23 Σεπ 2009

Οι "αερομαχίες" Marfin - Aegean πλήτουν την Ντ. Μπακογιάννη!

Συνεχίζονται οι "αερομαχίες" Marfin Investment Group και Aegean Αirlines. Συμφωνα με τον τύπο, απαντώντας εμμέσως και στις δηλώσεις του επικεφαλής της Aegean Θόδωρου Βασιλάκη, η Marfin Investment Group ζήτησε την Τρίτη να ανοίξει "ο φάκελος Aegean", και να εξεταστούν όλες οι διοικητικές πράξεις και εγκρίσεις των τελευταίων ετών από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει.

H ΜΙG κάνει λόγο για αναπάντητα ερωτήματα για την άδεια πτήσεων της Αegean προς Κωνσταντινούπολη καθώς και για ενδεχόμενη εμπλοκή της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιαννη, η οποία - όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - αποτελεί στενή φίλη της οικογένειας Βασιλάκη.

Στο μεταξύ, την παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων για τις άγονες γραμμές με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές έως το Νοέμβριο του 2009 ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Μεταφορών με στόχο να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια των πτήσεων στις περιοχές αυτές μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή αερομεταφορέων.

Η κα Μπακογιάννη, που την περίοδο αυτή βάλλεται πανταχόθεν για τις σχέσεις της με την πρώην ηγεσία της SIEMENS στην Ελλάδα, τις ευθύνες της για τη διαφυγή Καραβέλλα, την περίεργη υπόθεση των οικοπέδων του Βόλου και τώρα το θέμα της

Aegean, υποστήριξε χθες ότι θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη και θα ζητήσει καταδίκη του κ. Βγενόπουλου.

Ωστόσο είναι γεγονός ότι ενώ ξεκίνησε μια εκκωφαντική προεκλογική εκστρατεία μέσω άπειρων συνεντεύξεων και εμφανίσεων σε τηλεοπτικά τραπέζια, της ζητήθηκε ακούμε, να περιορίσει τις τηλεοπτικές εμφανίσεις της καθώς προκαλούν ζημιά στη ΝΔ.

Ευθύνες ΕΕ στην Γεωργία. Έολη η επιλογή Ελλάδας στον ΟΑΣΕ

Η Γεωργία ευθύνεται για την εξαπόλυση του πολέμου στη Ν. Οσσετία. Τέτοιο συμπέρασμα διατυπώθηκε σε έκθεση της Επιτροπής της ΕΕ για τις αιτίες της ένοπλης σύγκρουσης τον Αύγουστο του 2008. ΄Ετσι γράφει το γερμανικό περιοδικό «Σπίνγκελ» επικαλούμενο πηγές στις Βρυξέλλες. Η επίσημη έκθεση δεν δημοσιεύθηκε ακόμα. Νωρίτερα προβλεπόταν ότι η αποστολή της ΕΕ θα τελειώσει τη σύνταξη της έκθεσης τον Ιούλιο, αλλά η κατάθεσή της στο Υπουργικό Συμβούλιο της ΕΕ αναβλήθηκε γιατί στην Επιτροπή έφτασαν νέα έγγραφα. Αναμένεται ότι η έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα. Το γεγονός είναι πως και η ΕΕ με τη σειρά της δείχνει (μετά από πολλές παρόμοιες εκθέσεις οργανισμών και ανεξάρτητων ΜΚΟ) σαν υπαίτιο του πολέμου και της τραγωδίας που ακολούθησε την Τυφλίδα.

Ωστόσο η Ελληνική Προεδρία του ΟΑΣΕ υπό την Ντόρα Μπακογιάννη (ακόμη) εξακολουθεί να παραβλέπει την αλήθεια και να επιμένει σε ένα ισόρροπο παιχνίδι ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία καθώς η τελευταία στηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες σπαταλώντας πολύτιμες δυνάμεις της όποιας εξωτερικής μας πολιτικής, χωρίς ανταλλάγματα.

