25 Μαΐ 2009

Ο Καρλ Μπιλντ μιλά για την προοπτική της Τουρκίας στηνΕΕ

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ στα πλαίσια της δημοσίευσης κειμένων που βοηθούν να κατανοηθούν αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής, ενέργειες που αφορούν τη χώρα εκ μέρους τρίτων αλλά και δικές μας ενέργειες, δημοσιεύει στη συνέχει τη συνέντευξη του Σουηδού υπεξ, Καρλ Μπιλντ στη γαλλική εφημερίδα LE FIGARO, στην οποία φαίνεται η πολιτική που θα ακολουθήσει όντας στην προεδρία της ΕΕ, το ερχόμενο εξάμηνο. Πολιτική που έχει στόχο να απαξιώσει ακόμη περισσότερο Ελλάδα και Κύπρο και να αναδείξει την Τουρκία. Μάλιστα, δεν διστάζει να τονίσει ότι αού η κύπρος είναι Ευρώπη, τότε είναι και η Τουρκία. Προφανώς ο κ. Μπίλντ λαμβάνει μόνο γενικά γεωγραφικά μέτρα υπόψιν του αλλά όχι πολιτικά, πολιτιστικά και γλωσσικά.

Στην κορυφή της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων, ο σουηδός υπεξ, θέτει, βεβαίως, την οικονομική κρίση και την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την διαχείρηση της μετάβασης στο Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν «χωρίς να γνωρίζουμε υπό ποία συνθήκη θα γίνει αυτή η μετάβαση, της Νίκαιας ή της Λισσαβώνας». Ο Καρλ Μπιλντ, που αποφεύγει να τοποθετηθεί για την ανανέωση της θητείας του Μπαρόζο, παραδέχεται ότι «η Σουηδία θα ανθίστατο αποτελεσματικότερα στην κρίση εάν ήταν μέλος της Νομισματικής Ένωσης» και δηλώνει οπαδός μιας «ισχυρής Επιτροπής» αναγνωρίζοντας, ταυτοχρόνως, τις δυσκολίες που συνεπάγεται αυτό, ιδιαίτερα στο οικονομικό πεδίο όπου οι αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι περιορισμένες.

Αντιτίθεται στην ιδέα μιας πιο προστατευτικής Ευρώπης εν καιρώ κρίσης διατεινόμενος ότι «η ευημερία της Ευρώπης δεν μπορεί να θεμελιωθεί επί του προστατευτισμού αλλά στο άνοιγμα των αγορών. Η δική μου άποψη είναι πιο επιθετική. Πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και είμαι πεπεισμένος ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε το παγκόσμιο εύρος αλλά να εκλάβουμε τον εξωτερικό κόσμο ως μια ευκαιρία», τονίζει.
Στη συνέχειο, το κείμενο της συνέντευξης εξαντλείται στο θέμα της διεύρυνσης της Ε.Ε. με εκτενείς αναφορές στην ένταξη της Τουρκίας. (Παρατίθενται ακολούθως οι ακριβείς ερωταπαντήσεις):

Ερώτηση: «Ανησυχείτε για τις Βαλτικές χώρες, τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια;»
Απάντηση: «Η οικονομική κατάσταση είναι λιγότερο απειλητική απ΄ότι πριν δυο μήνες. Παραμένει ανησυχητική στη Λετονία, ενώ η Ουκρανία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Στα Βαλκάνια δεν υπάρχει ο κίνδυνος του πολέμου αλλά η κρίση μπορεί να αναζωπυρώσει τους εθνικισμούς. Για να αποτραπεί κάτι τέτοιο δεν πρέπει να σταματήσει η διαδικασία της διεύρυνσης παρά το ότι απομένει πολύς δρόμος να διανύσουν οι χώρες αυτές ως την πλήρη ενταξή τους».

Ερώτηση: «Αυτό ισχύει και για την Τουρκία;»
Απάντηση: «Απολύτως. Για την Ευρώπη ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας αποτελεί στρατηγικό ενδιαφέρον πρώτης τάξης. Εάν κλείσουμε την πόρτα στην Τουρκία θα στρέψουμε τις εθνικιστικές της τάσεις προς άλλη κατεύθυνση στέλνοντας ένα αρνητικό μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο».

Ερώτηση: «Εάν η Τουρκία ενταχθεί στην Ε.Ε. θα είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα και, συνεπώς, με μεγάλη πολιτική βαρύτητα...»
Απάντηση: «Δεν κατανοώ αυτή την ανησυχία. Όλες οι διευρύνσεις έχουν εγείρει φόβους και αντιθέσεις και, τελικά, όλες ήταν επιτυχημένες. Δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί. Η Ευρώπη αλλάζει μετά από κάθε διεύρυνση αλλά, σήμερα, είναι πιο αποτελεσματική από ποτέ».

Ερώτηση: «Η είσοδος της Τουρκίας θα σημάνει μείωση της επιρροής άλλων χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία; Αυτό τροφοδοτεί θεωρίες συνωμοσίας...».
Απάντηση: «Πρόκειται για ένα επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Ντε Γκωλ κατά της Μ. Βρετανίας. Όμως, για να έχουμε μια βαρύνουσα θέση παγκοσμίως, είναι προτιμότερο να είμαστε η Ευρωπαϊκή Ένωση παρά η Ένωση ενός τμήματος της Ευρώπης. Στις επόμενες δεκαετίες, θα χρειαστούμε τον οικονομικό και δημογραφικό δυναμισμό της Τουρκίας. Με την Τουρκία, η Ευρώπη μπορεί να αποβεί σημαντικός παράγοντας συμφιλίωσης με τον μουσουλμανικό κόσμο. Εξ άλλου, εφ΄όσον θεωρούμε ότι η Κύπρος βρίσκεται στην Ευρώπη, ένα νησί κατά μήκος της Συρίας, είναι δύσκολο να μην πούμε το ίδιο και για την Τουρκία».

Ερώτηση: «Θα ανοίξετε νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία;
Απάντηση: «Εμείς θα προεδρεύουμε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτό είναι ένα ζήτημα που άπτεται περισσότερο των «27» παρά της προεδρίας».

Τέλος, ως προς τις σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας θεωρεί «απαραίτητη μια συμφωνία για τους κανόνες του παιχνιδιού, δεδομένου ότι η Ρωσία επέλεξε ένα αυταρχικό μοντέλο ανάπτυξης» και ως εκ τούτου τάσσεται υπέρ της ένταξής της στον ΠΟΕ», ενώ εκτιμά ότι η επιστροφή της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα «θετικό γεγονός που άλλαξε την άποψη των Αμερικανών για την ευρωπαϊκή άμυνα».