23 Νοε 2009

Τριμερής στις Πρέσπες - Ανοίγουν το δρόμο για τα Σκόπια;

FLASH! 14: 30 Το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, ανακοίνωσε πως σαν αποπτέλεσμα μυστικής διπλωματίας, στην οποία πήρε μέρος και ο ανυπεξ Δημ. Δρούτσας στη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στα Δυτικά Βαλκάνια (Τίρανα) θα συναντηθεί την ερψχόμενη Παρασκευή στις Πρέσπες, με την ηγεσία της Αλβανίαs (Σάλι Μπερίσα) και της πΓΔΜ (Νικολα Γκρούεφσκι), προκειμένου να συζητήσουν περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, θα επακολουθήσουν διμερείς συνομιλίες. Κατά την κυβέρνηση η διάσκεψη έχει σχέση με τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.
Κύκλοι στο υπ. Εξωτερικών εκδήλωσαν άμεσα τις αντιρρήσεις και τους φόβους τους για το γεγονός ότι συγκλήθηκε η διάσκεψη αυτή χωρίς προετοιμασία από το υπ. Εξωτερικών και πως πρόκειται για επάνοδο στις ημέρες της απομόνωσης των διπλωματικών στελεχών, ενώ ισχυρός πολιτικός παράγοντας της αντιπολίτευσης υποστήριξε στον ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ, ότι "πρόκειται για κινήσεις ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου και αποσκοπεί στο να καταδείξει πως κάτω από ορισμένα ανοίγματα από την πλευρά των Σκοπίων θα μπορούσαν να πάρουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών συνομιλιών".

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 44

'Έχουμε ξαναγράψει για του έλληνες συμβασιούχους σε πρεσβείες στο εξωτερικό. Πρόκειται για 300 άτομα που καλύπτουν συνήθως πάγιες ανάγκες των πρεσβειών και φυσικά, βρίσκονται στο κενό καθώς δεν αποτελούν σοβαρό παράγοντα πίεσης των εκάστοτε κυβερνήσεων. Τώρα έστειλαν στον πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου την ακόλουθη επιστολή:

Aξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

καταρχήν θα θέλαμε σας συγχαρούμε για την εκλογή σας ως Πρωθυπουργός της χώρας και την παράλληλη ανάληψη των καθηκόντων σας ως Υπουργός Εξωτερικών. Για το δύσκολο έργο που αναλάβατε θέλουμε να σας ευχηθούμε καλή δύναμη.

Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι είμαστε οι συμβασιούχοι υπάλληλοι της εξωτερικής υπηρεσίας του Υπουργείο Εξωτερικών με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου και ορισμένου χρόνου. Οι συμβάσεις εργασίας μας ανανεώνονται κάθε δύο έτη. Οι περισσότεροι από εμάς εργάζονται για πολλά έτη στις εξωτερικές υπηρεσίες.

Οι συμβάσεις αυτές διέπονται από το καθεστώς που ορίζουν τα άρθρα του Π.Δ. 164/2004, το οποίο εναρμόνισε τις διατάξεις της οδηγίας 1999/07/ΕΚ της Ε.Ε. Το Π.Δ. προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, εφόσον πρόκειται για διαδοχικές συμβάσεις άνω των 24 μηνών. Ωστόσο, το άρθρο 11 παρ. 4 του εν λόγω Π.Δ. εξαιρεί ρητά από τις ευνοϊκές διατάξεις, κατά έναν άδικο και αδικαιολόγητο τρόπο, τους συμβασιούχους της εξωτερικής υπηρεσίας του Υπουργείο Εξωτερικών, και μάλιστα μόνο τους Έλληνες συμβασιούχους, διότι για αλλοδαπούς συμβασιούχους της εξωτερικής υπηρεσίας (λ.χ. οδηγός στη Πρεσβεία μας στη Γερμανία) οι συμβάσεις έχουν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου. Η διάταξη αυτή είναι αμφίβολης νομιμότητας τόσο με αναφορά στο Σύνταγμα και στην αρχή της ισότητας όσο και αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

