25 Αυγ 2009

Ομιλία τ. ΥΠΕΞ Κύπρου, Ερατώς Κοζάκου – Μαρκουλλή

Η τέως Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή, δήλωσε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ σαφής για τα κριτήρια και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, η οποία δεν μπορεί να τύχει μεταχείρισης με διαφορετικό τρόπο από ό,τι για άλλα υποψήφια κράτη και «ούτε εξαιρέσεις ούτε λευκές επιταγές επιτρέπονται και ούτε απειλές μπορούν να αλλάξουν τους κανόνες».
Σε πρόσφατη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας στη Λευκωσία, εκδήλωση που διοργάνωσε το ERPIC (Συμβούλιο Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής και Επενδύσεων), η κα Κοζάκου - Μαρκουλλή, αναπτύσσοντας το θέμα ‘Αχμέτ Νταβούτογλου: Μια νέα εποχή στην τουρκική εξωτερική πολιτική; Μια προοπτική από την Κύπρο’, παρουσίασε περιληπτικά την τουρκική εξωτερική πολιτική πριν και μετά την άνοδο στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, προκειμένου, όπως είπε, να γίνει πλήρως κατανοητή η επίδραση της γεωγραφικής θέσης της Τουρκίας στις διεθνείς της σχέσεις.
«
Τίποτε, στην πραγματικότητα, δεν έχει αλλάξει ως προς τις τουρκικές θέσεις στο κυπριακό ζήτημα, αντιθέτως, βλέπω περαιτέρω επιδείνωση», δήλωσε η κα Κοζάκου - Μαρκουλλή, αναφερόμενη στις θέσεις της Κυβέρνησης Ερντογάν και στον κ. Νταβούτογλου.
«
Όταν ο κ. Νταβούτογλου και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι», πρόσθεσε, «δεν αναφέρουν καν τη λέξη ‘ομοσπονδία', άσε τη διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία ως βάση της λύσης του Κυπριακού και, αντιθέτως, τονίζουν τη διζωνικότητα, το νέο συνεταιρισμό βασισμένο σε πολιτική ισότητα δύο ιδρυτικών κρατών και τις αποτελεσματικές τουρκικές εγγυήσεις, αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από την παλαιά τουρκική συνταγή της διχοτόμησης και του διαχωρισμού, βασισμένων σε εθνικά και θρησκευτικά κριτήρια».
Το ERPIC, το οποίο ιδρύθηκε το 2001, είναι ένα δίκτυο επαγγελματιών, ακαδημαϊκών, τέως και νυν διπλωματών, πολιτικών και διαμορφωτών πολιτικής, επιχειρηματιών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Στόχος του Συμβουλίου είναι η προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ της Ευρώπης και των γειτονικών κρατών και η προαγωγή στενότερων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της περιφέρειάς της.
Μεταφέροντας τα λεχθέντα από το Βρετανό καθηγητή πολιτικών και διεθνών σπουδών, Γουΐλιαμ Χέιλ, η κα Κοζάκου - Μαρκουλλή είπε ότι «η Τουρκία είναι το μόνο κράτος, εκτός της Ρωσίας, με εδάφη τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία και επηρεάζεται και επιδρά στη διεθνή πολιτική τόσο στη νοτιοανατολική Ευρώπη όσο και στην Τρανσκαυκασία και στις νότιες περιοχές της τέως Σοβιετικής Ενωσης και στο βόρειο μέρος της Μέσης Ανατολής».
Αφού παρουσίασε περιληπτικά τις διαχρονικές σχέσεις της Τουρκίας με δυτικά κράτη, το ΝΑΤΟ, τους Άραβες (Παλαιστινίους) και τους Ισραηλίτες και τη στάση που τήρησε στη διάρκεια του ‘ψυχρού πολέμου’, η τέως Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι, «με όλα αυτά υπόψη, θα πρέπει να επισημάνουμε τη συνεχή εμπλοκή του τουρκικού στρατού, στη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου, στην πολιτική της Τουρκίας ως του φύλακα του κεμαλικού καθεστώτος. Θα πρέπει, επίσης, να αναλογισθούμε ότι το 1960, το 1971 και το 1980, οι στρατιωτικοί (στην Τουρκία) παρενέβησαν καταλαμβάνοντας την εξουσία είτε για να καταστείλουν τον κουρδικό εθνικισμό είτε τις ούτω καλούμενες απειλές των αριστεριστών και, έτσι, να καταφέρουν βαρύ κτύπημα στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Τουρκίας που άρχισε το 1950».
