29 Ιουλ 2009

Συνάντηση Α. Γκρούσκο – Μ. Σπινέλλη στη Μόσχα για το σύνολο των διμερών θεμάτων

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Α.Β.Γκρουσκό συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρέσβη Μιχάλη Σπινέλλη, κατόπιν αιτήματός του τελευταίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προοπτικές «οικοδόμησης της ευρωατλαντικής αρχιτεκτονικής ίσης ασφάλειας στο πλαίσιο της ρωσικής πρωτοβουλίας για την εκπόνηση συμφώνου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Ακόμη «αντηλλάγησαν απόψεις για το έργο της Ελληνικής Προεδρίας στον ΟΑΣΕ, για τα αποτελέσματα της ετήσιας συνδιάσκεψης του ΟΑΣΕ, ενώ έγινε και ανασκόπηση των προβλημάτων στον τομέα της ασφάλειας (Βιέννη, 23-24 Ιουνίου).
Επίσης συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα (27-28 Ιουλίου) και η προετοιμασία της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ (1-2 Δεκεμβρίου)».
Οι δύο πλευρές συζήτησαν, τέλος, ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ και τη δραστηριότητα της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Στην επίσημη ρωσική ανακοίνωση δεν αναφέρεται πουθενά το θέμα των αγωγών και πως εξελίσσεται το ζήτημα αυτό μετά τις γνωστές αντιδράσεις Μπορίσοφ στη Σόφια, που θέτουν ζήτημα αναστολής, προσωρινά (;) του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Η Αθήνα συνεχίζει τις προετοιμασίες

«Το σχέδιο της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν έχει κομβική σημασία μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. (27-07-09)
Ο υπουργός ανέφερε, σύμφωνα με την ανταπόκριση, ότι με στόχο την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών της κατασκευής του εν λόγω αγωγού, το Υπουργείο Ανάπτυξης θα εισηγηθεί στη Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο για την προώθησή του, ενώ σήμερα θα ενημερώσει ο ίδιος την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τις βασικές προβλέψεις του σχεδίου Νόμου.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, χάρη στο νομοσχέδιο αυτό «η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της για την υλοποίηση του σχεδίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που έχει κομβική σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή». Ο υπουργός σημείωσε ότι για την προώθηση του σχεδίου θα ληφθούν μέτρα τα οποία είχαν ληφθεί και για την υλοποίηση και άλλων παρόμοιων σχεδίων αγωγών αερίου, στην Ελλάδα και τόνισε ότι δεν λησμονείται και η περιβαλλοντική διάσταση του έργου. «Προχωράμε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά μας πιστεύοντας ταυτόχρονα ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση».
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, το Υπουργείο Ανάπτυξης της Ελλάδας αντιμετωπίζει το σχέδιο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ως «σχέδιο εθνικής σημασίας». Αυτό σημαίνει τον περιορισμό της οικοδόμησης στις ζώνες κατά μήκος του μελλοντικού αγωγού, την καταβολή αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις γης και τη χρήση των κρατικών και δημόσιων υποδομών εκ μέρους της ΔΕΕ.

