24 Νοε 2009

Μια κρυφή ατζέντα εξωτερικής πολιτικής

Ο Γ. Παπανδρέου έχει μεταβληθεί στον «Αιχμάλωτο της Ζέντα». Αρνούμενος να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή του τούρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν δίνει την εντύπωση πως προσπαθεί να αποκρύψει τους «όρους του παιχνιδιού» που μοιάζει να βάζει ο γείτονας, την ώρα μάλιστα που στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην πολιτική στήριξη της Αθήνας. Με τον τρόπο αυτό παραμένει «αιχμάλωτος» της τουρκικής πολιτικής, που την κρίσιμη στιγμή θα διαρρεύσει το περιεχόμενο της επιστολής, όπως το συνηθίζει.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός και υπεξ, επαναφέρει τους γνώριμους όρους άσκησης της μυστικής διπλωματίας, στους οποίους μας είχε συνηθίσει την περίοδο της υπουργίας του επί κυβερνήσεως Κ. Σημίτη, επιβεβαιώνοντας το λαϊκό ρητό «ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, ούτε τη γνώμη άλλαξε , ούτε την κεφαλή του». Έκπληκτο το υπουργείο Εξωτερικών έμαθε χθες, πως κάλεσε σε τριμερή διάσκεψη τους ομολόγους του Σκοπίων και Αλβανίας, για περιβαλλοντικά και διμερή θέματα. Αυτά μόλις μια εβδομάδα μετά τη συνάντηση του ανυπεξ, Δημήτρη Δρούτσα με τον Σάλι Μπερίσα. Προφανώς ο ανυπεξ, δεν ήξερε να πει τα σωστά πράγματα….

Το αυτό συνέβη και με την διακήρυξη σχετικά με το «έτος – ορόσημο 2012» για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Ξαφνικά προέκυψε δυτικό-βαλκανική πλατφόρμα, χωρίς τη συμβολή του υπεξ, χωρίς μελέτη σε βάθος των επιπτώσεων μιας τέτοιας ενέργειας και τους κινδύνους από την αποτυχία της [ήδη βγήκε και ανέλαβε αυτό το ρόλο η Γερμανία, με δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ,σε ό,τι αφορά τη Σερβία].

Επιχειρώντας επίσης συχνά να χρησιμοποιήσει σαν μοχλό, στην εξωτερική πολιτική που οραματίζεται, τη Σοσιαλιστική Διεθνή, υπερκεράζει τα εθνικά συμφέροντα. Αποτέλεσμα παρόμοιας απόφασης υπήρξε η επιλογή της «σοσιαλίστριας» βαρόνης Άστον, στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Που φυσικά ακολουθεί τη μόνιμη φίλο-τουρκική πολιτική του Λονδίνου.

Ακόμη και η ακύρωση της άφιξης της Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα δείχνει, πως οι ως τώρα πολιτικές επιλογές του, δοκιμάζονται στο έπακρο παρά το γεγονός πως προσπάθησε να είναι ευχάριστος στις απόψεις της υπέρ-ατλαντικής δύναμης.

Γίνεται εμφανές πως ο κ. Παπανδρέου ήλθε στην εξουσία με μια «κρυφή ατζέντα» εξωτερικής πολιτικής. Ατζέντα για την οποία παραμένουμε ακόμη στο σκοτάδι…

Τα πρώτα δείγματα γραφής στην εξωτερική πολιτική του Πρωθυπουργού, δεν φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως χαρισματικά. Μένει να δούμε αν θα αποβούν εθνικώς συμφέροντα. Αλλά οι οιωνοί δείχνουν πως το μέλλον είναι μάλλον σκοτεινό…

Γ. Δ.

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 45

Λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω γράμμα, κριτική στην μονομερή εμφάνιση της Γερμανίας σαν μιας ιδανικής περίπου χώρας. Εκδήλωση της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της ΕΝΑΤ (Ένωση Ακολούθων Τύπου - FORUM Διεθνούς Επικοινωνιακής Πολιτικής) πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη. Συμπληρωματικά στα όσα – μόνον - θετικά ανέφεραν οι ομιλητές για τη δημόσια εικόνα της Γερμανίας, ο συντάκτης του παρόντος , αν είχε πληροφορηθεί και ήταν παρών, θα είχε προσθέσει και τα ακόλουθα:

· Ο τακτικός στρατός της Χιτλερικής Γερμανίας εξόντωσε κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στην Ελλάδα και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας, περί τους εκατό χιλιάδες (100.000)έλληνες πολίτες όλων των ηλικιών, από νήπια μέχρι και υπέργηρους.

