15 Δεκ 2009

Διαλύεται η συμμαχία Τουρκίας - Ισραήλ ;

Με τίτλο «Ισραήλ: Η στροφή της Τουρκίας προς τον εξτρεμισμό είναι ‘στρατηγική’» δημοσιεύτηκε άρθρο του Haviv Rettig Gur, στη Jerusalem Post, που αναφέρεται στον έντονο προβληματισμό που εκφράζουν – ανοιχτά πλέον - Ισραηλινοί αξιωματούχοι για τις επιλογές της Τουρκίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,[1] βάσει των οποίων οιαδήποτε απόπειρα του Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εθνικό εναέριο χώρο της Τουρκίας για κατασκοπεία τρίτης χώρας θα «επιφέρει μια [τουρκική] απάντηση που θα ισοδυναμεί με σεισμό», ο Gur επισημαίνει στην συνεχιζόμενη αντί-ισραηλινή ρητορική του Ερντογάν, η οποία εκλαμβάνεται πλέον από ορισμένους Ισραηλινούς διπλωμάτες ως ‘στρατηγική επιλογή’.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του Yossi Levy, εκπροσώπου Τύπου του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες «Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί [στο Ισραήλ] είναι ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επιτίθεται συνέχεια στο Ισραήλ και προσπαθεί να φέρει την Τουρκία πιο κοντά στην εξτρεμιστική πτέρυγα της Μέσης Ανατολής. Το σύνολο των δηλώσεων Ερντογάν καθώς και η γραμμή που ακολουθεί με εμμονή μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία ‘στρατηγική κίνηση’».

Σε ανάλογο πνεύμα κινούνται και οι δηλώσεις έτερου υψηλόβαθμου Ισραηλινού διπλωμάτη, ο οποίος υποστηρίζει ότι «Ο Ερντογάν προσπαθεί να τα έχει όλα – να ικανοποιήσει την ισλαμική όρεξη των ψηφοφόρών του και να γίνει εξτρεμιστής, διατηρώντας παράλληλα τη ‘φήμη’ της Τουρκίας ως μετριοπαθούς δυτικού κράτους, που επιλύει περιφερειακές συγκρούσεις. Εντούτοις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί οι δύο στόχο αλληλοαναιρούνται». Ερωτηθείς σχετικά με το πρόσφατο άνοιγμα της Άγκυρας στην Τεχεράνη, που έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στους Ισραηλινούς αξιωματούχους, υψηλόβαθμος διπλωμάτης τόνισε ότι «Η Τουρκία πρέπει να ανησυχεί στον ίδιο βαθμό με το Ισραήλ για τους κινδύνους που γεννώνται από τον πυρηνικό εξοπλισμό του Ιράν, γιατί αυτό θα απειλήσει ευθέως το περιφερειακό και διεθνές κύρος της Τουρκίας, σε βάθος χρόνου».

Η ανησυχία που υπάρχει για το γεωπολιτικό μέλλον της Τουρκίας, καταλήγει το δημοσίευμα, δεν περιορίζεται στο Ισραήλ. Στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, την περασμένη εβδομάδα, 10 Αμερικανοί γερουσιαστές απηύθυναν επιστολή στον Τούρκο πρέσβη στην Ουάσιγκτον, στην οποία εξέφρασαν «την αυξανόμενη ανησυχία τους για την καθοδική πορεία των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας κατά το τρέχον έτος», καλώντας την Τουρκία να κινηθεί προς την κατεύθυνση της επαναδραστηριοποίησης της «μακροχρόνιας στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ και του θετικού της ρόλου ως έντιμου μεσολαβητή στη Μέση Ανατολή».