8 Φεβ 2010

Σχόλια για ΥΠΕΞ - 54

«Άδειασε» τον υφυπεξ, Σπ. Κουβέλη ο αρχηγός της Ελληνικής Αποστολής Διάσωσης, Απόστολος Δέδας, όταν αμέσως μετά την επιστροφή τους από την Αιτή, όπου μετέβησαν με ιδιωτική χορηγία, τόνισε πως «δεν είχαν καμιά επαφή με το υπουργείο, υπηρεσίες, κλπ». Ο κ. Κουβέλης καλά θα κάνει να σιωπά αιδημόνως γιατί πρόκειται πρώτη φορά για τέτοια παταγώδη αποτυχία της προσπάθειας, που καταβάλλει τα τελευταία δέκα χρόνια η Ελλάδα να βρίσκεται από τους πρώτους σε όλες εκείνες τις μεγάλες καταστροφές και να αγωνίζεται για τη σωτηρία συνανθρώπων μας… Ο κ. Κουβέλης αντί να ασχολείται με κοινωνικές εμφανίσεις και ταξιδάκια, καλά θα κάνει να εργαστεί για ν μην χαθεί τα όνομα της χώρας στον τομέα της «βοήθειας και διάσωσης» που άλλοι πριν από αυτόν έχτισαν με πολύ προσπάθεια!

·

· Σοβαρό πρόβλημα προέκυψε από την υπερψήφιση απόφασης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το οποίο ζητείται «η προστασία των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας της Θράκης». Πέραν των όποιων φυσικών ευθυνών υπάρχουν για τους Έλληνες Κοινοβουλευτικούς που υπερψήφισαν αυτό το κείμενο, τίθεται σε σοβαρή κρίση, το γεγονός πως για το θέμα δεν είχε πληροφορήσει εγκαίρως το Υπουργείο Εξωτερικών ο μόνιμος πρέσβης στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Αθαν. Δενδούλης. Θα ήταν λάθος να χαθεί η υπόθεση και να μην μάθουμε ποτέ τι συνέβη και γιατί δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι αρμόδιοι… Κι επίσης τι έκαναν γι αυτό οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Διεθνών Οργανισμών στο Υπεξ, πρέσβεις Ευστ. Λώζος και Αμπατής Αλκιβιάδης

·

·

«Διπλωμάτες απογοητευμένοι από τον Lars Løkke Rasmussen», είναι ο τίτλος άρθρου, το οποίο αναφέρεται στις αντιδράσεις, οι οποίες έχουν προκληθεί, λόγω της απόφασης του Δανού Πρωθυπουργού, Lars Løkke Rasmussen να μην παραβρεθεί, στις 22 Ιανουαρίου, σε συνάντηση με Πρέσβεις 80 χωρών, οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στη Δανία και σε γειτονικές χώρες, προκειμένου να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της διεθνούς Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Τον Πρωθυπουργό, στη συνάντηση με το διπλωματικό σώμα, αντικατέστησε η Δανή Υπουργός Ανάπτυξης, Ulla Tørnæs. Σύμφωνα με την σύντομη ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, η οποία εκδόθηκε λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση, η απουσία του Δανού Πρωθυπουργού οφειλόταν σε προσωπικούς λόγους, ενώ ανώνυμη πηγή αναφέρει ότι ο Lars Løkke Rasmussen απείχε από τη συνάντηση, λόγω ασθένειας της κόρης του.
Μετά από ένα μήνα σκληρής κριτικής των διεθνών ΜΜΕ, λόγω των χειρισμών του Δανού Πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της διεθνούς Διάσκεψης για το κλίμα, ο Lars Løkke Rasmussen δέχεται, πλέον την κριτική τόσο του διπλωματικού κόσμου όσο και πολιτικών της δανικής αντιπολίτευσης. Ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Νοτίου Αφρικής στην Κοπεγχάγη, Douw Vermaak δήλωσε: «πιστεύω ότι ένας μεγάλος αριθμός διπλωματών έχουν εκφράσει και συνεχίζουν να εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις του Lars Løkke Rasmussen δεν του επέτρεψαν να συμμετάσχει στη συνάντηση. Πλέον, δεν είμαστε σε θέση να επιστήσουμε την προσοχή του Δανού Πρωθυπουργού σε θέματα, τα οποία η Νότια Αφρική θεωρεί πολύ σημαντικά, μεταξύ των οποίων και τα αποτελέσματα της διεθνούς Διάσκεψης για το κλίμα».

