22 Ιουν 2009

Ερντογάν: ματαίωσε την επίσκεψή του λόγω αρτηριακής πίεσης

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ.Ερντογάν αναγκάστηκε να ματαιώσει το ταξίδι του στην Ελλάδα λόγω προβλημάτων αρτηριακής πίεσης που παρουσίασε, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. "Σύμφωνα με τους γιατρούς υπέφερε από εξάντληση και αδυναμία μετά τον εξαιρετικά ζεστό καιρό και αυτό οδήγησε σε προβλήματα με την αρτηριακή του πίεση", δήλωσε ο Αρίντς σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στη ματαίωση της επίσκεψης του 55χρονου Ερντογάν στην Ελλάδα για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης προχθες, Σάββατο, το βράδυ.
Στην Αθήνα όμως αν και αποδέχονται σαν πραγματική την ασθένεια του κ. Ερντογάν, διατηρούνμ τα ερωτηματά τους από την μη προσέλευση των υπουργών Εξωψτερικών και Παιδείας, Νταβούτογλου και Μπιγνίς και το τι μπορεί αυτό να σημαίνει.

Η Τουρκική «ένταξη» πάει πίσω

Μέχρι πριν από 2 ακόμα χρόνια η Άγκυρα έθετε ως στόχο να είναι το 2013 ή το 2014 έτοιμη προς ένταξη στην ΕΕ. Τώρα ο Τούρκος υπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκά ζητήματα, Εγκεμέν Μπαγκίς παραδέχθηκε σε συνέδριο ότι ο στόχος αυτός δεν είναι ρεαλιστικός προσθέτοντας ότι από το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν έχουν απομείνει και πολλά, παρατηρεί η εφημερίδα Tageszeitung. Ο υπουργός δίνει μάλιστα ένα παραστατικό παράδειγμα: Η ΕΕ είναι κάτι σαν διαιτολόγος για την Τουρκία: Ο ασθενής γνωρίζει ότι πρέπει να τρώει υγιεινά και να αθλείται. Προτιμά ωστόσο να κάθεται μπροστά στην τηλεόραση και να τρώει παγωτό.

Deutsche Welle

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 23

Αύριο από το ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ μια επιστολή φωτιά που θα προκαλέσει συζητήσεις και σχόλια κι ελπίζουμε αντιδράσεις με τη μορφή απαντήσεων ή περισσότερων αποκαλύψεων.

· Οι βαθυστόχαστες σκέψεις ενός νέου ΟΕΥ (ΟΕΥ Γ΄) στο Σικάγο, που υποστηρίχθηκε από τον Θ. Σκυλακάκη) για τις εκλογές της ΕΝ.ΔΥ.ΟΕΥ, όπως αυτές αποτυπώνονται στο facebook. Διαβάζουμε λοιπόν στο όνομα Daskalopoulos Kostas : “Καθώς η πολιτική ευθύνη είναι το ανώτατο στάδιο της πολιτικής ανευθυνότητας, η ευθύγραμμη ανάλυση προβαλλόμενη στην άλλη πλευρά του λόφου ορίζει την αποχή ως τον απόλυτο πολιτικό ευνουχισμό των πολιτών. Συνεπώς οι ανεύθυνοι ένθεν και ένθεν θα εξακολουθούν να προελαύνουν ακωλύτως και να ασκούνται στην τέχνη της πολιτικής νομιμοποίησης των όποιων μερισμάτων της λαϊκής εντολής κατακρατούν τεχνηέντως”. Νόστιμο δεν είναι;

Ακόμη να το χωνέψει ο πρέσβης κ. Κογεβίνας. Τι του έμελλε να πάθει, προκειμένου να βγει «λάδι» η υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη. Στη περίπτωσή του μάλιστα θα περίμενε κανείς να υπάρξει και μια προσωπική διάσταση, αλλά η υπουργός «πρέπει να προχωρήσει μπροστά» οπότε, το γεγονός της μεταξύ τους συγγένειας, μάλλον δεν σήμαινε τίποτε την περίπτωση αυτή. Ωστόσο, δεν θα πάει το πράγμα ατιμώρητο. Γιατί ακούμε μετά μεγίστης προσοχής, δεκάδες κυρίες πέριξ της γνωστής πλατείας να ορκίζονται πως «μετά από την άθλια συμπεριφορά της υπουργού προς τον κ. Κογεβίνα, δεν σκοπεύουν πλέον να την υπερψηφίσουν στο μέλλον». Σκληρές αυτές οι γυναίκες…

