8 Φεβ 2010

Μυστικής διπλωματίας… νέα αποκάλυψη!

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ

Όπως θα συνεχίσουμε να κραυγάζουμε, η τακτική του Πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, να διαμορφώνει την εξωτερική πολιτικής της χώρας μεσω «μυστικής διπλωματίας» δημιουργεί συχνά εμπλοκές και δημιουργεί μύθους που ενδεχομενως δρουν αντίθετα με τις συνισταμένες που ο ίδιος χαράσει στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας. Έτσι, αποτελεί, ως σήμερα, επτασφράγιστο μυστικό ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 23/24 Ιανουαρίου συναντήθηκε μυστικά και εκτός φώτων δημοσιοτήτας με τον σέρβο Πρόεδρο, Μπόρις Τάντις και τον συμβουλό του σε θέματα ΕΕ και ΝΑΤΟ, Γιόβαν Ράτκοβιτς. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Αστέρα» στη Βουλιαγμένη και ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον «σύμβουλό» του Άλεξ Ρόντος. Κανείς δεν έμαθε τις ακριβώς συζήτησαν αν και ο κ. Ταντιτς αφίχθη από τις ΗΠΑ και όχι από το Βελιγράδι.

Να υπενθυμίσουμε δυό πράγματα: ο κ. Ρόντος εμφανίζεται σαν «σύμβουλος» και πρώην «πρέσβης της Ελλάδας», αλλά τυπικά η ιδιότητα του συμβούλου δεν προκύπτει από πουθενά, όπως και για ποια θέματα είναι σύμβουλος. Το δεύτερο, έχει σχέση με την προσωπική σχέση του με τον Σέρβο πρόεδρο κ. Ταντιτς καθώς τα τελευταία χρόνια τον φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι στο σπίτι του, στις ακτές της Πελοποννήσου προς το Αιγαίο.

Υποθέτουμε λοιπόν ότι συζητήθηκαν θέματα ΕΕ και ΝΑΤΟ μιας και ο κ. Τάνττς αποτελεί τον άνθρωπο που δέχεται τις σημαντικότρες πιέσεις από τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, να μεταβάλλει πολιτική και να αποδεχθεί την θετική εισήγηση του υπουργού Αμυνας της Σερβίας, κ. Σουτάνοβατς να υποβάλλει αίτηση η χώρα για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ! Ο κ. Τάντιτς όμως από την πλευρά του πρέπει να μετρήσει και τις ρωσικές πιέσεις που απειλούν να διακόψουντη ροή αερίου στην παγωμένη Σερβία και ν’ αποσύρουν τις επενδύσεις τους, αν η χώρα εισέλθει στο ΝΑΤΟ… Ο κ. Ρόντος λοιπόν, με την σιωπηλή έγκριση της Ουάσιγκτον και την θετική άποψη του Γ.Παπανδρέου επιχερεί να βρει λύση στο γρίφο… Μόνο που θα πρέπει να βρει λύση πριν τις επόμενες γενικές εκλογές. Γιατί μετά, μάλλον δεν θα υπάρχει κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος και του Τάντιτς.