30 Απρ 2009

Η άφιξη Χ. Ντ. Γκένσερ στην Αθήνα προκαλεί ... αναμνήσεις!

Σήμερα συναντιέται η υπ. Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, με τον πρώην υπεξ της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Χάνς Ντήτριχ Γκένσερ (82). Ο κ. Γκένσερ, υπήρξε υπουργός εξωτερικών στη Βόννη(1974-1992), το κρίσιμο διάστημα της γερμανικής ostpolitik (προσπάθεια αποκατάστασης σχέσεων με ανατολική Γερμανία) και της κατάρρευσης του κομμουνιστικού μπλοκ. Η τελευταία του μεγάλη πολιτική υπήρξε η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, καθώς βοήθησε ηθικά, πολιτικά και οικονομικά την αποσκίρτηση και ανεξαρτητοποίηση της Σλοβενίας και Κροατίας και την πρόσδεσή τους στο άρμα της Γερμανίας και Αυστρίας.

Στην Ελλάδα ο κ. Γκένσερ είναι γνωστός σαν φίλος της οικογένειας Κ. Μητσοτάκη και λιγότερο σαν φίλος της χώρας, παρά το γεγονός ότι διαθέτει και οικία σε Αιγαιατικό νησί πλησίον της Τουρκίας. Αυτή άλλωστε η φιλία και η πίστη στο όραμά του, οδήγησε την κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη το 1992 (υπεξ Αντ. Σαμαράς)να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Κροατίας που έδωσε το έναυσμα για διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ζημιώνοντας απίστευτα τη χώρα μας και δημιουργώντας μέχρις σήμερα άλυτα προβλήματα στη Βαλκανική.

Η σημερινή επίσκεψη αποτελεί πράξη αβροφροσύνης και από τις δυο πλευρές, εκτός αν ο κ. Γκένσερ, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στη χώρα του, επισκέπτεται την Αθήνα προκειμένου να προωθήσει κάποια Γερμανική επιχείρηση ή κάποια πολιτική. Στην πρώτη περίπτωση, οι Έλληνες δεν χάνουν τίποτε. Στη δεύτερη περίπτωση προσεκτικά αξίζει να παρακολουθήσουμε τα βήματά του, μιας και την τελευταία φορά που εισακούσθηκε, μας κόστισε βαρύτατα κι εξακολουθεί να μας κοστίζει καθώς και η διαμάχη με την πΓΔΜ, είναι αποτέλεσμα των δικών του παρεμβάσεων, ώστε να μην κινηθούμε δραστικά την εποχή εκείνη.