18 Φεβ 2010

Δημ. Δρούτσας στη Βουλή: είναι κάπου ... αλλού!

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής με θέμα το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (ΣΣΣ) ΕΕ-Μαυροβουνίου, ο αρμόδιος ανυπεξ Δημ. Δρούτσας τόνισε ότι "έρχεται σε μία χρονική στιγμή που η Ελλάδα, παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, αναλαμβάνει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή μας" και συνέχισε "Στο πλαίσιο αυτό, είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων, τη λεγόμενη «Ατζέντα 2014», ως συνέχεια της Στρατηγικής της Θεσσαλονίκης που κατοχύρωσε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Μια στρατηγική που πάλι εμείς προωθήσαμε το 2003, όταν είχαμε την Προεδρία της ΕΕ".
Προφανώς ο ανυπεξ είτε αγνοεί βασικά στοιχεία των φακέλλων του υπουργείου του και των κυβερνητικών πολιτικών, είτε κοροιδεύει τον κόσμο... Γιατί, πρώτον, όπως αναφέρουμε σε άλλο θέμα μας, την υπόθεση της Ευρωπαϊκής προσέγγισης των Βαλκανίων την ανέλαβε η ΕΕ και μια σειρά άλλων χωρών, όπως Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Αυστρία. Αν δεν το κατάλαβε ας ερωτήσει την βαρόνη Άστον...
Δεύτερον, για να κάνεις πολιτική στα Δυτικά Βαλκάνια προωθείς οικονομική βοήθεια. Ποιά ανάλογη θα δώσει; Όταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου καθημερινά του περικόπτει τον προϋπολογισμό του υπουργείου του. Τρίτον, ποιό "πρωταγωνιστικό ρόλο" θα παίξει, όταν δεν μπόρεσε ούτε τον φίλο του (κατά δηλωσή του) υπεξ της Αλβανίας δεν μπόρεσε να πείσει για να σεβαστεί την συμφωνία θαλασσίων συνόρων. Πόσο "πρωταγωνιστής" αισθάνεται ο ίδιος όταν δεν μπορεί να σταματήσει κινήσεις από ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Τουρκία, για την εκκίνηση ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με τις Βρυξέλλες και την πλήρη ένταξή της στο ΝΑΤΟ αναγκαζόμενος να χρησιμοποιεί το "βέτο"...
Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τον κ. Δρούτσα και τον πρωθυπουργό να αισθάνονται "πρωταγωνιστές". Αλλά μπορούμε να τους ζητήσουμε να... προσγειωθούν!

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

Αυτή είναι η Ελληνική τραγωδία χωρίς εξορκισμούς και κατάρες!

