1 Οκτ 2009

Απόφαση του ΕΔΑΔ καταδικάζει την Τουρκία

Νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει την Τουρκία γιατί αρνείται το δικαίωμα της κληρονομιάς σε Έλληνες υπηκόους και επαναλαμβάνει ότι τα επιχειρήματα πάνω στα οποία στηρίζονται οι σχετικές αποφάσεις των τουρκικών δικαστηρίων είναι λανθασμένα.
Η απόφαση που εκδόθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου για την υπόθεση «Φωκά εναντίον του τουρκικού κράτους» επαναλαμβάνει πανομοιότυπες αποφάσεις που εκδόθηκαν σε δύο προηγούμενες περιπτώσεις (υπόθεση Αποστολίδη και υπόθεση Νατσαριάν και Ντεριάν) όπου και καταδικάζεται απερίφραστα η πρακτική περιορισμού του δικαιώματος κληρονομιάς ακινήτων στην Τουρκία σε Έλληνες υπηκόους.
Και η νέα απόφαση τονίζει ότι αντίθετα από ό,τι υποστηρίζουν τα τουρκικά δικαστήρια στηριζόμενα σε εγκύκλιο του τουρκικού υπουργείου δικαιοσύνης, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην Ελλάδα στο δικαίωμα Τούρκων πολιτών να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία, και άρα δεν ισχύει το επιχείρημα της αμοιβαιότητας που επικαλούνται ορισμένα τουρκικά δικαστήρια.
Η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου επαναλαμβάνει άλλωστε ότι οι περιορισμοί που υπήρχαν σε βάρος Ελλήνων υπηκόων με το περίφημο διάταγμα της 2ας Νοεμβρίου 1964 έχουν καταργηθεί με διάταγμα της 3ης Φεβρουαρίου του 1988 και ότι το άρθρο 35 του νόμου περί Κτηματολογίου έχει επίσης αλλάξει έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιορισμοί στο δικαίωμα των Ελλήνων κληρονόμων ακίνητης περιουσίας στην Τουρκία.
Νομικοί κύκλοι στην Κωνσταντινούπολη τονίζουν ότι οι παράνομες αυτές αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου πρέπει να οδηγήσουν σε απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα ζητά από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης να αλλάξει την λανθασμένη εγκύκλιο επί της οποίας στηρίζονται οι αποφάσεις των τουρκικών δικαστηρίων, για να αποφευχθεί το φαινόμενο των επαναλαμβανόμενων προσφύγων και των παραγόμενων επαναλαμβανόμενων καταδικαστικών αποφάσεων εναντίον της Τουρκίας. Ο ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι το θέμα θα απασχολήσει την επικείμενη συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών του συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, όπου η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει με σαφήνεια το θέμα της αλλαγής της σχετικής εγκυκλίου.

Ποιά ενεργειακή σήμανση για την Ευρώπη

Ημερίδα με θέμα "Ποιά ενεργειακή σήμανση για την Ευρώπη" διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννυ Ποδηματά, εισηγήτρια εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της υπό Αναθεώρηση Έκθεσης για την "Ενεργειακή Σήμανση", για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο και την Επιτροπή, πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης
Στην Ημερίδα που διοργάνωσε η κα Ποδηματά συμμετείχαν Εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καταναλωτών, της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας, των Περιβαλλοντικών ΜΚΟ, καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Σουηδικής Προεδρίας. Στόχος της Ημερίδας ήταν να βρεθεί ο τρόπος που θα εξασφαλίσει ότι η ενεργειακή σήμανση των προϊόντων θα εξακολουθήσει να αποτελεί ένα επιτυχημένο ευρωπαϊκό παράδειγμα, κατευθύνοντας τους καταναλωτές προς προϊόντα με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση και την ευρωπαϊκή βιομηχανία στην κατασκευή αποδοτικότερων συσκευών.
Κεντρικό θέμα της συζήτησης αναδείχθηκε και πάλι η τελική μορφή της σήμανσης των προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια, με τις καταναλωτικές οργανώσεις να συμφωνούν με τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ένα κλειστό σύστημα σήμανσης (A-G) και επαναταξινόμηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ η ευρωπαϊκή βιομηχανία να πιέζει για μία ανοιχτή κλίμακα.
Πέρα από μορφή της ενεργειακής σήμανσης των προϊόντων, η κα Ποδηματά αναφέρθηκε στις άλλες σημαντικές διατάξεις της Οδηγίας. Συγκεκριμένα, ζήτησε από το Συμβούλιο να αποδεχθεί τις προτάσεις που έχει ψηφίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη θέσπιση δεσμευτικών ορίων ενεργειακής αποδοτικότητας για τις δημόσιες προμήθειες, υπογράμμισε την ανάγκη θέσπισης οικονομικών κινήτρων για τους καταναλωτές και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, καθώς και στην υποχρέωση αναφοράς της κατανάλωσης ενέργειας στις διαφημίσεις των σχετικών προϊόντων.
"Η αναθεώρηση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Σήμανση των προϊόντων μαζί με τις άλλες Οδηγίες του Πακέτου της Ενεργειακής Αποδοτικότητας, καθώς και εν όψει της παρουσίασης του Σχεδίου Δράσης για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα από την Επιτροπή τον επόμενο μήνα, μπορούν και πρέπει να δημιουργήσουν τις αναγκαίες συνέργειες για την επίτευξη του στόχου του 20% για την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και γενικότερα τη μετάβαση σε ένα νέο βιώσιμο οικονομικό μοντέλο", τόνισε στην ομιλία της η κα Ποδηματά.

