30 Νοε 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 45

O Σπύρος Κουβέλης είναι υφυπουργός Εξωτερικών αλλά ως τώρα χειρίζεται θέματα επιπέδου Διευθυντή Πολιτικής Διεύθυνσης και ελάχιστα από αυτά που έχουν σχέση με την πρασινάδα και την Διεθνή Ανάπτυξη! Και με την ευκαιρία να ρωτήσω, ασχολείται καθόλου με την υπόθεση των ΕΛ.ΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) και ΜΑΜΙΔΑΚΗ, που εξακολουθούν ν’ αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην Αλβανία; Το θέμα το έθεσαν στη διάρκεια δείπνου στον ανυπεξ, Δημ. Δρούτσα, οι εκπρόσωποί τους, όταν επισκέφθηκε τα Τίρανα. Εκείνος το μετέφερε;

·

· Οι εξαιρετικά θετικές προοπτικές που διαγράφονται στον τομέα της ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας υπογραμμίσθηκαν από τους ομιλητές της χθεσινοβραδινής δεξίωσης που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σαγκάη (με μέριμνα του Γραφείου ΟΕΥ) προς τιμή των οικονομικών και εμπορικών εταίρων ελληνικών επιχειρήσεων της περιοχής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Δημαρχιακής Κυβέρνησης της Σαγκάης, του τοπικού παραρτήματος του Κινεζικού ΥΠΕΞ, εμπορικών και λιμενικών αρχών της πόλης, και άνω των 70 εκπροσώπων σημαντικών ελληνικών και κινεζικών ναυτιλιακών εταιρειών, περιλαμβανομένης της COSCO, καθώς και εκπροσώπων των σημαντικότερων ΜΜΕ της Σαγκάης. Προσφωνώντας τους προσκεκλημένους, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Σαγκάη, Μαρία Σαράντη υπογράμμισε το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την έλληνο-κινεζική συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα. Το ενδιαφέρον αυτό, τόνισε, δεν αποτυπώνεται μόνο στο κεντρικό θέμα της εκδήλωσης (η πρώτη που διοργανώνεται στη Σαγκάη προς τιμή των οικονομικών εταίρων της Ελλάδας) αλλά και στην παρουσία τριών Γενικών Προξενείων της Ελλάδας σε πόλεις μείζονος οικονομικού και ναυτιλιακού ενδιαφέροντος (Σαγκάη-Καντόνα-Χονγκ Κονγκ) καθώς και στο γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί μια από τις λίγες προξενικές αρχές στη Σαγκάη (συνολικά 64) με έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου.

Στην ομιλία του προς τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σύμβουλος Φ. Μανουσάκης μετέφερε σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και αναφέρθηκε εκτενώς στην στενή και παραγωγική συνεργασία Ελλάδας και Κίνας στον ναυπηγικό και ναυτιλιακό τομέα.

·

·

Ολοσέλιδη αποκλειστική συνέντευξη του πρέσβη της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, κ. Γεώργιου Πουκαμισά, δημοσίευσε η ρουμανική εφημερίδα Adevarul με τίτλο «Τα Βαλκάνια και η Δημοκρατία της Μολδαβίας, όπως τα βλέπει η Ελλάδα».

Ο δημοσιογράφος Ovidiu Nahoi, προλογίζοντας τη συνέντευξή, επισημαίνει: "Η Ρουμανία έχει τις δικές της απόψεις όσον αφορά τις ενεργειακές πολιτικές στη ζώνη της Μαύρης Θάλασσας, των Βαλκανίων. Από την Ελλάδα ορισμένα πράγματα φαίνονται, όμως, διαφορετικά".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις κύριες πολιτικές κατευθύνσεις της Ελλάδας, ο Έλληνας πρέσβης τόνισε ότι οι προσπάθειες ένταξης των δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενέχουν μια σιωπηλή αποδοχή της απομάκρυνσης της νοτιοανατολικής ζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, από τις κύριες ευρωπαϊκές διαδικασίες. Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Πουκαμισάς τόνισε ότι οι πολίτες αυτής της χώρας αντιλαμβάνονται την ανάγκη αλλαγής και μεταρρύθμισης, καθιστώντας σαφές πως η δεδηλωμένη πολιτική της Τουρκίας, χωρίς προβλήματα με τους γείτονες, θα πρέπει να γίνει πράξη. …………….

Ο Έλληνας πρέσβης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο σχέδιο South Stream, τονίζοντας ότι η Ελλάδα κρίνει το εν λόγω σχέδιο χρήσιμο για τους ευρωπαίους καταναλωτές και δεν θεωρεί ότι δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας για την Ευρώπη........................

"Χρειαζόμαστε πιο δυνατή ευρωπαϊκή πολιτική παρουσία παντού. Για μας, η Ρωσία είναι ένας εταίρος και εμείς, στη Δύση, μοιραζόμαστε ένα μεγάλο κοινό συμφέρον με τη χώρα αυτή: το Αφγανιστάν" ανέφερε ο κ. Πουκαμισάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ σε ότι αφορά τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, τόνισε ότι η χώρα θα πρέπει να ενισχύσει την πολιτική σταθερότητας της.

