30 Ιουν 2009

Η Γερμανία προκαλεί μια ακόμη κρίση στην ΕΕ

Σήμερα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, «πάγωσε» τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας, ζητώντας νόμο για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα της Γερμανικής Βουλής.

Το Δικαστήριο έκρινε, ότι ναι μεν «η Συνθήκη είναι συμβατή με το Θεμελιώδη Νόμο, το Γερμανικό Σύνταγμα», αλλά θεωρεί ότι ορισμένες νομοθετικές παράμετροι παραμένουν προβληματικές. «Για να συνοψίσουμε, θα μπορούσαμε να πούμε: Το Σύνταγμα λέει ναι στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, αλλά απαιτεί παράλληλα μία ενίσχυση σε εθνικό επίπεδο της ευθύνης του Κοινοβουλίου, σε ό,τι αφορά στην ενσωμάτωση», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Andreas Vosskuhle, ανακοινώνοντας την απόφαση του Δικαστηρίου. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι δικαστές έκριναν, ότι «υπάρχει ένα δημοκρατικό έλλειμμα» σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι, ακριβώς για αυτό το λόγο, το δικαίωμα της συναπόφασης του Γερμανικού Κοινοβουλίου πρέπει ρητώς να καταγραφεί σε ένα Νόμο, προκειμένου να «εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του δικαιώματος της ψήφου» των Γερμανών πολιτών και να «υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην καταχραστεί τα δικαιώματα που της έχουν παραχωρηθεί». Σημειώνεται τέλος, ότι η απόφαση για το παραπάνω ζήτημα αναμένεται να καθυστερήσει εκ νέου τη διαδικασία επικύρωσης από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 25

Είχαμε υποσχεθεί μια επιστολή – απάντηση του πρέσβη Βασ. Κασκαρέλη, σχετικά με την πρεσβευτική κατοικία στην Ουάσιγκτον και όσα ο «Αθηναίος» ανέφερε. Ακολουθεί τώρα η απαντητική επιστολή του πρέσβη.

«Με έκπληξη διάβασα το σύντομο σημείωμα στο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ που με αφορά γιατί περιέχει μόνο ανακρίβειες, που ήταν δυνατόν ν’ αποφευχθούν αν κάποιος είχε μπει στον κόπο να επικοινωνήσει μαζί μου.

Με στενοχώρησε ιδιαίτερα, γιατί ουδέποτε έχω προκαλέσει και προσπαθώ πάντα να κάνω κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δουλειά μου.

Για την περίπτωση πάντως που κάποιος ενδιαφέρεται για την ακριβή κατάσταση σας πληροφορώ ότι έφτασα στην Ουάσιγκτον προχθές (σ.σ. 21 Ιουνίου), διαμένω στην σε κακή κατάσταση κατοικία του προκατόχου μου, χωρίς την οικοσκευή μου που προγραμματίζεται να φτάσει στα μέσα Ιουλίου. Η σύζυγός μου είναι στην Αθήνα και τα παιδιά μου στις Βρυξέλλες και ουδέποτε υπέβαλλα αίτημα για διαμονή μου σε ξενοδοχείο ακριβό ή φθηνό.

Επιπλέον, η όντως εξαιρετική και επιβλητική κατοικία (ιδιοκτησίας του δημοσίου) βρίσκεται κλειδωμένη κατά την τελευταία επταετία, λόγω σοβαρών ζημιών στα θεμέλια του κτιρίου, η δε επισκευή της προγραμματίζεται να αρχίσει από το 2010.

ΥΓ. Ανα και γνωρίζω ότι στερείτε αναγνωστικού ενδιαφέροντος, δεν θα ήταν κατά τη γνώμη μου κακή ιδέα να υπάρξουν έστω και σπανίως κάποια θετικά σχόλια για τους ανθρώπους του ΥΠΕΞ. Είναι δυνατόν να είναι όλοι σκάρτοι και να μη γίνετε τίποτε σωστά;

Με πολλούς χαιρετισμούς

Βασ. Κασκαρέλης»

Περιμένω πιθανώς απάντηση από τον αρχικό επιστολογράφο αλλά σε ότι αφορά το υστερόγραφο του πρέσβη να σημειώσω πως δεν αληθεύει πως αντιμετωπίζουμε αρνητικά όλους του διπλωματικούς. Πάντα αναφερόμαστε σε καθένα χωριστά και όχι λίγες φορές, έχουμε επαινέσει τη δουλειά τους και υπογραμμίσει σε πόσο δύσκολες συνθήκες εργάζονται…

Λοιπόν θυμάστε που σας έλεγα ότι τα πήγαιν’ έλα των υπουργών από τα Εμιράτα το τελευταίο διάστημα οφείλονταν στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την προεδρία του νέου Διεθνούς Οργανισμού Ηλιακής Ενέργειας, που συστήνουν τα Ηνωμένα Έθνη, θέση για την οποία ενδιαφέρεται και το Βερολίνο; Λοιπόν για να λυθεί η απορία σας, η Αθήνα αποφάσισε να στηρίξει τα Εμιράτα. Αυτή η άποψη λέγεται πως οφείλεται σε προσωπική επιλογή της υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη και όχι γιατί δεν θέλει ν’ ακούει λέξη περί Γερμανίας, Siemens και Χριστοφοράκου αλλά γιατί θέλει στενό, συγγενικό της πρόσωπο, να «κάνει δουλειές στα Εμιράτα»! Πως είπε ο Καραμανλής ; «Εθνική πολιτική»;

Με μια επιστολή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, επιχειρεί να κάνει τη δουλειά που έκαναν επιτυχώς ως πρόσφατα οι Εμπορικοί/Οικονομικοί Ακόλουθοι. Το κείμενο της επιστολής ακολουθεί:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών υλοποιεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων για

την υποστήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την

ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων τους. Στο πλαίσιο αυτό,

επικοινωνούμε μαζί σας διότι ήλθατε σε επαφή το 2008 με ένα

τουλάχιστον Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της χώρας μας

στο εξωτερικό και χρησιμοποιήσατε τις υπηρεσίες του.

Η καταγραφή της προσωπικής σας άποψης και εμπειρίας από την

επικοινωνία με τα Γραφεία Ο.Ε.Υ. είναι πολύτιμη, προκειμένου να

διαμορφωθεί μία πληρέστερη και σαφέστερη εικόνα γύρω από τις υπηρεσίες

που αυτά παρέχουν στις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις.

Σκοπός της έρευνας αυτής είναι αφενός να καταγράψει το βαθμό

ικανοποίησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τις

υπηρεσίες των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των

Πρεσβειών μας στο εξωτερικό και αφετέρου να συλλέξει πολύτιμη

πληροφόρηση, η οποία θα συμβάλει καθοριστικά στη χάραξη και υιοθέτηση

πολιτικών που θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των Γραφείων

Ο.Ε.Υ. προς όφελος της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και της

εξαγωγικής επίδοσης των επιχειρήσεων.

Η έρευνα διενεργείται από την εταιρεία ερευνών αγοράς και

δημοσκοπήσεων Καπα Research A.E., για λογαριασμό της Γενικής

Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας του

Υπουργείου Εξωτερικών.». Δηλαδή, λέγε με Τσιατσιάμη!

Πολύ καταφεύγει το ΥΠΕΞ σε ιδιωτικές εταιρίες σε περιόδους κρίσης. Ποιο λόγο φαντάζεστε;

Έξαλλοι είναι οι τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι αλλά και οι ξένοι που ήλθαν στην Κέρκυρα για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ. Μάλιστα χθες σε καφέ της πόλης πραγματοποιήθηκε τυχαία συνάντηση αρκετών που ήθελαν να βρουν τρόπο να κοινοποιήσουν την αγανάκτηση τους για τη «χείριστη» διοργάνωση της Συνόδου, σε ό,τι αφορά τη δημοσιογραφική κάλυψη. Αυτό δεν έχει να κάνει με άποψη της στήλης, που έτσι κι αλλιώς βρήκε τρόπο να δουλέψει, αλλά με τους ξένους κυρίως που δεν παίζουν ρόλο … «παπαγάλων»! Ας το ξαναδεί λοιπόν η… Αρχηγός!

Η παραμονή πάντως επί διήμερο στο νησί του Κ. Καραμανλή αποτέλεσε υπερβολή όσο κι αν υποχρεώθηκε να καταφτάσει λόγω της παρουσίας Σ. Μπερλουσκόνι. Γιατί υποβάθμισε αδίκως την υπουργό, που βάσει του τρόπου λειτουργίας του ΟΑΣΕ, ήταν τυπικά η επικεφαλής της διαδικασίας…

… και με τον Ιάσωνα Αθανασιάδη στην Τεχεράνη, τι γίνεται; Φυσικά το πήρε πάνω του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αλλά η Αθήνα;

Δυο εξαιρετικές εκθέσεις –με πολλαπλό ενδιαφέρον- διαβάσαμε στον κόμβο Agora, του υπουργείου προερχόμενες από το Γραφείο Εμπορικών Υποθέσεων Τιράνων. Μια για τις επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας και μια για τις Οικονομικές Σχέσεις της Αλβανίας με την Τουρκία. Πράγματα που μας αφορούν άμεσα…

Και μιας και μιλάμε για τα «οικονομικά» τι θα γίνει με εκείνο το χρέος της Λιβύης; Θα κάνει κάποιος κάτι για να πληρωθεί κάποτε; Είναι πάνω από 700 εκ. δολάρια το χρέος σε ελληνικές ιδιωτικές εταιρίες κι ενώ εξ αιτίας των Λιβυκών χρεών, ορισμένες εταιρείες περιήλθαν σε αδυναμία να εκπληρώσουν συμβατικές υποχρεώσεις τους προς ιδιώτες

Ολυμπιακή Αεροπορία: εκκρεμεί το ζήτημα της εκκαθάρισης του Γραφείου της Ο.Α. στη Βεγγάζη, με παράλληλο επαναπατρισμό των χρηματικών αποθεματικών της εταιρείας.

ΟΤΕ: παρελκυστική πολιτική από πλευράς λιβυκών αρχών ακολουθείται στο θέμα του χρέους της χώρας προς τον ΟΤΕ ύψους 2,2 εκ. Ευρώ για το χρονικό διάστημα 1984-2005. Ανησυχεί άραγε κάποιος υπεύθυνος και η υπουργός με τους υφυπουργούς τι κάνουν; Γιατί περί συζητήσεων ακούγονται χροοοοοόνια!

Καταπληκτικό! Ο Ανδρέας Λοβέρδος που διαμορφώνει την Εξωτερική Πολιτική του ΠΑΣΟΚ προς την κοινή γνώμη σε χθεσινή του συνέντευξη αναφερόμενος στην «άνευ όρων παράδοση των ελλήνων πολιτών στις υπηρεσίας των ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά:

«Όχι, δε νομίζω ότι πρέπει να το δούμε έτσι, ας δούμε λοιπόν ότι υπάρχει μια θετική εξέλιξη σε αυτό και ας πιστέψουμε και ας ελπίσουμε ότι θα ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες». Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την πολιτική Καραμανλή – Μπακογιάννη να μας κατεβάσουν οι αμερικάνοι τα βρακιά για να μην ταλαιπωρούνται κάποιοι να πάρουν βίζα! Φθηνοί είστε εκεί στο ΠΑΣΟΚ παιδιά!

Καταδίκη Ιράν από ΕΕ

Αντίθετα από την ηχηρή σιωπή της Ντόρας Μπακογιάννη στο ζήτημα του Ιράν,

σε ανακοίνωση του, το ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στην έκτακτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα και στο κοινό αίτημά τους προς το Ιράν να σταματήσει τον εκφοβισμό Ευρωπαίων διπλωματών.

Όπως αναφέρεται: «‘Εάν δε σταματήσει τις παρενοχλήσεις, το Ιράν θα πρέπει να αναμένει μια δυναμική απάντηση και από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε.’, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, M. Verhagen. ‘Το μήνυμά μας προς το Ιράν είναι ότι δε μπορεί να διασπάσει την ενότητα της Ε.Ε.’

Η Ολλανδία ήταν μία από τις χώρες που είχαν ζητήσει να πραγματοποιηθεί αυτή η έκτακτη συνάντηση στην Κέρκυρα. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. για άλλη μια φορά καταδίκασαν τη χρήση βίας σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών, τη σύλληψη των πολιτικών αντιπάλων του κυβερνώντος κόμματος και τους περιορισμούς σε βάρος Ιρανών και ξένων δημοσιογράφων. Η Ε.Ε. εμμένει και στο αίτημά της για μια διαφανή και αξιόπιστη έρευνα των κατηγοριών που διατυπώθηκαν από ορισμένους υποψηφίους για εκλογική νοθεία.

‘Δεν πρόκειται για παρέμβαση, όπως ισχυρίζονται οι ηγέτες του Ιράν’, δήλωσε ο κ. Verhagen. ‘Οι χώρες της Ε.Ε ζητούν απλώς από το Ιράν να τηρήσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις’