ΠΓΔΜ - Η Ακαδημία αποσύρει την επίμαχη εγκυκλοπαίδεια

Η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της ΠΓΔΜ (MANU), σε χθεσινή της συνεδρίαση, αποφάσισε την απόσυρση της λεγόμενης «μακεδονικής εγκυκλοπαίδειας», μετά το σάλο που προκλήθηκε, κυρίως από αλβανικούς κύκλους, για τις αμφιλεγόμενες αναφορές της εγκυκλοπαίδειας σχετικά με τους Αλβανούς στην ΠΓΔΜ. Η παρουσίαση της εγκυκλοπαίδειας αυτής έγινε πριν περίπου δύο εβδομάδες στα Σκόπια. Πολλές, ωστόσο, επίμαχες αναφορές σε αυτήν προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων και η εγκυκλοπαίδεια, ως σήμερα, δεν κυκλοφόρησε στο εμπόριο.
Παράλληλα, η MANU, η οποία επιμελήθηκε την έκδοση, αποφάσισε να αναθεωρηθούν, στο προσεχές διάστημα, όλες οι επίμαχες αναφορές για τις σχέσεις Αλβανών και Σλαβομακεδόνων στην ΠΓΔΜ, καθώς επίσης και οι αναφορές για τους Αλβανούς στην ΠΓΔΜ, για τον Αλί Αχμέτι, για τους Αλβανούς αντάρτες του UCK και για την Μητέρα Τερέζα.
Οι συγκεκριμένες αναφορές θεωρήθηκαν από τους Αλβανούς -τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Αλβανία και στο Κόσοβο- ως «υποτιμητικές» και «προσβλητικές » για τους ίδιους.
Η MANU θα προχωρήσει στην αναθεώρηση των γραφομένων σε συνεργασία με τους Αλβανούς ακαδημαϊκούς από την ΠΓΔΜ. Το προεδρείο της MANU θα συγκαλέσει και έκτακτη συνέλευση, στο πλαίσιο της οποίας θα ληφθεί απόφαση σχετικά με την απόδοση ευθυνών στα μέλη της ομάδας σύνταξης με επικεφαλής τον κ. Μπλάζε Ρίστοφσκι.
Η MANU, σε ανακοίνωση περί της χθεσινής της συνεδρίασης, «εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι η εγκυκλοπαίδεια αυτή προκάλεσε έντονες και αμφιλεγόμενες αντιδράσεις και αποτέλεσε αφορμή για νέα διεθνοτική ένταση στην Δημοκρατία της Μακεδονίας, καθώς και για ορισμένες ακατάλληλες διατυπώσεις στην εγκυκλοπαίδεια, οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των πρεσβειών των ΗΠΑ και της Μ.Βρετανίας».
Χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, και ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, «DUI», Αλί Αχμέτι, συναντήθηκαν στα Σκόπια, με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης, που προκλήθηκε, για το θέμα.

