30 Νοε 2009

Η Ελλάδα αρχίζει τριμερείς για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις στην Κύπρο!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Η Ελληνική κυβέρνηση σε σύμπνοια με τον πρωθυπουργό - ή εν αγνοία της- έδωσε το «πράσινο φως» για να αρχίσουν οι διαδικασίες επαναφοράς του «Σχεδίου Ανάν» με διαφορετικές ονομασίες και όρους προκειμένου να κλείσουν το Κυπριακό, σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπέρ της Άγκυρας και του Λονδίνου που πλέον δεν καλύπτουν την κοινή τους πορεία, ούτε για τα μάτια της κοινής γνώμης. Έτσι, σύμφωνα με πηγές εξαιρετικής αξιοπιστίας, έχοντας αφήσει για μια ακόμη φορά στο σκοτάδι της υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, συμφώνησαν να μετάσχουν σε τριμερή διάσκεψη μαζί με την Βρετανία και την Τουρκία προκειμένου να συζητήσουν τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, μακράν των εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Τουρκοκυπρίων και να τους παρουσιάσουν το τελικό σχέδιο, αιφνιδιαστικά περί τα μέσα Φεβρουαρίου. Μάλιστα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πλησίον του Γ. Παπανδρέου μιλούν τώρα για «τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση διεθνώς, προκειμένου να λάβει αποφάσεις στα εθνικά θέματα» με σκοπό να μειώσουν πιθανές κριτικές από κόμματα και τις λαϊκή άποψη που θεωρεί αυτά τα σχέδια μειωτικά της εθνικής αξιοπρέπειας!

Αν και ακόμη από Ελληνικής πλευράς δεν έχει οριστεί ο βασικός εκπρόσωπος για τα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων, ούτε έχει ζητηθεί η άποψη του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να έχει συμφωνήσει να προχωρήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, σε ουδέτερο έδαφος. Προκειμένου μάλιστα να αποφευχθούν συνειρμοί με το Μπούργκενστοκ, συμφωνήθηκε οι διαπραγματεύσεις να φιλοξενηθούν από τη Σλοβενία, σε ανάλογο χιονοδρομικό κέντρο με αυτό της Ελβετίας, της οποίας το υπ. Εξωτερικών συμφώνησε να παράσχει τις αναγκαίες διευκολύνσεις.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το σχέδιο αυτό έχει λάβει ήδη και την πλήρη έγκριση του Κύπριου προέδρου Δημ. Χριστόφια, ως προς το διαδικαστικό μέρος του ενώ θα περιμένει να δει το αποτέλεσμα. Άγνωστες είναι ακόμη οι αντιδράσεις από την πλευρά της συμπολίτευσης, όσο και της αντιπολίτευσης στην Κύπρο για το νέο αυτό βήμα στις συνομιλίες.