27 Ιαν 2010

Με ερωτηματικά -πάντα- η εξωτερική πολιτική μας

Η Ελληνική εξωτερική πολιτική αρχίζει πάλι να κινείται αλλά είναι άγνωστο προς ποια κατεύθυνση και με ποιους στόχους, βραχυπρόθεσμους κι μακροπρόθεσμους. Τα ταξιδάκια του πρωθυπουργού και υπεξ, Γ. Παπανδρέου και του –ακόμη- ανυπεξ, Δημ. Δρούτσα δεν φαίνεται να πραγματοποιούνται με στόχο να εξασφαλίσουν κέρδη στα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν την εξωτερική πολιτική μας αλλά να μας εμφανίσουν ως «παίκτες» στη διεθνή σκακιέρα σε μια στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως ζούμε με δανεικά! Παρόλα αυτά όμως πετούν από τη μια άκρη της Ευρώπης στην άλλη κι ετοιμάζονται να μεταβούν και στην Αμερική. Για την Αϊτή, το Αφγανιστάν, κλπ. Ά, ναι και μια συνάντηση με τον υπεξ των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι, προκειμένου να επαναλάβουν τις πάγιες θέσεις τους μιας και τίποτε δεν έχει μεταβληθεί εκατέρωθεν…

Στη συνάντησή του με τον Καρολο Παπούλια, ο τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν, είπε «θα τα πούμε τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα». Προφανώς κάτι του είχαν μεταφέρει. Το γεγονός πως ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να ακούσει τους διπλωματικούς συμβούλους του και να στείλει πρόσκληση για το … θέρος, δείχνει μάλλον προχειρότητα. Το ίδιο δείχνει και η βιασύνη για μια συνάντηση με τον Μπάρακ Ομπάμα. Γιατί, δεν έχουμε λόγους να βιαζόμαστε ν’ ακούσουμε ερωτηματικά για το πώς θα βοηθήσουμε την Τουρκία στην ΕΕ, πως θα βοηθήσουμε να λυθεί το Κυπριακό (σε βάρος μας), γιατί πρέπει να επιτρέψουμε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και πως θα λύσουμε τα ζητήματα που δημιουργεί η Άγκυρα. Η Ουάσιγκτον ποτέ δεν ήταν λιγότερο φιλική στην Αθήνα απ όσο σήμερα. Γιατί τα συμφέροντά της στην περιοχή τα εξυπηρετεί η Τουρκία ενόσω εμείς είμαστε πειθήνιοι αλλά και χωρίς σαφές όραμα εξωτερικής πολιτικής.

«Πρωτοβουλίες» όπως αυτή του «Βαλκάνια 2014» έχουν σημασία όταν είναι σαφείς, συνεχείς και ουσιαστικές. Δεν φτάνει ένα σχέδιο και μια ιδέα. Γιατί τότε έρχονται οι Αυστριακοί, με φιλικό τρόπο, και την υφαρπάζουν χωρίς να καταλάβεις τι ακριβώς συνέβη. Όπως θύμα τω νεφελωδών κινήσεων και δηλώσεών μας έπεσε και το από μακρού σχεδιαζόμενο (από την εποχή της αντιπολίτευσης) «άνοιγμα» στη Μ. Ανατολή.

Καλές οι βόλτες και τα ταξιδάκια, συνοδεία κάμερας και συντακτών, αλλά η ουσία απαιτεί, πριν τη δράση… μελέτη. Πολλή μελέτη και ξεκαθάρισμα ιδεών και γραμμών.