Η δανέζικη εφημερίδα Berlingske Tidende δημοσίευσε, στις 15.02, στις ηλεκτρονικές της σελίδες, σχόλιο του πρώην Δανού Υπουργού Εξωτερικών, Uffe Ellemann Jensen με τίτλο «Ελλάδα και ΕΕ: Τραγωδία ή φάρσα;», το οποίο αναφέρεται στην ελληνική οικονομία και στο ενδεχόμενο βοήθειας της χώρας από την ΕΕ. Το αναδημοσιεύουμε θεωρώντας το ένα από τα ακριβέστερα κείμενα που γράφηκαν για την κρίση και αποκαλύπτει τους… φόβους των Βρυξελλών και Γερμανών.
«
Φυσικά και πρέπει η Ελλάδα να βοηθηθεί από τους Ευρωπαίους ετέρους της, προκειμένου να κρατηθεί στην επιφάνεια, ακόμη και αν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών τάσσεται υπέρ της αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, θα απέβαινε πολύ πιο ακριβό από την βοήθεια, την οποία θα μπορούσε να προσφέρει η ΕΕ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κρίσης. Η διατήρηση της ισορροπίας είναι, όμως, δύσκολη. Από τη μία πλευρά, θα πρέπει να αποφευχθεί η χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα στο ευρώ και από την άλλη, η ενδεχόμενη ευρωπαϊκή υποστήριξη θα αποστείλει το μήνυμα ότι όλοι μπορούν να αναμένουν την οικονομική βοήθεια, ανεξάρτητα από την ανεύθυνη και ανόητη οικονομική πολιτική, που έχουν ακολουθήσει.
Γιατί οι Έλληνες έχουν συμπεριφερθεί και ανόητα και ανεύθυνα. Και για να εκφρασθούμε με ακρίβεια: Η Ελλάδα έχει παραποιήσει τα στοιχεία, τα οποία έδωσε στους Ευρωπαίους ετέρους της, σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας της. Η Ελλάδα εντάχθηκε στην ευρωζώνη, με βάση παραποιημένες στατιστικές, οι οποίες έκρυβαν το πραγματικό χρέος της χώρας. Από τότε, η Ελλάδα έχει, συστηματικά, δώσει ψευδή στοιχεία, προκειμένου να αποδείξει ότι εκπληρώνει όλα τα κριτήρια, τα οποία τίθενται στις χώρες της ευρωζώνης. Όταν η νυν κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής το Γιώργο Παπανδρέου, πραγματοποίησε, μετά την εκλογική της νίκη, έκτακτο έλεγχο των κρατικών ταμείων, αναγκάσθηκε να ανακοινώσει στις Βρυξέλλες ότι οι προκάτοχοί της στην συντηρητική κυβέρνηση είχαν αποσιωπήσει τη δυσάρεστη αλήθεια, σχετικά με το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο αποδείχθηκε τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό που είχε ανακοινωθεί. Συνεπώς, η χώρα αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα χρηματοδότησης, ενώ η αξιοπιστία της συνεχώς μειώνεται.
Εάν η Ελλάδα δεν αποτελούσε μέλος της ευρωζώνης, τότε η υπόθεση θα ήταν απλή: Θα έπρεπε να προχωρήσει στο δύσκολο βήμα και να απευθυνθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να ζητήσει βοήθεια και θα έπρεπε να δεχθεί τους όρους λήψης αυτής της βοήθειας. Μία από τις προϋποθέσεις θα ήταν, μάλλον, η υποτίμηση του ελληνικού νομίσματος. Η δυνατότητα αυτή δεν είναι, όμως, διαθέσιμη, καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Για αυτό το λόγο, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει αυτό, το οποίο αποκαλείται «εσωτερική υποτίμηση», όπως, για παράδειγμα, οι μειώσεις των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και να προχωρήσει σε περιορισμούς του πολύ γενναιόδωρου συνταξιοδοτικού της συστήματος. Η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει τους Έλληνες να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Οι Έλληνες θα πρέπει μόνοι τους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
Το ενδεχόμενο λήψης αυστηρών μέτρων έχει προκαλέσει διαδηλώσεις στην Ελλάδα, οι οποίες ήταν, βέβαια, πολύ πιο ειρηνικές από αυτές που έχουν σημειωθεί κατά το παρελθόν. Ακόμη και στη Δανία ακούγονται φωνές, οι οποίες κατακρίνουν το γεγονός ότι η ΕΕ «αναμειγνύεται» στους μισθούς στην Ελλάδα. Αλλά έτσι πρέπει να γίνει, εάν η χώρα επιθυμεί να διατηρήσει τα πλεονεκτήματα που έχει η συμμετοχή στην ευρωζώνη. Και το ευρώ έχει ωφελήσει σημαντικά την Ελλάδα. Συνεπώς, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σκληρές περικοπές, προκειμένου η χώρα να εκπληρώσει τα κριτήρια. Επίσης, θα πρέπει να ελπίζουμε ότι οι ετέροι θα δείξουν υπομονή, όταν θα τίθενται οι προθεσμίες για την πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τη ρευστοποίηση των δανείων. Αυτό είναι το θέμα, το οποίο αναμένεται να συζητήσουν οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, αυτήν την εβδομάδα, αφού η Συνάντηση Κορυφής της ΕΕ αποφάσισε, την περασμένη εβδομάδα, να μην εγκαταλείψει την Ελλάδα.
Η υπομονή απέναντι στην Ελλάδα φαίνεται ότι είναι μετριασμένη, ειδικά στη Γερμανία, η οποία αναμένεται να καταβάλει το ακριβότερο αντίτιμο για την παροχή εγγυήσεων στους ξέγνοιαστους Έλληνες. Η Γερμανία αντιμετωπίζει η ίδια μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Στα γερμανικά ΜΜΕ εκφράζεται η αγανάκτηση, καθώς, για παράδειγμα, το όριο συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι τα 63 έτη, ενώ στη Γερμανία έχει αυξηθεί από τα 65 στα 67 έτη, σε μια προσπάθεια περικοπών των δημοσίων δαπανών, προκειμένου η χώρα να συμμορφωθεί με τα κριτήρια της ευρωζώνης. Οι Γερμανοί φοβούνται, επίσης, ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία θα ζητήσουν χρήματα, όταν θα σταματήσει η χρηματική βοήθεια προς την Ελλάδα.