· Από την πείνα, λόγω της αρπαγής από τον γερμανικό στρατό των κάθε είδους τροφίμων, έχασαν τη ζωή τους, μόνο στην Αθήνα και τον Πειραιά, και μόνο τον Χειμώνα του 1941-42, τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών.

· Η Γερμανική κυβέρνηση, ως αποζημίωση για τους διωχθέντες για φυλετικούς η θρησκευτικούς λόγους ( 60.000 πολίτες) εκατόν δέκα πέντε εκατομμύρια 115.000.000 Μάρκα, εξασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, και την παύση δίωξης των Γερμανών εγκληματιών πολέμου στην Ελλάδα.

· Επί πλέον: Η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, συνεπικουρούμενη και από τις κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή, αρνείται με πείσμα μέχρι σήμερα να αναγνωρίσει αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων για αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων των Καλαβρύτων και του Διστόμου. Αρνείται, επίσης, αν και νόμιμο διάδοχο κράτος της χιτλερικής Γερμανίας, να εξοφλήσει το δάνειο που συνήψαν οι Αρχές Κατοχής με την Τράπεζα της Ελλάδος. Το ίδιο βέβαια ισχύει για τους κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς και, ακόμη, κάποια προπολεμικά χρέη της Γερμανίας.

Κατά τα λοιπά: Ο χωρισμός της Γερμανίας ήταν έργο των τριών δυτικών Δυνάμεων Κατοχής , Ην. Πολιτειών, Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας, οι οποίες ίδρυσαν την Ομοσπονδιακή Γερμανία επίσημα τον Μάιο του 1949. Ακολούθως, η Σοβ. ΄Ενωση ίδρυσε το κράτος της Ανατολικής Γερμανίας τον Οκτώβριο του 1949. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κακός Στάλιν είχε προτείνει στους Δυτικούς να παραμείνει η Γερμανία αδιαίρετη αλλά ΟΥΔΕΤΕΡΗ, όπως η Αυστρία.

Ανδρέας Παπαδάτος

·

· ΚΟΥΙΖ: Ποιός ΟΕΥ που υπηρετεί σε Βαλκανική χώρα, συμμετείχε πρόσφατα σε εορτή του τσίπουρου ελληνικής παραμεθόριας περιοχής, παρέα με πρώην Πρωθυπουργό Βαλκανικής χώρας;

·

·

Ποιος o George Dragonas , Chairman, Center for Political and Research Information of Athens, που στις 25-26 Μαίου φιλοξενησε σε ημεριδα για τα Ελληνοτουρκικά τον αρχιτέκτονα και προβοκάτορα των Ιμίων τον Onur Oymen; Μήπως πρόκειται για τον γνωστό Γιώργο Δραγώνα, που ως συμμαθητής του Γ. Παπανδρέου και σύζυγος της ΓΓ του Υπ. Παιδείας, ακολουθεί τώρα φιλοκυβερνητική πολιτική, ξεχνώντας το σε πρώτη γραμμή παρελθόν του στη ΝΔ, ασχέτως αν συμφέρει εθνικά;

·

· Σε ποια Πρεσβεία μας αλλοδαπός οδηγός κυκλοφορούσε ως πρόσφατα με μια κόκκινη Chrysler με διπλωματικές πινακίδες που του είχε πουλήσει ο πρέσβης του για 18.000 δολάρια; Και είναι αλήθεια ότι επειδή δεν είχε συμπληρωθεί ο χρόνος για τη νόμιμη μεταβίβαση του αυτοκινήτου στον οδηγό, η Chrysler ανακοινώθηκε επί μια ολόκληρη 3ετία ως … "επίσημο υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Πρεσβείας"; Όπως φαίνεται κάποιοι πρέσβεις μας αναπτύσσουν άλλου είδους "οικονομική διπλωματία". Το ερώτημα βέβαια είναι ποιός θα πλήρωνε τελικά τη νύφη, αν ο οδηγός προκαλούσε κάποιο ατύχημα, ή -χειρότερα- τι θα συνέβαινε εάν τυχόν επιδίδονταν σε μη σύννομες δραστηριότητες; Εκτός εάν ο οδηγός και ιδίως ο κ. πρέσβης έχουν …το αλάθητο του Πάπα. Μήπως θα πρέπει οι νέοι επιθεωρητές να ασχοληθούν και να ψάξουν λίγο το θέμα;

