1 Δεκ 2009

Συνάντηση ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ

Στην Αθήνα πραγματοποιήται από σήμερα η συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, με «βαρειά» παρουσία τη Ρωσία και τον υπεξ κ. Λαβρόφ, μετά την απουσία σειράς υπεξ της δύσης. Στα πλαίσια αυτά η Ελληνική προεδρία θα επιχειρήσει να συγκεράσει απόψεις προκειμένου να γίνει δυνατή η έκδοση, κοινού, τελικού ανακοινωθέντος, ενώ επιχειρεί να επανατοποθετηθεί αι σε σημεία που κατά τη γνώμη της χρήζουν ανάγκης μεταβολών.

Από την πλευρά της η Ρωσία, σκοπεύει να θέσει προς συζήτηση στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, από την οποία απουσιάζουν πολλοί σημαντικοί δυτικοί υπουργοί Εξωτερικών (ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Καναδά) , είναι ο προβληματισμός περί της ασφάλειας στον ευρώ-ατλανικό χώρο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ σε τηλεγράφημα σχετικά με τη σημερινή επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΟΑΣΕ.
«Η Ρωσία ανησυχεί για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στον τομέα της “σκληρής ασφάλειας” στον ευρώ-ατλαντικό χώρο. Εκδηλώνεται στη βαθιά κρίση της προσαρμοσμένης συμφωνίας για τις συμβατικές δυνάμεις στην Ευρώπη, στη στασιμότητα των μέτρων εμπιστοσύνης, στις προσπάθειες για τη βίαιη επίλυση περιφερειακών διαμαχών, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από τη Γεωργία τον Αύγουστο του 2008, καθώς και για τις συνεχιζόμενες απειλές της διεθνούς τρομοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών και άλλων μορφών δια- μεθοριακού οργανωμένου εγκλήματος», δήλωσε πηγή του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ρωσία, από κοινού με τις ΗΠΑ, προτείνει σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στην Αθήνα για τον ρόλο του Οργανισμού για την καταπολέμηση δια-μεθοριακών απειλών. «Η υιοθέτηση ενιαίων αρχών αποτροπής και διευθέτησης των διαμαχών θα επέτρεπε να αποφευχθεί κάθε επανάληψη καταστάσεων, όπως η γεωργιανή εισβολή στη Νότια Οσετία τον Αύγουστο του 2008», σημείωσε η ίδια πηγή.
Παράλληλα, η Ρωσία, «τάσσεται υπέρ της συνέχισης της μεταρρύθμισης του ΟΑΣΕ προκειμένου να μετατραπεί σ’ ένα ολοκληρωμένο διεθνή οργανισμό, που λειτουργεί ακολουθώντας έναν σαφή κώδικα, συλλογικά, συμφωνημένων κανόνων. Από κοινού με μερικούς εταίρους εισηγηθήκαμε προς το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών στην Αθήνα σχέδιο απόφασης, που αποτελεί κάποιου είδους “οδικό χάρτη” της μεταρρύθμισης βάσει της έκθεσης “ομάδας σοφών” του 2005 με θέμα την αναβάθμιση του ΟΑΣΕ».
Σύμφωνα με πηγή του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι ρωσικές προτάσεις περιλαμβάνουν τις πρωτοβουλίες για την εκπόνηση του Καταστατικού του ΟΗΕ και αφορούν στις βασικές αρχές της διοργάνωσης αποστολής παρατηρητών για την παρακολούθηση εκλογών και πολλά άλλα.

Η Ουκρανία από την πλευρά της, με την ενίσχυση των ΗΠΑ, παρουσίασε σχέδιο για τον έλεγχο των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων και αποβλήτων κυρίως μάλιστα σε ότι αφορά τον έλεγχο της εμπορίας τους διεθνώς ενώ στο σχέδιο της συγκεκριμένης διακήρυξης υπάρχει σαφής αναφορά στη Βόρειο Κορέα και το Ιράν, τις οποίες καλούν να αποδεχθεί εμπράκτως τις αποφάσεις των αντιστοίχων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε σύντομο χρόνο.

Συναντήσεις Γ. Παπανδρέου

Σειρά διμερών συναντήσεων θα έχει ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών του ΟΑΣΕ, Γ. Παπανδρέου με τους υπεξ της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, τον Γάλλο κ. Κουσνέρ, τον Ρώσο κ. Λαβρόφ, τον υπεξ του Καζαχστάν (που αναλαμβάνει την προεδρία του ΟΑΣΕ από την 1.1.2010)και άλλους με τους οποίους ως χθες βράδυ δεν είχαν επιβεβαιωθεί τα σχετικά ραντεβού.