είμαστε 330 Έλληνες πολίτες που υπηρετούν στις εξωτερικές Aρχές του Υπουργείου Εξωτερικών σε όλο τον κόσμο και προσφέρουμε ευσυνείδητα και με ζήλο τις υπηρεσίες μας στο Υπουργείο μας σε αποφασιστικής σημασίας για την καλή λειτουργία της Αρχής θέσεις, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αντικείμενο της εργασίας μας είναι η προώθηση των θέσεων και συμφερόντων της πατρίδας μας στη χώρα που μας φιλοξενεί.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

με δεδομένη την ευαισθησία που σας διακρίνει, θα σας παρακαλούσαμε να εξετάσετε με προσοχή το θέμα που μας απασχολεί δηλαδή την άδικη αντιμετώπισή μας από την Πολιτεία τα τελευταία χρόνια. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα προχωρήσετε στις αναγκαίες ενέργειες για την κατάργηση του άρθρου 11 παρ. 4 του Π.Δ. 164/2004, και την επανεξέταση του Οργανισμού του Υπουργείου μας, όπως είχατε υποσχεθεί κατά την ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής το 2007, έτσι ώστε να μετατραπούν οι συμβάσεις μας σε αορίστου χρόνου.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. του ΣΣΕΥΠΕΞ

Νομίζω τα λένε όλα. Μάλιστα μερικοί από αυτούς τυχαίνει να είναι εκείνοι που εργάζονται όχι μόνο για την καθημερινότητα των πρεσβειών αλλά και τις πιεστικές ημέρες εκείνες που τις διάφορες χώρες επισκέπτονται υπουργοί…

·

· ΚΟΥΙΖ: Αλήθεια ποιόν ΟΕΥ δάγκωσε σκύλος κι έτρεξε και περιέθαλψε η… Εθιμοτυπία ;

·

·

Επιχειρηματική αποστολή που οργάνωσε το υπό το Μπακατσέλο ΕΒΕΘ στη Τεχεράνη, πήγε καλά χάρη στην αποφασιστική στήριξη που είχε από το εκεί Γραφείο ΟΕΥ σύμφωνα με όσα λένε οι ίδιοι οι επιχειρηματίες. ¨Όμως ενημερώνει ποτέ κάποια Αρχή τα μέλη τέτοιων αποστολών σε «χώρες παρίες» (Ιράν, Συρία κλπ) ότι αν στη συνέχεια ζητήσουν θεώρηση για τις ΗΠΑ, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα, στην απόκτηση visa; Αν δεν το γνωρίζουν ας ρωτήσουν το Πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος!

·

· Καλά πήγε το ταξίδι του Δ. Δρούτσα στα Δυτικά Βαλκάνια, τουλάχιστον σε επίπεδο fact finding tour. Κι αυτό, γιατί μας λένε, βρήκε αρκετά πράγματα διαφορετικά απ ό,τι του τα παρουσίαζαν. Μάλιστα έδειξε να εκπλήσσεται όταν κατάλαβε πως υπεύθυνος στην Αλβανία για την παρεμπόδιση της κύρωσης από την Αλβανική βουλή της Συμφωνίας Θαλασσίων Συνόρων είναι ο «αδελφός» σοσιαλιστής Έντι Ράμα, για τον οποίο κινήθηκε προεκλογικά να στηρίξει ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου… Τον είδε και τα είπαν. Να ελπίζουμε πως ο "αλβανός σύντροφος", κατάλαβε πως δεν δαγκώνεις το χέρι που σε ταΐζει;