Δηλαδή, συμβαίνουν και αλλού επιπλοκές…

·

· Φυσικά, φυσικά ενδιαφέρεται για την περίπτωση του Θανάση Λερούνη, ο πρωθυπουργός! Το πώς θα το διαβάσετε σε άλλο κείμενο που ακολουθεί και έχει «ειδικό» ενδιαφέρον… Τόσο για χειρισμό της υπόθεσης, όσο και το ζήτημα που έθεσε ο εκ των ευρωβουλευτών της ΝΔ (χωρίς να γνωρίζει) κ. Παπανικολάου!

·

Μαθαίνω ότι προηγείται αρκετά άλλων υποψηφιοτήτων για τη θέση του Πρέσβη της ΕΕ στη Βαγδάτη, ημέτερος πρέσβης , ο οποίος υπέβαλε σχετική αίτηση για την νέα Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Σχέσεων… Καλώς να την «καπαρώσει»! Αν συμβεί αυτό, τότε κάποιος άλλος θα πρέπει να ετοιμάζεται να μεταβεί εκεί … άμεσα, από το ΥΠΕΞ, μιας και η Τουρκία κάνει τώρα το «μεγάλο παιχνίδι» στο Ιράκ κι έχουμε μείνει πίσω πολύ….!

·

· Ποιος αλήθεια γράφει και αποστέλλει τα Δελτία Ενημέρωσης για τα ταξίδια του πρωθυπουργού; Γιατί αυτό που αναφέρονταν στο ταξίδι της Μόσχας, μου λένε πως δεν απέδωσε ακριβώς την πραγματικότητα καθώς ανέφερε ότι ο Γ. Παπανδρέου μεταβαίνει εκεί προκειμένου να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο, Αλλά η πραγματικότητα είναι πως η πρόσκληση προήλθε από τον πρωθυπουργό Βλ. Πούτιν. Το αν δει τον Μεντβέντεφ, μένει να φανεί… Επίσης άλλο ερωτηματικό είναι γιατί επελέγη το «Σαβόϋ» σαν ξενοδοχείο με 300 ευρώ ανά διανυκτέρευση όταν το President, δίνει τα δωμάτια μόλις προς 130 ευρώ και το Μetropol προς 230! Κι άλλο ερώτημα γιατί μεταβαίνουν οι δημοσιογράφοι από Κυριακή (14.2), όταν ο Γ.Α.Π θα φθάσει εκεί Δευτέρα και οι συναντήσεις του είναι όλες την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου!

·

·

Πήραμε κι αναδημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή, «κραυγή αγωνίας» ίσως;

«Αναρωτιέμαι ως νέος Ακόλουθος, ο οποίος υπηρετεί ταυτοχρόνως και στο … (με ότι αυτό συνεπάγεται) πότε επιτέλους θα δεήσει το Υπουργείο μας να προκηρύξει ένα διαγωνισμό για νέα σειρά υποψηφίων ακολούθων; Σημειώνω ότι μόλις χθες ανακοινώθηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού για την εισαγωγή 75 νέων δικαστικών στη Σχολή Δικαστών. Γνωρίζουμε, όσοι τουλάχιστον έχουμε υπηρετήσει και το λειτούργημα της δικηγορίας, ότι το κόστος της εκπαίδευσης 75 δικαστικών είναι σαφώς υψηλότερο από το κόστος εκπαίδευσης 20 ακολούθων στη Διπλωματική Ακαδημία. Ιδίως αν αναλογιστούμε ότι η εκπαίδευση στη Διπλωματική Ακαδημία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορούμε να δεχθούμε πλέον δικαιολογίες περί γενικού παγώματος των προσλήψεων..

Βεβαία, αναρωτιέμαι, επίσης, ποιός θα θελήσει να δώσει εξετάσεις στο ΔΣ μετά τις επερχόμενες αλλαγές στη φορολογία; Αν, λοιπόν, κάποτε εσείς ή άλλοι οικτιρούσαν το επίπεδο των νέο-εισαχθέντων ακολούθων στους τελευταίους διαγωνισμούς, τώρα να δείτε τι έχει να γίνει». Αλήθεια, η ΕΔΥ έχει για το θέμα αυτό άποψη;

·

· Πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε την διακήρυξη αντίστασης των διπλωματικών (ΕΔΥ) για να καταλάβετε πόσο άσχημα είναι τα πράγματα με αυτούς που θεωρούν εαυτούς υπεράνω του Ελληνικού λαού (σε θέμα που ακολουθεί). Ωστόσο, πρόσφατα επισκέφθηκαν τον ΓΓ του υπ. Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη οι σύλλογοι όλου του προσωπικού του ΥΠΕΞ (8 παρακαλώ!) και του ζήτησαν να μην φορολογηθεί το επίδομα αλλοδαπής αλλά και να κάνει δεκτές το υπουργείο Οικονομικών τις αποδείξεις που συγκεντρώνουν στο εξωτερικό – όπου υπηρετούν. Υποσχέθηκε κατανόηση αλλά δεν εξέφρασε δέσμευση… Εκείνο που έχει σημασία είναι πως για πρώτη φορά συνολικά αντέδρασαν οι εργαζόμενοι, χωρίς «ταξικές» διαφοροποιήσεις, αλλά και το ότι καλούν πάντα ενδιαφερόμενο σήμερα στις 11 στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΞ, για ενημέρωση… Να πάτε όλοι. Γιατί μόνο έτσι θα φανεί η απόφασή σας να διεκδικήσετε το καλύτερο…

·

·

Βρε παιδί μου, τι μανία κι αυτή να διώξουν τον Δρούτσα από ανυπεξ… εκεί στην «Ελευθεροτυπία»! Το λέμε γιατί τα βέλη δεν προέρχονται από την καθ’ ύλην υπεύθυνη (και μόνη σχετική) Κύρα Αδάμ αλλά από το δίδυμο Σιούτη- Νταϊλιάνα, που η σχέση τους με το ΥΠΕΞ και τα περί αυτώ, είναι όση και του ελαιολάδου με το παραφινέλαια. Όχι πως έχει πολλά περιθώρια το παιδί, αλλά δεν έκανε και τίποτε χωρίς την έγκριση του Γ.Α.Π. Τώρα η σχέση του με τον Γρηγόρη Δελαβέκουρα, δεν είναι «πολιτική» Απλά, κράτησε κάποιον που δεν πάει ένα βήμα πιο κάτω από εκεί που του ψιθυρίζει η οικογένεια! Τελικά όμως γιατί δεν μας λέει η κα Νταϊλιάνα ποιόν θέλει «βεζίρη» στη θέση του «βεζίρη» να ξέρει και ο πρόεδρος Γ.Α.Π τι να κάνει; Πάντως μου είπαν να μη βάζω στο νου μου, διαρροές από επαφές δικηγορικών γραφείων….

Η ΕΔΥ, η «μυστική διπλωματία» και ο κ. Παπανδρέου!

