13 Ιουλ 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ - 27

Νέος μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην έδρα του ΟΗΕ είναι ο πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης. Ο κ. Μητσιάλης ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιουλίου και διαδέχθηκε τον πρέσβη Ιωάννη Μουρίκη, ο οποίος επέστρεψε στο κέντρο, αφήνοντας πίσω του μόνο σχόλια και θύμησες από την κόντρα του με τους υφισταμένους του. Να ενθυμίσουμε όμως ότι στη Νέα Υόρκη βρέθηκε από την Οτάβα, ελέω της οικογενείας Μητσοτάκη.

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σαγκάη πραγματοποίησε στις 25 Ιουνίου ειδική εκδήλωση με την ευκαιρία των εγκαινίων του νέου Μουσείου Ακροπόλεως προσκαλώντας εκπροσώπους των πολιτικό - διοικητικών φορέων της πόλης, δημοσιογράφους σημαντικών ΜΜΕ, εκπροσώπους Μουσείων και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, καθώς και μέλη της διανοητικής–καλλιτεχνικής κοινότητας της Σαγκάης, κ.α. Προσφωνώντας την εκδήλωση που έβαλε χώρα στην Προξενική κατοικία, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας Μαρία Σαράντη υπογράμμισε την διαχρονική διάσταση του ελληνικού πολιτισμού που διασώζεται σήμερα μέσα από την τέχνη αλλά και την γλώσσα, κάτι που αποτυπώνεται, όπως είπε, στην πλανητική χρήση της λέξης «Ακρόπολη», όπως αυτή ακούστηκε και γράφτηκε για πρώτη φορά στην αρχαία ελληνική, λέξη που εμπεριέχει την πεμπτουσία του πολιτισμού της Αρχαίας Αθήνας.

Αφιέρωμα στην Ελλάδα παρουσίασε η εφημερίδα New China, παραθέτοντας συνέντευξη του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Καντόνα, Εμ. Αποστολάκη, που αναφέρεται μεταξύ άλλων στις φυσικές ομορφιές των ελληνικών νησιών, στην σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων για την περαιτέρω σύσφιξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων, προβάλει τις σημαντικές τουριστικές υποδομές της Ελλάδας και υπογραμμίζει τις εξαιρετικής ποιότητας υπηρεσίες που μπορούν να απολαύσουν οι Κινέζοι τουρίστες στην χώρα. Παράλληλα, προσφέρει σύντομες ταξιδιωτικές πληροφορίες για την Ελλάδα και συστήνει γνωστές ελληνικές συνταγές.

Άγνωστος τηλεφώνησε σήμερα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη ισχυριζόμενος ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα. Για λόγους ασφαλείας, το κτίριο που στεγάζονται οι προξενικές υπηρεσίες (στον 79ο... δρόμο, μεταξύ Παρκ Άβενιου και Μάντισον Άβενιου) στο Μανχάταν, εκκενώθηκε μέχρι να ολοκληρωθούν οι αστυνομικές έρευνες. Τελικά, αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για φάρσα, κάτι που συνέβηκε τις τελευταίες μέρες και σε πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών από Αθήνα προς Νέα Υόρκη και που οι κακόπιστοι για τη σημαντική επιτυχία της υπεξ, Ντόρας Μπακογιάννη να υπογράψει την αντιτρομοκρατική συμφωνία, αποδίδουν σε δευτεροκλασσάτους ... τρομοκράτες!

Οί υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου είναι βαθύτατα ανήσυχοι για το ταξίδι της υπουργού στην Άγκυρα που κατ' αρχάς έχει προσδιοριστεί για τις 18 Αυγούστου, ημέρα Τρίτη. Φοβούνται και το έχουν διαμυνήσει στην υπουργό ότι η Άγκυρα της ετοιμάζει αντίστοιχη υποδοχη με αυτήν του προκατόχου της, Πέτρου Μολυβιάτη ενώ διαφωνούν για τις όποιες συνομιλίες με Τουρκία των οποίων το πλαίσιο δεν είναι εξαιρετικά καλά προετοιμασμένο και σχεδιασμένο. Αλλά όπως λέει το περιβάλλον της υπουργού “όταν η Μπακογιάννη υπόσχεται... κρατά την υποσχεσή της”. Κι εμείς κρατάμε την αναπνοή μας!

