25 Μαΐ 2009

Ο Καρλ Μπιλντ μιλά για την προοπτική της Τουρκίας στηνΕΕ

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ στα πλαίσια της δημοσίευσης κειμένων που βοηθούν να κατανοηθούν αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής, ενέργειες που αφορούν τη χώρα εκ μέρους τρίτων αλλά και δικές μας ενέργειες, δημοσιεύει στη συνέχει τη συνέντευξη του Σουηδού υπεξ, Καρλ Μπιλντ στη γαλλική εφημερίδα LE FIGARO, στην οποία φαίνεται η πολιτική που θα ακολουθήσει όντας στην προεδρία της ΕΕ, το ερχόμενο εξάμηνο. Πολιτική που έχει στόχο να απαξιώσει ακόμη περισσότερο Ελλάδα και Κύπρο και να αναδείξει την Τουρκία. Μάλιστα, δεν διστάζει να τονίσει ότι αού η κύπρος είναι Ευρώπη, τότε είναι και η Τουρκία. Προφανώς ο κ. Μπίλντ λαμβάνει μόνο γενικά γεωγραφικά μέτρα υπόψιν του αλλά όχι πολιτικά, πολιτιστικά και γλωσσικά.

Στην κορυφή της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων, ο σουηδός υπεξ, θέτει, βεβαίως, την οικονομική κρίση και την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την διαχείρηση της μετάβασης στο Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν «χωρίς να γνωρίζουμε υπό ποία συνθήκη θα γίνει αυτή η μετάβαση, της Νίκαιας ή της Λισσαβώνας». Ο Καρλ Μπιλντ, που αποφεύγει να τοποθετηθεί για την ανανέωση της θητείας του Μπαρόζο, παραδέχεται ότι «η Σουηδία θα ανθίστατο αποτελεσματικότερα στην κρίση εάν ήταν μέλος της Νομισματικής Ένωσης» και δηλώνει οπαδός μιας «ισχυρής Επιτροπής» αναγνωρίζοντας, ταυτοχρόνως, τις δυσκολίες που συνεπάγεται αυτό, ιδιαίτερα στο οικονομικό πεδίο όπου οι αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι περιορισμένες.

Αντιτίθεται στην ιδέα μιας πιο προστατευτικής Ευρώπης εν καιρώ κρίσης διατεινόμενος ότι «η ευημερία της Ευρώπης δεν μπορεί να θεμελιωθεί επί του προστατευτισμού αλλά στο άνοιγμα των αγορών. Η δική μου άποψη είναι πιο επιθετική. Πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και είμαι πεπεισμένος ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε το παγκόσμιο εύρος αλλά να εκλάβουμε τον εξωτερικό κόσμο ως μια ευκαιρία», τονίζει.
Στη συνέχειο, το κείμενο της συνέντευξης εξαντλείται στο θέμα της διεύρυνσης της Ε.Ε. με εκτενείς αναφορές στην ένταξη της Τουρκίας. (Παρατίθενται ακολούθως οι ακριβείς ερωταπαντήσεις):

Ερώτηση: «Ανησυχείτε για τις Βαλτικές χώρες, τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια;»
Απάντηση: «Η οικονομική κατάσταση είναι λιγότερο απειλητική απ΄ότι πριν δυο μήνες. Παραμένει ανησυχητική στη Λετονία, ενώ η Ουκρανία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Στα Βαλκάνια δεν υπάρχει ο κίνδυνος του πολέμου αλλά η κρίση μπορεί να αναζωπυρώσει τους εθνικισμούς. Για να αποτραπεί κάτι τέτοιο δεν πρέπει να σταματήσει η διαδικασία της διεύρυνσης παρά το ότι απομένει πολύς δρόμος να διανύσουν οι χώρες αυτές ως την πλήρη ενταξή τους».

Ερώτηση: «Αυτό ισχύει και για την Τουρκία;»
Απάντηση: «Απολύτως. Για την Ευρώπη ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας αποτελεί στρατηγικό ενδιαφέρον πρώτης τάξης. Εάν κλείσουμε την πόρτα στην Τουρκία θα στρέψουμε τις εθνικιστικές της τάσεις προς άλλη κατεύθυνση στέλνοντας ένα αρνητικό μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο».

Ερώτηση: «Εάν η Τουρκία ενταχθεί στην Ε.Ε. θα είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα και, συνεπώς, με μεγάλη πολιτική βαρύτητα...»
Απάντηση: «Δεν κατανοώ αυτή την ανησυχία. Όλες οι διευρύνσεις έχουν εγείρει φόβους και αντιθέσεις και, τελικά, όλες ήταν επιτυχημένες. Δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί. Η Ευρώπη αλλάζει μετά από κάθε διεύρυνση αλλά, σήμερα, είναι πιο αποτελεσματική από ποτέ».