Ερωτηματικά για τις διεθνείς συμβάσεις

«Η αντίδραση του Πεκίνου είναι πολιτικός κόλαφος για την εκτός ορίου ανευθυνολογία του ΠΑΣΟΚ. Τι θα πουν τώρα; Θα κρυφτούν και για την ανεύθυνη στάση τους για το λιμάνι του Πειραιά; Θα κρυφτούν πάλι;
Θα κρυφτούν όπως και στην περίπτωση του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, που η ακατανόητη θέση τους περί επαναδιαπραγμάτευσης προκάλεσε ήδη αντιδράσεις σε ολόκληρη τη Θράκη και τη Μακεδονία; Αλλά και στη Μόσχα και τη Σόφια; Τι θα κάνουν ακριβώς με τον ΟΤΕ; Μαθαίνουν για τις συνέπειες των λεγομένων τους; Όλες αυτές οι μείζονος σημασίας μεταρρυθμίσεις που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον και ενισχύουν τη διεθνή θέση και την οικονομία της χώρας, μπαίνουν σε μεγάλες περιπέτειες, από την ανευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ και του κρυπτόμενου κ. Παπανδρέου. Η πολιτική τους είναι μηδενιστική, είναι ρεβανσιστική. Είναι συνταγή μεγάλης περιπέτειας
».Αύτη υπήρξε η αντίδραση του εκπροσώπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου στην αντίδραση του πεκίνου σχετικά με τη σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την κινεζική COSCO, σχετικά με το λιμάνι του Πειραιώς.

Σύγκρουση ευρωβουλετών και ρώσων στο Σ. Ε για τον Καύκασο

Η Ρωσία για άλλη μιά φορά δέχτηκε κριτική εκ μέρους των ευρωβουλευτών. Σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης συζητήθηκε η κατάσταση στο Β. Καύκασο – για τη βία εναντίον των κατοίκων και τους φόνους μελών οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πρωτεργάτης αυτής της συζήτησης, βάσει των αποτελεσμάτων της οποίας δεν προβλέπεται η υιοθέτηση οποιωνδήποτε ψηφισμάτων, εκπρόσωπος της Σουηδίας Ντικ Μάρτι αναφέρθηκε στον πρόσφατο βίαιο θάνατο της αγωνίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νατάλιας Εστεμίροβα και σε ολόκληρη σειρά άλλους πολύκροτους φόνους. Ας υπενθυμίσουμε ότι χθες η ΚΣΣΕ υιοθέτησε σκληρό ψήφισμα για τον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008.
Την ευθύνη για τον πόλεμο στη Νότια Οσετία πρέπει να την αναλάβουν «τόσο η Γεωργία, όσο και εκείνοι οι πολιτικοί ηγέτες, που πήγαιναν στην Τιφλίδα και στέκονταν με τον Σαακασβίλι στο ίδιο βήμα, επιδεικνύοντας του την υποστήριξη τους". Τη σχετική δήλωση σε συνέντευξη στη "Φωνή της Ρωσίας" έκανε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Κωνσταντίν Κοσατσόφ. Σχολιάζοντας την έκθεση της ΕΕ για τα γεγονότα του Αυγούστου του περασμένου έτους στη Νότια Οσετία, ο Κοσατσόφ τόνισε ότι σ΄αυτήν "για πρώτη φορά καθορίστηκε εξαντλητικά η αρχική αιτία της διένεξης, αξιολογήθηκαν οι ενέργειες της Γεωργίας – ως επιδρομέα, και οι ενέργειες της Ρωσίας – ως απόλυτα νόμιμες".

Και νέος εταίρος για τον South Stream ;

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ρωσικής Γκαζπρόμ και της ιταλικής ΕΝΙ συζήτησαν το ενδεχόμενο συμμετοχής και τρίτου εταίρου στο σχέδιο τοθ αγωγού South Stream, ανακοίνωσε η Γκαζπρόμ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ- Νόβοστι.
Σύμφωνα με την εν θέματι ανακοίνωση, ο Αλεξέι Μίλλερ και ο Πάολο Σκαρόνι συζήτησαν την πιθανότητα να προσκληθεί και τρίτος εταίρος για την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού.
Η εφημερίδα Κομμερσάντ, στα μέσα Σεπτεμβρίου δημοσίευσε την πληροφορία ότι η γαλλική εταιρεία Electricité de France σχεδιάζει να υπογράψει συμφωνία με την Γκαζπρόμ για το 10% των μετοχών του αγωγού South Stream.
Ο Αλεξέι Μίλλερ, τη Δευτέρα, ανέφερε ότι η Τουρκία και η Ρουμανία και κάποιες άλλες χώρες, εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στο σχέδιο .
Το τηλεγράφημα αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ , της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του προκατόχου της Γκέρχαρντ Σρέντερ, σύμφωνα με τους οποίους, το σχέδιο του αγωγού South Stream δεν είναι ανταγωνιστικό του σχεδίου Nabucco.
Η εφημερίδα Βεντόμοστι σε σημερινό της άρθρο γράφει ότι η γαλλική Electricité de France ενδέχεται να είναι ο τρίτος εταίρος του σχεδίου του αγωγού South Stream, με ποσοστό συμμετοχής 10%.