Αυξανόμενο τουρκικό ενδιαφέρον στα Βαλκάνια

Άρθρο της Jelena Cerovina στην ε/φ POLITIKA (ΠΟΛΙΤΙΚΑ), με τίτλο «Η επιστροφή της Τουρκίας στα Δ. Βαλκάνια», αναφέρεται στην τουρκική δραστηριοποίηση στα Δ. Βαλκάνια, η οποία εκδηλώθηκε μέσω των συναντήσεων των τριών ΥΠΕΞ Βοσνίας, Τουρκίας και Σερβίας, καθώς και της επίσκεψης του τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ στο Βελιγράδι, στη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε ότι οι τουρκο-σερβικές σχέσεις χαρακτηρίστηκαν ως οι καλύτερες στη μέχρι σήμερα ιστορία τους και ως στρατηγικές.
Το δημοσίευμα παραθέτει δηλώσεις του Ντάρκο Τανάσκοβιτς, πρώην πρέσβυ της Σερβίας στην Τουρκία, ο οποίος σημειώνει ότι κρίσιμο στοιχείο δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα της τουρκικής εμπλοκής στα Βαλκάνια, τα κίνητρά της και οι όροι που διαμορφώνει. Χαρακτηρίζει την επιχειρηματική, επικοινωνιακή και πολιτιστική εμπλοκή της Τουρκίας στην περιοχή ως καλοδεχούμενη και επιθυμητή, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ισχυρό και δυναμικό κράτος, το οποίο δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Τόνισε, ωστόσο, ότι πτυχές της συνεργασίας αυτής δεν θα πρέπει να προϋποθέτουν την επίτευξη ορισμένων πολιτικών διευθετήσεων που αντιτίθενται στα συμφέροντα των βαλκανικών κρατών, ιδιαίτερα δε της Σερβίας και του σερβικού έθνους στο σύνολό του.
Από την πλευρά του, ο Βλάντιμιρ Παβίτσεβιτς, καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι τα Βαλκάνια χρειάζονται μία σταθερή και δημοκρατική Τουρκία, έτοιμη να συνεργαστεί σε πολυμερές επίπεδο για την επιτάχυνση της ευρωατλαντικής προοπτικής της περιοχής. Σημειώνει, ωστόσο, ότι ο όρος ‘στρατηγική συνεργασία’ δεν περιγράφει με ακρίβεια τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σερβίας.
Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις των μουσουλμάνων της Σερβίας προς την Τουρκία, ο πρώην πρέσβυς Τανάσκοβιτς σημείωσε ότι ιδιαίτερα οι Μποσνιάκ θεωρούν παραδοσιακά την Τουρκία ως πνευματικό και πολιτιστικό λίκνο, με το οποίο είναι ιστορικά και συναισθηματικά συνδεδεμένοι. «Έχει γι αυτούς πνευματικό και μεταφυσικό νόημα», τονίζει ο κ. Τανάσκοβιτς, προσθέτοντας ότι και η Τουρκία από την πλευρά της είναι πολύ «τρυφερή» προς τους μουσουλμάνους των Βαλκανίων και με χαρά τους αξιοποιεί, προκειμένου να υπογραμμίσει την ευθύνη της απέναντί τους.
Ο καθηγητής Παβίτσεβιτς, από την πλευρά του, παραλληλίζει τη σχέση της Τουρκίας προς τους μουσουλμάνους με εκείνη της Σερβίας προς τη Ρωσία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η σχέση της Άγκυρας με τους ομοδόξους της δεν εδράζεται μόνο σε συναισθήματα.

Για την επισκεψη Μουν στην Κύπρο

Πληροφορίες του τύπου αναφέρουν ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν αναμένεται στην Κύπρο την προσεχή Κυριακή. Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο Ταλάτ δήλωσε στα κατεχόμενα ότι το θέμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αλλά η επίσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου, ενώ ο ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στη Ν. Υόρκη αναφέρει πως σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες από την έδρα των ΗΕ, ο κ. Μουν αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή. Ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι ο κ. Μουν θα έχει συναντήσεις με τους Χριστόφια και Ταλάτ και ότι στόχος του είναι να ενισχύσει τη διαδικασία, πρωτίστως όμως τον Ταλάτ ενόψει ‘εκλογών’. Προσθέτει ότι η Λευκωσία έχει ξεκαθαρίσει προς τον ΟΗΕ πως η κάθοδος του Γ.Γ. στην Κύπρο δεν πρέπει να συνδεθεί είτε με προσπάθεια μεσολάβησης είτε με άσκηση πιέσεων. Είναι όμως προφανές ότι στη Νέα Υόρκη θέλουν να συνδέσουν την παρουσία του Γ.Γ. με εξελίξεις στο Κυπριακό που θα ανακοινωθούν ως «πρόοδος στη διαδικασία». Ο «Πολίτης» γράφει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, ο κ. Μουν θα έχει περισσότερες από μια συναντήσεις με τους ηγέτες, ενώ δεδομένη θεωρείται μια κοινή συνάντηση των τριών, όπου εκφράζονται προσδοκίες πως θα γίνουν και ανακοινώσεις για σημαντικές συγκλίσεις στην πτυχή της διακυβέρνησης. Το ερχόμενο σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στην Κύπρο και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Χριστόφια τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού και άλλους επισήμους. (ΡΙΚ)

Στο μεταξύ συναντήθηκαν χθες Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Ταλάτ στο πλαίσιο της β΄ φάσης των εντατικών διαπραγματεύσεων. Συζητήθηκαν πάλι πτυχές του κεφαλαίου διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσιών. Σε δηλώσεις του προχθές το απόγευμα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ταλάτ ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ο στόχος της ε/κ πλευράς δεν είναι να τερματιστούν οι συνομιλίες, αλλά να πετύχουν: «Δεν είναι εύκολη δουλειά, όμως δεν είναι και μάταιη μπορώ να πω». Είμαστε – είπε – αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, για να πετύχουμε περισσότερες συγκλίσεις και να περάσουμε στα υπόλοιπα θέματα.

