7 Ιαν 2010

Εξελίξεις στο ΥΠΕΞ!

FLASH!!! Ο νέος χρόνος δείχνει να φέρνει εξελίξεις στο χώρο του ΥΠΕΞ καθώς έντονη φημολογία υπάρχει σήμερα για την αναβάθμιση του ανυπεξ, Δημ. Δρούτσα σε ΥΠΕΞ εντός της εβδομάδας προκειμένου να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Ιανουαρίου σαν ,.... υπουργός! Πρόκειται για επίσκεψη -αν πραγματοποιηθεί- στην οποία ενδέχεται αν συμμετάσχει και ο υπουργός πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για ανακύρηξη της Πόλης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ο τούρκος υπεξ, κ. Νταβούτογλου έχει προσκλέσει, όπως και ο τούρκος υπ. Πολιτισμού, πλήθος ευρωπαίων και μη συναδέλφων τους, προκειμένου να πείσουν ότι η "νέα, μεγάλη Τουρκία, δείχνει τον ...Πολιτισμό της".
Η επίσκεψη του κ. Δρούτσα δεν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί τελικά, αλλά αν μεταβεί θα μεταβεί ως υπουργός!
Στο μεταξύ, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα μεταβεί στις τρεις Βαλτικές πρωτεύουσες για ανα΄πτυξη των δεσμών της Αθήνας, με τη "νέα Ευρώπη" που ακολουθεί η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου έναντι της "παλαιάς"με την οποία είχαν συμμαχήσει Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής....

Το οικονομικό κόστος λύσης Κυπριακού -Ποιός (δεν) θα πληρώσει

Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (Κύπρου), δημοσίευσε ανταπόκριση του Αποστόλη Ζουπανιώτη από Ν. Υόρκη με τίτλο «Τρομάζει το υψηλό κόστος της λύσης» και υπότιτλο «Η δυσκολία στην εξεύρεση διεθνών δωρητών εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης και οι ανησυχίες για την οικονομία πονοκεφαλιάζουν τα Η.Ε.», αναφέρει τα εξής:

«Τον Απρίλιο του 2004, λίγες μέρες πριν τεθεί σε δημοψήφισμα το Σχέδιο Ανάν, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μία ‘Συνδιάσκεψη Δωρητών’, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την κάλυψη τμήματος του κόστους της λύσης, με αιχμή το Στεγαστικό (Περιουσιακό). Το σύνολο των υποσχέσεων που δόθηκαν ανήλθαν σε 800 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα μισά υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα, πιο συγκεκριμένα στις 8/12/2009, όταν ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα, Αλεξάντερ Ντάουνερ, συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, τον υφυπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον, όπως και με τη διευθύντρια Ευρώπης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ελίζαμπεθ Ράσελ Ράνταλ, το οικονομικό κόστος της λύσης ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, όχι όμως και το αν ακόμη ισχύει η υπόσχεση των ΗΠΑ, του 2004. Μάλιστα, όπως μας είπε συνεργάτης του κ. Ντάουνερ, ίσως είναι δύσκολο το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει βοήθεια για ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κύπρος, ιδίως σε μία περίοδο οικονομικής στενότητας για τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον οποίο ρωτήσαμε αν η υπόσχεση για τα 400 εκατομμύρια δολάρια ισχύει ακόμη, μας απάντησε ότι ‘η προηγούμενη υπόσχεσή μας έγινε ειδικά σε σχέση με την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν και δεν ισχύει πλέον, καθώς το σχέδιο απορρίφθηκε. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των πλευρών να φτάσουν σε δίκαιη και διαρκή διευθέτηση που θα επανενώνει την Κύπρο σε μία διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία’.

Πηγή του ελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον, σχολιάζοντας την άποψη του συνεργάτη του κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν ισχύει, αφού οι ΗΠΑ εγκρίνουν κάθε χρόνο ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την Κύπρο. Κι αν φτάσουν τα πράγματα κοντά σε λύση, με την οποία θα συμφωνεί και η Ομογένεια των ΗΠΑ, σίγουρα το ελληνικό λόμπι είναι σε θέση με παρεμβάσεις του και προς την κυβέρνηση και προς το Κογκρέσο, να αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις.

Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο. Το θέμα αν και έχει απασχολήσει κατά καιρούς εμπειρογνώμονες των δύο κοινοτήτων και του ΟΗΕ, οι συζητήσεις δεν έχουν μπει σε βάθος, όχι μόνο γιατί οι αριθμοί είναι άμεσα συναρτημένοι από τις διευθετήσεις που θα γίνουν στο Εδαφικό και στο Περιουσιακό, αλλά και γιατί ‘φοβίζει’. Μάλιστα, χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Ελληνοκύπριου αντιπροσώπου, πρέσβη Ανδρέα Μαυρομμάτη, στη συνάντηση των αντιπροσώπων των δύο πλευρών με τους εκπροσώπους του Γ.Γ. (στις 9/5/2009), όπως την καταγράφουν οι πρακτικογράφοι των Ηνωμένων Εθνών. ‘Θα φόβιζε τον κόσμο η αναφορά στο κόστος της διευθέτησης, πριν γνωρίσει τις πραγματικότητες της διευθέτησης’, φαίνεται να δηλώνει ο κ. Μαυρομμάτης.

Ποιος θα πληρώσει;

Οι ανεπίσημες εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών για το κόστος της λύσης, όπως προκύπτουν από μήνυμα της αξιωματούχου του διεθνούς οργανισμού, Φιόνα Μιούλεν (εκ των διαρρευσάντων εγγράφων), ποικίλλουν. Η χαμηλή πρόβλεψη μιλά για 6 δισεκατομμύρια ευρώ (με περιορισμένη ανέγερση νέων οικημάτων και αποζημιώσεις, βάσει του 5ου Σχεδίου Ανάν) και η υψηλή 19 δισεκατομμύρια (με εκτεταμένη ανέγερση νέων οικιών και αποζημιώσεις, βάσει του 3ου Σχεδίου Ανάν). Ωστόσο, η ίδια υποστηρίζει πως οι περιουσιακές αποζημιώσεις δεν θα πρέπει να θεωρηθούν αυστηρά ως κόστος (κάτι που επίσης σημειώνεται και στη μελέτη που συνυπογράφει με την Πραξούλα Αντωνιάδου και την Οζλέμ Ογκιούζ, ‘Ανοικοδομώντας ξανά την επανενωμένη Κύπρο, η επόμενη μέρα 2’). Η αποζημίωση υπολογίζεται ως μακροπρόθεσμη (με 30ετή ομόλογα), ενώ τονίζεται στις υποσημειώσει ότι ‘όλη η διαφορά έγκειται στο πώς αποζημιώνεις’.

Στη γραπτή του τοποθέτηση για τη συνάντηση των ηγετών στις 23 Απριλίου 2009, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι οποιεσδήποτε υποχρεώσεις δημιουργήθηκαν προ της επανένωσης θα αποτελούν υποχρέωση της κάθε ομόσπονδης μονάδας και ότι αμφότερες θα πρέπει να αγωνιστούν για να διασφαλίσουν μία συμφωνία, ως μέρος της λύσης, ότι οι προηγούμενες οφειλές και τα χρέη προς Ελλάδα και Τουρκία θα απαλειφθούν. Επίσης ότι ‘η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα επιβαρυνθεί με νέες υποχρεώσεις που θα προκύψουν από την επανένωση της νήσου (επανεγκατάσταση του πληθυσμού, κόστος ειρηνευτικής δύναμης). Το βάρος αυτό θα αποτρέψει την ομαλή διαδικασία επανένωσης και θα πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε αυτά τα κόστη να αναληφθούν από τη διεθνή κοινότητα’.

Μακροσκελές εμπιστευτικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο ετοιμάστηκε στις 8 Οκτωβρίου 2008, επισημαίνει ότι ‘στην ατυχή σπουδή της προς την αποτυχία, η διαδικασία Ανάν ενέπλεξε τη διεθνή κοινότητα των δωρητών, μόνο τη στιγμή που το σχέδιο ήταν ξεκάθαρα καθ’ οδόν προς την απόρριψη στο ελληνοκυπριακό δημοψήφισμα. Εν συντομία, στη διεθνή Συνδιάσκεψη Δωρητών, στις 15 Απριλίου 2004, η συμμετοχή ήταν μηδαμινή κι οι υποσχέσεις ασήμαντες’.

Καμιά κίνηση (προς το παρόν) από Ντάουνερ

Ενώ μεταξύ των τεσσάρων σημείων που προτείνονται στη ‘νέα προσέγγιση, η οποία θα αντιμετωπίζει πτυχές του περιουσιακού προβλήματος που δεν αντιμετωπίστηκαν από το Σχέδιο Ανάν, όπου επιδιώχθηκε να παράσχουν υψηλά συνολική βάση για δίκαιη και διαρκή διευθέτηση, αλλά απέτυχαν, σύμφωνα με τους επικριτές, να υπολογίσουν το πιθανό κόστος, κοινωνικό και οικονομικό...’, είναι να δοθεί ‘προσοχή στη σημασία της εμπλοκής διεθνών δωρητών’.

Στο ζήτημα αυτό, παρότι κατά καιρούς το θέμα συζητείται σε διάφορες επαφές του κ. Ντάουνερ (όπως σε συνάντηση με τους Μ. Μπαρόζο και Όλι Ρεν), ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. για την ώρα δεν δείχνει ιδιαίτερη σπουδή να κινητοποιήσει τον διεθνή παράγοντα. Ίσως επειδή, όταν τον Απρίλιο, μιλώντας στην ‘Κίμπρις’, ανέβασε το κόστος στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεσηκώθηκε θόρυβος. Ίσως γιατί θεωρεί ότι η συζήτησή του, πριν προχωρήσουν οι συγκλίσεις στα υπόλοιπα θέματα, θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά. Ή ίσως επειδή το διεθνές κλίμα, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι αποτρεπτικό. Ή, τέλος, ενδεχομένως, επειδή σύμφωνα με διπλωματική πηγή με το θέμα αυτό θα αρχίσουν να ασχολούνται στην περίοδο της ανάπαυλας των διαπραγματεύσεων, από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι τις ‘εκλογές’ στο ψευδοκράτος».

Τουρκία: συνεχίζει να προκαλεί!

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, από το Αγαθονήσι όπου βρέθηκε για την ημέρα των Θεοφανείων, επισήμανε ότι «το Αιγαίο μπορεί να είναι θάλασσα ειρήνης και γέφυρας στις σχέσεις με την Τουρκία, αρκεί η γειτονική χώρα να σεβαστεί πλήρως το διεθνές Δίκαιο και την εθνική μας κυριαρχία». Στις ειρηνικές αυτές προτάσεις του έλληνα Ανυπεξ, απάντησε άμεσα η τουρκική αεροπορία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΑ συνεχίστηκαν και χθες, οι προκλήσεις της Άγκυρας με παραβιάσεις και παραβάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο. Το πρωί, οκτώ τουρκικά F16, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν οπλισμένα, εισήλθαν απροειδοποίητα μεταξύ Χίου και Σάμου και αφού παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο, εξήλθαν από την περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Το απόγευμα επανέλαβαν την ίδια πρόκληση με αντίθετη, όμως, φορά: δηλαδή, εισήλθαν μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και εξήλθαν μεταξύ Χίου και Σάμου. Στη διάρκεια αυτής της πτήσης φέρεται να παρενοχλήθηκε το αεροσκάφος που μετέφερε τον ¨Έλληνα Πρωθυπουργό..

Είναι σαφές μετά τη διπλή πρόκληση ότι, οι Τούρκοι αγνοούν πλήρως το «Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ» που προβλέπει την αποφυγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια των μεγάλων εθνικών και θρησκευτικών εορτών των δύο χωρών.

Οι επιτελείς στο Γ.Ε.ΕΘ.Α. εκφράζουν την ανησυχία τους για την αύξηση και την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων.

Ωστόσο, διπλωματικοί εκτιμητές υποστήριζαν ότι ενδεχομένως πλέον το «Μνημόνιο Παπούλια _ Γιλμάζ» να είναι «ξεπερασμένο» στη βάση των σοβαρών εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και της πολιτικής που επιχειρεί να επιδείξει και θεωρεί ότι αποτελεί τη «χώρα – ηγέτη» της περιοχής κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ και του Ισραήλ, άρα της επιτρέπονται τα πάντα. Εξ αυτού δε, συνάγουν ο συμπέρασμα ότι θα πρέπει η Αθήνα να επανεκτιμήσει τη θέση της σχετικά με την τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο, λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη της ότι σταθερά η Άγκυρα επιχειρεί να συγκροτήσει και να διατηρήσει τον άξονά της από τη Θράκη στην Κύπρο, μέσω Αιγαίου, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό το σύνολο των νότιο -ανατολικών ευρωπαϊκών συνόρων, τα οποία επιχειρεί να αμφισβητήσει.