Η Ελλάδα επλήγει, φυσικά, ιδιαίτερα σκληρά, καθώς η διεθνής οικονομική κρίση ξέσπασε σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία το ελληνικό χρέος επρόκειτο να αυξηθεί δραματικά. Αλλά το γεγονός ότι οι Έλληνες αναγνωρίζουν τη δική τους ευθύνη δεν θα πρέπει να εκπλήσσει, ούτε, άλλωστε, η συμπεριφορά τους μπορεί να προκαλέσει συμπάθεια.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται, και δικαίως, ως ο κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση, εάν η Ελλάδα θα πρέπει να καταπολεμήσει τη διαφθορά και την αμέλεια, οι οποίες οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Θα πρέπει, επίσης, να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στις απαιτήσεις του υπόλοιπου κόσμου και στις απόψεις των Ελλήνων. Μετά την ολοκλήρωση της Συνάντησης Κορυφής, της προηγούμενης εβδομάδας, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κατά τ’ άλλα είναι ήπιος στις δηλώσεις του, επέκρινε τους Ευρωπαίους συναδέλφους του, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, η οποία μεταδόθηκε από την ελληνική τηλεόραση. Τους κατηγόρησε ότι δημιουργούν ένα κλίμα φόβου, καθώς δίδεται η εντύπωση ότι η Ελλάδα απειλείται από κατάρρευση και ισχυρίσθηκε ότι η Ελλάδα μετατράπηκε, κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης σημαντικής δοκιμασίας του ευρώ, σε «πειραματόζωο στον αγώνα της Ευρώπης και των χρηματοοικονομικών αγορών». Επίσης, κατέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς δεν αποκάλυψε την «εγκληματική συμπεριφορά» των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες παραποίησαν τα στατιστικά στοιχεία. «Αυτό υποβάθμισε την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών στις διεθνείς αγορές», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Με τις δηλώσεις αυτές, οι Έλληνες δεν απέκτησαν καινούριους φίλους ούτε στις Βρυξέλλες ούτε στον υπόλοιπο κόσμο...
Η Ελλάδα έχει, ήδη, αποκτήσει τη φήμη ενός εξαιρετικά δύσκολου συνεργάτη. Οι Έλληνες έχουν, τα τελευταία 18 χρόνια, εμποδίσει την πλήρη συμμετοχή της βόρειας γειτονικής τους χώρας, της «Μακεδονίας» στη διεθνή συνεργασία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα επιμένει ότι η «Μακεδονία» δεν θα πρέπει να αποκαλείται με αυτό το όνομα, καθώς αυτό χρησιμοποιείται, ήδη, από ελληνική επαρχία. Επίσης, κατηγορεί τους «Μακεδόνες», καθώς θεωρεί ότι επιθυμούν την προσάρτηση της ελληνικής επαρχίας στο κράτος τους. Ο ισχυρισμός αυτός είναι, βέβαια, ανυπόστατος, εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι κάτοικοι της φτωχής «Μακεδονίας» είναι μόλις δύο εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ η πέντε φορές μεγαλύτερη Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο θα υπερασπισθεί τους Έλληνες, εάν οι γείτονές της θέλουν να της πάρουν κάτι. Η άλυτη διαμάχη σημαίνει ότι η «Μακεδονία» δεν έχει λάβει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Η Ελλάδα έχει, επίσης, θέσει βέτο κατά της ένταξης της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, αν και όλες οι υπόλοιπες χώρες μέλη είναι έτοιμες να τη δεχθούν.
Η συμπεριφορά της Ελλάδας δεν είναι, φυσικά, λογική, ενώ οι προκάτοχοι του Γιώργου Παπανδρέου χρησιμοποίησαν, επί σειρά ετών, αυτήν την υπόθεση, προκειμένου να εξάψουν τα πνεύματα και να αποφύγουν να αναφερθούν στα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Οι ελπίδες μας, όσον αφορά αυτό το θέμα, είναι πολλές, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου απέδειξε στο παρελθόν ότι έχει τη βούληση και την ικανότητα να παραβλέπει τις κοντόφθαλμες εθνικιστικές απόψεις. Εάν θα πρέπει, όμως, να έχει τη συναίνεση της συντηρητικής αντιπολίτευσης για την πραγματοποίηση των περικοπών στην οικονομία, τότε τα περιθώρια ελιγμών, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, είναι στενά.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας θα καταστήσουν σαφές ότι εάν η χώρα επιθυμεί τη βοήθεια για να εξέλθει της κρίσης, θα πρέπει, πρώτ’ απ’ όλα, να είναι ευγνώμων με το γεγονός ότι ανήκει στην ευρωπαϊκή συνεργασία. Επίσης, η Ελλάδα θα πρέπει να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο φέρονται οι Ευρωπαίοι συνεργάτες. Αν και αποτελεί το «λίκνο της δημοκρατίας», δεν θα πρέπει να συμπεριφέρεται με παιδαριώδη τρόπο.
Εάν το πρόβλημα της Ελλάδας τεθεί σε ένα πιο ευρύ πλαίσιο, τότε προκαλούνται κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής συνεργασίας, εφόσον δεν υπάρχει κάποιος υπέρ-κρατικός έλεγχος των εθνικών οικονομικών πολιτικών. Το λιγότερο που μπορεί να γίνει είναι να διασφαλισθεί ότι οι χώρες δεν παραποιούν τα οικονομικά τους στοιχεία. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε περισσότερα ελληνικά φιάσκο, τα οποία εύκολα καταλήγουν σε τραγωδίες
».

