29 Ιουλ 2009

"Η κλοπή της Ιστορίας" παρουσιάστηκε στη Σερβία

Η σερβική εφημερίδα POLITIKA (ΠΟΛΙΤΙΚΑ) δημοσιεύει συνέντευξη του Πολιτιστικού Συμβούλου της Εστίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκου Τσιτσιμελή, με την ευκαιρία της έκθεσης πολυμέσων «Κλοπή της Ιστορίας», η οποία θα φιλοξενείται στην Εστία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2009 και έχει ήδη παρουσιαστεί στη Λευκωσία, την Αθήνα, την Τεργέστη, τη Λισσαβόνα, το Δουβλίνο και τις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι
Ο κ. Τσιτσιμελής, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας, τις διαστάσεις και τις επιπτώσεις του στη διατήρηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ επισημαίνει το παράδειγμα της κλοπής των γλυπτών του Παρθενώνα, το 1801 από το Λόρδο Έλγιν. Ο κ. Τσιτσιμελής τονίζει ότι το φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας διατηρείται με αμείωτη ένταση σε χώρες όπως το Ιράκ, η Καμπότζη, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Τουρκία, μολονότι το 1970 συνάφθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO σύμβαση «για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να εμποδιστεί η εξαγωγή, εισαγωγή και μεταβίβαση των παράνομα κτηθέντων πολιτιστικών αγαθών». Υπογραμμίζει δε ότι κάθε αρχαιότητα αποτελεί ιστορική μαρτυρία και η αφαίρεσή της από το αυθεντικό της περιβάλλον στερεί το ιστορικό υπόβαθρο, απαραίτητο για την ερμηνεία της, και προκαλεί απώλεια της ιστορικής μνήμης και αυτογνωσίας.
Ειδικότερα για την έκθεση «Κλοπή της Ιστορίας», ο κ. Τσιτσιμελής τονίζει ότι μεταξύ άλλων εξετάζει και το ρόλο των μουσείων ανά τον κόσμο στην παράνομη διακίνηση των κλεμμένων αρχαιοτήτων. Μολονότι τα μεγάλα μουσεία υφίστανται ευρεία κριτική εξαιτίας της κλοπής ξένων αρχαιοτήτων, συνεχίζει ο κ. Τσιτσιμελής, το φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας έχει λάβει καλπάζουσα μορφή στη Ν. Αφρική, την Ασία και τη Ν. Αμερική. Επισημαίνει, επιπλέον, ότι η ηθική των μουσείων της Δύσης είναι πολύ επίκαιρο ζήτημα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι τα ίδια τα μουσεία που βρίσκονται στο τέλος της αλυσίδας της παράνομης διακίνησης των καλλιτεχνικών έργων, γεγονός το οποίο θέτει υπό αμφισβήτηση τις δραστηριότητές τους.