28 Δεκ 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 48

Πάνε και τα Χριστούγεννα και μπροστά μας η Πρωτοχρονιά! Κι ο πρωθυπουργός μας και υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, ετοιμάζεται να αρχίσει και πάλι τα ταξίδια του. Πρώτο και καλύτερο, μια επίσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα στο Βελιγράδι για μια ημέρα (4 Ιανουαρίου) [όπου θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη με τους Έλληνες πρέσβεις της ευρύτερης περιοχής], με κύριο, φυσικά, θέμα τις ευρωπαϊκές προοπτικές των Δυτικών Βαλκανίων για το 2014! Μαζί θα αναφερθεί και στην Τουρκία που δραστηριοποιείται στην περιοχή το τελευταίο διάστημα μετά από μια «χαμηλή πτήση» που έκανε για αρκετά χρόνια. Ευκαιρία είναι οι πρέσβεις λοιπόν να κάνουν με επισημότητα τα ερωτήματά τους και τα παράπονά τους για το ό,τι στην ουσία δεν ξέρουν τι γίνεται στο υπουργείο τους και αν και πότε σκοπεύει να μεταφέρει αρμοδιότητες στους ανυπεξ και υφυπεξ… Λέμε τώρα γιατί άντε να μιλήσουν…. Ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν στη διάσκεψη αυτή θα εμφανιστεί και ο Άλεξ Ρόντος που επαναδραστηριοποιείται στην περιοχή και μάλιστα σε πρόσφατο συνέδριο είχε μπροστά του την ταμπέλλα… «π. Πρέσβης της Ελλάδος»! Με την ευκαιρία θα έχει και μια σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, για να του υποσχεθεί κι από κοντά «πλήρη συνεργασία» στην νέα ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, αν το σέρβικο αίτημα για ορισμό ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων γίνει δεκτό στην έκτακτη Σύνοδο που ετοιμάζει Φεβρουάριο η Ισπανική προεδρία…

*** Να πούμε ότι η πληροφορία που χαρακτηρίστηκε με πορτοκαλλί δεν ισχύει, αποτελεί σφάλαμα πληροφόρησης. Η παρουσία του πρωθυπουργού στο Βελιγράδι έχει σχέσεη με ομιλία του στη Σύνοδο των Σέρβων πρέσβεων όπου κλήθηκε να εμφανιστεί σαν κεντρικός ομιλητής. Τα υπόλοιπα ισχύουν.

  • Μπορεί ν’ αρχίζει με Σερβία το πρόγραμμα ταξιδιών του ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά ακούμε πως το αναμενόμενο ταξίδι -ήταν αρχικά προγραμματισμένο Ιανουάριο- στη Μόσχα πάει πίσω ίσως ακόμη και στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου καθώς συνεργάτες του λένε πως δεν θέλει να προηγηθεί η Μόσχα της Ουάσιγκτον για συμβολικούς λόγους… Αρκεί βέβαια και στη Μόσχα ο Βλ. Πούτιν να το εκλάβει με τον ίδιο τρόπο γιατί ακούω υπόγειες φωνές του ρωσικού υπεξ να μιλούν για «ακατανόητες πρακτικές» και να διερωτώνται μετά από μια 6ετία για το επίπεδο των έλληνο - ρωσικών σχέσεων!

Απόλυτη σιωπή από το ΥΠΕΞ, σχετικά με το διαγωνισμό της ΕΕ προκειμένου να στελεχωθεί η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ, η αποκαλούμενη υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης υπό τη νέα αντιπρόεδρο και υπεξ της ΕΕ, βαρόνη Στις Βρυξέλλες αλλά και σε άλλα ευρωπαϊκά υπουργεία έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία. Στο Βέλγιο, για παράδειγμα, ήδη αποφασίστηκε, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, ότι θα μετάσχουν 60 διπλωματικοί που άρχισαν τα μαθήματα στις Βρυξέλλες στα πλαίσια του υπουργείου τους για να αποκτήσουν τις τεχνικές γνώσεις που θεωρούνται απαραίτητες, κυρίως για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών οργάνων, μετά τη Λισσαβόνα. Ο αριθμός που αναλογεί στην Ελλάδα είναι περίπου 80 άτομα και φαίνεται πως το όλο ζήτημα έμεινε πίσω καθώς δεν λειτουργεί τίποτε στο υπεξ, μιας και είναι εμφανές όχι μόνο ότι δεν υπάρχουν διατάγματα ανάθεσης καθηκόντων αλλά δεν υπάρχουν και Γενικοί ή Ειδικοί Γραμματείς! Μια φωνή όμως επιμένει να λέει ότι εκεί στο προσωπικό έχουν εντολή… Γιώργου να μην ασχολούνται ως ότου –σχολιάζουν - βρεθούν τα δικά τους παιδιά!