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ να συμπληρώσει, ότι τα όσα αναφέρονται για τα Σκόπια φυσικά δεν μας βρίσκουν σύμφωνους και είναι μάλλον παιδαριώδη, αν σκεφθούμε ότι τόσο στα Ίμια, όσο και στην Κύπρο, το ΝΑΤΟ δεν παρενέβη όταν η Τουρκία -επίσης σύμμαχος- μας επετέθη.

Μέσα σ’ όλα χάνεται και η… Ελληνική πρωτοβουλία 2014!

Σε πλήρη απομόνωση της ελληνικής πρωτοβουλίας για τα Δυτικά Βαλκάνια οδηγεί την ΕΕ, η νέα υπουργός Εξωτερικών, βαρόνη Κάθριν Άστον που χθες από κοινού με τον Σλοβένο πρωθυπουργό, Μπορούτ Παχόρ συμφώνησαν στη σύγκλιση μιας διεθνούς διάσκεψης τον ερχόμενο Μάρτιο στη Σλοβενία. Στις συνομιλίες που είχαν στο Μπρντό, στη Σλοβενία, ο Σλοβένος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αυτή η συνάντηση θα είναι σημαντική από πολλές απόψεις», ενώ η κα Άστον τόνισε ότι η διάσκεψη έχει την πλήρη υποστήριξή της. Σύμφωνα με κύκλους των Βρυξελλών η όλη υπόθεση καθοδηγήθηκε από το Αυστριακό υπουργείο εξωτερικών που επιχειρεί, με βάση τη Σλοβενία να απομακρύνει την Ελληνική επιρροή από τα Δυτικά Βαλκάνια κυρίως γιατί στόχος είναι να εκφραστεί η άποψη ότι «η Σερβία δεν πρέπει αν γίνει δεκτή στην ΕΕ, σε περίπτωση που προηγουμένως δεν αναγνωρίσει διπλωματικά το Κόσοβο»!

Κατά τον κ. Παχόρ, σκοπός αυτής της συνάντησης είναι ν’ ασχοληθεί με «ορισμένα από τα ανοικτά ακόμη θέματα της περιοχής». Σ αυτά περιλαμβάνονται τόσο οι σχέσεις Ελλάδας – ΠΓΔΜ, η προβληματική για την τύχη του Κοσόβου, η κατάσταση στη Βοσνία, οι ένδο-εθνοτικές σχέσεις στην πΓΔΜ, κλπ.

Στη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πρόταση της Κροάτισας υπεξ, Γιάντρανκα Κοσόρ (που συναντά σήμερα ο Δ. Δρούτσας στο Ζάγκρεμπ), αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου των ηγετών της περιοχής μετά από 18 χρόνια.

Ήδη τα πρώτα σύννεφα παρουσιάστηκαν στα σχέδια των Σλοβένων. Το Βελιγράδι απειλεί να μη συμμετάσχει σε περίπτωση εμφάνισης εκεί της πολιτικής ή πολιτειακής ηγεσίας του Κοσόβου, με αποτέλεσμα ο κ. Παχόρ να δηλώσει ότι «το Κόσοβο θα εκπροσωπηθεί στη συνάντηση με τρόπο αποδεκτό»!

Για το θέμα αυτής της συνάντησης αλλά κυρίως για να διαπιστώσει τις απόψεις του Βελιγραδίου από «πρώτο χέρι», η βαρόνη Άστον φθάνει σήμερα στη Σερβική πρωτεύουσα και αύριο αναμένεται στην Πρίστινα, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη και στο Σαράγεβο.

Η Αθήνα

Η Αθήνα «πολτοποιημένη» ουσιαστικά λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και χωρίς την ύπαρξη υπουργού Εξωτερικών (όχι κατ’ όνομα) αδυνατεί να προσεγγίσει με σαφήνεια και πειθώ, τα κέντρα εξουσίας στην ΕΕ αλλά και τα Βαλκάνια καθώς ήδη, ορισμένες χώρες αμφιβάλλουν για τις δυνατότητες παρέμβασής της στις Βρυξέλλες και αναζητούν αλλού συμμάχους και υποστηρικτές.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την πρώτη υπέρλαμπρη παρουσία του Δ. Δρούτσα στο βαλκανικό στερέωμα όπου ως «απόστολος» της πρωτοβουλίας «2014» του Γ. Παπανδρέου περιέφερε εαυτόν από χώρας σε χώρα, χωρίς ουσιαστικές γνώσεις της τρέχουσας κατάστασης και δίχως σοβαρή διπλωματική προεργασία, τα ελληνικά σχέδια… χάθηκαν και απλώς ψελλίζονται κάθε φορά που κάτι σχετικό συμβαίνει πέριξ.

