει ένας πρώτος απολογισμός, ο οποίος θα είναι και εύκολος. Τίποτα δεν έγινε. Ακόμα και οι υπεσχημένες 15 νέες θέσεις γενικών συμβούλων γίνανε πρώτα 10 μόλις ανέλαβε η νέα διοίκηση και μετά 5. Και αυτές ακόμα έχουν κωλύσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ φαίνεται ότι έχει προκύψει και θέμα νομιμότητας. Όσο για τους νέους ΟΕΥ που ακούσανε τις υποσχέσεις του Θ. Σκυλακάκη και ψηφίσανε ομαδικά την νέα διοίκηση, ακόμα περιμένουνε να τους κάνουνε διπλωμάτες. Άλλωστε το τελευταίο σενάριο μιλάει για αναγκαστική μετάταξή τους στο Υπουργείο Ανάπτυξης ή στο ΕΒΕΑ. Όσο για τις υποσχέσεις του νέου δ.σ. ακόμα περιμένουμε το «δημοψήφισμα» για το μέλλον του κλάδου.

Εκ των ηρακλέων που στηρίζουν την ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ αποδεικνύεται ο συνταξιούχος πρέσβης Μπάμπης Χριστόπουλος. Γνωστός για την αγάπη του στα ταξίδια, πολύπειρος και παιδί του ΥΠΕΞ (ο πατήρ του διατέλεσε και μόνιμος υφυπουργός) έχει ως περιοδεύων πρέσβης βγάλει ασπροπρόσωπη την χώρα ουκ ολίγες φορές. Για να δούμε αν τουλάχιστον θα είναι ένας από τους εκ προσωπικοτήτων πρέσβεις (όπως και ο άλλος «ήρωας» της προεδρίας συνταξιούχος πρέσβης, Νίκος Καλατζιανός) που η κα Μπακογιάννη λέγεται ότι θα προτείνει μέσα στις επόμενες βδομάδες στο Υπουργικό Συμβούλιο (άλλη φήμη που αποτελεί δείγμα ότι η κα Μπακογιάννη ετοιμάζεται για μετακίνηση). Κύρια εκλεκτή φαίνεται πάντως ότι θα είναι η συνεργάτης της και τέως υφυπουργός καθηγήτρια κα Καλλιόπη Μπουρδάρα (ο σύζυγος της, Γιώργος Παναγιωτόπουλος αφυπηρέτησε μόλις από πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεν υπάρχει πλέον οικογενειακός λόγος να μένει στην Αθήνα). Η επί μακρόν αναμενόμενη τοποθέτηση της κας Μπουρδάρα στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην UNESCO θα πραγματοποιηθεί μόλις λήξει η θητεία του κ. Αναστασόπουλου ως προέδρου της Γενικής Συνέλευσης, όπου διακρίθηκε με πολλά, αλλά κυρίως με τα συγχαρητήρια που έστειλε ως πρόεδρος της Συνέλευσης στον κ. Ομπάμα για την εκλογή του, χωρίς να την ρωτήσει (οι Ιρανοί λέγεται ότι δεν το διασκέδασαν καθόλου !)

· Σημαντικό μέρος του υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί ή έχει μεταβεί στην Πάρο για διακοπές. Σπίτι διαθέτουν εκεί οι πρέσβεις Διάθεσης, Θεοφιλόπουλος, κ.ά. και ενδεχομένως να τους πετύχουμε και σε φωτογραφικά ενσταντανέ, οπότε θα σας τους δείξουμε για του λόγου το αληθές. Ακόμη πλήθος διπλωματών όλων των βαθμίδων, διαλέξει την Πάρο για διακοπές, από το Αγκίστρι ως τη Νάουσα και τον Αμπελά…

Αυτή η υπόθεση των υποκλοπών των τηλεφωνημάτων και SMS της συμμορίας με το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ, κατάφερε να μπλέξει ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα αλλά και το δημόσιο. Κανείς δεν έχει μείνει στο απυρόβλητο, δείχνοντας σαν ένας καθρέφτης πόσο βρώμικη είναι η κοινωνία, σε ιδιωτικό και κρατικό τομέα. Αλλά δεν φταίει φυσικά η … « άτιμη καινονία μπάρμπα» (που έλεγαν στις παλιές ελληνικές ταινίες) αλλά το γεγονός πως κάποιοι τα «έπιαναν». Έτσι και προχθές ακούσαμε πως τα «έδιναν» σε κάποιον δικό τους στην Αλβανία (σε πρεσβεία ή προξενείο, το αγνοούμε) και έπαιρναν βίζα για όποιον ήθελαν. Σε «καλή μεριά», που λένε εκεί στη Γενική Επιθεώρηση. Πάλι με την Αλβανία θα ασχολείστε…