18 Φεβ 2010

Ελβετός καθηγητής ειδικός τις συγκρούσεις προτείνει καντόνια στο Κόσοβο

Ο J. Galtung, Ελβετός καθηγητής που θεωρείται ο ιδρυτής της σύγχρονης μελέτης για την ειρήνη και των μελετών των συγκρούσεων, δήλωσε ότι η Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία θα αποτελέσουν πιθανό μια συνομοσπονδία μέσα στα επόμενα 50 χρόνια και πρότεινε μια λύση καντονίων στο ζήτημα του Κοσόβου.
Σε μια συνέντευξη με την καθημερινή Politika, ο 79χρονος νορβηγικής καταγωγής μεσολαβητής περίπου 40 διεθνών συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ένα τέτοιο σενάριο θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες δεκαετίες.
"Πιστεύω ότι στα επόμενα 50 χρόνια θα υπάρχει σχηματισμό μιας συνομοσπονδίας της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας στα Βαλκάνια, όπου ο καθένας θα είναι σε θέση να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οι χώρες της Μπενελούξ, ή ίσως θα υπάρξει μια ομάδα όπως είναι η ένωση των σκανδιναβικών χωρών, όπου μερικές χώρες είναι μέλη της οικογένειας των Βρυξελλών και μερικές δεν είναι" λέει.
Είπε ότι το επόμενο λογικό βήμα για τη Σερβία είναι να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Παρά το γεγονός ότι η Σερβία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα ούτως ή άλλως, δεν έχει την εξουσία και την παράδοση της Ελβετίας να παραμείνουν εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε.
Ο καθηγητής Galtung βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βελιγράδι ως προσκεκλημένος του Κέντρου Μελετών για την Ειρήνη στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, και μίλησε για το βιβλίο του, "την ειρήνη με ειρηνικά μέσα."
Όταν ρωτήθηκε για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, Galtung είπε ότι το ελβετικό μοντέλο cantonisation θα ήταν η καλύτερη λύση. Πρόσθεσε όμως ότι εάν ένα τέτοιο μοντέλο θα επρόκειτο να εγκριθεί, την πλειοψηφία των καντονιών θα είχαν οι Αλβανοί, ενώ τουλάχιστον τρία θα είναι της Σερβίας - ένα στην περιοχή της Πρίστινα και δύο στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.
"Σε καντόνια η Σερβική διοίκηση θα μπορούσε να λειτουργήσει παρόμοια προς το σερβικό μοντέλο. Αν τα καντόνια των Σέρβων εντός της «Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου» άρχιζαν το άνοιγμα προς τη Σερβία, θα έπρεπε να περιμένουμε να κάνουν το ίδιοι και τα Αλβανικά, προς την Αλβανία», τόνισε.