24 Νοε 2009

Ο Van Rompuy, η Τουρκία και η … Βρετανία!

Στην Τουρκία έχουν πάρει τον Van Rompuy ‘με κακό μάτι’ λόγω των παλαιότερων –και πρόσφατα αναδημοσιευμένων- δηλώσεών του, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει τελειώσει, αναφέρει άρθρο του Manu Tassier που δημοσιεύτηκε στην DE STANDAARD του Σαββατοκύριακου, με τίτλο «Ο Τύπος θυμωμένος με τον ‘αντι-τουρκικό’ διορισμό (του Προέδρου της ΕΕ)».
Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει το 2004, στο βελγικό κοινοβούλιο, ο Van Rompuy, «η Τουρκία δεν αποτελεί μέρος της Ευρώπης και δεν θα γίνει ποτέ». Ο Van Rompuy εμφανίστηκε τότε υπέρμαχος των παγκόσμιων αξιών που διαπνέουν την Ευρώπη, εκ των οποίων και οι χριστιανικές, οι οποίες κινδυνεύουν να χάσουν το νόημά τους, εάν γίνει μέλος της ΕΕ μια μουσουλμανική χώρα, όπως η Τουρκία.
Όπως σημειώνει το άρθρο, η ιστοσελίδα Euobserver.com επαναδημοσίευσε τις δηλώσεις Van Rompuy την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη τις αναδημοσίευσε ο βρετανικός Τύπος και τέλος την Παρασκευή οι τουρκικές εφημερίδες είχαν τον Van Rompuy στο στόχαστρο: «Ο πρώτος Πρόεδρος της ΕΕ είναι αρνητικός απέναντι στην Τουρκία», ανέφερε η Hurriyet και «το μόνο που τον χαρακτηρίζει είναι η εχθρότητά του απέναντι στη Τουρκία» έγραψε η Vatan.
Οι βρετανικές εφημερίδες επίσης έγραψαν ότι ο Van Rompuy ήταν αντίθετος με την επίσημη πολιτική της ΕΕ από το 2005 όταν ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την εν λόγω χώρα. Ωστόσο, όπως αναφέρει το άρθρο, παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο συνηγορεί υπέρ της τουρκικής ένταξης, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Gordon Brown διαβεβαίωσε την Πέμπτη το βράδυ ότι ο νέος Πρόεδρος θα ακολουθήσει πιστά τις θέσεις του Συμβουλίου για την Τουρκία. Ο ίδιος ο Van Rompuy δήλωσε ότι η δική του θέση δεν έχει σημασία, ωστόσο, οι ευρωπαίοι οικολόγοι θέλουν να τον πιέσουν να την εκφράσει .
Σύμφωνα με το άρθρο, η κριτική κατά του Van Rompuy ξεκίνησε, από τη στιγμή που έκανε αυτές τις δηλώσεις το 2004, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, από το βήμα της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Στις 21 Δεκεμβρίου ο τότε Πρωθυπουργός Guy Verhofstadt έκανε γνωστό, μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (16 –18 Δεκεμβρίου), ότι το 2005 θα ξεκινούσαν υπό προϋποθέσεις οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Σύμφωνα με έκθεση της ίδιας της επιτροπής ο Van Rompuy παρόλο που είχε επανειλημμένα ενστάσεις, δεν τέθηκε ποτέ υπέρ της άσκησης βέτο.
Όπως είχε δηλώσει ο Van Rompuy, «το γεγονός ότι ορισμένοι κάνουν λόγο ανοιχτά για διαπραγματεύσεις δεν έχει σημασία, διότι ποτέ οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν κατέληξαν σε ένταξη στην ΕΕ και ούτε και σε αυτήν την περίπτωση θα γίνει έτσι».
Ο Van Rompuy ανησυχούσε κυρίως για την πιθανότητα να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που όριζε η ΕΕ. Επίσης προέτασσε το επιχείρημα ότι «δεν πρέπει μόνο οι πολίτες της Τουρκίας να πειστούν για το όφελος αυτής της ένταξης, αλλά και οι υπόλοιποι πολίτες της ΕΕ».