8 Φεβ 2010

Η υπόθεση Θανάση Λερούνη και οι κρυφή διπλωματία Παπανδρέου!

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ

Σύμφωνα λοιπόν με επίσημη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον ευρωβουλευτή κ. Παπανικολάου « Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο `Ελληνας εθελοντής στο Αφγανιστάν, Αθανάσιος Λερούνης, και εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την κατάστασή του, ενώ δηλώνει πρόθυμη να υποστηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια παρότι δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη αίτηση εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, που είναι η αρμόδια αρχή για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό». Με αυτά τα λόγια και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Γ. Παπανικολάου, η οποία υποβλήθηκε στις 25/09/09 σχετικά με την υπόθεση απαγωγής του Έλληνα πολίτη και τα μέτρα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την προστασία των ευρωπαϊκών εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Αλλά υπάρχουν δυο πράγματα που προαφανώς ο κ. Παπανικολάου δεν γνώριζε και δεν φρόντισε να μάθει πριν δράσει. Το πρώτο, ότι σε επίσημο έγγραφο της πρεσβείας Ισλαμαμπάντ προς το υπουργείο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπάρχει πρόταση για «κινητοποίηση του μηχανισμού της Ευρωπαϊκής ¨Ενωσης». Το έγγραφο ακυρώθηκε από τον τότε ΓΓ του ΥΠΕΞ και σημερινό πρέσβη στο λονδίνο, κ. Σάνδη και το γραφείο της ομοϊδεάτισσας του κ. Παπανικολάου, υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη! Έτσι δεν έγινε τίποτε… Βλέπετε είχαμε και εκλογές.

Το δεύτερο, που δεν γνωρίζει ο κ. Παπανικολάου, όπως και ο Ελληνικός λαός, είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, πήρε μετεκλογικά την υπόθεση προσωπικά στους ώμους του! Έτσειλε προσωπικό απεσταλένο στο Πακιστάν, δυό φορές μάλιστα, και την τελευταία ήρθε συναντήθηκε με τον πακιστανό πρωθυπουργό. Πρόκειται για τον παλαιό γνώριμό μας στο ΥΠΕΞ, Δημ. Δόλλη συνεργάτη του κ. Παπανδρέου, περισσότερα από 20 χρόνια…

Ο κ. Δόλλης πήγε στο Ισλαμαμπάντ και σε συνάντηση που είχε με τον πακιστανό πρωθυπουργό ζήτησε να γίνουν δεκτοί οι όροι των Ταλιμπαν προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο Θαν. Λερούνης. Ζητούν απελευθερωση τριών κρατουμένων Ταλιμπάν. ¨όλα δείχνουν ότι μπορεί να βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της υπόθεσης αν κι εφόσον δεν προκύψει κάτι στις σχέσεις Ταλιμπάν και Πακιστανικής κυβέρνησης…

Από την πλευρά της η πρεσβεία ως τώρα διατηρεί, με ενδιάμεσους, ανοικτή επαφή με τον Θ. Λερούνη, γνωρίζει την καταστασή του και βοήθησε ώστε δυο φορές να επικοινωνήσει με τους συναδέλφους του στη ΜΚΟ που εργάζεται τηλεφωνικά.

Πάντως κανείς εδώ ή στο Πακιστάν δεν εκφράζει εύκολα την αισιοδοξία του…