  • Ήθελε να πάει στα Σκόπια ο Δημ. Δρούτσας ως προεδρεύων του ΟΑΣΕ πριν το τέλος του χρόνου αλλά μάλλον πρυτάνευσαν διαφορετικές απόψεις (αν κι εγώ κρατώ μικρό καλάθι σε όσα μου λένε). Μου λένε πως δεν πήγε τελικά γιατί δεν υπήρχε κανένα στοιχείο αξιοποιήσιμο από τη Σκοπιανή ηγεσία η οποία τις τελευταίες ημέρες σκλήρυνε κι άλλο τη θέση της ελπίζοντας πως ως τον Απρίλιο, Βερολίνο, Λονδίνο και Μαδρίτη θα ασκήσουν τόση πίεση που θα γίνει δεκτή η χώρα τους στην ΕΕ και εν συνεχεία στο ΝΑΤΟ! Τώρα γιατί τα λένε αυτά, κι αν ξέρουν κάτι παραπάνω από εμένα, τι να σας πω; Σημασία έχει, αν ξέρει η Αθήνα κάτι περισσότερο και πως αντιδρά; Μήπως περιμένει να επιλύσει το ζήτημα αφημένη στις … πιέσεις των Βρυξελλών, όπως και στα οικονομικά…;

Πριν εορτάσει ο Χάρης Παμπούκης τα Χριστούγεννα, έκανε την πρώτη παρέμβασή του στην εξωτερική πολιτικής της χώρας. Μάλιστα σε υψηλό επίπεδο. Συνομίλησε με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Λούο Λινκουάν, που κόντεψε να πάθει αποπληξία από την φράση του Ανδρέα Λοβέρδου «να τα πληρώσουν οι Κινέζοι», αναφερόμενος στην εθελουσία του ΟΛΠ. Ψάχνοντας απάντηση έφθασε στον Χ. Παμπούκη που του έχουν υποδείξει σαν «σοβαρό συνομιλητή στα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζει». Ο κ. Παμπούκης, έλυσε το πρόβλημα εξηγώντας τι ελέχθη αλλά, διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν πως οι Κινέζοι της πρεσβείας εξακολουθούν να βρίσκονται σε ένταση. Κι αυτό οφείλεται όχι μόνο στον Α. Λοβέρδο αλλά γιατί στην κρίση προ διμήνου με το λιμάνι, ο πρέσβης κ. Λινκουάν, ενημέρωσε το Πεκίνο πως είναι όλα «υπό έλεγχο» και φοβάται πως βιάστηκε να καθησυχάσει τους εκεί μανδαρίνους…

  • Να πούμε σε όλους τις ευχές μας για την ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, με δημιουργικότητα, αποφάσεις, κινητικότητα και ... αποτελέσματα!

Ταλάτ: οι συνομιλίες θα διακοπούν την προεκλογική περίοδο

Ο πρόεδρος των τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ανακοίνωσε ότι πριν τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου θα παγώσουν οι διαπραγματεύσεις. "Θα διακόψουμε για να μην γίνουν προεκλογικό θέμα οι διαπραγματεύσεις" είπε ο κ.Ταλάτ.Ο πρόεδρος στην επίσκεψη του στα χωριά İnönü, Köprülü, İncirli και Çayönü έδωσε πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ, όλες οι προϋποθέσεις θέτουν υπό όρο την επίλυση του κυπριακού και σημείωσε ότι η χρησιμοποίηση των απόψεων που τίθενται στις διαπραγματεύσεις για προεκλογικούς σκοπούς θα βλάψουν τη πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Ταλάτ υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα κρατάει απόσταση φοβούμενη τις αντιδράσεις των ελληνο-κυπρίων είπε: "Μετά από κάποιο σημείο ήρθε η αγανάκτηση. Πιστεύω πως μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη και η διεθνής κοινότητα θα δείξει περισσότερο ενδιαφέρον για το ζήτημα. Και εμείς αυτό επιθυμούμε".’’

