15 Δεκ 2009

Να η πρόκληση Ερντογάν που κρύβει ο Γ. Παπανδρέου!

Ο τούρκος υπουργός Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς, αποκάλυψε χθες στην Κωνσταντινούπολη, αναφερόμενος στη Θεολογική Σχολή Χάλκης, τις προτάσεις του Τ. Ερντογάν στον Γ. Παπανδρέου με την επιστολή που το Μαξίμου αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα. Λέει ανάμεσα σ΄ άλλα ο κ. Μπαγίς:

Ενώ από τη μια πλευρά εμείς κάνουμε αυτά, δυσκολίες από την άλλη αντιμετωπίζουν και οι ομογενείς μας που ζουν στη δυτική Θράκη. Για το θέμα αυτό υπάρχει μια επιστολή, που απέστειλε ο αξιότιμος Π/Θ μας στον αξιότιμο Π/Θ της Ελλάδας κ. Παπανδρέου για ορισμένα θέματα, πρωτίστως δε για το θέμα των μειονοτήτων καθώς και για το Κυπριακό, για το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης. Στο τέλος της επιστολής αυτής εκφράστηκε ξεκάθαρα η επιθυμία για συνάντηση και συζήτηση των θεμάτων αυτών. Νομίζω πως κατά τη συνάντηση των δύο Π/Θ, μόλις δοθεί απάντηση από τον κ. Παπανδρέου, θα έρθει στην επικαιρότητα και το θέμα αυτό.....”

Γίνεται λοιπόν σαφές, ότι ο κ. Ερντογάν έχει ανοίξει ένα παλιό θέμα αλλά με νέα δυναμική, αξιώνοντας συνδιαχείρισης. Εκτός από το χώρο του Αιγαίου και στην Θράκη! Αυτό σημαίνει ότι ζητά να συζητήσουν για τις μειονότητες, που ναι μεν η Αθήνα διαθέτει εθνική μειονότητα αλλά όχι η Τουρκία, που δεν μπορεί να μιλά εξ ονόματος των μουσουλμάνων της Θράκης!

Στην ιταμή αυτή πρόκληση, ο κ. Παπανδρέου δείχνει να κρατά την ψυχραιμία του και να μην την απορρίπτει κατηγορηματικά, αφήνοντας τον κ. Ερντογάν να προκαλεί με την προπαγάνδα που εξαπέλυσε για το ζήτημα αυτό, στη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Ο Γκρούεφσκι για την «αποτυχία των Βρυξελλών» και το όνομα…

Στο πλαίσιο, της πρώτης συνέντευξης που παραχώρησε «μετά την αποτυχία στις Βρυξέλλες» όπως σημείωσε σε σχετικό ρεπορτάζ η τηελεόραση AlfatvSkopje, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ απάντησε και σε ερωτήσεις αναφορικά με το ζήτημα του ονόματος. Συγκεκριμένα, ο κ. Γκρούεβσκι ανέφερε:
- Επανέλαβε ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας δεν αποτελεί επιλογή της Κυβέρνησής του, διότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε την πΓΔΜ, και τόνισε ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη λύσης, στις οποίες και ο ίδιος συμμετέχει, θα πρέπει να συνεχιστούν.
- Απέφυγε να εκφράσει την εκτίμησή του σχετικά με το πόσο πιθανή θεωρεί την επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης στη διένεξη για το όνομα και υπογράμμισε ότι «στις υπό τον κ. Νίμιτς συνομιλίες για το ζήτημα του ονόματος δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος ενόσω η Ελλάδα επιμένει στην αλλαγή της ‘μακεδονικής’ ταυτότητας». Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι ο Έλληνας Π/Θ «δεν επιθυμεί λύση αυτήν τη χρονική περίοδο».
- Απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το αν εξελίσσονται «μυστικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το ζήτημα του ονόματος» {σ.σ. πρόκειται για την αποκαλυψη που κάναμε προ δεκαπενθημέρου για μυστική συνάν τηση στο Παρίσι, με εντολή Παπανδρέου]
- Τέλος, ο κ. Γκρούεβσκι εξήγησε γιατί δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να παρουσιάσει τη στρατηγική της Κυβέρνησής του για το ζήτημα του ονόματος τονίζοντας τα εξής: «Δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε τη στρατηγική μας, τα όρια όπου μπορούμε να φτάσουμε και τα θέματα της διαπραγμάτευσης: Εάν όλα αυτά τα έλεγα στον ηγέτη του SDSM Μπράνκο Τσερβένκοβσκι, θα ήταν σαν να τα έλεγα στον ίδιο τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Σε πολλές περιπτώσεις, λεπτομέρειες από τα διαμειφθέντα στις συναντήσεις μας με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης δημοσιοποιούνται και μάλιστα διαστρεβλωμένες». Επίσης, ο κ. Γκρούεβσκι τόνισε ότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης εκ μέρους της αντιπολίτευσης είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να διαμορφωθεί κοινή στρατηγική για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και κατήγγειλε την αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιεί τη διένεξη με την Ελλάδα ως μοναδική οδό για τη διασφάλιση της πολιτικής της επιβίωσης.