·

·

Για να είμαστε και δίκαιοι και αληθείς. Η δημοσιογράφος Φαίη Καραβίτη, σύζυγος του Δημ. Δρούτσα δεν έχει προσληφθεί στο Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΞ ή ως σύμβουλός του. Πρόκειται για ανοησία της 3ης σελίδα του κυριακάτικου ΠΑΡΟΝ, που ανακυκλωνόταν χθες σε όλους τους τόνους από υφυπουργούς και στελέχη του σημιτικού ΠΑΣΟΚ, στα δημοσιογραφικά γραφεία των εφημερίδων!

·

· Τον «κάρφωσαν» τον κ. Παπανδρέου οι σκοπιανοί που αποκάλυψαν μέσω του προέδρου τους ότι υπάρχει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για άμεση λύση του ζητήματος της ονομασίας (διαβάστε σχετικό κείμενο). Μόνο που είναι είδος «σχεδίου Ανάν» για το «Μακεδονικό» Βάλτε μας λένε στην ΕΕ και θα συζητήσουμε για τα υπόλοιπα εν καιρώ, δίνοντας τώρα μόνο το όνομα…

·

·

Με τίτλο «Μισό δις. ευρώ δαπάνησαν οι Σέρβοι για τις θεωρήσεις Σέγκεν σε 18 χρόνια!», άρθρο του Β. Μιλαντίνοβιτς στην κυριακάτικη PRESS (ΠΡΕΣ) αναφέρθηκε στο θέμα του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου Σέγκεν για τους σέρβους πολίτες, το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, πρόκειται να καταργηθεί στις 19 Δεκεμβρίου τ.έ.. Επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι το Ελληνικό Προξενείο χορηγεί περίπου το 50% του συνόλου των εκδοθεισών στη Σερβία θεωρήσεων Σέγκεν, οι οποίες ετησίως ανέρχονταν στις 500.000 - 600.000, ενώ το συνολικό κόστος για τους σέρβους πολίτες εκτιμάται στις 500.000 ευρώ.

Έντονη κινητικότητα σχέσεις Ολλανδίας - ΠΓΔΜ

Έντονη κινητικότητα αξιωματούχων της ΠΓΔΜ παρατηρείται την περίοδο αυτή στην Ολλανδία. Την περασμένη Παρασκευή, ο ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών, Μ. Verhagen, υποδέχθηκε στη Χάγη, τον σκοπιανό ομόλογό του, A. Milososki και συζήτησαν σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, ώστε να ενταχθεί η πΓΔΜ στην Ε.Ε.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Verhagen προέβη σε δηλώσεις στον Τύπο και υποστήριξε, ότι « Η «Μακεδονία» έχει κάνει πρόοδο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, αλλά η Ολλανδία παρακολουθεί αυστηρά κατά πόσον οι χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ε.Ε., πληρούν τα κριτήρια. Είμαι ικανοποιημένος με το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζεται θετικά για την πρόοδο που έχει συντελεστεί. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι η «Μακεδονία» πρέπει τώρα να επαναπαυθεί και να περιμένει την ένταξή της στην Ε.Ε. Η Επιτροπή πολύ σωστά σημειώνει ότι η Μακεδονία πρέπει να προωθήσει γρήγορα τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά το δικαστικό τομέα και τον τομέα της διοίκησης

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας, ο κ. Verhagen εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα και η «Μακεδονία» θα καταλήξουν σύντομα σε κάποιο συμβιβασμό σχετικά με την επίσημη ονομασία της τελευταίας.

Να σημειωθεί ότι από την περασμένη Κυριακή, ο Ολλανδός Υπουργός Δικαιοσύνης, Hirsch Ballin, πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στην πΓΔΜ και το Κόσσοβο, που θα διαρκέσει από την Κυριακή, 22 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009. Κύριο θέμα συζήτησης θα αποτελέσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ε.Ε. και η συνεργασία της Ολλανδίας με την πΓΔΜ και το Κόσσοβο σε θέματα Δικαιοσύνης

