23 Νοε 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 44

'Έχουμε ξαναγράψει για του έλληνες συμβασιούχους σε πρεσβείες στο εξωτερικό. Πρόκειται για 300 άτομα που καλύπτουν συνήθως πάγιες ανάγκες των πρεσβειών και φυσικά, βρίσκονται στο κενό καθώς δεν αποτελούν σοβαρό παράγοντα πίεσης των εκάστοτε κυβερνήσεων. Τώρα έστειλαν στον πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου την ακόλουθη επιστολή:

Aξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

καταρχήν θα θέλαμε σας συγχαρούμε για την εκλογή σας ως Πρωθυπουργός της χώρας και την παράλληλη ανάληψη των καθηκόντων σας ως Υπουργός Εξωτερικών. Για το δύσκολο έργο που αναλάβατε θέλουμε να σας ευχηθούμε καλή δύναμη.

Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι είμαστε οι συμβασιούχοι υπάλληλοι της εξωτερικής υπηρεσίας του Υπουργείο Εξωτερικών με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου και ορισμένου χρόνου. Οι συμβάσεις εργασίας μας ανανεώνονται κάθε δύο έτη. Οι περισσότεροι από εμάς εργάζονται για πολλά έτη στις εξωτερικές υπηρεσίες.

Οι συμβάσεις αυτές διέπονται από το καθεστώς που ορίζουν τα άρθρα του Π.Δ. 164/2004, το οποίο εναρμόνισε τις διατάξεις της οδηγίας 1999/07/ΕΚ της Ε.Ε. Το Π.Δ. προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, εφόσον πρόκειται για διαδοχικές συμβάσεις άνω των 24 μηνών. Ωστόσο, το άρθρο 11 παρ. 4 του εν λόγω Π.Δ. εξαιρεί ρητά από τις ευνοϊκές διατάξεις, κατά έναν άδικο και αδικαιολόγητο τρόπο, τους συμβασιούχους της εξωτερικής υπηρεσίας του Υπουργείο Εξωτερικών, και μάλιστα μόνο τους Έλληνες συμβασιούχους, διότι για αλλοδαπούς συμβασιούχους της εξωτερικής υπηρεσίας (λ.χ. οδηγός στη Πρεσβεία μας στη Γερμανία) οι συμβάσεις έχουν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου. Η διάταξη αυτή είναι αμφίβολης νομιμότητας τόσο με αναφορά στο Σύνταγμα και στην αρχή της ισότητας όσο και αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

είμαστε 330 Έλληνες πολίτες που υπηρετούν στις εξωτερικές Aρχές του Υπουργείου Εξωτερικών σε όλο τον κόσμο και προσφέρουμε ευσυνείδητα και με ζήλο τις υπηρεσίες μας στο Υπουργείο μας σε αποφασιστικής σημασίας για την καλή λειτουργία της Αρχής θέσεις, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αντικείμενο της εργασίας μας είναι η προώθηση των θέσεων και συμφερόντων της πατρίδας μας στη χώρα που μας φιλοξενεί.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

με δεδομένη την ευαισθησία που σας διακρίνει, θα σας παρακαλούσαμε να εξετάσετε με προσοχή το θέμα που μας απασχολεί δηλαδή την άδικη αντιμετώπισή μας από την Πολιτεία τα τελευταία χρόνια. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα προχωρήσετε στις αναγκαίες ενέργειες για την κατάργηση του άρθρου 11 παρ. 4 του Π.Δ. 164/2004, και την επανεξέταση του Οργανισμού του Υπουργείου μας, όπως είχατε υποσχεθεί κατά την ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής το 2007, έτσι ώστε να μετατραπούν οι συμβάσεις μας σε αορίστου χρόνου.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. του ΣΣΕΥΠΕΞ

Νομίζω τα λένε όλα. Μάλιστα μερικοί από αυτούς τυχαίνει να είναι εκείνοι που εργάζονται όχι μόνο για την καθημερινότητα των πρεσβειών αλλά και τις πιεστικές ημέρες εκείνες που τις διάφορες χώρες επισκέπτονται υπουργοί…

·

· ΚΟΥΙΖ: Αλήθεια ποιόν ΟΕΥ δάγκωσε σκύλος κι έτρεξε και περιέθαλψε η… Εθιμοτυπία ;

·

·

Επιχειρηματική αποστολή που οργάνωσε το υπό το Μπακατσέλο ΕΒΕΘ στη Τεχεράνη, πήγε καλά χάρη στην αποφασιστική στήριξη που είχε από το εκεί Γραφείο ΟΕΥ σύμφωνα με όσα λένε οι ίδιοι οι επιχειρηματίες. ¨Όμως ενημερώνει ποτέ κάποια Αρχή τα μέλη τέτοιων αποστολών σε «χώρες παρίες» (Ιράν, Συρία κλπ) ότι αν στη συνέχεια ζητήσουν θεώρηση για τις ΗΠΑ, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα, στην απόκτηση visa; Αν δεν το γνωρίζουν ας ρωτήσουν το Πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος!