Ιράν: Αιματηρές συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία

Τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι έχουν χάσει έως τώρα τη ζωή τους και 300 έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων που ξέσπασαν από νωρίς χθες το πρωί στην Τεχεράνη αλλά και σε άλλες μικρότερες πόλεις του Ιράν ανάμεσα σε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και σε δυνάμεις ασφαλείας. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συνέρευσαν στους δρόμους για να γιορτάσουν τη σιιτική μουσουλμανική γιορτή Ασούρα και να διαδηλώσουν κατά του Αχμαντινετζάντ. Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία με όπλα και δακρυγόνα επιχείρησε να τους αναχαιτίσει.
Σύμφωνα με την ιρανική αστυνομία υπάρχουν πέντε νεκροί, ανάμεσά τους και ο γυιός του υποψήφιου μεταρρυθμιστή προέδρου Μουσαβί, πράγμα που γεννά νέες αντιδράσεις και φόβους για συνέχιση των αιματηρών συγκρούσεων.

Ο Α. Λίμπερμαν απέκλεισε νέα μεσολάβηση της Τουρκίας στη Μ. Ανατολή

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο επανάληψης των έμμεσων διαπραγματεύσεων με τη Συρία με τη μεσολάβηση της Τουρκίας. «Όσο θα είμαι επικεφαλής της διπλωματίας και το κόμμα μου θα συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν θα υπάρξει τουρκική μεσολάβηση στις συνομιλίες με τη Συρία», δήλωσε ο Α. Λίμπερμαν, προσθέτοντας ότι «επιθυμούμε τη διεξαγωγή απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων με τη Συρία».

Απόρριψη του παν-μουσουλμανισμού από τους Σέρβους της Βοσνίας

Άρθρο του Ντάβορ Κοβάτσεβιτς στην serbik;h POLITIKA (ΠΟΛΙΤΙΚΑ), με τίτλο «Ο Πανβοσνιακός Συνασπισμός στα μέτρα της Τουρκίας», επισημαίνει ότι η αποτυχημένη προσπάθεια του τούρκου π/θ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να διευθετήσει συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των μουσουλμανικών κομμάτων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, προκειμένου να επιτευχθεί προσέγγιση θέσεων και να διευρυνθεί ο συνασπισμός τους, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στην Β-Ε και στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (Republika Srpska).
Ο αντιπρόεδρος του σερβικού κόμματος SDS, Predrag Kovac, τόνισε ότι “η προτροπή του τούρκου π/θ προς τους ηγέτες των μουσουλμάνων της Β-Ε να ιδρύσουν έναν παν-μουσουλμανικό συνασπισμό υπό την αιγίδα της Τουρκίας, αποδεικνύει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, περί ανανέωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια, δεν ήταν διπλωματική γκάφα, αλλά συνιστούν πολιτικό και στρατηγικό στόχο της Τουρκίας”.
Η αναπληρώτρια προεδρεύουσα της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ντούσανκα Μάικιτς, επεσήμανε ότι “η προσπάθεια της Τουρκίας αποτελεί σαφές μήνυμα ότι η πολιτική στην Β-Ε πρέπει να χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη συνοχή, προειδοποιώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα θα έχει να αντιμετωπίσει την προσπάθεια δημιουργίας νέου ισλαμικού κράτους στο ευρωπαϊκό έδαφος, «την οποία ελπίζω ότι θα αποτρέψει η ΕE”..
Ο ανεξάρτητος βουλευτής του Κοινοβουλίου της Β-Ε, Μόμτσιλο Νοβάκοβιτς, θεωρεί ότι η πρωτοβουλία του τούρκου π/θ Ερντογάν επιβεβαιώνει την ολοένα και πιο έντονη εμπλοκή της Τουρκίας στην πολιτική της Β-Ε, τον τελευταίο καιρό, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η αποτυχία αυτής της πρωτοβουλίας αποδεικνύει ότι η δημιουργία ενός παν-μουσουλμανικού συνασπισμού στην Β-Ε είναι πλέον πιο δύσκολο να κατορθωθεί από ό,τι νόμιζε η τουρκική διπλωματία, καταλήγει το άρθρο