Η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων, έστειλε στα μέλη της, στην κεντρική υπηρεσία (Κ.Υ.) και τις πρεσβείες, μια διακήρυξη αντίστασης κατά των μέτρων της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ αλλά και με υπονοούμενα για την ακολουθούμενη τακτική στους χειρισμούς των θεμάτων της εξωτερικής πολικής. Στην ανακοίνωσή της η ΕΔΥ αναφέρει ότι «η καταχρηστική,βαρύτατη φορολόγησή μας αποτελεί ενσυνείδητη μεθόδευση εξουδετέρωσης της φωνής των ελλήνων διπλωματών και οδηγεί μοιραία σε μια εξωτερική πολιτική ανομολόγητη που διεξάγεται στο παρασκήνιο». Και σε άλλο σημείο τονίζει «Πολλούς θα διευκόλυνε η απενεργοποίηση του μηχανισμού του υπουργείου Εξωτερικών σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα. Σίγουρα όμως δεν θα διευκολύνει καθόλου την κυβέρνηση η επισήμανση από τους έλληνες διπλωμάτες κάποιων ιδιαίτερα πικρών αληθειών. Ποιοι άραγε έχουν λόγους να φοβούνται την αλήθεια;».

Επισημαίνεται ακόμη σε άλλο σημείο η διαφορά επιπέδου της εργασίας που προσφέρουν οι διπλωμάτες σχέση με τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους.

Ας μας επιτραπούν ορισμένες παρατηρήσεις.

Πρώτη παρατήρηση: ποια σημασία έχει την ώρα που η χώρα πλήττεται από «οικονομικό τσουνάμι» να επιθυμείς την εξαίρεσή σου, με όποιες δικαιολογίες. Στη θέση σας θα προτιμούσα να κάνω αντιπροτάσεις κι όχι απλά να απορρίπτω τις προτεινόμενες λύσεις από το Υπ. Οικονομικών. Για τον απλό λόγο ότι όλοι πολίτες της ίδιας χώρας είμαστε… Τι να προτείνετε; Ας πούμε «πόθεν έσχες», ουσιαστικό και σε σχέση με τους υπηρεσιακούς φακέλους και με επέκταση πέντε χρόνια μετά τη συνταξιοδότηση…

Δεύτερη παρατήρηση: «οι πικρές αλήθειες». Μήπως πρέπει να μας υπενθυμίσετε μερικές και πότε τις είπατε; Εκτός της περίπτωσης «Μοντεβιδέο»; Τι είπατε για τις επιλογές της Ντόρας Μπακογιάννη, διοικητικές και πολιτικές; Τι είπατε για τις αντίστοιχες επιλογές του Γ. Παπανδρέου επί κυβερνήσεων Κ. Σημίτη; Όταν «γέμισε» το ΥΠΕΞ συμβούλους και μοίραζε υπηρεσιακά διαβατήρια ή στήριζε το «Σχέδιο Ανάν»;

Τρίτη παρατήρηση: η αναφορά σε «απενεργοποίηση» του ΥΠΕΞ. Μόνη ορθή παρατήρηση. Αλλά, με τα «στόματα ερμητικά κλειστά»! Ποιες περιπτώσεις; Γιατί τη μυστική διπλωματία μόνον ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ αποκάλυψε και συνεχίζει να αποκαλύπτει, κάνοντας εν μέρει τη δουλειά σας. Για την Μαριλένα Κοππά στο Παρίσι να συζητά Σκοπιανό, τον Δ. Δόλλη να συζητά απελευθέρωση Λερούνη, τον Αλ. Ρόντος να συζητά διμερή και περιφερειακά Βαλκανικής κι όχι μόνον. Μόνο που εμείς το κάνουμε γιατί πιστεύουμε πως στο ΥΠΕΞ, υπάρχει δυναμικό, αν αφεθεί να λειτουργήσει. Δεν ανταλλάσσουμε την άποψη αυτή με πόστα, υπηρεσιακά, είσοδο τέκνων, κλπ.
Υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του ΥΠΕΞ. Αυτό είναι πραγματικότητα. Αλλά η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στους εκάστοτε κυβερνώντες. Ανήκει, και σε σημαντικό βαθμό, στους διπλωματικούς που πίστεψαν στην ανωτερότητά τους και στη σιωπή με την οποία αντιμετωπίζουν τα κακώς κείμενα…

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

Μυστικής διπλωματίας… νέα αποκάλυψη!