Διαπραγματεύσεις ΕΕ - ΗΠΑ για το SWIFT

Παρά την κριτική που υπάρχει κυρίως στη Γερμανία, οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. εξουσιοδότησαν χθες την Προεδρία της Ένωσης να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την πρόσβαση του αμερικανικού Υπουργείου των Οικονομικών σε δεδομένα για οικονομικές συναλλαγές. Η σχεδιαζόμενη συμφωνία πρόκειται να διασφαλίσει, ότι οι ΗΠΑ θα μπορούν και στη συνέχεια να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά δεδομένα του συστήματος Swift στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα αυτά θα διατίθενται μόνο στην Ευρώπη. Παράλληλα η συμφωνία πρόκειται να θεσπίσει κανόνες για την προστασία των δεδομένων και άλλες προϋποθέσεις. Η Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift) είναι μια εταιρεία που χρηματοδοτείται από τις Τράπεζες και έχει έδρα το Βέλγιο, μέσω της οποίας πραγματοποιείται ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Τραπεζών για πληρωμές. Ήδη από το 2001 οι αμερικανικές αρχές έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα στο πλαίσιο του δικού τους προγράμματος Terrorist Finance Tracking Programme (TFTP).
Μέχρι τώρα η πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα στις ΗΠΑ πραγματοποιείται μέσω ενός Server που βρίσκεται στις ΗΠΑ. Η Swift χρησιμοποιεί για την προσωρινή αποθήκευση των δεδομένων πάντα δύο κέντρα υπολογιστών, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε Ολλανδία και ΗΠΑ αντίστοιχα. Μέχρι τα τέλη του έτους θα δημιουργηθεί ένα ακόμη τέτοιο κέντρο στην Ελβετία και μετά από αυτό οι ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών Τραπεζών θα πραγματοποιούνται μόνο μέσω αυτών των δύο ευρωπαϊκών κέντρων. Η Swift αιτιολόγησε αυτή την ενέργεια με υφιστάμενους προβληματισμούς που αφορούν την προστασία των δεδομένων. Όμως η απόφαση της Ε.Ε. δείχνει, ότι αυτό δεν σημαίνει πως οι ΗΠΑ δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση στα ευρωπαϊκά τραπεζικά δεδομένα. Αντίθετα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν λογική τη διάθεση αυτών των δεδομένων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο, Jaques Barrot, τυχόν διακοπή της πρόσβασης των ΗΠΑ στα δεδομένα θα ήταν «εξαιρετικά επικίνδυνη», επειδή η εξέταση των δεδομένων αυτών έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί δραστικό μέσο στον πόλεμο εναντίον της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Για τον λόγο αυτό η Ε.Ε. είναι πρόθυμη, να καταστήσει μελλοντικά δυνατή στις ΗΠΑ την πρόσβαση (μετά από σχετικό αίτημα) στο ολλανδικό κέντρο-Swift.
Το θέμα γίνεται περισσότερο πολύπλοκο εξαιτίας μιας ιδιαιτερότητας της Ε.Ε.: Σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο της Ένωσης, η σχεδιαζόμενη συμφωνία αποτελεί αρμοδιότητα των χωρών-μελών, οι οποίες πρέπει να την αποδεχθούν ομόφωνα. Εάν όμως ίσχυε η Συνθήκη της Λισαβόνας, η συμφωνία θα έπρεπε να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο. Για τον λόγο αυτό πρόκειται τώρα να γίνουν διαπραγματεύσεις για μια ενδιάμεση συμφωνία με περιορισμένη χρονική ισχύ -γίνεται λόγος για ένα έτος.- Εάν στο ενδιάμεσο διάστημα τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας, η τελική συμφωνία θα γίνει στη βάση των νέων κανόνων που θα ισχύσουν.
Μέσω της Swift ρέουν επίσης και δεδομένα για την πραγματοποίηση διεθνών τραπεζικών συναλλαγών από και προς της Ελβετία. Αντίθετα, οι τραπεζικές συναλλαγές στο εσωτερικό της χώρας πραγματοποιούνται μέσω του ελβετικού συστήματος SIC, στο οποίο όμως μερικές Τράπεζες έχουν πρόσβαση μέσα από το Swift. Προπάντων τα δεδομένα για διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές που πραγματοποιούν Ελβετοί πελάτες υφίστανται ήδη στο Swift και για τον λόγο αυτό οι ΗΠΑ έχουν ήδη από τώρα πρόσβαση και θέλουν να τους επιτραπεί να τη διατηρήσουν και στο μέλλον μέσα από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ε.Ε. Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ελβετικών Τραπεζών, Thomas Sutter, δήλωσε μετά από σχετική ερώτηση ότι η Ένωση των Τραπεζών της Ελβετίας έχει «αποξενωθεί» από τη στροφή που έκανε η Ε.Ε. σε αυτό το θέμα. Ωστόσο πρόσθεσε, ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστή κάποια περίπτωση που να αποδεικνύεται ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για κάτι άλλο και όχι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Καμία αναζήτηση φοροφυγάδων
Το γεγονός ότι οι αμερικανικές αρχές, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, απόκτησαν πρόσβαση στα δεδομένα Swift, έγινε δημοσίως γνωστό το 2006, πράγμα που προκάλεσε αναστάτωση σε μερικούς στην Ευρώπη. Ως προς αυτό το θέμα το αμερικανικό Υπουργείο των Οικονομικών προχώρησε σε μια σειρά μονομερών διαβεβαιώσεων και εγγυήσεων για την προστασία των δεδομένων. Μεταξύ άλλων υπογραμμίστηκε ότι οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας (και όχι για την ανακάλυψη φοροφυγάδων). Σε σχέση με την κριτική που άσκησαν υπέρμαχοι της προστασίας δεδομένων, ο Γερμανός Υφυπουργός Gloser τόνισε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ότι μέχρι τώρα η προστασία των δεδομένων βασιζόταν μόνο στις διαβεβαιώσεις και στις εγγυήσεις των ΗΠΑ, ενώ στο εξής θα μπορούν να ρυθμιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Η Γερμανία θα δώσει προσοχή στην τήρηση τριών σημείων, δηλαδή στη θέσπιση υψηλών στάνταρντς για την προστασία των δεδομένων, στη διασφάλιση νομικών δικαιωμάτων για τους πολίτες και στην ισχύ της συμφωνίας για σύντομο χρονικό διάστημα.