Ωστόσο πηγή που βρίσκεται στην ελληνοκυπριακή ομάδα διαπραγματευτών μας τόνισε χθες βράδυ ότι «είμαστε ακόμη μακριά από μια συμφωνία για τα ζητήματα της διακυβέρνησης καθώς η Άγκυρα επιμένει να ζητά πολιτική εξίσωση των δυο κοινοτήτων μη λαμβάνοντας υπόψιν της σχέσεις πλειοψηφίας και μειοψηφίας των κοινοτήτων».

Τσέχικο think tank για τα Βαλκάνια

Το μηνιαίο περιοδικό Mezinárodní politika (Διεθνής Πολιτική) του γνωστότερου τσεχικού think tank, Institute of International Relations“, αφιερώνει το πρώτο τεύχος του 2010 στο θέμα της εμπορίας ναρκωτικών, στις ιδιαιτερότητές του και στην πολιτική αντιμετώπισής της σε διαφορετικές ηπείρους και χώρες.
Στο αφιέρωμα συμπεριλαμβάνεται και άρθρο του Φίλιπ Τεσάρζ, επιστημονικού συνεργάτη του Ινστιτούτου, ειδικευμένου σε θέματα των Βαλκανίων, με τίτλο «Το βαλκανικό μονοπάτι». Ο αρθρογράφος στον πρόλογο χαρακτηρίζει υπερβολικές τις απόψεις που χαρακτηρίζουν τα Βαλκάνια ως τον σημαντικότερο προμηθευτή ναρκωτικών της Ευρώπης. Σημειώνει ότι η βαλκανική χερσόνησος αποτελεί ωστόσο μια από τις κυριότερες εισόδους συγκεκριμένων ναρκωτικών ουσιών (κυρίως ηρωίνη, όπιο και χασίς αλλά και συνθετικά ναρκωτικά) που στη συνέχεια προωθούνται, με τη συμμετοχή και βαλκανικών κυκλωμάτων, προς τη Δυτική Ευρώπη. Ως ιδιαίτερα σημαντική για την προώθηση των ναρκωτικών στη Δυτική Ευρώπη χαρακτηρίζεται η Βουλγαρία, η σημασία της οποίας ενισχύθηκε περαιτέρω μετά την ένταξή της στην ΕΕ. Παράλληλα σημειώνεται ότι το ποσοστό των εξαρτημένων Βαλκανίων κινείται ακόμα σε χαμηλά επίπεδο, δυσανάλογα με το υψηλό ποσοστό συμμετοχής βαλκανικών κυκλωμάτων στη διακίνηση των ναρκωτικών στη Δυτική Ευρώπη. Η δράση αυτών των κυκλωμάτων αποφέρει υψηλά έσοδα γι αυτό και η δράση τους εξελίσσεται συνήθως υπό την προστασία υψηλά ισταμένων προσώπων.
Αναφέρεται ότι οι διαδρομές προώθησης των ναρκωτικών μέσω των Βαλκανίων έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά συνέπεια των πολεμικών συγκρούσεων και των συνοριακών αλλαγών που επήλθαν κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας. Σημειώνεται ότι λόγω του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία το κυριότερο κανάλι προώθησης ναρκωτικών μετακινήθηκε από τη Βουλγαρία προς τη Ρουμανία και από εκεί προς τη Δυτική Ευρώπη. Μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών όμως εξακολουθούσαν να διακινούνται και μέσω της Σερβίας, με την άμεση συμμετοχή των μυστικών υπηρεσιών του Μιλόσεβιτς, όσο και μέσω της Κροατίας, με τη συμμετοχή αξιωματούχων του υπουργείου Αμύνης. Σημειώνεται ότι ένα από τα σημαντικότερα μονοπάτια οδηγούσε και προς το έδαφος της «Μακεδονίας», η οποία λόγω του χαμηλού βιοτικού επιπέδου αποτελούσε ιδανική χώρα για την προώθηση ναρκωτικών προς την Αλβανία, την Ελλάδα ή - μέσω του Κοσόβου - προς το Μαυροβούνιο, απ΄ όπου με ταχύπλοα σκάφη προωθούνταν προς την Ιταλία.
Ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι λόγω της φτώχειας που επικρατούσε στο Κόσοβο, στην Αλβανία και στον αλβανικό πληθυσμό της «Μακεδονίας», αλλά και της ευάριθμης παρουσίας Αλβανών μεταναστών στις σημαντικότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών πέρασε ουσιαστικά στα χέρια της αλβανικής μαφίας, η οποία σε αρκετές χώρες παραμέρισε τα αντίστοιχα σερβικά ή του