Ε.Ε.: Εκπαίδευση στρατιωτών στη Σομαλία

Η Ε.Ε. σκέφτεται να αναλάβει την πληρωμή και εκπαίδευση Σομαλών στρατιωτών σε μια προσπάθεια να καταστήσει πιο ασφαλή αυτή τη χώρα, αλλά και με την ελπίδα ότι θα αποτρέψει κατ’ αυτόν τον τρόπο τις επιθέσεις πειρατείας που δέχονται τα πλοία στις ακτές από τους εξαθλιωμένους κατοίκους της.
‘Μελετάμε τις δυνατότητες που υπάρχουν’, δήλωσε ο Ολλανδός Υπουργός Άμυνας, Eimert van Middelkoop, μετά την άτυπη συνάντηση των αρμόδιων Υπουργών της Ε.Ε., την Τρίτη στο Gothenburg. ‘Μπορεί να αναλάβουμε την εκπαίδευση στρατιωτών, ίσως να βοηθήσουμε στη δημιουργία μιας ακτοφυλακής ή να υποστηρίξουμε την ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης.
Ο κ. van Middelkoop δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εκφράσει κανείς προτιμήσεις και δε θέλησε να αναφερθεί στο ρόλο που ενδέχεται να αναλάβει η Ολλανδία. ‘Θα είμαι ευχαριστημένος αν έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα το Νοέμβρη. Σίγουρα δε θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες.’
Η Ε.Ε., καταρχήν, δεν πρόκειται να δώσει όπλα στους στρατιώτες, αλλά σκέφτεται να τους αμείβει, ώστε να τους αποτρέψει από το να στραφούν στους αντάρτες. Η Ε.Ε. έχει ήδη αναπτύξει μια μεγάλη ναυτική αποστολή στην παράκτια ζώνη της Σομαλίας, με σκοπό την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας και των αποστολών τροφίμων από τα Ηνωμένα Έθνη.

Διαφωνία Ράσμουσεν - Ομπάμα για Αφγανιστάν

«Δεν χρειαζόμαστε νέα στρατηγική για το Αφγανιστάν» είναι η άποψη του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Rasmussen, ο οποίος επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και συναντήθηκε με τον αμερικανό πρόεδρο. Ο Rasmussen, μιλώντας εκ μέρους της συμμαχίας, τόνισε ότι ο περιορισμός της στρατηγικής σε επιλεγμένες επιθέσεις εναντίον των Ταλιμπάν, εναλλακτική λύση που φαίνεται να εξετάζει ο Ομπάμα, δε θα ήταν αποτελεσματική και δε θα έβρισκε ευρεία υποστήριξη από τους νατοϊκούς συμμάχους που έχουν στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Αντίθετα, υποστηρίζει τις απόψεις του στρατηγού McChrystal ότι οι συμμαχικές δυνάμεις πρέπει να εμμείνουν στο αρχικό σχέδιο σταθεροποίησης της χώρας, μέσα από την εκπαίδευση του στρατού και τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και δημοκρατικής αφγανικής κυβέρνησης.

Επίσκεψη Γέρεμιτς στη Μόσχα

Στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, στη Μόσχα στις 5 Οκτωβρίου αναφέρεται ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου Εξωτερικών. Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεβ στο Βελιγράδι, που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Οκτωβρίου.

Εγγυητής της ειρήνης στο Κόσοβο, το ΝΑΤΟ

Το ενδιαφέρον της Ατλαντικής Συμμαχίας για την πρόοδο και την ευημερία του Κοσόβου, εξέφρασε ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Τζανπάολο ντι Πάολα, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κοσσυφοπέδιο μαζί με τον αμερικανό διοικητή της διακλαδικής διοίκησης των συμμαχικών δυνάμεων, ναύαρχο Μαρκ Φιτζέραλντ. «Η διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στο Κόσσοβο παραμένει το κύριο μέλημα της Συμμαχίας» υπογράμμισε ο ναύαρχος Ντι Πάολα, ενώ ο Μαρκ Φιτζέραλντ συμπλήρωσε ότι «η μείωση των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στο Κόσσοβο εξαρτάται από τη δημιουργία άλλων δομών ασφαλείας που θα καλύψουν το κενό της KFOR. Η αστυνομία του Κοσσόβου έχει σημειώσει εξαιρετική πρόοδο και μαζί με την EULEX μπορεί να συνδράμει στην ειρηνευτική αποστολή της KFOR».