7 Ιαν 2010

Τουρκία: συνεχίζει να προκαλεί!

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, από το Αγαθονήσι όπου βρέθηκε για την ημέρα των Θεοφανείων, επισήμανε ότι «το Αιγαίο μπορεί να είναι θάλασσα ειρήνης και γέφυρας στις σχέσεις με την Τουρκία, αρκεί η γειτονική χώρα να σεβαστεί πλήρως το διεθνές Δίκαιο και την εθνική μας κυριαρχία». Στις ειρηνικές αυτές προτάσεις του έλληνα Ανυπεξ, απάντησε άμεσα η τουρκική αεροπορία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΑ συνεχίστηκαν και χθες, οι προκλήσεις της Άγκυρας με παραβιάσεις και παραβάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο. Το πρωί, οκτώ τουρκικά F16, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν οπλισμένα, εισήλθαν απροειδοποίητα μεταξύ Χίου και Σάμου και αφού παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο, εξήλθαν από την περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Το απόγευμα επανέλαβαν την ίδια πρόκληση με αντίθετη, όμως, φορά: δηλαδή, εισήλθαν μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και εξήλθαν μεταξύ Χίου και Σάμου. Στη διάρκεια αυτής της πτήσης φέρεται να παρενοχλήθηκε το αεροσκάφος που μετέφερε τον ¨Έλληνα Πρωθυπουργό..

Είναι σαφές μετά τη διπλή πρόκληση ότι, οι Τούρκοι αγνοούν πλήρως το «Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ» που προβλέπει την αποφυγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια των μεγάλων εθνικών και θρησκευτικών εορτών των δύο χωρών.

Οι επιτελείς στο Γ.Ε.ΕΘ.Α. εκφράζουν την ανησυχία τους για την αύξηση και την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων.

Ωστόσο, διπλωματικοί εκτιμητές υποστήριζαν ότι ενδεχομένως πλέον το «Μνημόνιο Παπούλια _ Γιλμάζ» να είναι «ξεπερασμένο» στη βάση των σοβαρών εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και της πολιτικής που επιχειρεί να επιδείξει και θεωρεί ότι αποτελεί τη «χώρα – ηγέτη» της περιοχής κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ και του Ισραήλ, άρα της επιτρέπονται τα πάντα. Εξ αυτού δε, συνάγουν ο συμπέρασμα ότι θα πρέπει η Αθήνα να επανεκτιμήσει τη θέση της σχετικά με την τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο, λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη της ότι σταθερά η Άγκυρα επιχειρεί να συγκροτήσει και να διατηρήσει τον άξονά της από τη Θράκη στην Κύπρο, μέσω Αιγαίου, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό το σύνολο των νότιο -ανατολικών ευρωπαϊκών συνόρων, τα οποία επιχειρεί να αμφισβητήσει.