Και η Ελλάδα στο visa waiver...

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η AGENCE EUROPE, η Ελλάδα θα ενταχθεί σύντομα στο αμερικανικό πρόγραμμα εξαίρεσης βίζας (Visa waiver program), αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του κοινοτικού εντύπου με τίτλο: «Η Ελλάδα ελπίζει να ενταχθεί άμεσα στο visa waiver».
«Σε αυτό το στάδιο, το τυπικό σκέλος έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ένταξη της Ελλάδας στο visa waiver», υπογραμμίζει Έλληνας διπλωμάτης με χθεσινές δηλώσεις του στην εφημερίδα και συμπληρώνει: «Ελπίζουμε στην άμεση σύναψη μιας συμφωνίας, ίσως τον Ιανουάριο ή στις αρχές Φεβρουάριου, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ».
Παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο αμερικανικό πρόγραμμα θεωρείται δεδομένη, αμερικανικές πηγές επισημαίνουν ότι η ημερομηνία ένταξής της δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, εν μέρει λόγω της βεβαρημένης ατζέντας της Αμερικανίδας υφυπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Janet Napolitano.
Μετά την Ελλάδα, η Κύπρος ίσως είναι η επόμενη χώρα της ΕΕ που θα ενταχθεί στο αμερικανικό πρόγραμμα, ενώ οι πολίτες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας εξακολουθούν να χρειάζονται βίζα για τα ταξίδια τους στις ΗΠΑ, καταλήγει το άρθρο.
Διπλωματικές πηγές και από τις δύο πλευρές που επικαλείται ο συντάκτης εξηγούν ότι το μόνο που απομένει είναι ο καθορισμός της συγκεκριμένης ημερομηνίας, με πιθανή τη σύμπτωσή της με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, στην Ουάσινγκτον στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η CSU ζητά διακοπή διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Τουρκίας

Με αφορμή την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία και σε χώρες του Αραβικού Κόλπου, οι εφημερίδες Die Welt και Berliner Morgenpost αναφέρονται με δημοσιεύματά τους στην αντίθεση των βουλευτών του συγκυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.
Κατά το σημερινό παραδοσιακό κομματικό συνέδριο του κόμματος στην πόλη Wildbad Kreuth της Βαυαρίας πρόκειται να κατατεθεί πρόταση «Θέσεις για την ευρωπαϊκή πολιτική» η οποία θα ζητάει την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Το κόμμα της CSU απαιτεί «να υπάρξει περισσότερη ειλικρίνεια έναντι της Τουρκίας», η οποία απέχει πάρα πολύ από την εκπλήρωση των πολιτικών και οικονομικών κριτηρίων για ένταξη στους κόλπους της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό πρέπει να απορριφθεί μιά για πάντα η προοπτική ένταξης.

Τα δημοσιεύματα υπογραμμίζουν επίσης ότι η αντιτουρκική πολιτική ανήκει στις κλασσικές θέσεις του κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης και ανανεώνεται κάθε φορά στο πλαίσιο του παραδοσιακού κομματικού συνεδρίου που γίνεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου.

H Βουλγαρία απειλεί την τουρκική ένταξη στην ΕΕ

Είδηση που διακινεί το πρακτορείο UPI, με τίτλο “Bulgaria may block Turkey’s EU bid”, αναφέρεται στη δήλωση του Βούλγαρου υπουργού Bojidar Dimitrov ότι η χώρα του θα εμποδίσει την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, εάν δεν υπάρξει αποζημίωση για τους εκτοπισμένους πληθυσμούς του 1913. Ένας από τους τρεις όρους για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός, είναι η επίλυση του προβλήματος των περιουσιών των προσφύγων της Θράκης. Βούλγαρος αξιωματούχος ανέφερε ότι το ζήτημα εξετάζεται από βουλγαρο – τουρκική διακυβερνητική ομάδα εργασίας.