1 Δεκ 2009

Κυπριακό: η Αθήνα δέχθηκε το άτυπο της συνάντησης!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, κράτησε «σιγή ιχθύος» στην χθεσινή καταγγελία του ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ σχετικά με την παράλληλη μυστική διπλωματία που ασκεί η κυβέρνηση στο Κυπριακό επιδιώκοντας με μυστικές διαπραγματεύσεις να δημιουργήσει συνθήκες «λύσης» του Κυπριακού, χωρίς αυτές να έχουν γίνει γνωστές στον ελληνικό και κυπριακό λαό! Στελέχη της διπλωματικής υπηρεσίας έμειναν άφωνα με την αποκάλυψή μας και δήλωναν πως «παρόμοιες προτάσεις ή δεσμεύσεις δεν έχουν φτάσει ουδέποτε στα αρμόδια γραφεία του ΥΠΕΞ». Όπως είναι φυσικό, το γραφείο του ανυπεξ, Δημήτρη Δρούτσα, δεν προέβη σε καμιάς μορφής επιβεβαίωση ή διάψευση καθώς οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν σε επίπεδο Γ. Παπανδρέου στη διάρκεια του διήμερου ταξιδιού –επίσκέψής του στο Λονδίνο όπου είχε συναντήσεις με τον βρετανό υπεξ, Ντ. Μίλιμπαντ και τον βρετανό πρωθυπουργό Γκ. Μπράουν!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η όλη υπόθεση καλλιεργήθηκε συστηματικά από το Λονδίνο και αφού έλαβαν το «πράσινο φως» από την Άγκυρα, γνωστοποίησαν τη σχετική τους πρόταση στην Αθήνα, την οποία και κάλεσαν να «πείσει» τους Ελληνοκυπρίους καθώς φοβόντουσαν ότι ο Κύπριος πρόεδρος Δημ. Χριστόφιας θα μπορούσε να εμποδίσει τη σχετική διαδικασία επικαλούμενος, αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου!

Η όλη υπόθεση αποτελεί τη «μεσοβέζικη» λύση της αρχικής πρότασης για πενταμερή ή «συνάντηση τύπου Κάμπ Νταίηβιντ», που η Λευκωσία απέρριψε και που η Τουρκία δέχθηκε μόνο με τον όρο να είναι άτυπη, αντίθετα με την αρχική ελληνική πρωθυπουργική πρόταση που ζητούσε να πραγματοποιηθεί σε επίπεδο πρωθυπουργών!

Την πρόταση τελικά δέχθηκε με τη μορφή αυτή ο Γ. Παπανδρέου, ενώ ακόμη δεν έχει καταλήξει στο ποιός θα υποδειχθεί εκ μέρους της Ελλάδος σαν βασικός διαπραγματευτής.

Από την πλευρά της η Λευκωσία, με την αιφνιδιαστική επίσκεψη χθες του Μάρκου Κυπριανού, έδειξε να ενοχλείται και να διατηρεί τις επιφυλάξεις της σχετικά με την διαδικασία που αποδέχθηκε ο κ. Παπανδρέου και ξεκαθάρισε πως «η Αθήνα δεν θα πρέπει να αναμένει την αποδοχή των όποιων προτάσεων στις οποίες η τριμερής καταλήξει, αν αυτές είναι πέραν των κόκκινων γραμμών που θέτει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου».

Από την πλευρά έξω-εθνικών παραγόντων στο μεταξύ, ξεκίνησε ήδη η προσπάθεια διαβολής όσων αρνούνται εκ νέου να αποδεχθούν τα αποφασισμένα εκτός συνόρων και μάλιστα με δημοσιεύματα που εκκινούν από έντυπα που έχουν «στενή σχέση» το κυβερνητικό κόμμα.