Κάποιος από το ΥΠΕΞ ασχολείται;

Στις ελλείψεις ελληνικών σχολικών βιβλίων σε σχολεία της ελληνικής μειονότητας, αναφέρεται η αλβανική εφημερίδα Gazeta Shqiptare, σχολιάζοντας ότι τη στιγμή που το 90% των σχολικών βιβλίων στην αλβανική γλώσσα έχει διανεμηθεί στις περιοχές Δελβίνου και Αγ. Σαράντα, τα παιδιά τα οποία πραγματοποιούν τα μαθήματά τους στην ελληνική γλώσσα στις δύο παραπάνω πόλεις και σε έναν αριθμό σχολείων των περιοχών της μειονότητας, θα χρειαστεί να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά κρατώντας σημειώσεις από τις παραδόσεις των δασκάλων τους. Και αυτό, εξαιτίας του ότι ακόμη δεν έχει φτάσει στα χέρια των μαθητών τής μειονότητας κανένα σχολικό βιβλίο στην ελληνική γλώσσα. Μαθητές και δάσκαλοι αυτών των σχολείων υποστηρίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοια μεγάλη έλλειψη βιβλίων. Σύμφωνα με την εφημερίδας, το Γραφείο Εκπαίδευσης στην πόλη των Αγίων Σαράντα ανέφερε ότι η έλλειψη αυτή είναι σοβαρή και πρόσθεσε ότι τα σχολικά βιβλία μόνο παραγγέλλονται από αυτό το Γραφείο, καθώς η εκτύπωσή τους γίνεται στα Ιωάννινα και η διανομή στους μαθητές πραγματοποιείται μέσω του ελληνικού προξενείου στο Αργυρόκαστρο

Η Γαλλία προτείνει της FRONTEX και Ελλάδας

Η εφημερίδα LE MONDE (φύλλο 23.9.2009) σε σύντομη ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες με υπογραφή Jean-Pierre Stroobants και τίτλο «Η Γαλλία επιθυμεί να εντείνει τον αγώνα κατά της λαθρομετανάστευσης» (La France souhaite intensifier la lutte contre l’immigration clandestine) αναφέρεται σε όσα παρουσίασε χθες ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του, ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Eric Besson τασσόμενος υπέρ της ενδυνάμωσης της Frontex με νέα μέσα που θα κάνουν αποτελεσματικότερη την πάταξη της λαθρομετανάστευσης στη Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, η γαλλική κυβέρνηση προτείνει να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις παρακολούθησης, αναχαίτισης και οι ναυλώσεις αεροσκαφών σε κοινές επιχειρήσεις επαναπατρισμού και επιπλέον συνιστά τη δημιουργία στρατηγείου της υπηρεσίας Frontex (με έδρα τη Βαρσοβία) στην περιοχή της Μεσογείου προκειμένου να αναπτυχθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών –σημειώνεται μεταξύ άλλων.
Το αίτημα της γαλλικής κυβέρνησης για την πάταξη της εισροής λαθρομεταναστών από τη Μεσόγειο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας σημειώνει στην ίδια εφημερίδα σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ο Eric Besson θέλησε να στείλει ηχηρό μήνυμα στους συναδέλφους του στο UMP» (Eric Besson a voulu envoyer «un signal fort» à ses collègues de l’UMP). Ειδικότερα:
«η μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Γαλλία στα παράλια της Μάγχης και στη Βόρεια Θάλασσα ξεκινά από το λιμάνι της Πάτρας στην Ελλάδα, το λιμάνι του Μπρίντιζι στην Ιταλία και συνεχίζεται στη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, δηλαδή σε ολόκληρη την Ευρώπη» -δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ενώπιον των ομολόγων του ο κ. Besson.
Αναφερόμενο στο σημερινό κλείσιμο του καταυλισμού στο Calais το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι με την κίνηση αυτή ο υπουργός Μετανάστευσης της Γαλλίας θέλησε να στείλει «ένα μήνυμα με δύο παραλήπτες».
Από τη μία, τα κυκλώματα των δουλεμπόρων τα οποία προτίθεται καταπολεμήσει όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά παντού όπου αναπτύσσουν δράση στη Γαλλία. Ο κ. Besson θεωρούσε τη «ζούγκλα» του Calais ως «βάση» της παράνομης δραστηριότητας των κυκλωμάτων αυτών.
Από την άλλη, στους συναδέλφους του στο UMP κάνοντας «επίδειξη πυγμής» μετά τις ενοχλήσεις που προκάλεσε η απόφασή του να μην επικυρώσει το νόμο των τεστ DNA για την οικογενειακή επανένωση.