Ο Μάρτιος είναι μπροστά μας και ενώ μέχρι τη συνάντηση της Σλοβενίας απομένουν περίπου 3 εβδομάδες καμιά πραγματική κινητοποίηση δεν έχει γίνει στο υπεξ και δεν έχουν ζητηθεί ενημερωμένοι φάκελοι από τις πρεσβείες, ενώ ουσιαστικά δεν υπάρχει και χαραγμένη πολιτική που να στηρίζεται στην πραγματικότητα και τις πιθανές ελληνικές επιδιώξεις.

Ελβετός καθηγητής ειδικός τις συγκρούσεις προτείνει καντόνια στο Κόσοβο

Ο J. Galtung, Ελβετός καθηγητής που θεωρείται ο ιδρυτής της σύγχρονης μελέτης για την ειρήνη και των μελετών των συγκρούσεων, δήλωσε ότι η Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία θα αποτελέσουν πιθανό μια συνομοσπονδία μέσα στα επόμενα 50 χρόνια και πρότεινε μια λύση καντονίων στο ζήτημα του Κοσόβου.
Σε μια συνέντευξη με την καθημερινή Politika, ο 79χρονος νορβηγικής καταγωγής μεσολαβητής περίπου 40 διεθνών συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ένα τέτοιο σενάριο θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες δεκαετίες.
"Πιστεύω ότι στα επόμενα 50 χρόνια θα υπάρχει σχηματισμό μιας συνομοσπονδίας της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας στα Βαλκάνια, όπου ο καθένας θα είναι σε θέση να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οι χώρες της Μπενελούξ, ή ίσως θα υπάρξει μια ομάδα όπως είναι η ένωση των σκανδιναβικών χωρών, όπου μερικές χώρες είναι μέλη της οικογένειας των Βρυξελλών και μερικές δεν είναι" λέει.
Είπε ότι το επόμενο λογικό βήμα για τη Σερβία είναι να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Παρά το γεγονός ότι η Σερβία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα ούτως ή άλλως, δεν έχει την εξουσία και την παράδοση της Ελβετίας να παραμείνουν εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε.
Ο καθηγητής Galtung βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βελιγράδι ως προσκεκλημένος του Κέντρου Μελετών για την Ειρήνη στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, και μίλησε για το βιβλίο του, "την ειρήνη με ειρηνικά μέσα."
Όταν ρωτήθηκε για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, Galtung είπε ότι το ελβετικό μοντέλο cantonisation θα ήταν η καλύτερη λύση. Πρόσθεσε όμως ότι εάν ένα τέτοιο μοντέλο θα επρόκειτο να εγκριθεί, την πλειοψηφία των καντονιών θα είχαν οι Αλβανοί, ενώ τουλάχιστον τρία θα είναι της Σερβίας - ένα στην περιοχή της Πρίστινα και δύο στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.
"Σε καντόνια η Σερβική διοίκηση θα μπορούσε να λειτουργήσει παρόμοια προς το σερβικό μοντέλο. Αν τα καντόνια των Σέρβων εντός της «Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου» άρχιζαν το άνοιγμα προς τη Σερβία, θα έπρεπε να περιμένουμε να κάνουν το ίδιοι και τα Αλβανικά, προς την Αλβανία», τόνισε.

Πορτογάλος Πρέσβης της Ε.Ε. στις Η.Π.Α.

Ο νυν Γενικός Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πορτογάλος Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα ορίστηκε σήμερα ως ο νέος Πρέσβης της Ε.Ε. στην Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι η θέση αυτή είναι νευραλγική, σύμφωνα με τη νέα δομή εξωτερικών σχέσεων της Ε.Ε. στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Επιμένουν στις απόψεις τους τα Σκόπια και εμμέσως ζητούν παρέμβαση ΕΕ!