·

·

Αλλού όμως δημιούργησε ερωτηματικά, εν αγνοία του φυσικά, αλλά με πλήρη γνώση τόσο του πρέσβη μας στο Βελιγράδι κ. Στωίδη όσο και του πρώην πρέσβη μας εκεί και σήμερα Διευθυντή του Γραφείου του Χ. Παναγόπουλου αλλά και του επικεφαλής ΟΕΥ, στη σερβική πρωτεύουσα, Κ. Λιάγκη. Αναφερόμαστε στο γεγονός πως τον έβαλαν να συζητήσει με τη «θεσμική» Ένωση Ελλήνων Επιχειρηματιών χωρίς να του πουν φυσικά πως ο επικεφαλής τους είναι ο υιός του γνωστού εισαγωγέα τανκ στο πολυτεχνείο! που έφυγε από το Ναυτικό μετά από εμπρηστική ομιλία υπέρ της χούντας! Και μπορεί ο κύριος αυτός να εκπροσωπεί την Ένωση αλλά πρώτα το λένε στον υπουργό κι αν το δεχτεί, τότε προχωρούν. Δεν τον βάζουν να εκτεθεί εν αγνοία του! Και η επίκληση πως κάλεσαν την Ένωση γιατί είναι «θεσμικοί» είναι για γέλια. Γιατί όταν αναφέρουν πως οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει 25.000 θέσεις εργασίας, ξεχνούν πως από αυτές, οι 13.000 αφορούν την Srbja Telekom, της οποίας τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γ. Χριστοδουλόπουλο, δεν κάλεσαν γιατί δεν είναι μέλος της Ένωσης… Τότε δεν το ήξερε, τώρα τι θα κάνει… δικό του θέμα!

  • Τι θα γίνει με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διπλωματικοί και άλλοι κλάδοι του ΥΠΕΞ; Τόσο ζητήματα καθυστέρησης αμοιβών όσο και κυρίως πλέον, με την πολύ ενισχυμένη πιθανότητα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να καταργηθεί το αφορολόγητο της αμοιβής εξωτερικού και μάλιστα να ενοποιούνται πριν φορολογηθούν… Ακούγονται πολλά τώρα για επιστροφή στην Αθήνα, των δυσαρεστημένων. Το αν θα τολμήσουν να κάνουν τις απειλές πραγματικότητα, μένει ν’ αποδειχθεί…

Εξαιρετικά επιτυχημένη θεωρούν στο ΥΠΕΞ, την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, κ. Βαρθολομαίου, στις ΗΠΑ. Ο ίδιος στο Βελιγράδι πάντως είπε πως «περιμένει να δει τα αποτελέσματα, όταν ο πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Ερντογάν». Το ίδιο περιμένει και η Αθήνα, που αποφεύγει να ασκήσει σκληρή κριτική στην Άγκυρα, αλλά ο Δεκέμβρης είναι … πλησίον!

  • Στη Βοσνία, ακούμε από τη σερβική εκπροσώπηση του ΥΠΕΞ, που εδρεύει στη ΜπάνιαΛούκα, ότι τις θέσεις της Σερβικής Δημοκρατίας έθεσε στον ανυπεξ, κ. Δρούτσα ο Νίκολα Σπίριτς. Και του ανέφερε ότι η Αθήνα δεν στηρίζει τους Σέρβους, ότι αν συνεχιστούν οι επιλεκτικές σε βάρος τους πιέσεις θα διαλυθεί το κράτος και πως ακόμη η Αθήνα, αποφεύγει να ανοίξει Γενικό προξενείο στη Σερβική Δημοκρατία…

Έδειξε να εκπλήσσεται με την αναγγελία στη διάρκεια φιλικής συνάντησής του με τους δημοσιογράφους ο ανυπεξ, Δ. Δρούτσας όταν ακούστηκε πως νέα Επίτροπος προτάθηκε από τον πρωθυπουργό η Μ. Δαμανάκη. Αλλά φυσικά το ήξερε, ώρες πριν πως αυτή ήταν η τελική επιλογή! Τώρα γιατί θέλουν να της δώσουν τη Διεύθυνση Ναυτιλίας είναι ένα ερωτηματικό. Γιατί την ίδια ώρα εδώ… κατάργησαν το αρμόδιο υπουργείο!

Κύπρος: κοντά σε συμφωνία για το περιουσιακό;