Ερώτηση: «Η είσοδος της Τουρκίας θα σημάνει μείωση της επιρροής άλλων χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία; Αυτό τροφοδοτεί θεωρίες συνωμοσίας...».
Απάντηση: «Πρόκειται για ένα επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Ντε Γκωλ κατά της Μ. Βρετανίας. Όμως, για να έχουμε μια βαρύνουσα θέση παγκοσμίως, είναι προτιμότερο να είμαστε η Ευρωπαϊκή Ένωση παρά η Ένωση ενός τμήματος της Ευρώπης. Στις επόμενες δεκαετίες, θα χρειαστούμε τον οικονομικό και δημογραφικό δυναμισμό της Τουρκίας. Με την Τουρκία, η Ευρώπη μπορεί να αποβεί σημαντικός παράγοντας συμφιλίωσης με τον μουσουλμανικό κόσμο. Εξ άλλου, εφ΄όσον θεωρούμε ότι η Κύπρος βρίσκεται στην Ευρώπη, ένα νησί κατά μήκος της Συρίας, είναι δύσκολο να μην πούμε το ίδιο και για την Τουρκία».

Ερώτηση: «Θα ανοίξετε νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία;
Απάντηση: «Εμείς θα προεδρεύουμε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτό είναι ένα ζήτημα που άπτεται περισσότερο των «27» παρά της προεδρίας».

Τέλος, ως προς τις σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας θεωρεί «απαραίτητη μια συμφωνία για τους κανόνες του παιχνιδιού, δεδομένου ότι η Ρωσία επέλεξε ένα αυταρχικό μοντέλο ανάπτυξης» και ως εκ τούτου τάσσεται υπέρ της ένταξής της στον ΠΟΕ», ενώ εκτιμά ότι η επιστροφή της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα «θετικό γεγονός που άλλαξε την άποψη των Αμερικανών για την ευρωπαϊκή άμυνα».

Σχόλια για το ΥΠΕΞ - 17

Καλώς τονε κι ας άργησε. Για τον βρετανό υπ. Εξωτερικών Νταίηβιντ Μίλιμπαντ, ο λόγος που μετά από δυό αναβολέςέφτασε στην Αθήνα προκειμένου να ξεκαθαρίσει ουσιαστικά ένα και μοναδικό ζήτημα. Το ερώτημα που θα απευθύνει στην Ντόρα Μπακογιάννη είναιΈντονα "αν η Αθήνα σκοπεύει να λάβει μέτρα για να εμποδίσει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην Τουρκία χωρίς η τελευταία να υποχρεωθεί να εκπληρώσει τις ανηλλημένες υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.". Η Βρετανία έχει πάρει το σχοινάκι και τραβά την Τουρκία εντός της ΕΕ ενώ η ίδια επιθυμεί να αποχωρήσει σύμφωνα με τις επιλογές της πλειοψηφίας της πολιτικής ηγεσίας της. Τώρα τι θα του απαντήσει η Ντόρα Μπακογιάννη; Μα πως με την Τουρκία έχουμε ... μηδενικά προβλήματα!

Πάντως η κυρία υπουργός σχετικά με τα "μηδενικά προβλήματα" δεν έβγαλε άχνα στο συνέδριο του ΕCONOMIST, όπου πριν από αυτήν τόσο ο βρετανός όσο και ο αμερικανός πρέσβης τόποθέτησαν την Τουρκία στο κέντρο των ενεργειών που θα πρέπει να κάνει στο μέλλον η Ελλάδα καθώς την θεωρούν ηγετικό μέρος της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα ο Σπέκχαρντ φρόντισε να πει ότι "η Ελλάδα κατάλαβε πολύ καλά το μύνημα Ομπάμα με την επισκεψή του στην Τουρκία". Στη συνέχει ξεκαθάρισε πως υπάρχει νέα ατζέντα στις Ελλην-Αμερικανικές σχέσεις που περιλμβάνει Αιγαίο, Κυπριακό και Σκοπιανό.Νομίζω πως δεν θα πάρουμε ως ότου ο Γιώργος μετατραπεί σε κυβερνήτη. Γιατί και η Ντόρα θέλει αλλά δεν την αφήνει ο Καραμανλής. Ως τώρα.
,
Ο υφυπουργός Θ. Κασσίμης ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη νότια Αλβανία/ Β. Ήπειρο με εγκαίνια μικρών έργων στις περιοχές που ζει η μειονότητα σύμφωνα με το Αλβανικό Σύνταγμα. Το πρόβλημα όμως, πέραν των διαφορών της ηγεσίας της Ομόνοια και των αυλικών της Ντόρας αναμεσά τους, είναι ότι οι μειονοτικοί δεν πάνε να ψηφίσουν περιοριζόμενοι κάθε φορά σε 100-άντε και καμιά φορά 200 πούλμαν. Δηλαδή μεταξύ 5-10000 μειονοτικών επιστρέφουν τώρα που έχουν ελληνικές ταυτότητες και διαβατήρια. Έτσι χάνονται οι δεσμοί τους όμως και κυρίως οι περιουσίες τους που αγοράζονται έναντι πινακίου φακής από Τσάμηδες και Γκέκηδες, καθώς οι ίδιοι δεν ενδιαφέρονται να μείινουν και να αλλάξουν τον τόπο τους με τη βοήθεια της Ελλάδας. Οπότε, καλές προθέσεις ο Θ. Κασσίμης αλλά μην το παρακάνει ονομάζοντά τους ... ατμομηχανή της Αλβανική οικονομίας. Εκτός αν μιλά για τα εμβάσματα!

