24 Νοε 2009

Νέοι αμυντικοί ορίζοντες;

Υπό τον τίτλο «Η Γαλλία προτείνει στην Ελλάδα μία συμφωνία άμυνας και ασφάλειας» (La France propose à la Grèce un accord de défense et de sécurité) πρακτορειακής (AFP) προέλευσης δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της ε/φ LE MONDE αναφέρει ότι ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Hervé Morin, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα, πρότεινε στην Ελλάδα να υπογράψει μία συμφωνία για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς ασφάλειας και άμυνας.
«Διαβίβασα ένα σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης που θα μπορούσε να οδηγήσει στην υπογραφή, εντός μερικών μηνών, μίας συμφωνίας άμυνας και ασφάλειας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και το οποίο, τρόπον τινά, θα επέτρεπε τη δημιουργία μίας κοινής αρχιτεκτονικής, ενός κοινού υπόβαθρου για τις σχέσεις μας» δήλωσε ο κ. Morin, μετά τη διάρκειας μίας ώρας συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως αναφέρεται.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Morin στην Ελλάδα μετά την νίκη των Σοσιαλιστών στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και υπενθυμίζει ότι Γαλλία και Ελλάδα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για αρκετά εξοπλιστικά προγράμματα.
Περαιτέρω αναφέρεται ότι ο Γάλλος υπουργός «κατέστησε σαφές» στον κ. Βενιζέλο ότι η Γαλλία εξετάζει το εξοπλιστικό πρόγραμμα, ιδιαίτερα δε για το ναυτικό, «μόνο στο πλαίσιο μίας πολύ στενής βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών ναυπηγείων και της μεταφοράς τεχνογνωσίας που αυτή συνεπάγεται». Ακόμη, υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες συζητούν από τις αρχές του έτους την αγορά από την Αθήνα 6 φρεγατών FREMM και 15 ελικοπτέρων Super Puma.
Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι στο ζήτημα της προβλεπόμενης, εκ μέρους της Ελλάδας, αγοράς 30 καταδιωκτικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς «η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανοίξει το φάκελο. Γνωρίζω το γαλλικό ενδιαφέρον για το Rafale και το ενδιαφέρον εκ μέρους άλλων χωρών και η προσέγγισή μας θα είναι υπεύθυνη και διαφανής», πρόσθεσε –καταλήγει το δημοσίευμα.