ρκικά κυκλώματα διακίνησης. Σημειώνεται ότι στα «θετικά» χαρακτηριστικά της δράσης των αλβανικών κυκλωμάτων συγκαταλέγονται οι συγγενικοί δεσμοί αίματος παράλληλα με μια επιθετική συμπεριφορά. Αναφέρεται ότι αυτά τα χαρακτηριστικά αποδεικνύονται την παρούσα περίοδο «αρνητικά», καθώς έχουν φουντώσει τα ενδοοικογενειακά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών με χρήση ιδιαίτερα βίαιων μεθόδων.
Σε ότι αφορά την παραγωγή ναρκωτικών στα Βαλκάνια αναφέρεται ότι αυτή είναι χαμηλή σε σχέση με άλλες χώρες. Εντοπίζεται κυρίως στην καλλιέργεια χασίς και μαριχουάνας, όπου τα πρωτεία κατέχει η Αλβανία, η οποία εμφανίζεται να διαθέτει το 3% της παγκόσμιας καλλιέργειας, ενώ όλες οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες διαθέτουν το 2%. Σημειώνεται ότι η καλλιέργεια της μαριχουάνας στην Αλβανία ενισχύθηκε την περασμένη δεκαετία λόγω της κρίσης που επικρατούσε στη χώρα αλλά και της διαφθοράς που επικρατούσε στα Σώματα Ασφαλείας. «Κύριοι αποδέκτες της αλβανικής παραγωγής, η οποία χαρακτηρίζεται για την υψηλή ποιότητά της και για τη χαμηλή τιμή της, ήταν η Ιταλία και η Ελλάδα», επισημαίνεται στο άρθρο.

Ίδρυση κυπριακού Κέντρου Μελετών «Τάσσος Παπαδόπουλος»

Εξαγγέλθηκε η ίδρυση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, το οποίο όπως αναφέρεται, στοχεύει στην επιστημονική ιστορική έρευνα και μελέτη της περιόδου μετά το 1950 στην Κύπρο και ταυτόχρονα, στην ανάδειξη και προβολή του έργου και της προσφοράς του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Κύπρο και τον Ελληνισμό.Το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος θα διοικείται από 16μελές Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από πρόσωπα από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον απόδημο Ελληνισμό, τα οποία προέρχονται από το χώρο της πολιτικής, των επιστημών, της οικονομίας και του πολιτισμού.

Παρουσιάζοντας τους στόχους και τις δραστηριότητες του Κέντρου Μελετών, ο Πρόεδρος του ΔΣ Πάνος Παπαδόπουλος, αδελφός του εκλιπόντα, είπε ότι η οικογένεια, φίλοι και στενοί συνεργάτες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, προχώρησαν στην ίδρυση του Κέντρου Μελετών που θα φέρει το όνομα του Τάσσου Παπαδόπουλου, «εμπνευσμένοι από τη διαχρονική προσήλωση του Τάσσου Παπαδόπουλου στην ιστορική αλήθεια και τεκμηρίωση, αλλά και από την επιθυμία του ιδίου για δημιουργία στην Κύπρο θεσμών που να συμβάλλουν στην πρόοδο και ευημερία της κοινωνίας μας».

Το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος θα είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός. Η χρηματοδότησή του θα προέρχεται από εισφορές φίλων και εκτιμητών καθώς και από πρόσβαση σε ταμεία της Ε.Ε. «Το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος δεν φιλοδοξεί να γράψει τη σύγχρονη Κυπριακή Ιστορία, ούτε σκοπεύει να αναπτύξει οποιαδήποτε κομματική δραστηριότητα. Φιλοδοξεί όμως να αναδείξει τα ιστορικά γεγονότα, να συμβάλει στην προαγωγή του δημόσιου διαλόγου στα θέματα ενδιαφέροντος του και παράλληλα να συνεργαστεί με όποιον φορέα ή πρόσωπο επιθυμεί να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.