Διαλύεται η συμμαχία Τουρκίας - Ισραήλ ;

Με τίτλο «Ισραήλ: Η στροφή της Τουρκίας προς τον εξτρεμισμό είναι ‘στρατηγική’» δημοσιεύτηκε άρθρο του Haviv Rettig Gur, στη Jerusalem Post, που αναφέρεται στον έντονο προβληματισμό που εκφράζουν – ανοιχτά πλέον - Ισραηλινοί αξιωματούχοι για τις επιλογές της Τουρκίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,[1] βάσει των οποίων οιαδήποτε απόπειρα του Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εθνικό εναέριο χώρο της Τουρκίας για κατασκοπεία τρίτης χώρας θα «επιφέρει μια [τουρκική] απάντηση που θα ισοδυναμεί με σεισμό», ο Gur επισημαίνει στην συνεχιζόμενη αντί-ισραηλινή ρητορική του Ερντογάν, η οποία εκλαμβάνεται πλέον από ορισμένους Ισραηλινούς διπλωμάτες ως ‘στρατηγική επιλογή’.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του Yossi Levy, εκπροσώπου Τύπου του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες «Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί [στο Ισραήλ] είναι ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επιτίθεται συνέχεια στο Ισραήλ και προσπαθεί να φέρει την Τουρκία πιο κοντά στην εξτρεμιστική πτέρυγα της Μέσης Ανατολής. Το σύνολο των δηλώσεων Ερντογάν καθώς και η γραμμή που ακολουθεί με εμμονή μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία ‘στρατηγική κίνηση’».

Σε ανάλογο πνεύμα κινούνται και οι δηλώσεις έτερου υψηλόβαθμου Ισραηλινού διπλωμάτη, ο οποίος υποστηρίζει ότι «Ο Ερντογάν προσπαθεί να τα έχει όλα – να ικανοποιήσει την ισλαμική όρεξη των ψηφοφόρών του και να γίνει εξτρεμιστής, διατηρώντας παράλληλα τη ‘φήμη’ της Τουρκίας ως μετριοπαθούς δυτικού κράτους, που επιλύει περιφερειακές συγκρούσεις. Εντούτοις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί οι δύο στόχο αλληλοαναιρούνται». Ερωτηθείς σχετικά με το πρόσφατο άνοιγμα της Άγκυρας στην Τεχεράνη, που έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στους Ισραηλινούς αξιωματούχους, υψηλόβαθμος διπλωμάτης τόνισε ότι «Η Τουρκία πρέπει να ανησυχεί στον ίδιο βαθμό με το Ισραήλ για τους κινδύνους που γεννώνται από τον πυρηνικό εξοπλισμό του Ιράν, γιατί αυτό θα απειλήσει ευθέως το περιφερειακό και διεθνές κύρος της Τουρκίας, σε βάθος χρόνου».

Η ανησυχία που υπάρχει για το γεωπολιτικό μέλλον της Τουρκίας, καταλήγει το δημοσίευμα, δεν περιορίζεται στο Ισραήλ. Στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, την περασμένη εβδομάδα, 10 Αμερικανοί γερουσιαστές απηύθυναν επιστολή στον Τούρκο πρέσβη στην Ουάσιγκτον, στην οποία εξέφρασαν «την αυξανόμενη ανησυχία τους για την καθοδική πορεία των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας κατά το τρέχον έτος», καλώντας την Τουρκία να κινηθεί προς την κατεύθυνση της επαναδραστηριοποίησης της «μακροχρόνιας στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ και του θετικού της ρόλου ως έντιμου μεσολαβητή στη Μέση Ανατολή».