23 Νοε 2009

Κύπρος: κοντά σε συμφωνία για το περιουσιακό;

Όπως πληροφορεί το «ΚΥΠΕ», πολύ κοντά σε μια συμφωνία για κατηγοριοποίηση του περιουσιακού βρίσκονται οι δυο πλευρές, δήλωσε χθες από τη Λεμεσό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας πως πλήρη ενημέρωση επί όλων των θεμάτων θα τύχουν τα πολιτικά κόμματα στο Εθνικό Συμβούλιο αύριο Τρίτη.
Όπως είπε ο κ. Στεφάνου, «είμαστε πολύ κοντά στο να συμφωνήσουμε στην κατηγοριοποίηση», ενώ πρόσθεσε ότι «έχοντας υπόψη τη συζήτηση για την κατηγοριοποίηση, θεωρήσαμε αυτές τις αντιδράσεις (των κομμάτων) άνευ αντικειμένου, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό δεν σημαίνει διαπραγμάτευση του περιουσιακού προβλήματος».
«Η κατηγοριοποίηση γίνεται για να έχουμε μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση των περιουσιών 35 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή και για αυτό ακριβώς τον λόγο, πριν μπούμε στη συζήτηση, δεδομένου και των διαφορών που υπάρχουν σε ό,τι αφορά στο σημείο αρχής, κάναμε και την κατηγοριοποίηση», συμπλήρωσε.
Δεν υπάρχει, συνέχισε, κανένας λόγος να αρχίσουν πάλι οι αντιδράσεις και να δημιουργείται μια κατάσταση δυσάρεστη στο εσωτερικό μέτωπο, πολύ περισσότερο δε που την ερχόμενη Τρίτη είναι η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει πλήρως και ενδελεχώς τις πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο και θα έχουν εκεί την ευκαιρία να ρωτήσουν ότι θέλει ο καθένας για να πάρει τις απαντήσεις του, αλλά να λεχθούν και οι απόψεις και να γίνει μια δημιουργική συζήτηση όπως γίνεται κάθε φορά που έχουμε Εθνικό Συμβούλιο.
Τόνισε επίσης ότι «για το θέμα του περιουσιακού τέθηκε ζήτημα συζήτησης των απόψεων στην συνεδρία της υποεπιτροπής που έχει δημιουργηθεί, με εκπροσώπους των κομμάτων, υπό την προεδρία και τον συντονισμό του κ. Ιακώβου και έτσι θα συνεχίσουμε».
Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω ότι «δεν έχουμε συζητήσει τίποτα αναφορικά με την ουσία του περιουσιακού, πολύ περισσότερο που η θέση αρχής της δικής μας πλευράς σε ό,τι αφορά στο περιουσιακό, είναι δεδομένη, είναι εκεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και είναι από αυτήν που καθοδηγούμαστε, ότι δηλαδή οι περιουσίες ανήκουν στους ιδιοκτήτες τους και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν πρώτο λόγο σε ό,τι αφορά τις δικές τους περιουσίες» (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας), συμπλήρωσε ο κ. Στεφάνου.
Όσον αφορά την επικείμενη επίσκεψη του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Βρετανία και την πιθανή συνάντηση του με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως η Κυβέρνηση επιθυμεί την ενεργή εμπλοκή της Βρετανίας στο Κυπριακό, «βέβαια πάνω στην ορθή βάση και προς τη σωστή κατεύθυνση που δίνεται μέσα στο μνημόνιο συναντίληψης που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συμφωνήσει με τον Γκόρντον Μπράουν στην πρώτη συνάντηση που είχαν και στο οποίο μνημόνιο υπάρχει πλήρως κατατιθέμενο το πλαίσιο και η βάση στην οποία οι δυο χώρες προσεγγίζουν το Κυπριακό».
Ζητούμε, πρόσθεσε, από τη Βρετανία και από τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. και ιδιαίτερα αυτά που έχουν στενές σχέσεις με την Τουρκία, να ασκήσουν την επιρροή τους, να ασκήσουν την πίεσή τους, έτσι ώστε η Τουρκία να αντιληφθεί ότι είναι και προς το δικό της συμφέρον να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και μια πιο βασική υποχρέωση που έχει έναντι της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας είναι να συνεργαστεί για να μπορέσουμε να προωθήσουμε μία λύση που να βασίζεται σε αρχές και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ερωτηθείς τι θα πρέπει να αναμένουμε από την στάση της Βρετανίας, ο κ. Στεφάνου απάντησε: «Όταν εμείς στηριζόμαστε σε αρχές και ζητούμε και από τους υπόλοιπους να καθοδηγούνται από αρχές και διεκδικούμε αυτές τις αρχές, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας με αυτήν την έννοια, να μην μας παίρνει και ο φόβος, γιατί μια φοβισμένη κοινωνία τελικά, καθηλώνεται και δεν κάνει αυτό που πρέπει να κάνει».
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα διαδραματίζονται στο Δημοκρατικό Κόμμα ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμείς ως Κυβέρνηση δεν ασχοληθήκαμε με το θέμα του ΔΗΚΟ, τίποτα δεν έχουμε πει. Τα του ΔΗΚΟ, όπως και του κάθε κόμματος, είναι θέματα των ίδιων των κομμάτων».