·

· Καλά πήγε το ταξίδι του Δ. Δρούτσα στα Δυτικά Βαλκάνια, τουλάχιστον σε επίπεδο fact finding tour. Κι αυτό, γιατί μας λένε, βρήκε αρκετά πράγματα διαφορετικά απ ό,τι του τα παρουσίαζαν. Μάλιστα έδειξε να εκπλήσσεται όταν κατάλαβε πως υπεύθυνος στην Αλβανία για την παρεμπόδιση της κύρωσης από την Αλβανική βουλή της Συμφωνίας Θαλασσίων Συνόρων είναι ο «αδελφός» σοσιαλιστής Έντι Ράμα, για τον οποίο κινήθηκε προεκλογικά να στηρίξει ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου… Τον είδε και τα είπαν. Να ελπίζουμε πως ο "αλβανός σύντροφος", κατάλαβε πως δεν δαγκώνεις το χέρι που σε ταΐζει;

·

·

Αλλού όμως δημιούργησε ερωτηματικά, εν αγνοία του φυσικά, αλλά με πλήρη γνώση τόσο του πρέσβη μας στο Βελιγράδι κ. Στωίδη όσο και του πρώην πρέσβη μας εκεί και σήμερα Διευθυντή του Γραφείου του Χ. Παναγόπουλου αλλά και του επικεφαλής ΟΕΥ, στη σερβική πρωτεύουσα, Κ. Λιάγκη. Αναφερόμαστε στο γεγονός πως τον έβαλαν να συζητήσει με τη «θεσμική» Ένωση Ελλήνων Επιχειρηματιών χωρίς να του πουν φυσικά πως ο επικεφαλής τους είναι ο υιός του γνωστού εισαγωγέα τανκ στο πολυτεχνείο! που έφυγε από το Ναυτικό μετά από εμπρηστική ομιλία υπέρ της χούντας! Και μπορεί ο κύριος αυτός να εκπροσωπεί την Ένωση αλλά πρώτα το λένε στον υπουργό κι αν το δεχτεί, τότε προχωρούν. Δεν τον βάζουν να εκτεθεί εν αγνοία του! Και η επίκληση πως κάλεσαν την Ένωση γιατί είναι «θεσμικοί» είναι για γέλια. Γιατί όταν αναφέρουν πως οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει 25.000 θέσεις εργασίας, ξεχνούν πως από αυτές, οι 13.000 αφορούν την Srbja Telekom, της οποίας τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γ. Χριστοδουλόπουλο, δεν κάλεσαν γιατί δεν είναι μέλος της Ένωσης… Τότε δεν το ήξερε, τώρα τι θα κάνει… δικό του θέμα!

  • Τι θα γίνει με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διπλωματικοί και άλλοι κλάδοι του ΥΠΕΞ; Τόσο ζητήματα καθυστέρησης αμοιβών όσο και κυρίως πλέον, με την πολύ ενισχυμένη πιθανότητα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να καταργηθεί το αφορολόγητο της αμοιβής εξωτερικού και μάλιστα να ενοποιούνται πριν φορολογηθούν… Ακούγονται πολλά τώρα για επιστροφή στην Αθήνα, των δυσαρεστημένων. Το αν θα τολμήσουν να κάνουν τις απειλές πραγματικότητα, μένει ν’ αποδειχθεί…

Εξαιρετικά επιτυχημένη θεωρούν στο ΥΠΕΞ, την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, κ. Βαρθολομαίου, στις ΗΠΑ. Ο ίδιος στο Βελιγράδι πάντως είπε πως «περιμένει να δει τα αποτελέσματα, όταν ο πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Ερντογάν». Το ίδιο περιμένει και η Αθήνα, που αποφεύγει να ασκήσει σκληρή κριτική στην Άγκυρα, αλλά ο Δεκέμβρης είναι … πλησίον!

  • Στη Βοσνία, ακούμε από τη σερβική εκπροσώπηση του ΥΠΕΞ, που εδρεύει στη ΜπάνιαΛούκα, ότι τις θέσεις της Σερβικής Δημοκρατίας έθεσε στον ανυπεξ, κ. Δρούτσα ο Νίκολα Σπίριτς. Και του ανέφερε ότι η Αθήνα δεν στηρίζει τους Σέρβους, ότι αν συνεχιστούν οι επιλεκτικές σε βάρος τους πιέσεις θα διαλυθεί το κράτος και πως ακόμη η Αθήνα, αποφεύγει να ανοίξει Γενικό προξενείο στη Σερβική Δημοκρατία…

Έδειξε να εκπλήσσεται με την αναγγελία στη διάρκεια φιλικής συνάντησής του με τους δημοσιογράφους ο ανυπεξ, Δ. Δρούτσας όταν ακούστηκε πως νέα Επίτροπος προτάθηκε από τον πρωθυπουργό η Μ. Δαμανάκη. Αλλά φυσικά το ήξερε, ώρες πριν πως αυτή ήταν η τελική επιλογή! Τώρα γιατί θέλουν να της δώσουν τη Διεύθυνση Ναυτιλίας είναι ένα ερωτηματικό. Γιατί την ίδια ώρα εδώ… κατάργησαν το αρμόδιο υπουργείο!