·

· «Προβληματική» θεωρούν την κατάσταση που διαμορφώνεται στο υπουργείο Εξωτερικών με την προφανή –ως σήμερα- επικράτηση της άποψης να μην πραγματοποιηθεί νέος διαγωνισμός εισαγωγής ακολούθων στη Διπλωματική Ακαδημία (ή μέσω ΑΣΕΠ όπως ζητούν ορισμένοι στο ΠΑΣΟΚ) καθώς ήδη ο αριθμός των διπλωματών με α συνεχή ανοίγματα νέων πρεσβειών και προξενείων τα τελευταία χρόνια καθιστά δραματικές τις ελλείψεις. Ταυτοχρόνως, το πρόβλημα, διατείνονται, θα αυξηθεί καθώς αναμένεται συντόμως να ζητηθεί από την Αθήνα κατάσταση διπλωματών που επιθυμούν να μεταπηδήσουν στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Σχέσεων που θα λειτουργήσει από 1ης Ιανουαρίου. Μάλιστα τουλάχιστον δυο σημαντικοί (από απόψεως θέσης) πρέσβεις συνομιλώντας με τον ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ την περασμένη εβδομάδα τόνιζαν πως «το σκέφτονται σοβαρά να ζητήσουνε τη μετάταξή τους ανάλογα με το πώς θα οργανωθεί αυτή η διαδικασία».

·

·

Πέντε εν ενεργεία πρέσβεις κινήθηκαν με τηλεφωνήματα τους προς την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά, ενώ του επτά εν ενεργεία έφθασαν εκείνοι που κινούνται στη σφαίρα της Ντόρας Μπακογιάννη. Άλλοι, φερόμενοι «διπλωματικά’ απέφυγαν να λάβουν θέση αναμένοντας το αποτέλεσμα… Ωστόσο δυναμικότερη ήταν η εμφάνιση πέριξ της Ντόρας νεώτερων στελεχών των ΟΕΥ, που φαίνεται εξακολουθούν να επηρεάζονται από τον Θ. Σκυλακάκη

·

· ΚΟΥΙΖ: Πάλλονται οι καρδιές των ΟΕΥ από τη συγκλονιστική πληροφορία ότι το ΔΣ της Ένωσής τους συναντήθηκε με την κυρία Κατσέλη, υπουργό Οικονομικών, κλπ. Είναι όμως αλήθεια; Κι αν έγινε η συνάντηση την έπεισε ή δεν την έπεισε για τα αιτήματα του κλάδου; Ιδού η απορία… που παραμένει αναπάντητη από την ηγεσία του κλάδου…

·

·

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics (LSE) έκανε δεκτή στο πλαίσιο προγράμματος Επισκέπτη Ερευνητή (Visiting Fellowship) για το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2010 τη Μελίνα Σκουρολιάκου, μέλος της Ένωσης Ακολούθων Τύπου, προκειμένου να εκπονήσει σύντομο ερευνητικό σχέδιο στην αγγλική γλώσσα επί θεμάτων διεθνούς επικοινωνίας της Ελλάδας. Το ερευνητικό σχέδιο της κ. Σκουρολιάκου έχει τον τίτλο «Επικοινωνία στην εξωτερική πολιτική: Ο επικοινωνιακός παράγοντας στη διαμόρφωση και εφαρμογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής 2000-2009» και αφορά το βαθμό αποτελεσματικότητας όπως και τα χαρακτηριστικά της επικοινωνιακής στρατηγικής πίσω από τη χάραξη και εφαρμογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

·

· Αν δεν διαβάσατε τα κατορθώματα της task force ΥΠΕΞ στη σύνοδο του ΟΑΣΕ στο Ελληνικό, γυρίστε και διαβάστε το θέμα της 28ης Νοεμβρίου… Χαρακτηριστικό της επιτυχίας! Και δεν αναφερόμαστε στο γεγονός πως οι δυτικοί υπεξ δεν θα εμφανιστούν καθόλου (Καναδάς, ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία, ως τώρα) αλλά στο γεγονός πως ακόμη και ο έλληνας ΥΠΕΞ και Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, το σνομπάρει και πάει… Τσεχία, μετά τον χαιρετισμό που θα απαγγείλει!

·

·

Πολύ συγκινηθήκαμε από τη δήλωση του ανυπεξ Δημ. Δρούτσα για τον παλαιστινιακό λαό! Γιατί άραγε δεν πάει να τους τα πει προσωπικώς μαζί με τον υπεξ Γ. Παπανδρέου; Μήπως γιατί γνωρίζουν πως ακόμη θυμούνται στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη πόσο πόλεμο είχε κάνει σε βάρος του Γιασέρ Αραφάτ, όταν μάλιστα ο τελευταίος ήταν άρρωστος; Θυμάται άραγε το ταξίδι στη Μ. Ανατολή που προέτρεπε τον Αμπάς να ανατρέψει τον Αραφάτ…;