Ο Υπουργός θα έχει στα Σκόπια συνομιλίες με εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας. Χθες, συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Mihajlo Manevski, και την Υπουργό Εσωτερικών της πΓΔΜ, Gordana Jankulovska. Επίσης, θα επισκεφθεί το Ανώτατο Συμβούλιο της πΓΔΜ, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα βρεθεί στην Ακαδημία Δικαστών και Εισαγγελέων, όπου θα μιλήσει για τη σημασία της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας. Τέλος, θα επισκεφθεί τις φυλακές στο Idrizovo, όπου υλοποιείται ένα ολλανδικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σήμερα Τρίτη και την Τετάρτη, ο Υπουργός θα βρίσκεται στο Κόσσοβο, όπου θα έχει συνομιλίες με την ομόλογό του, Nekibe Kelmendi και με τον Υπουργό Εσωτερικών του Κοσσόβου, Zenun Pajaziti.

Οι Σκοπιανοί… ήξεραν ότι μας έκρυβε ο Κ. Παπανδρέου!

Εκπρόσωποι της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης και των αλβανικών κομμάτων της πΓΔΜ αντέδρασαν στις δημοσιογραφικές πληροφορίες του τέλους της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τις οποίες διπλωματικοί κύκλοι των Βρυξελλών έχουν παρουσιάσει πρόταση – πρωτοβουλία για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας σε στάδια, προκειμένου να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή πορεία της πΓΔΜ και να της δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου [σ.σ. κατ’ αρχήν αμοιβαία αποδοχή ενός νέου ονόματος, σε διμερή συνάντηση επιπέδου Πρωθυπουργών, και συμφωνία για επίλυση των υπόλοιπων ζητημάτων σε δεύτερο στάδιο – έως την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την ΕΕ .

Τις πληροφορίες περί ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για επίλυση σε στάδια και απευθείας διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της πΓΔΜ με δηλώσεις την ίδια ημέρα:
Η πρώην πρόεδρος του SDSM και πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της πΓΔΜ για ζητήματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας σε στάδια είναι θετική διότι θα μπορούσε να δημιουργήσει τη δυνατότητα για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την ΕΕ την άνοιξη του 2010. Ωστόσο, εξέφρασε ιδιαίτερο σκεπτικισμό όσον αφορά την πιθανότητα να συμβεί μια εντυπωσιακή εξέλιξη προόδου στο ζήτημα του ονόματος μέχρι την 7η Δεκεμβρίου, κυρίως εξαιτίας των άκαμπτων θέσεων της Κυβέρνησης της πΓΔΜ. «Δεν πιστεύω ότι η σημερινή ηγεσία της ‘Μακεδονίας’ θα είναι έτοιμη να πιεί το πικρότερο ποτήρι την τελευταία στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Σεκερίνσκα

.Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου σλαβομακεδονικού κόμματος NSDP Τίτο Πέτκοβσκι [εξέφρασε την άποψη ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις Αθηνών – Σκοπίων θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια παραγωγική φόρμουλα επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας. Το εάν θα υπάρξει λύση, ανέφερε ο κ. Πέτκοβσκι, εξαρτάται από δύο παράγοντες: [α] τη δυνατότητα των πολιτικών κομμάτων της πΓΔΜ να υποστηρίξουν μια κοινή θέση για το ζήτημα του ονόματος και [β] την προθυμία της ελληνικής πλευράς να διαπραγματευθεί με την πΓΔΜ. Ο Τίτο Πέτκοβσκι υπογράμμισε επίσης ότι η εμπλοκή ζητημάτων που σχετίζονται με τη γλώσσα και την ταυτότητα στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ για το ζήτημα του ονόματος είναι ένα λάθος που διέπραξε η Κυβέρνηση του Ν. Γκρούεβσκι: «Μέχρι το 2006, κανείς δεν είχε αναφέρει ότι το ζήτημα της ταυτότητας χρειαζόταν να συζητηθεί. Πιστεύω ότι εμείς οι ίδιοι θέσαμε υπό αίρεση την ταυτότητά μας προβάλλοντας, με εξαιρετικά ανεύθυνο τρόπο, το ζήτημα της αρχαίας καταγωγής μας», ανέφερε ο κ. Πέτκοβσκι.