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ

Όπως θα συνεχίσουμε να κραυγάζουμε, η τακτική του Πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, να διαμορφώνει την εξωτερική πολιτικής της χώρας μεσω «μυστικής διπλωματίας» δημιουργεί συχνά εμπλοκές και δημιουργεί μύθους που ενδεχομενως δρουν αντίθετα με τις συνισταμένες που ο ίδιος χαράσει στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας. Έτσι, αποτελεί, ως σήμερα, επτασφράγιστο μυστικό ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 23/24 Ιανουαρίου συναντήθηκε μυστικά και εκτός φώτων δημοσιοτήτας με τον σέρβο Πρόεδρο, Μπόρις Τάντις και τον συμβουλό του σε θέματα ΕΕ και ΝΑΤΟ, Γιόβαν Ράτκοβιτς. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Αστέρα» στη Βουλιαγμένη και ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον «σύμβουλό» του Άλεξ Ρόντος. Κανείς δεν έμαθε τις ακριβώς συζήτησαν αν και ο κ. Ταντιτς αφίχθη από τις ΗΠΑ και όχι από το Βελιγράδι.

Να υπενθυμίσουμε δυό πράγματα: ο κ. Ρόντος εμφανίζεται σαν «σύμβουλος» και πρώην «πρέσβης της Ελλάδας», αλλά τυπικά η ιδιότητα του συμβούλου δεν προκύπτει από πουθενά, όπως και για ποια θέματα είναι σύμβουλος. Το δεύτερο, έχει σχέση με την προσωπική σχέση του με τον Σέρβο πρόεδρο κ. Ταντιτς καθώς τα τελευταία χρόνια τον φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι στο σπίτι του, στις ακτές της Πελοποννήσου προς το Αιγαίο.

Υποθέτουμε λοιπόν ότι συζητήθηκαν θέματα ΕΕ και ΝΑΤΟ μιας και ο κ. Τάνττς αποτελεί τον άνθρωπο που δέχεται τις σημαντικότρες πιέσεις από τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, να μεταβάλλει πολιτική και να αποδεχθεί την θετική εισήγηση του υπουργού Αμυνας της Σερβίας, κ. Σουτάνοβατς να υποβάλλει αίτηση η χώρα για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ! Ο κ. Τάντιτς όμως από την πλευρά του πρέπει να μετρήσει και τις ρωσικές πιέσεις που απειλούν να διακόψουντη ροή αερίου στην παγωμένη Σερβία και ν’ αποσύρουν τις επενδύσεις τους, αν η χώρα εισέλθει στο ΝΑΤΟ… Ο κ. Ρόντος λοιπόν, με την σιωπηλή έγκριση της Ουάσιγκτον και την θετική άποψη του Γ.Παπανδρέου επιχερεί να βρει λύση στο γρίφο… Μόνο που θα πρέπει να βρει λύση πριν τις επόμενες γενικές εκλογές. Γιατί μετά, μάλλον δεν θα υπάρχει κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος και του Τάντιτς.

Η υπόθεση Θανάση Λερούνη και οι κρυφή διπλωματία Παπανδρέου!

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ

Σύμφωνα λοιπόν με επίσημη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον ευρωβουλευτή κ. Παπανικολάου « Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο `Ελληνας εθελοντής στο Αφγανιστάν, Αθανάσιος Λερούνης, και εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την κατάστασή του, ενώ δηλώνει πρόθυμη να υποστηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια παρότι δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη αίτηση εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, που είναι η αρμόδια αρχή για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό». Με αυτά τα λόγια και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Γ. Παπανικολάου, η οποία υποβλήθηκε στις 25/09/09 σχετικά με την υπόθεση απαγωγής του Έλληνα πολίτη και τα μέτρα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την προστασία των ευρωπαϊκών εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Αλλά υπάρχουν δυο πράγματα που προαφανώς ο κ. Παπανικολάου δεν γνώριζε και δεν φρόντισε να μάθει πριν δράσει. Το πρώτο, ότι σε επίσημο έγγραφο της πρεσβείας Ισλαμαμπάντ προς το υπουργείο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπάρχει πρόταση για «κινητοποίηση του μηχανισμού της Ευρωπαϊκής ¨Ενωσης». Το έγγραφο ακυρώθηκε από τον τότε ΓΓ του ΥΠΕΞ και σημερινό πρέσβη στο λονδίνο, κ. Σάνδη και το γραφείο της ομοϊδεάτισσας του κ. Παπανικολάου, υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη! Έτσι δεν έγινε τίποτε… Βλέπετε είχαμε και εκλογές.