Πολύ θόρυβος έχει ξεσπάσει με την μετάθεση της Έλενας Δρακοπούλου, της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης από το Γραφείο Ενημέρωσης του ΥΠΕΞ, σε εκείνο των Βρυξελλών υπό τον κ. Παπά. Ο θόρυβος ξέσπασε όταν το newtimes.gr, παρουσίασε τα dessous της μετακίνησή της και τα απέδωσε στο ενδιαφέρον και την κινητικότητα του παλαιού προϊσταμένου της και νυν ευρωβουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου. Η ίδια υποστηρίζει πως “δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτόν” ενώ για την μετακίνηση άλλης συναδέλφου της της ΓΓΕ, υποστηρίζει πως, “πάει στο Παρίσι, δεν επιστρέφει στην Αθήνα” αλλά και ότι η ίδια, πάει δεύτερη ενώ κανονικά θα έπρεπε να πάει σε πόστο ως πρώτη τη τάξει λόγω βαθμού της. Αν και όλα αυτά είναι πραγματικότητα είναι εξίσου πραγματικότητα ότι η μετακίνηση της συναδέλφου της έγινε αιφνιδιαστικά, χωρίς να ερωτηθεί και πάντως “περίεργα”. Τώρα, το πως επείσθει ο ΓΓΕ, κ. Λειβαδάς, να υπογράψει τις παραπάνω κινήσεις ας όψονται οι ... καραμανλικοί διάδρομοι στους οποίους λέγεται πως “άδειασαν το γραφείο τύπου της Ντόρας”!

“Βαρειά του τάφου σιωπή” έπεσε στο λαλίστατο συνδικαλιστικό όργανο των διπλωματών, ΕΔΥ,, που και έφαγε τη λάσπη και τελικά σιώπησε ελπίζοντας προφανώς ν' αγιάσει χάρη στη γνωστή εθνικο-ιστορική ρήση “βάραμ' Αγά μου ν' αγιάσω”! Μετά τις απειλές και τα “να δεις τι θα σου κάνω” για τη γνωστή υπόθεση του Μοντεβιδέο, σιώπησε και ξεχάσαμε πως υπάρχει. Άντε και εις άλλα με υγεία...!

Τελικά, τόσο η συμπεριφορά της ΕΔΥ, όσο και της ΕΝΔΥΟΕΥ, αλλά και των αντιστοίων των διοικητικών υπαλλήλων, τεχνικών και λοιπών, απεδείχθει “νούλα” καθώς όχι μόνο δεν αντέδρασαν αλλά ούτε επιφώνημα δεν έβγαλαν για την φορολόγηση, οριστικά και αμετάκλητα, του επιδόματος εξωτερικού που σημαίνει μείωσή του κατά 30-35% εν καιρώ κρίσης. Σε λίγο μάλλον θα κληθούν να πληρώσουν κι από την τσέπη τους...

Κάμποσοι πρέσβεις θα βρεθούν αμέσω μετά τις διακοπές, σε “κένο” καθώς ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίτποτε σχετικά με το μέλλον τους ακόμη κι αν διαγράφεται βραχύβιο λόγω συνταξιοδότησης ορισμένων εξ αυτών. Υπάρχουν όμως κι άλλοι που επιστρέφουν ή ήδη επέστρεψαν και αναμένουν να δουν ποιά η τύχη που τους αναμένει. Όπως οι κκ. Μακρής, Μαλλιάς, Ράλλης, κ.ά, που συνωθούνται στα σκαλιά της Βασ. Σοφίας, προκειμένου να διαπιστώσουν τι τους αναμένει την ίδια ώρα που ο αν. Γενικός Γραμματέας κ. Καμπάνης ακούστηκε ότι “έκλεισε” την πρεσβεία της Ρώμης!

Αντιθέτως ακούγεται μετ' επιτάσεως ότι έχει βρεθεί πρέσβης που επιθυμεί να μεταβεί άμεσα στη Βαγδατη σε αντικατάσταση του Π. Μακρή. Πρόκεται για τον νυν Γενικό Διευθυντή της Δ' Διεύθυνσης, κ. Καραφωτιά που δηλώνει πρόθυμος να μεταβεί στο μετά- Σαντάμ και μετά- Αμερικανικό Ιράκ για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας. Καλά κουράγια αν πραγματοποιηθεί η ευχή του. Γιατί βέβαια μπορεί η Ντόρα να θέλει να στείλει εκεί κάποιον εκ των... διαφωνούντων!

Πληθαίνουν ακούω οι ΟΕΥ που δημιουργούν ομάδα με στόχο συναδελφό τους και πρώην συνδικαλιστή για το έργο που δεν έκανε, όπως υποστηρίζουν, σε επιτροπή του υπουργείου και μάλιστα διακείμενος φιλικά προς αυτούς. Ερώτημα: γιατί δεν τον καλούν για καφέ και να τον ρωτήσουν;

Επειδή η πολιτική της υπουργού στην Αλβανία σημείωσε μια τραγική αποτυχία χάρη στην προσπάθειά της να υποστηρίξει ανθρώπους “μαυρισμένους” από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Ομογένειας, που μάλιστα δεν πήγαν καν να ψηφίσουν, τώρα η υπουργός επιχειρεί να απαλλαγεί των ευθυνών της ρίχνοντας τα βάρη στον καθ' ύλην αρμόδιο υφυπουργό Θόδωρο Κασσίμη. Φυσικά, έχει και ο ίδιος τις ευθύνες του γιατί, αν είχε διαφορετική γνώμη, αυτή δεν την είπε ουδέποτε δημοσίως ή εγγράφως. Οπότε καλείται τώρα να πληρώσει τα σπασμένα. Το δυστύχημα είναι πως μαζί τους τα πληρώνει και η ελληνική εθνική μειονότητα και η πολιτική μας στην Αλβανία...