29 Ιουλ 2009

"Όχι" στις πτήσεις των τουρκοκυπρίων

Στην απόφαση της Βρετανίας για διατήρηση της απαγόρευσης απευθείας πτήσεων της Cyprus Turkish Airlines (CTA) με προορισμό την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο αναφέρεται ρεπορτάζ με τίτλο Bid over UK – Cyprus flights fails που καταχωρίζεται στην ηλεκτρονική σελίδα του BBC. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, η CTA και η ταξιδιωτική εταιρεία CTA Holidays Limited ζήτησαν την ανατροπή της ισχύουσας – εδώ και 35 χρόνια - απαγόρευσης – των απευθείας πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία στην – «υπό τον έλεγχο της Τουρκίας - Βόρεια Κύπρο», χωρίς να επιτύχουν ωστόσο την επανεξέταση της υπόθεσης στο Civil Justice Centre στο Birmingham.
Το BBC αναφέρει ότι η κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι η άρση της απαγόρευσης αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης του Σικάγου που αφορά στη Διεθνή Πολιτική αεροπλοϊα και προσθέτει ότι σήμερα όλες οι πτήσεις με προορισμό την Βόρεια Κύπρο πρέπει πρώτα να προσγειωθούν στην Τουρκία.
Η CTA, από την πλευρά της - η οποία μεταφέρει ετησίως 100.000 επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία - επισημαίνει ότι η ρύθμιση αυτή αυξάνει τον χρόνο πτήσεων, τις τιμές των εισιτηρίων και αποτελεί επιπλέον επιβάρυνση για το περιβάλλον. Το αρμόδιο όργανο απέρριψε ωστόσο το αίτημα της εταιρείας για επανεξέταση των όσων ισχύουν αυτή τη στιγμή, απόφαση την οποία οι δικηγόροι της CTA χαρακτήρισαν «παράνομη και άδικη». Πρόσθεσαν δε ότι το να επιτραπούν οι απευθείας πτήσεις από τα βρετανικά αεροδρόμια στη θα είχε «τεράστια συμβολική σημασία» για ένα νησί «που είναι σήμερα διαιρεμένο και το οποίο διαθέτει μία οδυνηρή σύγχρονη ιστορία».
Η CTA υποστήριξε επιπλέον ότι η κυβέρνηση έχει παρερμηνεύσει τη συνθήκη του Σικάγου και ότι η ισχύουσα απαγόρευση παρεμποδίζει αδίκως τους Τουρκοκυπρίους και τις εταιρείες τους που επιθυμούν να ταξιδέψουν και αναπτύξουν επιχειρηματικούς δεσμούς με την ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο.