8 Φεβ 2010

Η ΕΔΥ, η «μυστική διπλωματία» και ο κ. Παπανδρέου!

Η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων, έστειλε στα μέλη της, στην κεντρική υπηρεσία (Κ.Υ.) και τις πρεσβείες, μια διακήρυξη αντίστασης κατά των μέτρων της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ αλλά και με υπονοούμενα για την ακολουθούμενη τακτική στους χειρισμούς των θεμάτων της εξωτερικής πολικής. Στην ανακοίνωσή της η ΕΔΥ αναφέρει ότι «η καταχρηστική,βαρύτατη φορολόγησή μας αποτελεί ενσυνείδητη μεθόδευση εξουδετέρωσης της φωνής των ελλήνων διπλωματών και οδηγεί μοιραία σε μια εξωτερική πολιτική ανομολόγητη που διεξάγεται στο παρασκήνιο». Και σε άλλο σημείο τονίζει «Πολλούς θα διευκόλυνε η απενεργοποίηση του μηχανισμού του υπουργείου Εξωτερικών σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα. Σίγουρα όμως δεν θα διευκολύνει καθόλου την κυβέρνηση η επισήμανση από τους έλληνες διπλωμάτες κάποιων ιδιαίτερα πικρών αληθειών. Ποιοι άραγε έχουν λόγους να φοβούνται την αλήθεια;».

Επισημαίνεται ακόμη σε άλλο σημείο η διαφορά επιπέδου της εργασίας που προσφέρουν οι διπλωμάτες σχέση με τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους.

Ας μας επιτραπούν ορισμένες παρατηρήσεις.

Πρώτη παρατήρηση: ποια σημασία έχει την ώρα που η χώρα πλήττεται από «οικονομικό τσουνάμι» να επιθυμείς την εξαίρεσή σου, με όποιες δικαιολογίες. Στη θέση σας θα προτιμούσα να κάνω αντιπροτάσεις κι όχι απλά να απορρίπτω τις προτεινόμενες λύσεις από το Υπ. Οικονομικών. Για τον απλό λόγο ότι όλοι πολίτες της ίδιας χώρας είμαστε… Τι να προτείνετε; Ας πούμε «πόθεν έσχες», ουσιαστικό και σε σχέση με τους υπηρεσιακούς φακέλους και με επέκταση πέντε χρόνια μετά τη συνταξιοδότηση…

Δεύτερη παρατήρηση: «οι πικρές αλήθειες». Μήπως πρέπει να μας υπενθυμίσετε μερικές και πότε τις είπατε; Εκτός της περίπτωσης «Μοντεβιδέο»; Τι είπατε για τις επιλογές της Ντόρας Μπακογιάννη, διοικητικές και πολιτικές; Τι είπατε για τις αντίστοιχες επιλογές του Γ. Παπανδρέου επί κυβερνήσεων Κ. Σημίτη; Όταν «γέμισε» το ΥΠΕΞ συμβούλους και μοίραζε υπηρεσιακά διαβατήρια ή στήριζε το «Σχέδιο Ανάν»;

Τρίτη παρατήρηση: η αναφορά σε «απενεργοποίηση» του ΥΠΕΞ. Μόνη ορθή παρατήρηση. Αλλά, με τα «στόματα ερμητικά κλειστά»! Ποιες περιπτώσεις; Γιατί τη μυστική διπλωματία μόνον ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ αποκάλυψε και συνεχίζει να αποκαλύπτει, κάνοντας εν μέρει τη δουλειά σας. Για την Μαριλένα Κοππά στο Παρίσι να συζητά Σκοπιανό, τον Δ. Δόλλη να συζητά απελευθέρωση Λερούνη, τον Αλ. Ρόντος να συζητά διμερή και περιφερειακά Βαλκανικής κι όχι μόνον. Μόνο που εμείς το κάνουμε γιατί πιστεύουμε πως στο ΥΠΕΞ, υπάρχει δυναμικό, αν αφεθεί να λειτουργήσει. Δεν ανταλλάσσουμε την άποψη αυτή με πόστα, υπηρεσιακά, είσοδο τέκνων, κλπ.
Υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του ΥΠΕΞ. Αυτό είναι πραγματικότητα. Αλλά η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στους εκάστοτε κυβερνώντες. Ανήκει, και σε σημαντικό βαθμό, στους διπλωματικούς που πίστεψαν στην ανωτερότητά τους και στη σιωπή με την οποία αντιμετωπίζουν τα κακώς κείμενα…

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