· Δυσκολεύομαι να το πιστέψω αλλά επαναλαμβάνεται μετ’ επιμονής ότι μετά από τηλεφωνήματα προς εκδότες και διευθυντές εφημερίδων εκ μέρους της υπουργού, γεγονότα αποκτούν διαφορετικές διαστάσεις απ’ ό,τι τους αντιστοιχούν στην ειδησεογραφία ενώ συντάκτες, αποκτούν «φίμωτρο» αν θεωρηθεί ότι «υπερβάλλουν» στις κριτικές τους. Έτσι για παράδειγμα είδαμε να πέφτει στα χαμηλά η υπόθεση της επίσκεψης Αντ. Μιλόσοσκι στην Ελλάδα από κάμποσες εφημερίδες της αντιπολίτευσης, μέλος της κυβέρνησης να υιοθετεί σε καθημερινό φύλλο, χαμηλούς τόνους με επιστολή του, συνάδελφο που δεν της επιτρέπουν να «παίζει» σε ραδιοφωνικό σταθμό, κ.ά. Πρόκειται για δημοκρατικές κινήσεις υπεράσπισης του … μέλλοντός μας στα χέρια της. Ο Θεός βοηθός!

Μήπως το παράκανε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, που βιάστηκε την περασμένη Παρασκευή να κάνει δήλωση για την «αποτυχία της κυβέρνησης στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών»; Ρωτάμε, γιατί το σχετικό ειδοποιητήριο με SMS έφτασε στα τηλέφωνά μας, τρεις ώρες πριν το οριστικό κλείσιμο του κειμένου συμπερασμάτων, όταν ακόμη κανείς δεν γνώριζε τι παρήχθη μέσα στο Συμβούλιο. Κατανοητό πως ό,τι κι αν γινόταν εκείνος θα μιλούσε για «αποτυχία» αλλά με το χοντροκομμένο τρόπο που έγινε έμοιαζε γελοίο! Εκτός, αν του την έκαναν, τα παιδιά από το … ΠΑΣΟΚ!

· Ποιός Σύμβουλος Πρεσβείας εργάζεται απογευματινή βάρδια (πχ 15-23.00μμ) σε «ριγμένη» διεύθυνση για το κλάδο του και μερικές φορές , μόνος του, μέσα στο γραφείο του ουρλιάζει και βρίζει υστερικά δημιουργώντας ανησυχία στους νυχτοφύλακες οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι να κάνουν;

Κάποιοι δεν το βρίσκουν λογικό. Άλλοι το θεωρούν απολύτως φυσιολογικό αλλά πάντως αποτελεί «τροφή» για τη στήλη η απαίτηση του πρέσβη μας κ. Κασκαρέλη που ήδη εγκαταλείποντας τις Βρυξέλλες βρίσκεται μετά της οικογενείας του στην Ουάσιγκτον. Αν και στην αμερικανική πρωτεύουσα η Ελλάδα διαθέτει μια εξαιρετική κατοικία, ο κ. Κασκαρέλης ζήτησε με έγγραφό του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, να παραμείνει σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο ο ίδιος και η οικογένειά του με έξοδα του δημοσίου, ως ότου φθάσουν εκεί τα προσωπικά τους αντικείμενα (οικοσκευή) και τακτοποιηθούν όπως επιθυμούν. Δεν είναι παράλογο αλλά μήπως είναι ελαφρώς «τραβηγμένο» σε κρίσιμες ώρες για τα οικονομικά της χώρας κι όταν κόβονται κονδύλια απαραίτητα για τη κανονική λειτουργία του υπουργείου;

· Κόντεψε να πάθει συγκοπή μου είπαν ο πρέσβης μας στην Άγκυρα , Φ. Ξυδάς, όταν τον ειδοποίησαν για την απόφαση του Ερντογάν να μην έλθει στην Ελλάδα για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Ακροπόλεως. Γιατί, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει πόσο πραγματική ήταν η «ασθένεια» του τούρκου πρωθυπουργού ή πόσο κρυβόταν πίσω της η αδυναμία του να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που τον ανέμεναν και τα είχε προαναγγείλει ο Κ. Καραμανλής από τις Βρυξέλλες: για παραβιάσεις, επανεισδοχή, κ.ά. Τελικά όμως, μάλλον ασθένησε…

Ο άλλος που έπαθε «συγκοπή» ήταν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, που διάβασε χθες στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και το «ΕΘΝΟΣ» για ποια πράγματα συνομίλησε με τον Ταγίπ Ερντογάν «στη μια ώρα που κράτησε η συνάντησή τους». Από παραμύθια πάντως, πρώτοι οι συντάκτες, που συχνά εμφανίζονται με «αποκλειστικά».. Αλλά δεν χρειάζεται ούτε συγγνώμη. Απλά να αναλάβουν κι αυτοί την… «πολιτική ευθύνη»!