Στην ΕΕ δυσκολεύουν τα πράγματα για Ελλάδα – Κύπρο αντί της Τουρκίας…

Η κυπριακή εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος», επικαλούμενος ασφαλείς πληροφορίες, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης συζήτησης του προσχεδίου συμπερασμάτων της σουηδικής προεδρίας (στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων την Παρασκευή) κράτη-μέλη της Ε.Ε. υπέδειξαν πως δεν πρέπει να καθορισθεί νέο ορόσημο επαναξιολόγησης της Τουρκίας, όπως έγινε το 2006, υποστηρίζοντας πως σε μία τέτοια περίπτωση ‘θα δεθούν τα χέρια της Ένωσης’ κατά τη διαχείριση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Αυτή η εξέλιξη φαίνεται ότι θα έχει και την πλήρη στήριξη της πλειοψηφίας των κρατών-μελών και θα απαλλάξει την Άγκυρα από το ‘άγχος των οροσήμων’. Το γεγονός επιβεβαιώνει, κατά την ε/φ, ότι Λευκωσία και Αθήνα θα έχουν δύσκολο έργο στη σύνοδο των ΥΠΕΞ και στη συνάντηση κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου.

Να υπογραμμιστεί ότι η μεν Λευκωσία σχεδιάζει να ζητήσει την πρόσθεση μια επιστολή στο τελικό κείμενο της Συνόδου με το οποίο θα θέτει ζήτημα παρεμπόδισης της διαδικασίας ΕΕ – Τουρκίας ενώ η Αθήνα δεν έχει λάβει ακόμη τις σχετικές αποφάσεις της, αν δηλαδή θα συνταχθεί μαζί με την Λευκωσία ή όχι.

Επιστολή Γκρουέβσκι στους 27 μιλά για «ελληνική κατανόηση»

Επιστολή απέστειλε προχθές ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέβσκι, προς τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου, στην οποία μεταξύ άλλων εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα καθορισθεί η τόσο επιθυμητή για τη «Μακεδονία» ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένταξή στην ΕΕ», διαβεβαιώνοντας ότι η «Μακεδονία» θα συνεχίσει με ενεργό και εποικοδομητικό τρόπο τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την ονομασία, ώστε να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Σημειώνεται επιπλέον ότι η επιστολή Γκρουέβσκι ακολούθησε μετά από έντονες πιέσεις των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον στα Σκόπια για επίσπευση της διαδικασίας διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα στην 18χρονη διαμάχη τους για την ονομασία της ΠΓΔΜ, που αποτελεί εμπόδιο για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας. Την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας αυτής επεσήμανε στον π/θ της ΠΓΔΜ και ο σουηδός ΥΠΕΞ, Καρλ Μπιλντ, κατά τη σύντομη επίσκεψή του στα Σκόπια το περασμένο Σαββατοκύριακο. Μετά την επίσκεψη του σουηδού ΥΠΕΞ, ο κ. Γκρουέβσκι είχε συνομιλίες με τον έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης π/θ Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, στη λίμνη της Πρέσπας, κατά την οποία ο έλληνας πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Αθήνα δεν θα αλλάξει τη θέση της ούτε επί του ονόματος ούτε επί της ταυτότητας της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε την πεποίθησή ότι η Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου δεν θα επαναλάβει την άκαμπτη θέση της κατά την περσινή Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, εμποδίζοντας την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων.

Στο μεταξύ στα Σκόπια ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας κ. Τζέλιτς, μιλώντας σε συνέδριο στα Σκόπια δήλωσε πως ασχέτως από μια πιθανή συμφωνία Ελλάδος – πΓΔΜ για το όνομα η Σερβία θα συνεχίσει να αναγνωρίζει τα Σκόπια με όποιο όνομα αποφασίσουν τα Σκόπια κι όχι αναγκαστικά ε αυτό της συμφωνίας. Προφανώς πρόκειται για νέα επίδειξη της πειθούς την οποία χρησιμοποίησε ο Δημ. Δρούτσας στην βαλκανική περιοδεία του, στην οποία απλόχερα προσέφερε βοήθεια για ένταξη στην ΕΕ, χωρίς ανταλλάγματα προφανώς!

Συνάντηση ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ

Στην Αθήνα πραγματοποιήται από σήμερα η συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, με «βαρειά» παρουσία τη Ρωσία και τον υπεξ κ. Λαβρόφ, μετά την απουσία σειράς υπεξ της δύσης. Στα πλαίσια αυτά η Ελληνική προεδρία θα επιχειρήσει να συγκεράσει απόψεις προκειμένου να γίνει δυνατή η έκδοση, κοινού, τελικού ανακοινωθέντος, ενώ επιχειρεί να επανατοποθετηθεί αι σε σημεία που κατά τη γνώμη της χρήζουν ανάγκης μεταβολών.

