27 Ιαν 2010

Ίδρυση κυπριακού Κέντρου Μελετών «Τάσσος Παπαδόπουλος»

Εξαγγέλθηκε η ίδρυση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, το οποίο όπως αναφέρεται, στοχεύει στην επιστημονική ιστορική έρευνα και μελέτη της περιόδου μετά το 1950 στην Κύπρο και ταυτόχρονα, στην ανάδειξη και προβολή του έργου και της προσφοράς του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Κύπρο και τον Ελληνισμό.Το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος θα διοικείται από 16μελές Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από πρόσωπα από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον απόδημο Ελληνισμό, τα οποία προέρχονται από το χώρο της πολιτικής, των επιστημών, της οικονομίας και του πολιτισμού.

Παρουσιάζοντας τους στόχους και τις δραστηριότητες του Κέντρου Μελετών, ο Πρόεδρος του ΔΣ Πάνος Παπαδόπουλος, αδελφός του εκλιπόντα, είπε ότι η οικογένεια, φίλοι και στενοί συνεργάτες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, προχώρησαν στην ίδρυση του Κέντρου Μελετών που θα φέρει το όνομα του Τάσσου Παπαδόπουλου, «εμπνευσμένοι από τη διαχρονική προσήλωση του Τάσσου Παπαδόπουλου στην ιστορική αλήθεια και τεκμηρίωση, αλλά και από την επιθυμία του ιδίου για δημιουργία στην Κύπρο θεσμών που να συμβάλλουν στην πρόοδο και ευημερία της κοινωνίας μας».

Το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος θα είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός. Η χρηματοδότησή του θα προέρχεται από εισφορές φίλων και εκτιμητών καθώς και από πρόσβαση σε ταμεία της Ε.Ε. «Το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος δεν φιλοδοξεί να γράψει τη σύγχρονη Κυπριακή Ιστορία, ούτε σκοπεύει να αναπτύξει οποιαδήποτε κομματική δραστηριότητα. Φιλοδοξεί όμως να αναδείξει τα ιστορικά γεγονότα, να συμβάλει στην προαγωγή του δημόσιου διαλόγου στα θέματα ενδιαφέροντος του και παράλληλα να συνεργαστεί με όποιον φορέα ή πρόσωπο επιθυμεί να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.


Όπως ανακοινώθηκε, η σύνθεση του Δ.Σ. του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος είναι η ακόλουθη: Πάνος Παπαδόπουλος Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος: Πολάκης Σαρρής, δικηγόρος, τέως Επίτροπος Προεδρίας. Μέλη: Πέτρος Μολυβιάτης, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Γιώργος Νταλάρας, Καλλιτέχνης, Μάρκος Σπανός, Δικηγόρος, πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τέως Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, Μαρία Μαλακτού, Δικηγόρος, τέως Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Κύπρος Νικολαΐδης, Καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής στο Λονδίνο, Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Τζιωνής, Πρέσβης, Νίκος Παπαευσταθίου, Δικηγόρος, τέως Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Αγγελος Τσακόπουλος, Επιχειρηματίας, διακεκριμένο στέλεχος της Ελληνικής Ομογένειας των ΗΠΑ και ιδρυτής του «The Speros Basil Vryonis Centre for the Study of Hellenism», Γιώργος Λεβέντης, επιχειρηματίας, Τούλα Τρύφωνος, τέως Δημοτική Σύμβουλος Λευκωσίας, Συνεργάτιδα του Τάσσου Παπαδόπουλου.Μέλη του Δ.Σ. εκ μέρους της οικογένειας, είναι: Φωτεινή Παπαδοπούλου, Νίτσα Χριστοδούλου και Μαρία Γιωρκάτζη.
Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου διορίστηκε ο Χρύσης Παντελίδης, στενός συνεργάτης του Τάσσου Παπαδόπουλου.