Παρουσιάζοντας την περίοδο άσκησης της εξουσίας στην Τουρκία από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και στην ανάθεση της εξωτερικής πολιτικής από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον καθηγητή Νταβούτογλου, η κα Κοζάκου - Μαρκουλλή τόνισε ότι «η κύρια θέση της θεωρίας του κ. Νταβούτογλου είναι ότι η αξία ενός έθνους στην παγκόσμια πολιτική στηρίζεται στη γεωστρατηγική της θέση και στο ιστορικό βάθος. Βασισμένη σε αυτήν τη θεωρία η Τουρκία είναι μοναδικά προικισμένη και από τα δύο: και εξαιτίας της θέσης της σε γεωπολιτικές περιοχές επιρροής, ιδιαιτέρως λόγω του ελέγχου της στον Βόσπορο και εξαιτίας της ιστορικής κληρονομιάς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο κ. Νταβούτογλου δίδει έμφαση στις διασυνδέσεις της Τουρκίας με τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, ακόμα και με την Κεντρική Ασία και υποστηρίζει πως η Τουρκία είναι ο φυσικός κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία κάποτε είχε ενώσει το μουσουλμανικό κόσμο και, ως εκ τούτου, έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε μουσουλμανική περιφερειακή δύναμη. Πρέπει, επίσης να αναφερθεί ότι η Άγκυρα, στις έντονα προωθούμενες σχέσεις της με τη Μόσχα, προσπαθεί να αποφύγει να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε προβλήματα της Ρωσίας με τη Δύση και παράλληλα θα πρέπει να αναφερθούν οι επιτυχημένες πρωτοβουλίες της Τουρκίας να αναδειχθεί σε ενεργειακό κέντρο. Τώρα, από κυπριακής προοπτικής, ένα πράγμα παραμένει ολοφάνερο: Από τη μια, η Τουρκία έχει αυξήσει τις βλέψεις της και το πολιτικό της βάρος διεθνώς (πρόσφατη η εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η συμπερίληψή της στην Ομάδα των 20 και η πλήρης υποστήριξη της Κυβέρνησης Ομπάμα στο νέο ζωτικό ρόλο της Τουρκίας). Από την άλλη, οπωσδήποτε, τίποτε δεν φαίνεται να έχει αλλάξει στην τουρκική στάση έναντι της Κύπρου, της Ελλάδας, της Αρμενίας και του κουρδικού ζητήματος, επειδή αυτά τα θέματα εξακολουθούν να βρίσκονται στην ισχυρή λαβή του τουρκικού στρατού. Έτσι η Τουρκία εξακολουθεί τις προκλήσεις της εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και ο τουρκικός στρατός, που εξακολουθεί να κατέχει έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζει να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τις εξελίξεις στο νησί και τις προοπτικές για λύση.
Η διαδικασία της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας για να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχει τον ορθό δρόμο για επίτευξη των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη διεθνή και τοπική συμπεριφορά της Τουρκίας, καθ' όσον αφορά το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ε.Ε., είναι πολύ σαφής για τα κριτήρια και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας και η Τουρκία δεν μπορεί να τύχει μεταχείρισης με διαφορετικό τρόπο από άλλα υποψήφια κράτη, δεδομένου του ότι θέλει να εμφανίζεται ως παγκόσμια δύναμη. Η Κύπρος ήταν πάντοτε υποστηρικτική της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ και θεωρεί την προοπτική αυτή ως μία κατάσταση, στην οποία και τα δύο μέρη κερδίζουν».