Ελλάδα και Ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια

Στη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αναφέρεται ανταπόκριση του Γιάννη Παπαδημητρίου από το Στρασβούργο υπό τον τίτλο «Ναμπούκο εναντίον όλων» στη γερμανική ραδιοφωνία Deutsche Welle, στην οποία παρατίθενται, μεταξύ άλλων, και δηλώσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών για τη θέση της Ελλάδας έναντι Τουρκίας και Ρωσίας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανταπόκρισης :

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητήθηκε και πάλι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Ήταν σαφής η ικανοποίηση για τη στρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας και η επιφυλακτικότητα έναντι της Ρωσίας. Ποιά η θέση της Ελλάδας;
Όλα αυτά, λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό «Ναμπούκο» στην Άγκυρα, με το γερμανικό ενεργειακό όμιλο RWE να αναλαμβάνει την κατασκευή του έναντι οκτώ δις ευρώ και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φίσερ να προσλαμβάνεται στις δημόσιες σχέσεις του νέου αγωγού. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά εκφράζει επιφυλάξεις: «Διατυπώθηκαν αρκετές επιφυλάξεις και ερωτηματικά ως προς τη βιωσιμότητα τελικά του Ναμπούκο. Ερωτηματικά και ως προς τις δυνατότητες προμήθειας των χωρών της Κασπίας, αλλά και σε ό, τι αφορά τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και οι οποίες προφανώς επηρεάζουν καθοριστικά την ασφάλεια του αγωγού που θέλουμε να κατασκευάσουμε». Η αλήθεια είναι ότι πολλά μπορούν να συμβούν στα 3.300 χιλιόμετρα του νέου αγωγού. Αλλά για τις Βρυξέλλες ο «Ναμπούκο» παρουσιάζει το πλεονέκτημα ότι παρακάμπτει τη Ρωσία, έστω και αν αναβαθμίζει την Τουρκία.
Πάντως ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ιωάννης Τσουκαλάς συνιστά ψυχραιμία απέναντι στην Άγκυρα : «Εγώ νομίζω ότι μόνο με τη συνεργασία με την Τουρκία μπορούμε να πάμε μπροστά. Αρκετές φορές έχουμε τσακωθεί, ας κρατήσουμε τους τσακωμούς για σημαντικά ζητήματα. Η Ε.Ε. δεν έχει ομόθυμη και ομοιογενή αντίληψη για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν κράτη-μέλη, π.χ. η Γαλλία, που δεν θέλουν με τίποτα να δουν την Τουρκία στην Ε.Ε. Επομένως φεύγει από μας το καθήκον να αντιστεκόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση». Η Ελλάδα δίνει προτεραιότητα σε άλλους αγωγούς, δηλαδή στον ρωσοϊταλικό South Stream και κυρίως στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Όμως το ειδικό βάρος της Ρωσίας σε όλα αυτά προβληματίζει πολλές χώρες της βόρειας και της ανατολικής Ευρώπης, τονίζει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά: «Θα πρέπει να δίνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσοχή και σημασία στη διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών, αλλά και στη θέσπιση κοινών κανόνων όσον αφορά τις χώρες διέλευσης. Και η ισορροπία δεν επιτυγχάνεται με την υιοθέτηση ψυχροπολεμικών τόνων απέναντι στη Ρωσία, από την οποία έχουμε και θα εξακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια να έχουμε μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση....» .
Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται πάντως ότι μετά τις εκλογές θα επαναδιαπραγματευθεί την ελληνορωσική συμφωνία για τον αγωγό που θα μεταφέρει πετρέλαιο από το Νοβόροσισκ στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας. «Το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Λέμε λοιπόν να δούμε ξανά τους όρους για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και εκεί που θα πρέπει να γίνουν αναπροσαρμογές και διορθώσεις να γίνουν με καλό πνεύμα και καλή διάθεση.» Για τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Ιωάννη Τσουκαλά η αναδιαπραγμάτευση κρύβει κινδύνους: «Η κυβέρνηση που θα το πράξει αυτό αναλαμβάνει και το ρίσκο της χειροτέρευσης του status quo ante. Βρίσκω ότι όταν έχουμε καταλήξει σε ένα καλό επίπεδο συμφωνίας, τότε καλά θα ήταν να προσέχουμε την επαναδιαπραγμάτευση...» Μέχρι να διευκρινιστεί η τελική στάση της Ελλάδας, δεν αποκλείεται το «πάγωμα» του έργου από τη Βουλγαρία. Η ελληνική διπλωματία καλείται να βρει άμεσα απαντήσεις και έξυπνες κινήσεις για τις επόμενες παρτίδες στη σκακιέρα της ενεργειακής διπλωματίας...”


D. W.