27 Ιαν 2010

Για την επισκεψη Μουν στην Κύπρο

Πληροφορίες του τύπου αναφέρουν ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν αναμένεται στην Κύπρο την προσεχή Κυριακή. Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο Ταλάτ δήλωσε στα κατεχόμενα ότι το θέμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αλλά η επίσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου, ενώ ο ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στη Ν. Υόρκη αναφέρει πως σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες από την έδρα των ΗΕ, ο κ. Μουν αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή. Ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι ο κ. Μουν θα έχει συναντήσεις με τους Χριστόφια και Ταλάτ και ότι στόχος του είναι να ενισχύσει τη διαδικασία, πρωτίστως όμως τον Ταλάτ ενόψει ‘εκλογών’. Προσθέτει ότι η Λευκωσία έχει ξεκαθαρίσει προς τον ΟΗΕ πως η κάθοδος του Γ.Γ. στην Κύπρο δεν πρέπει να συνδεθεί είτε με προσπάθεια μεσολάβησης είτε με άσκηση πιέσεων. Είναι όμως προφανές ότι στη Νέα Υόρκη θέλουν να συνδέσουν την παρουσία του Γ.Γ. με εξελίξεις στο Κυπριακό που θα ανακοινωθούν ως «πρόοδος στη διαδικασία». Ο «Πολίτης» γράφει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, ο κ. Μουν θα έχει περισσότερες από μια συναντήσεις με τους ηγέτες, ενώ δεδομένη θεωρείται μια κοινή συνάντηση των τριών, όπου εκφράζονται προσδοκίες πως θα γίνουν και ανακοινώσεις για σημαντικές συγκλίσεις στην πτυχή της διακυβέρνησης. Το ερχόμενο σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στην Κύπρο και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Χριστόφια τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού και άλλους επισήμους. (ΡΙΚ)

Στο μεταξύ συναντήθηκαν χθες Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Ταλάτ στο πλαίσιο της β΄ φάσης των εντατικών διαπραγματεύσεων. Συζητήθηκαν πάλι πτυχές του κεφαλαίου διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσιών. Σε δηλώσεις του προχθές το απόγευμα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ταλάτ ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ο στόχος της ε/κ πλευράς δεν είναι να τερματιστούν οι συνομιλίες, αλλά να πετύχουν: «Δεν είναι εύκολη δουλειά, όμως δεν είναι και μάταιη μπορώ να πω». Είμαστε – είπε – αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, για να πετύχουμε περισσότερες συγκλίσεις και να περάσουμε στα υπόλοιπα θέματα.

Ωστόσο πηγή που βρίσκεται στην ελληνοκυπριακή ομάδα διαπραγματευτών μας τόνισε χθες βράδυ ότι «είμαστε ακόμη μακριά από μια συμφωνία για τα ζητήματα της διακυβέρνησης καθώς η Άγκυρα επιμένει να ζητά πολιτική εξίσωση των δυο κοινοτήτων μη λαμβάνοντας υπόψιν της σχέσεις πλειοψηφίας και μειοψηφίας των κοινοτήτων».