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, εχθές, μετά το πέρας συνάντησης που είχε με τους Πρέσβεις της Πολωνίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας στην ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοβ, στο προεδρικό μέγαρο, δήλωσε ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ από την επικείμενη επίσκεψη του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ στις συνομιλίες για το όνομα, Μάθιου Νίμιτς, αναμένει εντατικοποίηση της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης «στο διμερές ζήτημα».
«Αναμένουμε ότι ο κ. Νίμτς θα προσδώσει μία νέα ενέργεια και δυναμική στην όλη διαδικασία, διότι η δυναμική αυτή καθ’ αυτή των μεταρρυθμίσεων στη “Μακεδονία”, η οποία είναι επιτυχής και αναγνωρίζεται και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αποτελεί μία ποιοτική διάσταση που δύναται να επιταχύνει επιπρόσθετα αυτή τη διαδικασία, καθώς εμείς τείνουμε να καταστούμε μέλος αυτών των Οργανισμών, όπου ανήκουμε και το αξίζουμε», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο, ο κ. Μιλόσοσκι.
Κατά τον ίδιο, συνεχίζει το “MIA”, τον ίδιο τρόπο σκέψης θα έπρεπε να έχει και η Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με το θετικό παράδειγμα της ομάδας που συγκροτείται από την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και την Σλοβακία, θα έπρεπε να ηγείται της διαδικασίας ενσωμάτωσης της περιοχής στην ΕΕ και όχι, όπως είπε, να αποτελεί τροχοπέδη, όπως επανειλημμένως λειτούργησε κατά τις προηγούμενες δεκαετίες στην περίπτωση της ΠΓΔΜ. Αφήνει, είπε ο κ. Μιλόσοσκι, στον κ. Νίμιτς να εκτιμήσει με ποιές ιδέες και εισηγήσεις θα προσέλθει, ενώ ακολούθως, αφού ακούσει τις πλευρές να προβεί σε καλή εκτίμηση, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει κάτι το συγκεκριμένο – σε περίπτωση που κρίνει πως είναι η κατάλληλη στιγμή.
«Εμείς εκτιμούμε ότι η κατάλληλη στιγμή για την επίσπευση των συνομιλιών για την επίλυση αυτού του ζητήματος έχει έρθει, αλλά η λύση από μόνη της δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν μόνον η μία πλευρά είναι πρόθυμη να καταβάλει ορισμένη συνεισφορά, ενώ η άλλη κάνει λόγο για “κόκκινες γραμμές”», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα, ο κ. Μιλόσοσκι.
Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, αναφέρει το πρακτορείο, παραπέμποντας στις δηλώσεις του Έλληνα ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δρούτσα, υπογράμμισε πως θεωρεί ότι δεν πρέπει στις στρατηγικές οιασδήποτε χώρας να γίνεται λόγος για «κόκκινες γραμμές», διότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να οδηγήσει σε λύση.
«Νομίζω πως μια τέτοια θέση δεν θα επιτρέψει στον κ. Νίμιτς να είναι πιο δημιουργικός, πιο ενταγμένος και πιο παραγωγικός στην όλη υπόθεση και γι’ αυτό η “Μακεδονία” θα συμπεριφερθεί με τρόπο που θα επιτρέψει στον διαμεσολαβητή να αισθάνεται ευπρόσδεκτος προσκεκλημένος και ενθαρρυμένος να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες και να προβεί σε συγκεκριμένες εισηγήσεις όσον αφορά σε αυτό το διμερές ζήτημα», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΠΓΔΜ.
Η ΠΓΔΜ για την εντατικοποίηση αυτής της διαδικασίας, προστίθεται στο σχετικό τηλεγράφημα, όπως τόνισε ο κ. Μιλόσοσκι, θα προσφέρει «καλή διάθεση, καλή βούληση, αποφασιστικότητα, πρωτοβουλίες για αυξημένη διμερή συνεργασία και επικοινωνία και θεωρεί ότι υπό τέτοιες βελτιωμένες συνθήκες μπορεί να γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός». Σχετικά με το εάν είναι εφικτό σύντομα να υπάρξει εντατικότερη εμπλοκή των χωρών-μελών της ΕΕ στο ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Μιλόσοσκι εξέφρασε τη θέση ότι αυτό θα είναι ευπρόσδεκτο εάν γίνεται λόγος για «μεγαλύτερη και πιο εμπεριστατωμένη συμμετοχή» εκ μέρους της Ένωσης, ως σύνολο, αλλά σύμφωνα με το σλοβενο-κροατικό πρότυπο.
«Δεν θα μας ενοχλούσε εάν η Ένωση, ως σύνολο, ως Οργανισμός, αφιερώσει μεγαλύτερη προσοχή και αυτή η προσοχή να είναι μεγαλύτερη, σοβαρότερη και πιο εμπεριστατωμένη από εκείνων των διμερών ημερήσιων επισκέψεων, εισηγήσεων και συμβουλών που υπάρχουν κάποιες φορές σχετικά με το διμερές ζήτημα με την Ελλάδα. Όταν στο παρελθόν αναφερόμασταν στο σλοβενο-κροατικό πρότυπο δεν εννοούσαμε την ουσία του πρότυπου, διότι τα προβλήματα είναι διαφορετικά, αλλά, εννοούσαμε την προσοχή που αφιέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ότι το πλαίσιο αυτό επέτρεψε οι δύο διαδικασίες –και αυτής των διαπραγματεύσεων και αυτής της ένταξης στην ΕΕ- να εξελίσσονται παράλληλα και να αλληλοσυμπληρώνονται», δήλωσε, σύμφωνα με το “MIA”, ο κ. Μιλόσοσκι, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι η ΕΕ, μετά τη Συνθήκη της Λισσαβώνας και τη θητεία της Κάθριν Άστον και του νέου Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, μπορεί να επιδείξει μεγαλύτερες ικανότητες στη διαδικασία επίλυσης και στήριξης για τις λύσεις σε ζητήματα που αποτελούν ευρωπαϊκό πρότυπο προς μίμηση, όπως η ΠΓΔΜ –υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ.