Από την πλευρά της η Ρωσία, σκοπεύει να θέσει προς συζήτηση στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, από την οποία απουσιάζουν πολλοί σημαντικοί δυτικοί υπουργοί Εξωτερικών (ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Καναδά) , είναι ο προβληματισμός περί της ασφάλειας στον ευρώ-ατλανικό χώρο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ σε τηλεγράφημα σχετικά με τη σημερινή επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΟΑΣΕ.
«Η Ρωσία ανησυχεί για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στον τομέα της “σκληρής ασφάλειας” στον ευρώ-ατλαντικό χώρο. Εκδηλώνεται στη βαθιά κρίση της προσαρμοσμένης συμφωνίας για τις συμβατικές δυνάμεις στην Ευρώπη, στη στασιμότητα των μέτρων εμπιστοσύνης, στις προσπάθειες για τη βίαιη επίλυση περιφερειακών διαμαχών, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από τη Γεωργία τον Αύγουστο του 2008, καθώς και για τις συνεχιζόμενες απειλές της διεθνούς τρομοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών και άλλων μορφών δια- μεθοριακού οργανωμένου εγκλήματος», δήλωσε πηγή του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ρωσία, από κοινού με τις ΗΠΑ, προτείνει σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στην Αθήνα για τον ρόλο του Οργανισμού για την καταπολέμηση δια-μεθοριακών απειλών. «Η υιοθέτηση ενιαίων αρχών αποτροπής και διευθέτησης των διαμαχών θα επέτρεπε να αποφευχθεί κάθε επανάληψη καταστάσεων, όπως η γεωργιανή εισβολή στη Νότια Οσετία τον Αύγουστο του 2008», σημείωσε η ίδια πηγή.
Παράλληλα, η Ρωσία, «τάσσεται υπέρ της συνέχισης της μεταρρύθμισης του ΟΑΣΕ προκειμένου να μετατραπεί σ’ ένα ολοκληρωμένο διεθνή οργανισμό, που λειτουργεί ακολουθώντας έναν σαφή κώδικα, συλλογικά, συμφωνημένων κανόνων. Από κοινού με μερικούς εταίρους εισηγηθήκαμε προς το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών στην Αθήνα σχέδιο απόφασης, που αποτελεί κάποιου είδους “οδικό χάρτη” της μεταρρύθμισης βάσει της έκθεσης “ομάδας σοφών” του 2005 με θέμα την αναβάθμιση του ΟΑΣΕ».
Σύμφωνα με πηγή του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι ρωσικές προτάσεις περιλαμβάνουν τις πρωτοβουλίες για την εκπόνηση του Καταστατικού του ΟΗΕ και αφορούν στις βασικές αρχές της διοργάνωσης αποστολής παρατηρητών για την παρακολούθηση εκλογών και πολλά άλλα.

Η Ουκρανία από την πλευρά της, με την ενίσχυση των ΗΠΑ, παρουσίασε σχέδιο για τον έλεγχο των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων και αποβλήτων κυρίως μάλιστα σε ότι αφορά τον έλεγχο της εμπορίας τους διεθνώς ενώ στο σχέδιο της συγκεκριμένης διακήρυξης υπάρχει σαφής αναφορά στη Βόρειο Κορέα και το Ιράν, τις οποίες καλούν να αποδεχθεί εμπράκτως τις αποφάσεις των αντιστοίχων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε σύντομο χρόνο.

Συναντήσεις Γ. Παπανδρέου

Σειρά διμερών συναντήσεων θα έχει ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών του ΟΑΣΕ, Γ. Παπανδρέου με τους υπεξ της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, τον Γάλλο κ. Κουσνέρ, τον Ρώσο κ. Λαβρόφ, τον υπεξ του Καζαχστάν (που αναλαμβάνει την προεδρία του ΟΑΣΕ από την 1.1.2010)και άλλους με τους οποίους ως χθες βράδυ δεν είχαν επιβεβαιωθεί τα σχετικά ραντεβού.