Εκ μέρους του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Αμπντουλαχίμ Αντέμι, εξέφρασε αισιοδοξία σχετικά με την πιθανότητα να βρεθεί λύση στο ζήτημα του ονόματος μέχρι την 7η Δεκεμβρίου και τόνισε ότι το ζήτημα του ονόματος δεν αφορά μόνον τον Π/Θ Ν. Γκρούεβσκι αλλά όλα τα πολιτικά κόμματα και τους πολίτες της πΓΔΜ. Σχετικά με τις δηλώσεις εκπροσώπων εξωκοινοβουλευτικών αλβανικών κομμάτων [σ.σ. που αναπαράχθηκαν από ΜΜΕ της πΓΔΜ] ότι ο αλβανικός παράγοντας της πΓΔΜ θα ριζοσπαστικοποιηθεί εάν έως τον Δεκέμβριο δεν δοθεί στο ζήτημα του ονόματος λύση απεμπλοκής της ευρώ-ατλαντικής πορείας της πΓΔΜ, ο κ. Αντέμι δήλωσε ότι πρόκειται για απόπειρες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και προσπάθεια να επιρριφθεί στους Αλβανούς της πΓΔΜ η ευθύνη για το αδιέξοδο. Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του DUI Τεούτα Αρίφι, τόνισε σε δηλώσεις της ότι το DUI θα πρέπει να αυξήσει την επιρροή του όσον αφορά την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, δεδομένου ότι ο χρόνος που απομένει πλέον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είναι ελάχιστος.

Ο ηγέτης και ιδρυτής του νέου αλβανικού κόμματος Νέα Δημοκρατία, Ίμερ Σελμάνι, τόνισε ότι ο διεθνής παράγοντας και η ΕΕ έχουν προσφέρει στην πΓΔΜ αρκετό περιθώριο προκειμένου να προσεγγίσει μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας, ωστόσο η πΓΔΜ ακόμα δεν έχει κατορθώσει να αποκτήσει μια καθαρή θέση στο ζήτημα αυτό. «Ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν έχουν ξεκάθαρη θέση και όραμα. Το κόμμα μας ασκεί πιέσεις προκειμένου να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με τον οποίο θα γίνεται σεβαστή η επιθυμία των πολιτών της χώρας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», τόνισε ο κ. Σελμάνι, ο οποίος υπογράμμισε επίσης ότι «το VMRO-DPMNE και οι ‘Μακεδόνες’ δεν έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα να αποφασίσουν για το όνομα της ‘Μακεδονίας’ καθότι και οι Αλβανοί έχουν επίσης δικαίωμα να συμμετάσχουν σ’ αυτήν την απόφαση».

Ο Van Rompuy, η Τουρκία και η … Βρετανία!

