7 Ιαν 2010

Η CSU ζητά διακοπή διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Τουρκίας

Με αφορμή την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία και σε χώρες του Αραβικού Κόλπου, οι εφημερίδες Die Welt και Berliner Morgenpost αναφέρονται με δημοσιεύματά τους στην αντίθεση των βουλευτών του συγκυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.
Κατά το σημερινό παραδοσιακό κομματικό συνέδριο του κόμματος στην πόλη Wildbad Kreuth της Βαυαρίας πρόκειται να κατατεθεί πρόταση «Θέσεις για την ευρωπαϊκή πολιτική» η οποία θα ζητάει την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Το κόμμα της CSU απαιτεί «να υπάρξει περισσότερη ειλικρίνεια έναντι της Τουρκίας», η οποία απέχει πάρα πολύ από την εκπλήρωση των πολιτικών και οικονομικών κριτηρίων για ένταξη στους κόλπους της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό πρέπει να απορριφθεί μιά για πάντα η προοπτική ένταξης.

Τα δημοσιεύματα υπογραμμίζουν επίσης ότι η αντιτουρκική πολιτική ανήκει στις κλασσικές θέσεις του κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης και ανανεώνεται κάθε φορά στο πλαίσιο του παραδοσιακού κομματικού συνεδρίου που γίνεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου.