24 Νοε 2009

Οι Σκοπιανοί… ήξεραν ότι μας έκρυβε ο Κ. Παπανδρέου!

Εκπρόσωποι της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης και των αλβανικών κομμάτων της πΓΔΜ αντέδρασαν στις δημοσιογραφικές πληροφορίες του τέλους της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τις οποίες διπλωματικοί κύκλοι των Βρυξελλών έχουν παρουσιάσει πρόταση – πρωτοβουλία για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας σε στάδια, προκειμένου να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή πορεία της πΓΔΜ και να της δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου [σ.σ. κατ’ αρχήν αμοιβαία αποδοχή ενός νέου ονόματος, σε διμερή συνάντηση επιπέδου Πρωθυπουργών, και συμφωνία για επίλυση των υπόλοιπων ζητημάτων σε δεύτερο στάδιο – έως την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την ΕΕ .

Τις πληροφορίες περί ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για επίλυση σε στάδια και απευθείας διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της πΓΔΜ με δηλώσεις την ίδια ημέρα:
Η πρώην πρόεδρος του SDSM και πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της πΓΔΜ για ζητήματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας σε στάδια είναι θετική διότι θα μπορούσε να δημιουργήσει τη δυνατότητα για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την ΕΕ την άνοιξη του 2010. Ωστόσο, εξέφρασε ιδιαίτερο σκεπτικισμό όσον αφορά την πιθανότητα να συμβεί μια εντυπωσιακή εξέλιξη προόδου στο ζήτημα του ονόματος μέχρι την 7η Δεκεμβρίου, κυρίως εξαιτίας των άκαμπτων θέσεων της Κυβέρνησης της πΓΔΜ. «Δεν πιστεύω ότι η σημερινή ηγεσία της ‘Μακεδονίας’ θα είναι έτοιμη να πιεί το πικρότερο ποτήρι την τελευταία στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Σεκερίνσκα

.Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου σλαβομακεδονικού κόμματος NSDP Τίτο Πέτκοβσκι [εξέφρασε την άποψη ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις Αθηνών – Σκοπίων θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια παραγωγική φόρμουλα επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας. Το εάν θα υπάρξει λύση, ανέφερε ο κ. Πέτκοβσκι, εξαρτάται από δύο παράγοντες: [α] τη δυνατότητα των πολιτικών κομμάτων της πΓΔΜ να υποστηρίξουν μια κοινή θέση για το ζήτημα του ονόματος και [β] την προθυμία της ελληνικής πλευράς να διαπραγματευθεί με την πΓΔΜ. Ο Τίτο Πέτκοβσκι υπογράμμισε επίσης ότι η εμπλοκή ζητημάτων που σχετίζονται με τη γλώσσα και την ταυτότητα στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ για το ζήτημα του ονόματος είναι ένα λάθος που διέπραξε η Κυβέρνηση του Ν. Γκρούεβσκι: «Μέχρι το 2006, κανείς δεν είχε αναφέρει ότι το ζήτημα της ταυτότητας χρειαζόταν να συζητηθεί. Πιστεύω ότι εμείς οι ίδιοι θέσαμε υπό αίρεση την ταυτότητά μας προβάλλοντας, με εξαιρετικά ανεύθυνο τρόπο, το ζήτημα της αρχαίας καταγωγής μας», ανέφερε ο κ. Πέτκοβσκι.

Εκ μέρους του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Αμπντουλαχίμ Αντέμι, εξέφρασε αισιοδοξία σχετικά με την πιθανότητα να βρεθεί λύση στο ζήτημα του ονόματος μέχρι την 7η Δεκεμβρίου και τόνισε ότι το ζήτημα του ονόματος δεν αφορά μόνον τον Π/Θ Ν. Γκρούεβσκι αλλά όλα τα πολιτικά κόμματα και τους πολίτες της πΓΔΜ. Σχετικά με τις δηλώσεις εκπροσώπων εξωκοινοβουλευτικών αλβανικών κομμάτων [σ.σ. που αναπαράχθηκαν από ΜΜΕ της πΓΔΜ] ότι ο αλβανικός παράγοντας της πΓΔΜ θα ριζοσπαστικοποιηθεί εάν έως τον Δεκέμβριο δεν δοθεί στο ζήτημα του ονόματος λύση απεμπλοκής της ευρώ-ατλαντικής πορείας της πΓΔΜ, ο κ. Αντέμι δήλωσε ότι πρόκειται για απόπειρες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και προσπάθεια να επιρριφθεί στους Αλβανούς της πΓΔΜ η ευθύνη για το αδιέξοδο. Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του DUI Τεούτα Αρίφι, τόνισε σε δηλώσεις της ότι το DUI θα πρέπει να αυξήσει την επιρροή του όσον αφορά την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, δεδομένου ότι ο χρόνος που απομένει πλέον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είναι ελάχιστος.

Ο ηγέτης και ιδρυτής του νέου αλβανικού κόμματος Νέα Δημοκρατία, Ίμερ Σελμάνι, τόνισε ότι ο διεθνής παράγοντας και η ΕΕ έχουν προσφέρει στην πΓΔΜ αρκετό περιθώριο προκειμένου να προσεγγίσει μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας, ωστόσο η πΓΔΜ ακόμα δεν έχει κατορθώσει να αποκτήσει μια καθαρή θέση στο ζήτημα αυτό. «Ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν έχουν ξεκάθαρη θέση και όραμα. Το κόμμα μας ασκεί πιέσεις προκειμένου να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με τον οποίο θα γίνεται σεβαστή η επιθυμία των πολιτών της χώρας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», τόνισε ο κ. Σελμάνι, ο οποίος υπογράμμισε επίσης ότι «το VMRO-DPMNE και οι ‘Μακεδόνες’ δεν έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα να αποφασίσουν για το όνομα της ‘Μακεδονίας’ καθότι και οι Αλβανοί έχουν επίσης δικαίωμα να συμμετάσχουν σ’ αυτήν την απόφαση».