Ασαφές προεκλογικό πρόγραμμα των CDU- CSU

Τα γερμανικά συνεργαζόμενα κόμματα CDU-CSU προχωρούν στον προεκλογικό αγώνα χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία για τις ανακοινωθείσες από τα ίδια μειώσεις στη φορολογία. Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες και το αδελφό κόμμα, η Χριστιανο-κοινωνική Ένωση δεν μπόρεσαν να ορίσουν στο πρόγραμμά τους για τις κοινοβουλευτικές εκλογές συγκεκριμένη ημερομηνία για τις ανακοινωθείσες μειώσεις στη φορολογία. Στο μανιφέστο, ωστόσο, που συμφωνήθηκε ομόφωνα, δε γίνεται ούτε λόγω για αυξήσεις. Η Καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε στο κλείσιμο της κοινής συνεδρίασης το βράδυ της Κυριακής στο Βερολίνο ότι η Ένωση είναι με το πρόγραμμα αυτό καλά «εξοπλισμένη» για τις εκλογές του φθινοπώρου. Την ίδια στιγμή επιβεβαίωσε τη βούλησή της για δημιουργία συνασπισμού με τους Φιλελευθέρους όποτε είναι δυνατόν. Το ανεπίσημο κύριο διακύβευμα της συνεδρίασης ήταν η αξίωση, εδώ και εβδομάδες, του CSU, να ανακοινωθεί από τώρα στους ψηφοφόρους, πότε ακριβώς θα μπορούν να υπολογίζουν σε φοροελαφρύνσεις, στην περίπτωση εκλογικής νίκης της Ένωσης των συνεργαζόμενων κομμάτων. Εντέλει, κι όπως αναμενόταν, το CDU επιβλήθηκε. Οι πολίτες πρόκειται να βοηθηθούν ως εξής: σύμφωνα με τη βούληση των κομμάτων της Ένωσης το ποσό που εκπίπτει της φορολογίας λόγω παιδιών θα αυξηθεί στα 8.004 ευρώ και ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής να μειωθεί από ποσοστό 14 στο 12%. Σαφήνεια θα υπάρξει στο μεταξύ και σ’ ό,τι αφορά τον ΦΠΑ. Διάφοροι πολιτικοί, μεταξύ αυτών ο Πρωθυπουργός της Βάδης- Βυρτεμβέργης Oettinger και ο ομόλογός τους του κρατιδίου Sachsen- Anhalt, Böhmer, είχαν σκεφτεί το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου κύκλου εργασιών. Το Σαββατοκύριακο, πάντως, η Μέρκελ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό, βάζοντας έτσι τέρμα σε μία μοιραία εσωκομματική συζήτηση. Από τους Σοσιαλδημοκράτες καθώς επίσης κι από την αριστερή και την πράσινη αντιπολίτευση προκλήθηκε δριμεία κριτική. Στο μεν SPD αναφέρθηκαν σε προσπάθεια να «ξεγελαστούν οι ψηφοφόροι», οι Πράσινοι μίλησαν για αντι-κοινωνική πορεία, ενώ ο αρχηγός της Αριστεράς Lafontaine υποστήριξε ότι η Καγκελάριος δε θα πρέπει να «πει ψέματα» στους ψηφοφόρους, όπως στις προηγούμενες εκλογές. Η διένεξη αυτή δεν είναι εύκολη υπόθεση ούτε για τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι ελπίζουν σε ένα συνασπισμό με τα κόμματα της Ένωσης. Ο αρχηγός τους Westerwelle εμφανίστηκε ευχαριστημένος για το Όχι της Μέρκελ στην αύξηση του φόρου κύκλου εργασιών, ωστόσο φυσικά θα ήλπιζε σε σαφέστερες δηλώσεις για φοροελαφρύνσεις. Έτσι, ο Westerfelle δήλωσε ότι θα υπέγραφε συμφωνία συνασπισμού μόνο εάν συμφωνείτο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Αυτός ο όρος είναι βέβαια πολύ ελαστικός. Από την αρχή της ύφεσης η Καγκελάριος Μέρκελ ακολουθεί έναν μετριοπαθή δρόμο χωρίς εντυπωσιασμούς. Φιλικά μεν, αλλά σταθερά δε, αρνείται την επιμονή συναδέλφων της όπως του Προέδρου Σαρκοζί ή του Πρωθυπουργού Μπράουν για οικονομική βοήθεια μέσω πακέτων στήριξης. Και με πείσμα υποδεικνύει ότι δεν πρέπει κάθε μεγάλη επιχείρηση να λαμβάνει ειδικά δάνεια, ακόμη κι αν το SPD ζητάει κάτι τέτοιο. Η Καγκελάριος δεν δημιουργεί πάντοτε μία πειστική εντύπωση. Είναι βέβαια μία ικανή διαμεσολαβήτρια, πλην όμως σπάνια εκπέμπει ηγετική δύναμη. Πάντως, το κοινό δε φαίνεται να της το καταλογίζει. Αντιθέτως, με κάθε ομιλία όσων της ασκούν κριτική, η ίδια μοιάζει να κερδίζει σε δημοσιότητα. Η Μέρκελ βαδίζει ήσυχα προς τις εκλογές, κι όσο αυτές πλησιάζουν, τόσο πιο πειστική φαίνεται να είναι η αισιοδοξία της. Η επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον υπήρξε μία τεράστια επιτυχία στη Γερμανία, κι όχι μόνο γιατί της χάρισαν τις εικόνες που θα εντυπωθούν στα μυαλά των ψηφοφόρων, αλλά κι επειδή η αναγνώριση από τον Ομπάμα, κυρίως για τις επιδόσεις της Γερμανίας στην προστασία του περιβάλλοντος, κάνουν περήφανους πολλούς Γερμανούς πολίτες.

Neue Zürcher Zeitung