7 Αυγ 2009

Δεν ακυρώνεται το σχέδιο για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Οι ρωσοτουρκικές συμφωνίες για τον πετρελαιαγωγό Σαμψούντα - Τσεϊχάν δεν ακυρώνουν την υλοποίηση του σχεδίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας "Τρανσνέφτ" Νικολάι Τόκαρεφ, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις αντιδράσεις των χωρών που ήδη είχαν συμφωνήσει για τη δημιουργία του αγωγού από τη νέα Τουρκο - Ρωσική συμφωνία. Ο κ. Τόκαρεφ συμμετέχει στην πολυμελή ρωσική αντιπροσωπεία, που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία και δήλωσε ότι "δεν υπάρχει ακύρωση, πρόκειται για δύο αυτοτελή σχέδια". Συγκρατημένη επιφύλαξη για τη βιωσιμότητα του αγωγού Σαμψούντα - Τσεϊχάν εξέφρασε και ο υποδιευθυντής του Γραφείου του Ρώσου πρωθυπουργού Γιούρι Ουσακόφ, ο οποίος δήλωσε ότι "προς το παρόν δεν είναι σαφές από που θα προμηθεύεται το πετρέλαιο ο αγωγός αυτός" και διευκρίνισε ότι η Ρωσία συγκατατίθεται να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας, που θα μελετήσει τη σκοπιμότητα συμμετοχής της ή όχι στο σχέδιο αυτό.

Μεταβολές στη στρατιωτική ηγεσία με ... νόημα!

Ο αντιπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος ορίστηκε χθες, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Αρχηγός του ΓΕΑ ορίζεται ο Βασίλης Κλόκοζας και του ΓΕΣ ο αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης. Ο Ιωάννης Γιάγκος αντικαθιστά στην αρχηγία του ΓΕΕΘΑ το στρατηγό Δημήτρη Γράψα.

Στο μεταξύ, πριν τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο Πρωθυπουργός είχε ιδιαίτερη συνάντηση με την ΥΠ.ΕΞ. Ντόρα Μπακογιάννη στο Μέγαρο Μαξίμου για περισσότερο από μία ώρα. Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν τα ελληνοτουρκικά., αφού τον τελευταίο καιρό η Άγκυρα με τον ένα ή άλλο τρόπο συνεχίζει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, ενώ διαφαίνεται στο κοντινό μέλλον και μια κρίσιμη ημερομηνία , που είναι ο προσεχής Δεκέμβριος με τη Συνάντηση Κορυφής της Ε.Ε., Εκεί, θα αξιολογηθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και η Ελλάδα, θα έχει λόγο αν αποφασίσει να κάνει «στροφή» στην εξουθενωτική για τη χώρα μας φίλο-τουρκική πολιτική.

Θα πρέπει να λεχτεί ότι κύκλοι στο Πεντάγωνο θεωρούν πως η μέσω θέρους αντικατάσταση του αρχηγού Δ. Γράψα, οφείλεται κατά πολλούς στην αντιμετώπιση που είχε στις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις και την προσπάθειά του να προλάβει τουρκικές κινήσεις επί αμφισβητούμενων -εκ μέρους της Άγκυρας- ελληνικών νησίδων.

Επανήλθε το "ΤΡΩΚΤΙΚΟ"

Επανεμφανίσθη τις πρώτες πρωϊνές ώρες το μπλογκ ΤΡΩΚΤΙΚΟ, χωρίς ωστόσο ως αυτή την ώρα να έχει ανακοινώσει το ίδιο ή οι αρχές τι οδήγησε ακριβώς στην απαγόρευση πρόσβασης στη σελίδα εκ μέρους της GOOGLE, ή των αρχών, και τι έκανε δυνατή την επαναμφανισή του. Πρέπει να σημειωθεί πάντως πως περισσότεροι από χίλοι μπλόγκερς πανελληνίως αντέδρασαν αρνητικά στο νέο αυτό ατόπημα των αρχών, πουεπιχειρούν να επιβάλλουν λογοκρισία στο διαδίκτυο.