Στην Τουρκία έχουν πάρει τον Van Rompuy ‘με κακό μάτι’ λόγω των παλαιότερων –και πρόσφατα αναδημοσιευμένων- δηλώσεών του, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει τελειώσει, αναφέρει άρθρο του Manu Tassier που δημοσιεύτηκε στην DE STANDAARD του Σαββατοκύριακου, με τίτλο «Ο Τύπος θυμωμένος με τον ‘αντι-τουρκικό’ διορισμό (του Προέδρου της ΕΕ)».
Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει το 2004, στο βελγικό κοινοβούλιο, ο Van Rompuy, «η Τουρκία δεν αποτελεί μέρος της Ευρώπης και δεν θα γίνει ποτέ». Ο Van Rompuy εμφανίστηκε τότε υπέρμαχος των παγκόσμιων αξιών που διαπνέουν την Ευρώπη, εκ των οποίων και οι χριστιανικές, οι οποίες κινδυνεύουν να χάσουν το νόημά τους, εάν γίνει μέλος της ΕΕ μια μουσουλμανική χώρα, όπως η Τουρκία.
Όπως σημειώνει το άρθρο, η ιστοσελίδα Euobserver.com επαναδημοσίευσε τις δηλώσεις Van Rompuy την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη τις αναδημοσίευσε ο βρετανικός Τύπος και τέλος την Παρασκευή οι τουρκικές εφημερίδες είχαν τον Van Rompuy στο στόχαστρο: «Ο πρώτος Πρόεδρος της ΕΕ είναι αρνητικός απέναντι στην Τουρκία», ανέφερε η Hurriyet και «το μόνο που τον χαρακτηρίζει είναι η εχθρότητά του απέναντι στη Τουρκία» έγραψε η Vatan.
Οι βρετανικές εφημερίδες επίσης έγραψαν ότι ο Van Rompuy ήταν αντίθετος με την επίσημη πολιτική της ΕΕ από το 2005 όταν ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την εν λόγω χώρα. Ωστόσο, όπως αναφέρει το άρθρο, παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο συνηγορεί υπέρ της τουρκικής ένταξης, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Gordon Brown διαβεβαίωσε την Πέμπτη το βράδυ ότι ο νέος Πρόεδρος θα ακολουθήσει πιστά τις θέσεις του Συμβουλίου για την Τουρκία. Ο ίδιος ο Van Rompuy δήλωσε ότι η δική του θέση δεν έχει σημασία, ωστόσο, οι ευρωπαίοι οικολόγοι θέλουν να τον πιέσουν να την εκφράσει .
Σύμφωνα με το άρθρο, η κριτική κατά του Van Rompuy ξεκίνησε, από τη στιγμή που έκανε αυτές τις δηλώσεις το 2004, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, από το βήμα της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Στις 21 Δεκεμβρίου ο τότε Πρωθυπουργός Guy Verhofstadt έκανε γνωστό, μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (16 –18 Δεκεμβρίου), ότι το 2005 θα ξεκινούσαν υπό προϋποθέσεις οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Σύμφωνα με έκθεση της ίδιας της επιτροπής ο Van Rompuy παρόλο που είχε επανειλημμένα ενστάσεις, δεν τέθηκε ποτέ υπέρ της άσκησης βέτο.
Όπως είχε δηλώσει ο Van Rompuy, «το γεγονός ότι ορισμένοι κάνουν λόγο ανοιχτά για διαπραγματεύσεις δεν έχει σημασία, διότι ποτέ οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν κατέληξαν σε ένταξη στην ΕΕ και ούτε και σε αυτήν την περίπτωση θα γίνει έτσι».
Ο Van Rompuy ανησυχούσε κυρίως για την πιθανότητα να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που όριζε η ΕΕ. Επίσης προέτασσε το επιχείρημα ότι «δεν πρέπει μόνο οι πολίτες της Τουρκίας να πειστούν για το όφελος αυτής της ένταξης, αλλά και οι υπόλοιποι πολίτες της ΕΕ».

Νέοι αμυντικοί ορίζοντες;

Υπό τον τίτλο «Η Γαλλία προτείνει στην Ελλάδα μία συμφωνία άμυνας και ασφάλειας» (La France propose à la Grèce un accord de défense et de sécurité) πρακτορειακής (AFP) προέλευσης δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της ε/φ LE MONDE αναφέρει ότι ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Hervé Morin, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα, πρότεινε στην Ελλάδα να υπογράψει μία συμφωνία για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς ασφάλειας και άμυνας.
«Διαβίβασα ένα σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης που θα μπορούσε να οδηγήσει στην υπογραφή, εντός μερικών μηνών, μίας συμφωνίας άμυνας και ασφάλειας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και το οποίο, τρόπον τινά, θα επέτρεπε τη δημιουργία μίας κοινής αρχιτεκτονικής, ενός κοινού υπόβαθρου για τις σχέσεις μας» δήλωσε ο κ. Morin, μετά τη διάρκειας μίας ώρας συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως αναφέρεται.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Morin στην Ελλάδα μετά την νίκη των Σοσιαλιστών στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και υπενθυμίζει ότι Γαλλία και Ελλάδα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για αρκετά εξοπλιστικά προγράμματα.
Περαιτέρω αναφέρεται ότι ο Γάλλος υπουργός «κατέστησε σαφές» στον κ. Βενιζέλο ότι η Γαλλία εξετάζει το εξοπλιστικό πρόγραμμα, ιδιαίτερα δε για το ναυτικό, «μόνο στο πλαίσιο μίας πολύ στενής βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών ναυπηγείων και της μεταφοράς τεχνογνωσίας που αυτή συνεπάγεται». Ακόμη, υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες συζητούν από τις αρχές του έτους την αγορά από την Αθήνα 6 φρεγατών FREMM και 15 ελικοπτέρων Super Puma.
Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι στο ζήτημα της προβλεπόμενης, εκ μέρους της Ελλάδας, αγοράς 30 καταδιωκτικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς «η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανοίξει το φάκελο. Γνωρίζω το γαλλικό ενδιαφέρον για το Rafale και το ενδιαφέρον εκ μέρους άλλων χωρών και η προσέγγισή μας θα είναι υπεύθυνη και διαφανής», πρόσθεσε –καταλήγει το δημοσίευμα.