8 Φεβ 2010

Σχόλια για ΥΠΕΞ - 54

«Άδειασε» τον υφυπεξ, Σπ. Κουβέλη ο αρχηγός της Ελληνικής Αποστολής Διάσωσης, Απόστολος Δέδας, όταν αμέσως μετά την επιστροφή τους από την Αιτή, όπου μετέβησαν με ιδιωτική χορηγία, τόνισε πως «δεν είχαν καμιά επαφή με το υπουργείο, υπηρεσίες, κλπ». Ο κ. Κουβέλης καλά θα κάνει να σιωπά αιδημόνως γιατί πρόκειται πρώτη φορά για τέτοια παταγώδη αποτυχία της προσπάθειας, που καταβάλλει τα τελευταία δέκα χρόνια η Ελλάδα να βρίσκεται από τους πρώτους σε όλες εκείνες τις μεγάλες καταστροφές και να αγωνίζεται για τη σωτηρία συνανθρώπων μας… Ο κ. Κουβέλης αντί να ασχολείται με κοινωνικές εμφανίσεις και ταξιδάκια, καλά θα κάνει να εργαστεί για ν μην χαθεί τα όνομα της χώρας στον τομέα της «βοήθειας και διάσωσης» που άλλοι πριν από αυτόν έχτισαν με πολύ προσπάθεια!

·

· Σοβαρό πρόβλημα προέκυψε από την υπερψήφιση απόφασης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το οποίο ζητείται «η προστασία των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας της Θράκης». Πέραν των όποιων φυσικών ευθυνών υπάρχουν για τους Έλληνες Κοινοβουλευτικούς που υπερψήφισαν αυτό το κείμενο, τίθεται σε σοβαρή κρίση, το γεγονός πως για το θέμα δεν είχε πληροφορήσει εγκαίρως το Υπουργείο Εξωτερικών ο μόνιμος πρέσβης στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Αθαν. Δενδούλης. Θα ήταν λάθος να χαθεί η υπόθεση και να μην μάθουμε ποτέ τι συνέβη και γιατί δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι αρμόδιοι… Κι επίσης τι έκαναν γι αυτό οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Διεθνών Οργανισμών στο Υπεξ, πρέσβεις Ευστ. Λώζος και Αμπατής Αλκιβιάδης

·

·

«Διπλωμάτες απογοητευμένοι από τον Lars Løkke Rasmussen», είναι ο τίτλος άρθρου, το οποίο αναφέρεται στις αντιδράσεις, οι οποίες έχουν προκληθεί, λόγω της απόφασης του Δανού Πρωθυπουργού, Lars Løkke Rasmussen να μην παραβρεθεί, στις 22 Ιανουαρίου, σε συνάντηση με Πρέσβεις 80 χωρών, οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στη Δανία και σε γειτονικές χώρες, προκειμένου να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της διεθνούς Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Τον Πρωθυπουργό, στη συνάντηση με το διπλωματικό σώμα, αντικατέστησε η Δανή Υπουργός Ανάπτυξης, Ulla Tørnæs. Σύμφωνα με την σύντομη ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, η οποία εκδόθηκε λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση, η απουσία του Δανού Πρωθυπουργού οφειλόταν σε προσωπικούς λόγους, ενώ ανώνυμη πηγή αναφέρει ότι ο Lars Løkke Rasmussen απείχε από τη συνάντηση, λόγω ασθένειας της κόρης του.
Μετά από ένα μήνα σκληρής κριτικής των διεθνών ΜΜΕ, λόγω των χειρισμών του Δανού Πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της διεθνούς Διάσκεψης για το κλίμα, ο Lars Løkke Rasmussen δέχεται, πλέον την κριτική τόσο του διπλωματικού κόσμου όσο και πολιτικών της δανικής αντιπολίτευσης. Ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Νοτίου Αφρικής στην Κοπεγχάγη, Douw Vermaak δήλωσε: «πιστεύω ότι ένας μεγάλος αριθμός διπλωματών έχουν εκφράσει και συνεχίζουν να εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις του Lars Løkke Rasmussen δεν του επέτρεψαν να συμμετάσχει στη συνάντηση. Πλέον, δεν είμαστε σε θέση να επιστήσουμε την προσοχή του Δανού Πρωθυπουργού σε θέματα, τα οποία η Νότια Αφρική θεωρεί πολύ σημαντικά, μεταξύ των οποίων και τα αποτελέσματα της διεθνούς Διάσκεψης για το κλίμα».

Δηλαδή, συμβαίνουν και αλλού επιπλοκές…

·

· Φυσικά, φυσικά ενδιαφέρεται για την περίπτωση του Θανάση Λερούνη, ο πρωθυπουργός! Το πώς θα το διαβάσετε σε άλλο κείμενο που ακολουθεί και έχει «ειδικό» ενδιαφέρον… Τόσο για χειρισμό της υπόθεσης, όσο και το ζήτημα που έθεσε ο εκ των ευρωβουλευτών της ΝΔ (χωρίς να γνωρίζει) κ. Παπανικολάου!

·

Μαθαίνω ότι προηγείται αρκετά άλλων υποψηφιοτήτων για τη θέση του Πρέσβη της ΕΕ στη Βαγδάτη, ημέτερος πρέσβης , ο οποίος υπέβαλε σχετική αίτηση για την νέα Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Σχέσεων… Καλώς να την «καπαρώσει»! Αν συμβεί αυτό, τότε κάποιος άλλος θα πρέπει να ετοιμάζεται να μεταβεί εκεί … άμεσα, από το ΥΠΕΞ, μιας και η Τουρκία κάνει τώρα το «μεγάλο παιχνίδι» στο Ιράκ κι έχουμε μείνει πίσω πολύ….!