Όπως πληροφορεί το «ΚΥΠΕ», πολύ κοντά σε μια συμφωνία για κατηγοριοποίηση του περιουσιακού βρίσκονται οι δυο πλευρές, δήλωσε χθες από τη Λεμεσό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας πως πλήρη ενημέρωση επί όλων των θεμάτων θα τύχουν τα πολιτικά κόμματα στο Εθνικό Συμβούλιο αύριο Τρίτη.
Όπως είπε ο κ. Στεφάνου, «είμαστε πολύ κοντά στο να συμφωνήσουμε στην κατηγοριοποίηση», ενώ πρόσθεσε ότι «έχοντας υπόψη τη συζήτηση για την κατηγοριοποίηση, θεωρήσαμε αυτές τις αντιδράσεις (των κομμάτων) άνευ αντικειμένου, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό δεν σημαίνει διαπραγμάτευση του περιουσιακού προβλήματος».
«Η κατηγοριοποίηση γίνεται για να έχουμε μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση των περιουσιών 35 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή και για αυτό ακριβώς τον λόγο, πριν μπούμε στη συζήτηση, δεδομένου και των διαφορών που υπάρχουν σε ό,τι αφορά στο σημείο αρχής, κάναμε και την κατηγοριοποίηση», συμπλήρωσε.
Δεν υπάρχει, συνέχισε, κανένας λόγος να αρχίσουν πάλι οι αντιδράσεις και να δημιουργείται μια κατάσταση δυσάρεστη στο εσωτερικό μέτωπο, πολύ περισσότερο δε που την ερχόμενη Τρίτη είναι η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει πλήρως και ενδελεχώς τις πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο και θα έχουν εκεί την ευκαιρία να ρωτήσουν ότι θέλει ο καθένας για να πάρει τις απαντήσεις του, αλλά να λεχθούν και οι απόψεις και να γίνει μια δημιουργική συζήτηση όπως γίνεται κάθε φορά που έχουμε Εθνικό Συμβούλιο.
Τόνισε επίσης ότι «για το θέμα του περιουσιακού τέθηκε ζήτημα συζήτησης των απόψεων στην συνεδρία της υποεπιτροπής που έχει δημιουργηθεί, με εκπροσώπους των κομμάτων, υπό την προεδρία και τον συντονισμό του κ. Ιακώβου και έτσι θα συνεχίσουμε».
Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω ότι «δεν έχουμε συζητήσει τίποτα αναφορικά με την ουσία του περιουσιακού, πολύ περισσότερο που η θέση αρχής της δικής μας πλευράς σε ό,τι αφορά στο περιουσιακό, είναι δεδομένη, είναι εκεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και είναι από αυτήν που καθοδηγούμαστε, ότι δηλαδή οι περιουσίες ανήκουν στους ιδιοκτήτες τους και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν πρώτο λόγο σε ό,τι αφορά τις δικές τους περιουσίες» (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας), συμπλήρωσε ο κ. Στεφάνου.
Όσον αφορά την επικείμενη επίσκεψη του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Βρετανία και την πιθανή συνάντηση του με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως η Κυβέρνηση επιθυμεί την ενεργή εμπλοκή της Βρετανίας στο Κυπριακό, «βέβαια πάνω στην ορθή βάση και προς τη σωστή κατεύθυνση που δίνεται μέσα στο μνημόνιο συναντίληψης που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συμφωνήσει με τον Γκόρντον Μπράουν στην πρώτη συνάντηση που είχαν και στο οποίο μνημόνιο υπάρχει πλήρως κατατιθέμενο το πλαίσιο και η βάση στην οποία οι δυο χώρες προσεγγίζουν το Κυπριακό».
Ζητούμε, πρόσθεσε, από τη Βρετανία και από τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. και ιδιαίτερα αυτά που έχουν στενές σχέσεις με την Τουρκία, να ασκήσουν την επιρροή τους, να ασκήσουν την πίεσή τους, έτσι ώστε η Τουρκία να αντιληφθεί ότι είναι και προς το δικό της συμφέρον να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και μια πιο βασική υποχρέωση που έχει έναντι της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας είναι να συνεργαστεί για να μπορέσουμε να προωθήσουμε μία λύση που να βασίζεται σε αρχές και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ερωτηθείς τι θα πρέπει να αναμένουμε από την στάση της Βρετανίας, ο κ. Στεφάνου απάντησε: «Όταν εμείς στηριζόμαστε σε αρχές και ζητούμε και από τους υπόλοιπους να καθοδηγούνται από αρχές και διεκδικούμε αυτές τις αρχές, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας με αυτήν την έννοια, να μην μας παίρνει και ο φόβος, γιατί μια φοβισμένη κοινωνία τελικά, καθηλώνεται και δεν κάνει αυτό που πρέπει να κάνει».
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα διαδραματίζονται στο Δημοκρατικό Κόμμα ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμείς ως Κυβέρνηση δεν ασχοληθήκαμε με το θέμα του ΔΗΚΟ, τίποτα δεν έχουμε πει. Τα του ΔΗΚΟ, όπως και του κάθε κόμματος, είναι θέματα των ίδιων των κομμάτων».

