29 Ιουλ 2009

Συνάντηση Α. Γκρούσκο – Μ. Σπινέλλη στη Μόσχα για το σύνολο των διμερών θεμάτων

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Α.Β.Γκρουσκό συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρέσβη Μιχάλη Σπινέλλη, κατόπιν αιτήματός του τελευταίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προοπτικές «οικοδόμησης της ευρωατλαντικής αρχιτεκτονικής ίσης ασφάλειας στο πλαίσιο της ρωσικής πρωτοβουλίας για την εκπόνηση συμφώνου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Ακόμη «αντηλλάγησαν απόψεις για το έργο της Ελληνικής Προεδρίας στον ΟΑΣΕ, για τα αποτελέσματα της ετήσιας συνδιάσκεψης του ΟΑΣΕ, ενώ έγινε και ανασκόπηση των προβλημάτων στον τομέα της ασφάλειας (Βιέννη, 23-24 Ιουνίου).
Επίσης συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα (27-28 Ιουλίου) και η προετοιμασία της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ (1-2 Δεκεμβρίου)».
Οι δύο πλευρές συζήτησαν, τέλος, ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ και τη δραστηριότητα της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Στην επίσημη ρωσική ανακοίνωση δεν αναφέρεται πουθενά το θέμα των αγωγών και πως εξελίσσεται το ζήτημα αυτό μετά τις γνωστές αντιδράσεις Μπορίσοφ στη Σόφια, που θέτουν ζήτημα αναστολής, προσωρινά (;) του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Η Αθήνα συνεχίζει τις προετοιμασίες

«Το σχέδιο της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν έχει κομβική σημασία μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. (27-07-09)
Ο υπουργός ανέφερε, σύμφωνα με την ανταπόκριση, ότι με στόχο την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών της κατασκευής του εν λόγω αγωγού, το Υπουργείο Ανάπτυξης θα εισηγηθεί στη Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο για την προώθησή του, ενώ σήμερα θα ενημερώσει ο ίδιος την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τις βασικές προβλέψεις του σχεδίου Νόμου.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, χάρη στο νομοσχέδιο αυτό «η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της για την υλοποίηση του σχεδίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που έχει κομβική σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή». Ο υπουργός σημείωσε ότι για την προώθηση του σχεδίου θα ληφθούν μέτρα τα οποία είχαν ληφθεί και για την υλοποίηση και άλλων παρόμοιων σχεδίων αγωγών αερίου, στην Ελλάδα και τόνισε ότι δεν λησμονείται και η περιβαλλοντική διάσταση του έργου. «Προχωράμε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά μας πιστεύοντας ταυτόχρονα ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση».
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, το Υπουργείο Ανάπτυξης της Ελλάδας αντιμετωπίζει το σχέδιο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ως «σχέδιο εθνικής σημασίας». Αυτό σημαίνει τον περιορισμό της οικοδόμησης στις ζώνες κατά μήκος του μελλοντικού αγωγού, την καταβολή αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις γης και τη χρήση των κρατικών και δημόσιων υποδομών εκ μέρους της ΔΕΕ.