18 Φεβ 2010

Μέσα σ’ όλα χάνεται και η… Ελληνική πρωτοβουλία 2014!

Σε πλήρη απομόνωση της ελληνικής πρωτοβουλίας για τα Δυτικά Βαλκάνια οδηγεί την ΕΕ, η νέα υπουργός Εξωτερικών, βαρόνη Κάθριν Άστον που χθες από κοινού με τον Σλοβένο πρωθυπουργό, Μπορούτ Παχόρ συμφώνησαν στη σύγκλιση μιας διεθνούς διάσκεψης τον ερχόμενο Μάρτιο στη Σλοβενία. Στις συνομιλίες που είχαν στο Μπρντό, στη Σλοβενία, ο Σλοβένος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αυτή η συνάντηση θα είναι σημαντική από πολλές απόψεις», ενώ η κα Άστον τόνισε ότι η διάσκεψη έχει την πλήρη υποστήριξή της. Σύμφωνα με κύκλους των Βρυξελλών η όλη υπόθεση καθοδηγήθηκε από το Αυστριακό υπουργείο εξωτερικών που επιχειρεί, με βάση τη Σλοβενία να απομακρύνει την Ελληνική επιρροή από τα Δυτικά Βαλκάνια κυρίως γιατί στόχος είναι να εκφραστεί η άποψη ότι «η Σερβία δεν πρέπει αν γίνει δεκτή στην ΕΕ, σε περίπτωση που προηγουμένως δεν αναγνωρίσει διπλωματικά το Κόσοβο»!

Κατά τον κ. Παχόρ, σκοπός αυτής της συνάντησης είναι ν’ ασχοληθεί με «ορισμένα από τα ανοικτά ακόμη θέματα της περιοχής». Σ αυτά περιλαμβάνονται τόσο οι σχέσεις Ελλάδας – ΠΓΔΜ, η προβληματική για την τύχη του Κοσόβου, η κατάσταση στη Βοσνία, οι ένδο-εθνοτικές σχέσεις στην πΓΔΜ, κλπ.

Στη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πρόταση της Κροάτισας υπεξ, Γιάντρανκα Κοσόρ (που συναντά σήμερα ο Δ. Δρούτσας στο Ζάγκρεμπ), αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου των ηγετών της περιοχής μετά από 18 χρόνια.

Ήδη τα πρώτα σύννεφα παρουσιάστηκαν στα σχέδια των Σλοβένων. Το Βελιγράδι απειλεί να μη συμμετάσχει σε περίπτωση εμφάνισης εκεί της πολιτικής ή πολιτειακής ηγεσίας του Κοσόβου, με αποτέλεσμα ο κ. Παχόρ να δηλώσει ότι «το Κόσοβο θα εκπροσωπηθεί στη συνάντηση με τρόπο αποδεκτό»!

Για το θέμα αυτής της συνάντησης αλλά κυρίως για να διαπιστώσει τις απόψεις του Βελιγραδίου από «πρώτο χέρι», η βαρόνη Άστον φθάνει σήμερα στη Σερβική πρωτεύουσα και αύριο αναμένεται στην Πρίστινα, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη και στο Σαράγεβο.

Η Αθήνα

Η Αθήνα «πολτοποιημένη» ουσιαστικά λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και χωρίς την ύπαρξη υπουργού Εξωτερικών (όχι κατ’ όνομα) αδυνατεί να προσεγγίσει με σαφήνεια και πειθώ, τα κέντρα εξουσίας στην ΕΕ αλλά και τα Βαλκάνια καθώς ήδη, ορισμένες χώρες αμφιβάλλουν για τις δυνατότητες παρέμβασής της στις Βρυξέλλες και αναζητούν αλλού συμμάχους και υποστηρικτές.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την πρώτη υπέρλαμπρη παρουσία του Δ. Δρούτσα στο βαλκανικό στερέωμα όπου ως «απόστολος» της πρωτοβουλίας «2014» του Γ. Παπανδρέου περιέφερε εαυτόν από χώρας σε χώρα, χωρίς ουσιαστικές γνώσεις της τρέχουσας κατάστασης και δίχως σοβαρή διπλωματική προεργασία, τα ελληνικά σχέδια… χάθηκαν και απλώς ψελλίζονται κάθε φορά που κάτι σχετικό συμβαίνει πέριξ.

Ο Μάρτιος είναι μπροστά μας και ενώ μέχρι τη συνάντηση της Σλοβενίας απομένουν περίπου 3 εβδομάδες καμιά πραγματική κινητοποίηση δεν έχει γίνει στο υπεξ και δεν έχουν ζητηθεί ενημερωμένοι φάκελοι από τις πρεσβείες, ενώ ουσιαστικά δεν υπάρχει και χαραγμένη πολιτική που να στηρίζεται στην πραγματικότητα και τις πιθανές ελληνικές επιδιώξεις.