Neue Zürcher Zeitung

"Όχι" στις πτήσεις των τουρκοκυπρίων

Στην απόφαση της Βρετανίας για διατήρηση της απαγόρευσης απευθείας πτήσεων της Cyprus Turkish Airlines (CTA) με προορισμό την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο αναφέρεται ρεπορτάζ με τίτλο Bid over UK – Cyprus flights fails που καταχωρίζεται στην ηλεκτρονική σελίδα του BBC. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, η CTA και η ταξιδιωτική εταιρεία CTA Holidays Limited ζήτησαν την ανατροπή της ισχύουσας – εδώ και 35 χρόνια - απαγόρευσης – των απευθείας πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία στην – «υπό τον έλεγχο της Τουρκίας - Βόρεια Κύπρο», χωρίς να επιτύχουν ωστόσο την επανεξέταση της υπόθεσης στο Civil Justice Centre στο Birmingham.
Το BBC αναφέρει ότι η κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι η άρση της απαγόρευσης αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης του Σικάγου που αφορά στη Διεθνή Πολιτική αεροπλοϊα και προσθέτει ότι σήμερα όλες οι πτήσεις με προορισμό την Βόρεια Κύπρο πρέπει πρώτα να προσγειωθούν στην Τουρκία.
Η CTA, από την πλευρά της - η οποία μεταφέρει ετησίως 100.000 επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία - επισημαίνει ότι η ρύθμιση αυτή αυξάνει τον χρόνο πτήσεων, τις τιμές των εισιτηρίων και αποτελεί επιπλέον επιβάρυνση για το περιβάλλον. Το αρμόδιο όργανο απέρριψε ωστόσο το αίτημα της εταιρείας για επανεξέταση των όσων ισχύουν αυτή τη στιγμή, απόφαση την οποία οι δικηγόροι της CTA χαρακτήρισαν «παράνομη και άδικη». Πρόσθεσαν δε ότι το να επιτραπούν οι απευθείας πτήσεις από τα βρετανικά αεροδρόμια στη θα είχε «τεράστια συμβολική σημασία» για ένα νησί «που είναι σήμερα διαιρεμένο και το οποίο διαθέτει μία οδυνηρή σύγχρονη ιστορία».
Η CTA υποστήριξε επιπλέον ότι η κυβέρνηση έχει παρερμηνεύσει τη συνθήκη του Σικάγου και ότι η ισχύουσα απαγόρευση παρεμποδίζει αδίκως τους Τουρκοκυπρίους και τις εταιρείες τους που επιθυμούν να ταξιδέψουν και αναπτύξουν επιχειρηματικούς δεσμούς με την ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο.