Όπως ανακοινώθηκε, η σύνθεση του Δ.Σ. του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος είναι η ακόλουθη: Πάνος Παπαδόπουλος Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος: Πολάκης Σαρρής, δικηγόρος, τέως Επίτροπος Προεδρίας. Μέλη: Πέτρος Μολυβιάτης, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Γιώργος Νταλάρας, Καλλιτέχνης, Μάρκος Σπανός, Δικηγόρος, πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τέως Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, Μαρία Μαλακτού, Δικηγόρος, τέως Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Κύπρος Νικολαΐδης, Καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής στο Λονδίνο, Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Τζιωνής, Πρέσβης, Νίκος Παπαευσταθίου, Δικηγόρος, τέως Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Αγγελος Τσακόπουλος, Επιχειρηματίας, διακεκριμένο στέλεχος της Ελληνικής Ομογένειας των ΗΠΑ και ιδρυτής του «The Speros Basil Vryonis Centre for the Study of Hellenism», Γιώργος Λεβέντης, επιχειρηματίας, Τούλα Τρύφωνος, τέως Δημοτική Σύμβουλος Λευκωσίας, Συνεργάτιδα του Τάσσου Παπαδόπουλου.Μέλη του Δ.Σ. εκ μέρους της οικογένειας, είναι: Φωτεινή Παπαδοπούλου, Νίτσα Χριστοδούλου και Μαρία Γιωρκάτζη.
Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου διορίστηκε ο Χρύσης Παντελίδης, στενός συνεργάτης του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Τελικά εκλογικά αποτελέσματα Ουκρανίας

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή Ουκρανίας ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο ηγέτης του Κόμματος Περιοχών, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, εξασφάλισε το 35,32%, ενώ η πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο – το 25,05%. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή υιοθέτησε επίσημη απόφαση για τη διεξαγωγή στις 7 Φεβρουαρίου του 2ου γύρου των προεδρικών εκλογών, στα εκλογικά ψηφοδέλτια των οποίων θα αναγράφονται τα ονόματα του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της Γιούλιας Τιμοσένκο.

Αντιδράσεις για το «σχέδιο Βαριοπούλα» από τον Ιλκέρ Μπάσμπουγ

Με έντονο τρόπο αντέδρασε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ιλκέρ Μπάσμπουγ, στα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου και στην αποκάλυψη για σχέδιο επιβολής πραξικοπήματος, που είχε ετοιμαστεί το 2003 με την επωνυμία «σχέδιο Βαριοπούλα». Ο στρατηγός είπε ότι «έχει παρέλθει η εποχή των πραξικοπημάτων», αναφερόμενος στις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Ταράφ», η οποία δημοσίευσε ότι το σχέδιο επιβολής πραξικοπήματος προέβλεπε, μεταξύ άλλων, και βομβαρδισμό δύο τζαμιών. «Αισθάνομαι ντροπή που τον τελευταίο καιρό, το πραξικόπημα και οι ισχυρισμοί περί πραξικοπήματος έχουν εξελιχθεί σε κύριο θέμα της επικαιρότητας. Είμαστε πολύ ενοχλημένοι από τους ισχυρισμούς αυτούς... Αυτό, στο οποίο πρέπει να πιστεύουν ειλικρινά όλοι οι πολίτες, είναι ότι στη Δημοκρατία και τα δημοκρατικά καθεστώτα, η εξουσία αλλάζει με εκλογές και δημοκρατικές διαδικασίες».

Η παραίτηση Λαφοντέν στο γερμανικό πολιτικό τοπίο

Η παραίτηση του Όσκαρ Λαφοντέν από τη βουλευτική έδρα και το αξίωμα του προέδρου στο Κόμμα της Αριστεράς σχολιάζεται ευρέως στο γερμανόφωνο Τύπο: Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Τώρα χωρίς τον Λαφοντέν θα φανεί αμέσως τι κατάφερε αυτή η διάσημη πολιτική φυσιογνωμία για το Κόμμα της Αριστεράς….» Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει τη σημασία της παραίτησης για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα: «Για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) η αποχώρηση του ‘εκδικητή’ Λαφοντέν από το Κόμμα της Αριστεράς έρχεται αργά. Το SPD έχει συρρικνωθεί τόσο πολύ σε ποσοστά, ώστε η αποδυνάμωση του Κόμματος της Αριστεράς δεν του προσφέρει παρά μηδαμινή βοήθεια και σε καμιά περίπτωση σωτηρία.»

Τέλος η ελβετική Neue Zürcher Zeitung υπογραμμίζει: «Τώρα μπορεί να επωφεληθεί ο έτερος των ισχυρών ανδρών του Κόμματος της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι, αλλά και το SPD. Τώρα υπάρχει η ρεαλιστική δυνατότητα συνεργασίας των δύο κομμάτων και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

D.W