24 Νοε 2009

Έντονη κινητικότητα σχέσεις Ολλανδίας - ΠΓΔΜ

Έντονη κινητικότητα αξιωματούχων της ΠΓΔΜ παρατηρείται την περίοδο αυτή στην Ολλανδία. Την περασμένη Παρασκευή, ο ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών, Μ. Verhagen, υποδέχθηκε στη Χάγη, τον σκοπιανό ομόλογό του, A. Milososki και συζήτησαν σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, ώστε να ενταχθεί η πΓΔΜ στην Ε.Ε.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Verhagen προέβη σε δηλώσεις στον Τύπο και υποστήριξε, ότι « Η «Μακεδονία» έχει κάνει πρόοδο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, αλλά η Ολλανδία παρακολουθεί αυστηρά κατά πόσον οι χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ε.Ε., πληρούν τα κριτήρια. Είμαι ικανοποιημένος με το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζεται θετικά για την πρόοδο που έχει συντελεστεί. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι η «Μακεδονία» πρέπει τώρα να επαναπαυθεί και να περιμένει την ένταξή της στην Ε.Ε. Η Επιτροπή πολύ σωστά σημειώνει ότι η Μακεδονία πρέπει να προωθήσει γρήγορα τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά το δικαστικό τομέα και τον τομέα της διοίκησης

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας, ο κ. Verhagen εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα και η «Μακεδονία» θα καταλήξουν σύντομα σε κάποιο συμβιβασμό σχετικά με την επίσημη ονομασία της τελευταίας.

Να σημειωθεί ότι από την περασμένη Κυριακή, ο Ολλανδός Υπουργός Δικαιοσύνης, Hirsch Ballin, πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στην πΓΔΜ και το Κόσσοβο, που θα διαρκέσει από την Κυριακή, 22 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009. Κύριο θέμα συζήτησης θα αποτελέσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ε.Ε. και η συνεργασία της Ολλανδίας με την πΓΔΜ και το Κόσσοβο σε θέματα Δικαιοσύνης

Ο Υπουργός θα έχει στα Σκόπια συνομιλίες με εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας. Χθες, συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Mihajlo Manevski, και την Υπουργό Εσωτερικών της πΓΔΜ, Gordana Jankulovska. Επίσης, θα επισκεφθεί το Ανώτατο Συμβούλιο της πΓΔΜ, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα βρεθεί στην Ακαδημία Δικαστών και Εισαγγελέων, όπου θα μιλήσει για τη σημασία της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας. Τέλος, θα επισκεφθεί τις φυλακές στο Idrizovo, όπου υλοποιείται ένα ολλανδικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σήμερα Τρίτη και την Τετάρτη, ο Υπουργός θα βρίσκεται στο Κόσσοβο, όπου θα έχει συνομιλίες με την ομόλογό του, Nekibe Kelmendi και με τον Υπουργό Εσωτερικών του Κοσσόβου, Zenun Pajaziti.