Η Ε.Ε. ανήσυχη από το ρόλο, τον οποίο διαδραματίζει η Τουρκία στα Βαλκάνια

O τούρκος δημοσιογράφος Semih İdiz σε άρθρο του στη Milliyet με τίτλο «Η Ε.Ε. ανήσυχη από το ρόλο, τον οποίο διαδραματίζει η Τουρκία στα Βαλκάνια» γράφει:
«
Είχα αναφερθεί στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στο πλαίσιο του «τριμερούς μηχανισμού», γράφοντας ότι «η πολιτική της Τουρκίας στα Βαλκάνια είναι επιτυχής». Μάλιστα, είχα αναφερθεί και στις επικρίσεις πλευρών του Τ/ΥΠΕΞ απέναντι στην Ε.Ε. για το θέμα αυτό.
Πιστεύω κι εγώ ότι ο ρόλος, τον οποίο διαδραματίζει η Τουρκία, είναι επιτυχής. Όλοι θα πρέπει να δουν ως μια θετική εξέλιξη το γεγονός ότι κατορθώσαμε να φέρουμε σε σύγκλιση τους Σέρβους με τους Βόσνιους, οι οποίοι θεωρούνται «αδελφοκτόνοι». Σκεπτόμαστε επίσης, όπως άλλωστε και πλευρές του Τ/ΥΠΕΞ, ότι η Ε.Ε. μέχρι σήμερα δεν διαδραμάτισε κανέναν άλλο θετικό ρόλο, εκτός από το να δημιουργεί αναστάτωση στα Βαλκάνια. Άλλωστε, και κατά το παρελθόν στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας δεν έβαλε τέλος η Ε.Ε., αλλά οι ΗΠΑ.
Όταν έγραψα όλα αυτά, με αναζήτησαν διπλωμάτες της Ε.Ε.. Από τα λεγόμενά τους γινόταν ξεκάθαρα αντιληπτό ότι ήταν ανήσυχοι για το ρόλο, τον οποίο διαδραματίζει η Τουρκία στα Βαλκάνια. Όμως, ενδιαφέρον παρουσίασε το γεγονός, ότι την ανησυχία αυτή την συμμερίστηκαν και ορισμένες βαλκανικές χώρες, με τις οποίες η Τουρκία έχει στενές σχέσεις. Όπως ανέφεραν διπλωμάτες των βαλκανικών χωρών, αλλά και της Ε.Ε., στη βάση των ανησυχιών αυτών βρίσκεται η εξής σκέψη:
Πιστεύουν ότι «η Τουρκία στη Βοσνία υποστηρίζει λάθος άτομα». Σκέπτονται, επίσης, ότι η Τουρκία δεν τηρεί ίσες αποστάσεις από τους τρεις συστατικούς παράγοντες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, δηλαδή τους Σέρβους, τους Βόσνιους και τους Κροάτες. Δεν παραλείπουν να αναφέρουν ακόμη ότι η Άγκυρα στη Βοσνία κινείται «με ισλαμικά κίνητρα» και θέτει όλο το βάρος της πίσω από τους Βόσνιους. Παράλληλα, αντιτίθενται και σε ένα βασικό επιχείρημα, το οποίο προβάλλει η Τουρκία.
Το επιχείρημα της Τουρκίας αναφέρει: «Στη Βοσνία πίσω από τους Σέρβους υπάρχει η Σερβία, πίσω από τους Κροάτες η Κροατία, όμως πίσω από τους Βόσνιους Μουσουλμάνους δεν υπάρχει κανείς. Για το λόγο αυτό η Τουρκία έχει επωμισθεί αυτό το ρόλο».
Όμως, η προσέγγιση αυτή απορρίπτεται ιδίως από την Κροατία. Κροάτες διπλωμάτες αναφέρουν ότι «αυτή είναι μια παρωχημένης εποχής προσέγγιση». Στο ίδιο μήκος κύματος και Δυτικοί διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι «το Ζάγκρεμπ με τέτοιου είδους παιχνίδια δεν επιθυμεί να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική του».
Το ίδιο διευκρινίζεται και από την πλευρά της Σερβίας. Μάλιστα, αναφέρεται ότι και η αναμενόμενη έκθεση του Σερβικού Κοινοβουλίου, αναφορικά με το μακελειό της Srebreni
ca, πρόκειται να εξοργίσει τους Βόσνιους Σέρβους. Η έκθεση θα επισημαίνει, επίσης, και τη σημασία που αποδίδει η Σερβία στην ευρωπαϊκή προοπτική της. Κατά συνέπεια, αναφέρεται ότι «στην κατάσταση αυτή δεν μπορεί να λεχθεί ότι το Βελιγράδι βρίσκεται πίσω από τους Σέρβους της Βοσνίας».