Δύσκολα τα πράγματα για την οργάνωση στην Κέρκυρα της Συνόδου του ΟΑΣΕ ακόμη και οργανωτικά ζητήματα. Ένα από αυτά ποιά και πόσα αεροσκάφη θα μπορούν να παραμεόινουν στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας μετά την προσγειωσή τους. Γιατί στο μικρό αεροδρόμιο της Κέρκυρας δεν μπορούν να παρκάρουν όσα αεροσκάφη χωρών που οι υπουργοί τους θα συμμετέχουν μπορούν να παραμείνουν στο αεροδρόμιο. ¨Ετσι σαν λύση επελέγει να προσγειώνονται, να κατέρχονται και να αναχωρούν άμεσα τα αεροσκάφη να πηγαίνουν να ... παρκάρουν στο Άκτιο! Στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας μαθαίνουμε θα παραμείνουν τα αεροισκάφη των Χίλαρι Κλίντον και Σεργκέϊ Λαβρόφ, ώστε να ισχύσει η ισσορροπία και στο ... πάρκινγκ.

Φοβούμαι ότι πολύ κακά μαντάτα θα μεταφέρω με το ακόλουθο σχόλιο για το σύνολο των εργαζομένων στο ΥΠΕΞ. Η πληροφορία κυκλοφορεί εδώ και καιρό αλλά φαίνεται πως τώρα τα πράγματα έφτασαν στο κρίσιμο σημείο καθώς το υπουργείο Οικονομικών πήρε την οριστική του απόφαση να φορολογήσει στο άμεσο μέλλον όλα τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και στην λίστα που δημιουργήθηκε βρίσκονται και τα επιδόματα "υπηρεσίας στο εξωτερικό" Σε περίπτωση που αυτά τα επιδόματα φορολογηθούν, οι μισθοί διπλωματιών και όλων όσων υπηρετούν εκεί θα μειωθούν ως και 30%. Το ζήτημα είναι σοβαρό και ίσως πρέπει η ΕΔΥ να ζητήσει πιεστικά την παρέμβαση της υπουργού (αν μπορεί και επιθυμεί να τους διευκολύνει) . Γιατί φοβούμεαι ότι θα το σκέφτονται στο μέλλον να παίρνουν πόστα στο εξωτερικό, ενώ τίθεται σε άλλη βάση ίσως και η εθελουσία κατακράτηση του ποσοστού που επιστρέφει στο εσωτερικό για τους υπηρετούντες οίκαδε.

Η "εθιμοτυπία" του συνεδρίου στον ΕCONOMIST, έσωσε την κατάσταση οδηγόντας την κα Μπακογιάννη, σε άλλο χώρο από αυτόν του Συνεδρίου ως ότου αποχωρήσει από την αίθουσα ο προλαλήσας αυτής Αντώνης Σαμαράς ώστε να μην συναντηθούν καθόλου και ανταλλάξουν πολιτικές απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση... Αντιθέτως η κα Μπακογιάννη έφτασε στην ώρα της στο συνέδριο του ΕΑΔ (Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίων Δικαιωμάτων) όπου συνάντησε σε είσοδο και έξοδο τον Κ. Σημίτη με τον οποίο είχε χαριεντίσματα και θερμή χειραψία. Επιτέλους είδε έναν εξ αυτών που θεωρεί του... ύψους της!

Το μεσημέρι η Ελληνίδα υπεξ, συναντά και τον Βουκ Γέρεμιτς, υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, που σπούδασε στο Χάρβαρντ με υποτροφία Κόκκαλη και που συνδέεται άμεσα και ιδιαιτέρως φιλικά με την Νίκη Τζαβέλλα, υποψήφια τώρα του ΛΑ.ΟΣ. Το ερώτημα είναι,, πως θα απαντήσει στον σέρβο υπουργό σχετικά με το μέλλον της πολιτικής μας στο Κόσοβο όπου ενώ δεν το έχουμε αναγνωρίσει επίσημα εντούτοις συνεχίζουμε να συμπεριφέρομαστε σαν να πρόκειται για επίσημα αναγνωρισμένο κράτος από τον ΟΗΕ. ΌΧι μόνο με τη συμμετοχή στην EULEX αλλά ακόμη κι από τον χάρτη που δημοσιεύει το ΑΠΕ της ΝΑ Ευρώπης όπου το Κόσοβο φιγουράρει σαν... κράτος με δικά του σύνορα!