Το δεύτερο, που δεν γνωρίζει ο κ. Παπανικολάου, όπως και ο Ελληνικός λαός, είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, πήρε μετεκλογικά την υπόθεση προσωπικά στους ώμους του! Έτσειλε προσωπικό απεσταλένο στο Πακιστάν, δυό φορές μάλιστα, και την τελευταία ήρθε συναντήθηκε με τον πακιστανό πρωθυπουργό. Πρόκειται για τον παλαιό γνώριμό μας στο ΥΠΕΞ, Δημ. Δόλλη συνεργάτη του κ. Παπανδρέου, περισσότερα από 20 χρόνια…

Ο κ. Δόλλης πήγε στο Ισλαμαμπάντ και σε συνάντηση που είχε με τον πακιστανό πρωθυπουργό ζήτησε να γίνουν δεκτοί οι όροι των Ταλιμπαν προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο Θαν. Λερούνης. Ζητούν απελευθερωση τριών κρατουμένων Ταλιμπάν. ¨όλα δείχνουν ότι μπορεί να βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της υπόθεσης αν κι εφόσον δεν προκύψει κάτι στις σχέσεις Ταλιμπάν και Πακιστανικής κυβέρνησης…

Από την πλευρά της η πρεσβεία ως τώρα διατηρεί, με ενδιάμεσους, ανοικτή επαφή με τον Θ. Λερούνη, γνωρίζει την καταστασή του και βοήθησε ώστε δυο φορές να επικοινωνήσει με τους συναδέλφους του στη ΜΚΟ που εργάζεται τηλεφωνικά.

Πάντως κανείς εδώ ή στο Πακιστάν δεν εκφράζει εύκολα την αισιοδοξία του…

Ελλάδα: επικεφαλής Ομάδας Επαφής για την καταπολέμηση της Πειρατείας

Η 5η Ολομέλεια της Συνόδου της Ομάδας Επαφής για την καταπολέμηση της πειρατείας, οι εργασίες της οποίας πραγματοποιήθηκαν την 28η Ιανουαρίου 2010 στη Νέα Υόρκη, ανέθεσε στην Ελλάδα την Προεδρία της Ομάδας Επαφής μέχρι την επόμενη Σύνοδο, που θα διεξαχθεί το Μάιο τ.ε.

Η Ομάδα Επαφής έχει συσταθεί από τον Ιανουάριο του 2009, με Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και λειτουργεί ως πλαίσιο συντονισμού των διεθνών πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της πειρατείας, καθώς και ανταλλαγής πληροφοριών και διαλόγου ανάμεσα στα κράτη, των οποίων τα συμφέροντα πλήττονται από τις επιπτώσεις της πειρατείας. Σημειώνεται ότι η χώρα μας είναι μεταξύ των ιδρυτικών μελών της Ομάδας Επαφής.

Η Ελλάδα, ως χώρα με σημαίνουσα θέση στη διεθνή εμπορική ναυτιλία, διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση της πειρατείας ανοικτά της Σομαλίας. Έχει λάβει μέρος σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εναντίον της πειρατείας (Ocean Shield, Allied Protector), και κυρίως συμμετέχει στην επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΑ, η οποία διεξάγεται στα πλαίσια της Ε.Ε. Μάλιστα από τον Δεκέμβριο του 2008 έως τον Απρίλιο του 2009 η χώρα μας είχε τη Διοίκηση Δύναμης της επιχείρησης, με επικεφαλής τον αρχιπλοίαρχο Π.Ν., κ. Παπαϊωάννου.