Οι Δυτικοί διπλωμάτες φαίνεται ότι δεν ενστερνίζονται και το επιχείρημα, το οποίο προβάλλει η Τουρκία, ότι «εάν θέλετε να συμβάλετε στη σταθερότητα των Βαλκανίων, εξασφαλίστε στη Βοσνία μια ασφαλή ευρωπαϊκή προοπτική». Μάλιστα, το αναφέρουν, τονίζοντας: «Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εάν δεν έρθει σε μια κατάσταση που να δικαιούται την ένταξή της, δεν μπορεί να αποκτήσει μια τέτοια προοπτική».
Όμως, η ανωτέρω οπτική θεώρηση δεν θεωρείται λανθασμένη μόνο εκ μέρους της Τουρκίας. Στο δυτικό Τύπο αρκετοί σχολιαστές έχουν την ίδια με την Τουρκία άποψη. Για παράδειγμα ο Kenneth Morrison, της Guardian, αναφέρει ότι η μόνη προοπτική, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σύγκλιση τις πλευρές που υπάρχουν στη Βοσνία, είναι η σκέπη της Ε.Ε.. Σε διαφορετική περίπτωση, η Βοσνία, με την υπάρχουσα κατάστασή της, θα είναι αναπόφευκτο από το να μην οδηγηθεί σε μια περίοδο διάλυσης.
Σε αυτό, ακριβώς, το σημείο επιστρατεύεται και η δικαιολογία, ότι «η Τουρκία απέναντι στη Βοσνία πραγματοποιεί διακρίσεις». Εν ολίγοις, ενώ η Ε.Ε. κατηγορεί την Τουρκία «για μεροληπτική συμπεριφορά», στην πραγματικότητα αυτό το πραγματοποιεί η ίδια.
Η Ε.Ε. με τη σκληρή αυτή στάση της συνεχίζει και την αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια, κάτι για το οποίο ορισμένοι αναφέρουν ότι το πράττει επί σκοπού. Τελικά, η Τουρκία δεν είπε ποτέ ότι «θέλει οι Μουσουλμάνοι Βόσνιοι να ενταχθούν στην Ισλαμική Διάσκεψη». Το μόνο που έχει ζητήσει είναι, προς όφελος της σταθερότητας στα Βαλκάνια, η ευρωπαϊκή προοπτική να ανοίξει και για τη Βοσνία.
Η Ε.Ε., ακριβώς για το γεγονός αυτό, συμπεριφέρεται κατά τρόπο ο οποίος προδίδει την ανησυχία της. Αυτά είναι όσα συμπεράναμε από τα λεγόμενα των διπλωματών της Ε.Ε. στην Άγκυρα. Όμως, δεν νομίζουμε ότι η Τουρκία θα απεμπολήσει τις θετικές πρωτοβουλίες της στα Βαλκάνια μόνο και μόνο «επειδή ενοχλούνται οι Ευρωπαίοι
».

Θα συνεχιστεί σήμερα η συζήτηση Χριστόφια - Καρογιάν

Δυόμισι ώρες κράτησε η χθεσινή συνάντηση του προέδρου Δ. Χριστόφια με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν με θέμα την κυβερνητική συνεργασία, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, λόγω διαφωνιών για το κυπριακό.
Μετά την χθεσινό- βραδινή συνάντηση ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν περιορίστηκε να δηλώσει ότι η συζήτηση του με τον πρόεδρο Χριστόφια θα συνεχιστεί σε νέα συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 7 το απόγευμα.
Ηγετικά στελέχη του ΔΗΚΟ θέτουν θέμα αποχώρησης του κόμματος από το κυβερνητικό σχήμα, αν ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας δεν αποσύρει τις προτάσεις του προς την τουρκοκυπριακή πλευρά για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο και παραμονή 50.000 εποίκων σε περίπτωση λύσης του κυπριακού.