Επισημαίνοντας ωστόσο τις αντιφάσεις της τουρκικής πολιτικής, η τέως Υπουργός ανέφερε ότι «στις 17 Ιουλίου αυτού του χρόνου, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών περιήλθε σε ακόμα μεγαλύτερες αντιφάσεις με τις θεωρίες του περί 'στρατηγικού βάθους' και για 'μηδενικές διαμάχες με τους γείτονες', όταν, χαρακτηρίζοντας τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ως την τελευταία ευκαιρία, εξαπέλυσε μια άμεση απειλή, λέγοντας πως είτε το κυπριακό πρόβλημα θα επιλυθεί μέχρι το τέλος του έτους, είτε η Τουρκία θα υποχρεωθεί να σκεφθεί εναλλακτικές δράσεις».

Έκκληση για ενότητα στην Ουκρανική Εκκλησία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο κάλεσε χθες την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας να δώσει τέλος στην διαίρεση που επικρατεί στους κόλπους της, κατά την διάρκεια ομιλίας του με την ευκαιρία της 18ης επετείου της ανεξαρτησίας της χώρας. "Μιλώ από αυτό το βήμα προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας: πρέπει να αρχίσετε ένα θρησκευτικό διάλογο, είναι το καθήκον σας. Η Ουκρανία έχει σήμερα ανάγκη από πνευματική ενότητα", δήλωσε ο κ. Γιούσενκο, μιλώντας σε αρκετές χιλιάδες άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Ανεξαρτησίας, στο Κίεβο. "Οι προσπάθειες αυτές δεν πρέπει να διακοπούν", πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σχόλια για το ΥΠΕΞ - 32

Μεγαλεία σήμερα. Σήμερα στις 10:15, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών (Βασ. Σοφίας 5), παρουσία της Ντ. Μπακογιάννη, η τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέως του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Αριστείδη Σάνδη. Αυτό από μόνο του υποδηλώνει σοβαρή μεταβολή στις υποθέσεις του υπουργείου καθώς αναφερόμαστε σε ένα διπλωμάτη με έντονα φίλο- Καραμανλική αντίληψη παρά σε ε κάποιον όπως ο απερχόμενος που είχε προσκολληθεί στο άρμα της κας Μπακογιάννη, μετά από εκείνο του Γ. Παπανδρέου (άλλωστε μικρές οι διαφορές). Με τον τρόπο αυτό τελειώνει και η «εκκρεμότητα» σχετικά με το πώς θα «μοιραστεί» το παιχνίδι. Ταυτοχρόνως μετά τις διακοπές ανέλαβε και ο τ. πρέσβης μας στις ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς, σύμβουλος της υπουργού οπότε άλλη μία εκκρεμότητα επιλύθηκε.

· 'Ήταν κακό κλίμα, το έφαγε και ο... γάιδαρος, λέει ειρωνικά μια παροιμία του ελληνικού λαού αλλά τα πράγματα στην εξωτερική πολιτική μας είναι χειρότερα καθώς φαίνεται πως έχουν τρομάξει διάφοροι ξένοι που απελπισμένα ελπίζουν πως ο Καραμανλής δεν θα αποστεί από την σημερινή φιλο-τουρκική πολιτική του, που παθιασμένα ακολουθεί ο ίδιος και η Ντόρα Μπακογιάννη αλλά ελάχιστοι από τους έλληνες. Οι ξένοι της Αθήνας λοιπόν, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το τι θα πει στην ομιλία της Θεσσαλονίκης , ιδιαίτερα αν έχει προηγηθεί ο ανασχηματισμός καθώς φοβούνται ότι τόσο για λόγους ουσίας αλλά και για προεκλογικούς λόγους ενδέχεται να διακηρύξει τον τερματισμό της ελληνικής "ύπνωσης" απέναντι στις καθημερινές τουρκικές προκλήσεις. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα τόσο το γεγονός πως θα πρέπει να ψάχνουν για νέες στρατηγικές, στο θέμα (πως να βάλουν την Τουρκία στην ΕΕ χωρίς η ίδια να κάνει αλλαγές στο στρατοκρατικό σύστημά της, ανθρώπινα δικαιώματα, κλπ) αλλά και πως θα αποφύγουν μια σοβαρή στρατιωτική κρίση στο Αιγαίο, αν δοθούν οδηγίες για μηδενική ανοχή στις τουρκικές προκλήσεις, κάτι που σήμερα μοιάζει με όνειρο! Μαζί με τους ξένους όμως, φαίνεται να ανησυχούν και κάποια "δικά" μας παιδιά. Αλλά τι να κάνουμε;

Ακούω πως το τελευταίο τρίμηνο, ούτε μια φορά δεν ζητήθηκε από στέλεχος της Β Γενικής Διεύθυνσης να συντάξει έγγραφο, ανάλυση, προτάσεις, σχετικά με τα θέματα που τους απασχολούν, εκτός από κάποιες παραγράφους για να δοθούν στον πρωθυπουργό ενόψει Έκθεσης Θεσσαλονίκης! Τόσο ενδιαφέρον πια για την ... "οικονομική διπλωματία" πάει πολύ! Αλλά πρέπει να σας πω πως ταιριάζει απόλυτα με το γεγονός πως από την μόλις αποφοιτήσασα σειρά "νέου τύπου διπλωματών" που έλεγε η ηγεσία του υπουργείου πριν ενάμιση χρόνο, ΚΑΝΕΙΣ δεν ζήτησε σαν πρώτο πόστο να πάει σε "οικονομική διεύθυνση" ¨Όλοι ζήτησαν τοποθέτηση σε πολιτικά πόστα. Η καλύτερη απόδειξη αποτυχίας της πολιτικής της "Ντόρας και των φίλων της"! Καλά, για τους άλλους τους απίστευτους την ηγεσία της ΕΝΔΥΟΕΥ, τι να πούμε...