Ακόμη ένα ελληνικό πλοίο στα χέρια πειρατών

Στην κατάληψη του ελληνικής ιδιοκτησίας υπό σημαία Παναμά Rea Sea Spirit από Σομαλούς πειρατές στα ανοιχτά της Υεμένης, που επιβεβαιώθηκε από τις ναυτιλιακές αρχές της Κένυας, αναφέρεται σύντομη είδηση που καταχωρίζεται στην ηλεκτρονική σελίδα του REUTERS . Οι Σομαλοί πειρατές –που έχουν καταλάβει 13 πλοία και κρατούν σε ομηρία πάνω από 200 μέλη πληρώματος- συνεχίζουν να αψηφούν τις περιπολίες των ξένων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου του Άντεν, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Έλληνο - Αλβανικό Οικονομικό Φόρουμ

Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα οργανώνει σειρά εκδηλώσεων από 25 μέχρι 30 Νοεμβρίου 2009 και συγκεκριμένα:

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009

11.00 Εγκαίνια Διεθνούς Εμπορικής Έκθεσης Τιράνων από τον Πρωθυπουργό κ. Σαλί Μπερίσα (Palais des Congres) στην οποία η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα. Επίσκεψη επισήμων στο Ελληνικό Περίπτερο.

20.00 Συναυλία στην Ακαδημία των Τεχνών «Το Ρεμπέτικο Τραγούδι» με την ορχήστρα του

Αγάθωνα

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009

15.30 Εναρξη του 3ου Φόρουμ «Ελληνοαλβανικές οικονομικές σχέσεις: προκλήσεις και προοπτικές» - Συνεδριακό Κέντρο στο Palais de Congres

A΄ Μέρος: Επενδυτικές Προοπτικές στην Αλβανία, με συμμετοχή του Υπουργού Οικονομίας, Ενέργειας και Εμπορίου κ. Πρίφτι

19.30 Επίσημο Δείπνο στο Ξενοδοχείο ROGNER

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009

09.30 Β΄ Μέρος του Φόρουμ: Περιβάλλον και Οικονομική Ανάπτυξη με συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Μεντίου.

12.30 Γ΄ ΜΕΡΟΣ του Φόρουμ: Πιστοποίηση-Συστήματα Ποιότητας και Διεθνή Πρότυπα, με συμμετοχή του Υ/Γ Γεωργίας κ. Θωμάι

Στο Ελληνικό Περίπτερο συμμετέχουν τα Επιμελητήρια της Αργολίδας, της Δράμας, της Κορινθίας, της Πιερίας, της Πρέβεζας, οι Νομαρχίες Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης καθώς και μεμονωμένες επιχειρήσεις. Σε ειδικό περίπτερο του Υπουργείου Εξωτερικών θα προβληθούν αναπτυξιακά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ελλάδα μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ / Hellenic aid)

Παράλληλα θα διοργανωθούν επιχειρηματικές συναντήσεις αλλά και επισκέψεις ενδιαφερόμενων ελλήνων επιχειρηματιών σε αλβανικές επιχειρήσεις.

Με αφορμή το σύνολο των εκδηλώσεων αυτών, θα υπάρξουν προωθητικές ενέργειες (τηλεόραση, ραδιόφωνο, press conference, κλπ.) που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την ευρύτερη δημοσιότητα καθώς και να αναδείξουν τη γενικότερη εικόνα της χώρας μας και ιδιαίτερα την συμβολή των ελληνικών επιχειρήσεων στην αναπτυξιακή πορεία και την ευημερία της Αλβανίας. Σας αποστέλλουμε συνημμένα το αναλυτικό Πρόγραμμα του 3ουΟικονομικού Φόρουμ, το συνολικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων καθώς και προσκλήσεις για την πολιτιστική εκδήλωση.