Αντίθετη η Μόσχα σε Αμερικανούς παρατηρητές

H Μόσχα πιστεύει ότι η ιδέα να συμπεριληφθούν Αμερικανοί παρατηρητές στην αποστολή της Ε.Ε. στη Γεωργία είναι αντιπαραγωγική», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, επικαλούμενη πηγή στο ρωσικό ΥΠΕΞ. «Είναι εντελώς απαράδεκτο. Η ενέργεια αυτή μπορεί να κλιμακώσει τη διαμάχη στην περιοχή, λαμβάνοντας υπ’ όψη τον ρόλο των ΗΠΑ στις εξελίξεις του Αυγούστου», τόνισε η ίδια πηγή.
«Η Ε.Ε. διαδραματίζει αρκετά σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή, ενώ η παρουσία των Αμερικανών δεν θα αλλάξει τίποτε», σημείωσε ο αξιωματούχος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Η αποστολή παρατηρητών της Ε.Ε. είναι η πλέον δραστήρια διεθνής αποστολή που δραστηριοποιείται στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος του γεωργιανού Κοινοβουλίου Δαβίδ Μπακράτζε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.
Όπως γράφει χαρακτηριστικά το πρακτορείο ειδήσεων «όσον αφορά τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, το Συμβούλιο της Ε.Ε. περιορίστηκε στη διατύπωση ότι “η εντολή ισχύει για ολόκληρο το έδαφος της Γεωργίας” και εφόσον η Ε.Ε. θεωρεί και τις δύο Δημοκρατίες αυτές ως τμήμα της Γεωργίας, ζήτησε να παραχωρηθεί στους παρατηρητές “απρόσκοπτη πρόσβαση στα εδάφη τους” – της Αμπχαζίας και της Ν. Οσεττίας».

"Η κλοπή της Ιστορίας" παρουσιάστηκε στη Σερβία

Η σερβική εφημερίδα POLITIKA (ΠΟΛΙΤΙΚΑ) δημοσιεύει συνέντευξη του Πολιτιστικού Συμβούλου της Εστίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκου Τσιτσιμελή, με την ευκαιρία της έκθεσης πολυμέσων «Κλοπή της Ιστορίας», η οποία θα φιλοξενείται στην Εστία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2009 και έχει ήδη παρουσιαστεί στη Λευκωσία, την Αθήνα, την Τεργέστη, τη Λισσαβόνα, το Δουβλίνο και τις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι
Ο κ. Τσιτσιμελής, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας, τις διαστάσεις και τις επιπτώσεις του στη διατήρηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ επισημαίνει το παράδειγμα της κλοπής των γλυπτών του Παρθενώνα, το 1801 από το Λόρδο Έλγιν. Ο κ. Τσιτσιμελής τονίζει ότι το φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας διατηρείται με αμείωτη ένταση σε χώρες όπως το Ιράκ, η Καμπότζη, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Τουρκία, μολονότι το 1970 συνάφθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO σύμβαση «για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να εμποδιστεί η εξαγωγή, εισαγωγή και μεταβίβαση των παράνομα κτηθέντων πολιτιστικών αγαθών». Υπογραμμίζει δε ότι κάθε αρχαιότητα αποτελεί ιστορική μαρτυρία και η αφαίρεσή της από το αυθεντικό της περιβάλλον στερεί το ιστορικό υπόβαθρο, απαραίτητο για την ερμηνεία της, και προκαλεί απώλεια της ιστορικής μνήμης και αυτογνωσίας.
Ειδικότερα για την έκθεση «Κλοπή της Ιστορίας», ο κ. Τσιτσιμελής τονίζει ότι μεταξύ άλλων εξετάζει και το ρόλο των μουσείων ανά τον κόσμο στην παράνομη διακίνηση των κλεμμένων αρχαιοτήτων. Μολονότι τα μεγάλα μουσεία υφίστανται ευρεία κριτική εξαιτίας της κλοπής ξένων αρχαιοτήτων, συνεχίζει ο κ. Τσιτσιμελής, το φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας έχει λάβει καλπάζουσα μορφή στη Ν. Αφρική, την Ασία και τη Ν. Αμερική. Επισημαίνει, επιπλέον, ότι η ηθική των μουσείων της Δύσης είναι πολύ επίκαιρο ζήτημα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι τα ίδια τα μουσεία που βρίσκονται στο τέλος της αλυσίδας της παράνομης διακίνησης των καλλιτεχνικών έργων, γεγονός το οποίο θέτει υπό αμφισβήτηση τις δραστηριότητές τους.