· 300, ναι τριακόσιοι! Όχι του Λεωνίδα αλλά απλοί νοματαίοι, που εργάζονται σαν τοπικές προσλήψεις στις Ελληνικές διπλωματικές αποστολές μας στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με τα οικονομικά, με το μέλλον τους και με τους εκβιασμούς στους οποίους είναι συχνά υποκείμενοι, μιας κι εξαρτώνται από την "καλή θέληση" των πρέσβεων. Με αυτούς λοιπόν τι γίνεται; Ή επειδή είναι οι "τελευταίοι τροχοί της αμάξης" δεν δίνει κανείς σημασία; Εεεεε!

«Τη δημιουργία αυτόνομου ελληνικού κόμματος και κοινή πολιτική όλων των βορειοηπειρωτικών δυνάμεων στην γειτονική Αλβανία προκρίνουν ως μόνιμη λύση για την αλλαγή της κατάστασης προς όφελος της ελληνικής μειονότητας οι απόδημοι Ηπειρώτες του εξωτερικού», αλλά και τα στελέχη της Ομόνοιας που συμμετείχαν στο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών του Εξωτερικού που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννινα ανέφερε τοπική εφημερίδα της Ηπείρου, με εκτενές σχετικό ρεπορτάζ. Αυτό δείχνει πεντακάθαρα, μαζί με τις πολλαπλασιαζόμενες αντιδράσεις νεωτέρων στελεχών της Βορειοηπειρωτικής ομογένειας, την πλήρη αποτυχία του ξεπερασμένου συστήματος εκπροσώπησης που στηρίζει το ΥΠΕΞ (παραδοσιακά επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ!) μέσω "Ομόνοιας" και Αλβανικών πολιτικών κομμάτων. Μήπως ήρθε καιρός να σκεφτούν και να προτείνουν κάτι καλύτερο, πιο σύγχρονο και αποτελεσματικότερο για την προστασία των συμφερόντων τους; Ας το πάρει απόφαση τόσο η Ντόρα, όσο και ο Θ. Κασσίμης πως πλέον οι πολιτικές τους ... ξεπεράστηκαν!

· ΚΟΥΙΖ: Ποιός πρέσβης τριγυρνά στους διαδρόμους του υπουργείου και ολημερίς μουρμουρά γεμάτος μιζέρια, την κακή του τύχη γιατί η κα Γροσομανίδου, πάει Τυνησία κι εκείνος μένει στην Αθήνα; Δεν γνωρίζει πως εκείνη είχε φίλους... αγαθούς;

Πολύ ωραία πέρασε τα Κύθηρα, την προηγούμενη εβδομάδα ο αμερικανός πρέσβης κ. Σπέκχαρντ φιλοξενούμενος του εφοπλιστή -και Κυθήριου- κ. Μαζαράκη, στο σπίτι του στη Χώρα. Συνοδευόμενος από άνδρες της ασφαλείας του, αστυφύλακες (που μείωσαν τις βάρδιες τους, αλλού) και ένα σκάφος του Λιμενικού δεμένο στο Καψάλι για να τον προστατεύει από τις "θαλάσσιες απειλές", ο κ.Σπέκχαρντ τριγύρισε, μαζί με τη σύζυγό του, το νησί δηλώνοντας επανειλημμένως πως του άρεσε, έβγαλε φωτογραφίες με ντόπιους και προκάλεσε άθελά του δύο επεισόδια (οι άνδρες της φρουράς του) μια με πλανόδιο πωλητή ιχθύων, που τον εξέλαβαν σαν "βομβιστή" και μια με ζεύγος επιβαίνων φουσκωτού, που "παραβίασε" την απομόνωσή τους σε κάποιο ορμίσκο του νησιού. Από προχθές είναι πίσω κι ασχολείται με τα... τρέχοντα!

· Άδειασε η Αθήνα από τους πρέσβεις που είχαν επιστρέψει για διακοπές και επέστρεψαν στα πόστα τους. Ωστόσο κάποιοι παρέμειναν με την ελπίδα, ακούω, να συναντηθούν και να μιλήσουν με την υπουργό. Φοβούμαι πως θα είναι άτυχοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είτε λόγω ανασχηματισμού, είτε λόγω άλλων -προεκλογικών- προτεραιοτήτων της υπουργού δεν θα δει κανέναν τους. Αφήστε που και στο Γραφείο της με τα προσωπικά τους ασχολούνται αυτές τις ημέρες γιατί βλέπουν να χάνουν την ευκαιρία και δεν ξέρουν τι έρχεται έπειτα...