· Γιατί προσπαθούσε ο πρώην εκπρόσωπος στο υπουργείο Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, να μάθει τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση να εισέλθει ο Α. Μιλόσοσκι σαν «υπερήφανος Μακεδών» στην Ελλάδα; Δεν είναι φυσικό να μην ειδοποιείται τώρα που απομακρύνθηκε από το … «ταμείο» της Βασ. Σοφίας;

Γνωρίζετε ότι η Αμερικάνικη Πρεσβεία, δεν ανήκει στα άμεσα ενδιαφέροντά μας καθώς και το τι κάνουν οι διπλωματικοί της υπάλληλοι. Όμως, ακούμε ότι το τελευταίο δεκαήμερο έχει σχεδόν ξεσπάσει κρίση, προκειμένου να ικανοποιηθεί ζήτημα σχετιζόμενο με αίτημα (που μάλλον θα έλθει, τελικά) της Χίλαρι Κλίντον. Δεν γνωρίζουμε αν βρέθηκε λύση αλλά ίσως μια ματιά προς Πολιτεία μεριά, να έδινε την απάντηση. Γιατί τα Εξάρχεια, μάλλον κομμένα τα βρίσκω!

· «Φυσικό» βρήκε ο Αντόνιο Μιλόσοσκι, την άδεια που δόθηκε για να έρθει με αεροσκάφος με τα διάσημα της «Μακεδονίας». Την καταλαβαίνει τη Ντόρα, την καταλαβαίνει…

Ανηλεής πόλεμος κατά Αθήνας για τη «λαθρομετανάστευση»

Ανηλεή πόλεμο δέχθηκε η Αθήνα από την πλευρά του Λονδίνου, Στοκχόλμης, Πράγας, και Βαλτικών δημοκρατιών στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής και όσων προηγήθηκαν αυτής, προκειμένου να υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου που να εστιάζει στην λαθρομετανάστευση, Ο φίλος ( της Ντόρας Μπακογιάννη) υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας κ. Μίλιμπαντ , συνεπικουρούμενος από την Τσέχικη Προεδρία και την αναλαμβάνουσα Σουηδική (λέγε με Μπίλντ!) έδωσε μάχη προκειμένου να παραληφθούν αναφορές στο ζήτημα και ειδικότερα να μην υπάρξει αναφορά στην Τουρκία και τα μέτρα επανεισδοχής και επικουρικότητας μέσω της Frontex.

Η σχετική διαμάχη άρχισε δυο περίπου εβδομάδες πριν την Σύνοδο Κορυφής και οδήγησε σε περισσότερες από τρεις περιπτώσεις στην «εξαφάνιση» σχετικών παραγράφων ή στην ουσιαστική αναδιαμόρφωση τους στα πλαίσια νυκτερινών βρετανό-τσεχικών συζητήσεων. Αυτό, σε τελική φάση εξανάγκασε τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, να πάρει επάνω του το ζήτημα και να το θέσει ως θέμα «άμεσης» και άρα σημαντικής προτεραιότητας στη διάρκεια του Συμβουλίου, όπου μας υποστήριξαν τόσο η Μάλτα και η Κύπρος όσο και η Ιταλία που αντιμετωπίζει επίσης σοβαρό πρόβλημα.

Με τον τρόπο αυτό ξεπεράστηκαν οι όποιες αντιδράσεις καθώς γενικά το θέμα θεωρείται υπαρκτό και ουσιαστικό και οι όποιες αντιρρήσεις δεν είχαν τόσο πολιτικό όσο οικονομικό χαρακτήρα μιας και οι Βρετανοί φοβούνται πως ενδέχεται να χάσουν χρήματα από τις κοινοτικές επιστροφές αλλά και για να μην ενοχληθεί η Άγκυρα. Ωστόσο, ίσως το όλο ζήτημα να είχε πάρει διαφορετική τροπή αν είχε υποστηριχθεί εντονότερα από την υπεξ στη διάρκεια του Γενικού Συμβουλίου των υπουργών, οπότε θα περνούσε χωρίς την ανάγκη ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε πάρε-δώσε με τους λοιπούς ευρωπαίους συναδέλφους του.