·

· Ποιος αλήθεια γράφει και αποστέλλει τα Δελτία Ενημέρωσης για τα ταξίδια του πρωθυπουργού; Γιατί αυτό που αναφέρονταν στο ταξίδι της Μόσχας, μου λένε πως δεν απέδωσε ακριβώς την πραγματικότητα καθώς ανέφερε ότι ο Γ. Παπανδρέου μεταβαίνει εκεί προκειμένου να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο, Αλλά η πραγματικότητα είναι πως η πρόσκληση προήλθε από τον πρωθυπουργό Βλ. Πούτιν. Το αν δει τον Μεντβέντεφ, μένει να φανεί… Επίσης άλλο ερωτηματικό είναι γιατί επελέγη το «Σαβόϋ» σαν ξενοδοχείο με 300 ευρώ ανά διανυκτέρευση όταν το President, δίνει τα δωμάτια μόλις προς 130 ευρώ και το Μetropol προς 230! Κι άλλο ερώτημα γιατί μεταβαίνουν οι δημοσιογράφοι από Κυριακή (14.2), όταν ο Γ.Α.Π θα φθάσει εκεί Δευτέρα και οι συναντήσεις του είναι όλες την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου!

·

·

Πήραμε κι αναδημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή, «κραυγή αγωνίας» ίσως;

«Αναρωτιέμαι ως νέος Ακόλουθος, ο οποίος υπηρετεί ταυτοχρόνως και στο … (με ότι αυτό συνεπάγεται) πότε επιτέλους θα δεήσει το Υπουργείο μας να προκηρύξει ένα διαγωνισμό για νέα σειρά υποψηφίων ακολούθων; Σημειώνω ότι μόλις χθες ανακοινώθηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού για την εισαγωγή 75 νέων δικαστικών στη Σχολή Δικαστών. Γνωρίζουμε, όσοι τουλάχιστον έχουμε υπηρετήσει και το λειτούργημα της δικηγορίας, ότι το κόστος της εκπαίδευσης 75 δικαστικών είναι σαφώς υψηλότερο από το κόστος εκπαίδευσης 20 ακολούθων στη Διπλωματική Ακαδημία. Ιδίως αν αναλογιστούμε ότι η εκπαίδευση στη Διπλωματική Ακαδημία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορούμε να δεχθούμε πλέον δικαιολογίες περί γενικού παγώματος των προσλήψεων..

Βεβαία, αναρωτιέμαι, επίσης, ποιός θα θελήσει να δώσει εξετάσεις στο ΔΣ μετά τις επερχόμενες αλλαγές στη φορολογία; Αν, λοιπόν, κάποτε εσείς ή άλλοι οικτιρούσαν το επίπεδο των νέο-εισαχθέντων ακολούθων στους τελευταίους διαγωνισμούς, τώρα να δείτε τι έχει να γίνει». Αλήθεια, η ΕΔΥ έχει για το θέμα αυτό άποψη;

·

· Πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε την διακήρυξη αντίστασης των διπλωματικών (ΕΔΥ) για να καταλάβετε πόσο άσχημα είναι τα πράγματα με αυτούς που θεωρούν εαυτούς υπεράνω του Ελληνικού λαού (σε θέμα που ακολουθεί). Ωστόσο, πρόσφατα επισκέφθηκαν τον ΓΓ του υπ. Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη οι σύλλογοι όλου του προσωπικού του ΥΠΕΞ (8 παρακαλώ!) και του ζήτησαν να μην φορολογηθεί το επίδομα αλλοδαπής αλλά και να κάνει δεκτές το υπουργείο Οικονομικών τις αποδείξεις που συγκεντρώνουν στο εξωτερικό – όπου υπηρετούν. Υποσχέθηκε κατανόηση αλλά δεν εξέφρασε δέσμευση… Εκείνο που έχει σημασία είναι πως για πρώτη φορά συνολικά αντέδρασαν οι εργαζόμενοι, χωρίς «ταξικές» διαφοροποιήσεις, αλλά και το ότι καλούν πάντα ενδιαφερόμενο σήμερα στις 11 στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΞ, για ενημέρωση… Να πάτε όλοι. Γιατί μόνο έτσι θα φανεί η απόφασή σας να διεκδικήσετε το καλύτερο…

·

·

Βρε παιδί μου, τι μανία κι αυτή να διώξουν τον Δρούτσα από ανυπεξ… εκεί στην «Ελευθεροτυπία»! Το λέμε γιατί τα βέλη δεν προέρχονται από την καθ’ ύλην υπεύθυνη (και μόνη σχετική) Κύρα Αδάμ αλλά από το δίδυμο Σιούτη- Νταϊλιάνα, που η σχέση τους με το ΥΠΕΞ και τα περί αυτώ, είναι όση και του ελαιολάδου με το παραφινέλαια. Όχι πως έχει πολλά περιθώρια το παιδί, αλλά δεν έκανε και τίποτε χωρίς την έγκριση του Γ.Α.Π. Τώρα η σχέση του με τον Γρηγόρη Δελαβέκουρα, δεν είναι «πολιτική» Απλά, κράτησε κάποιον που δεν πάει ένα βήμα πιο κάτω από εκεί που του ψιθυρίζει η οικογένεια! Τελικά όμως γιατί δεν μας λέει η κα Νταϊλιάνα ποιόν θέλει «βεζίρη» στη θέση του «βεζίρη» να ξέρει και ο πρόεδρος Γ.Α.Π τι να κάνει; Πάντως μου είπαν να μη βάζω στο νου μου, διαρροές από επαφές δικηγορικών γραφείων….