27 Ιαν 2010

Αυξανόμενο τουρκικό ενδιαφέρον στα Βαλκάνια

Άρθρο της Jelena Cerovina στην ε/φ POLITIKA (ΠΟΛΙΤΙΚΑ), με τίτλο «Η επιστροφή της Τουρκίας στα Δ. Βαλκάνια», αναφέρεται στην τουρκική δραστηριοποίηση στα Δ. Βαλκάνια, η οποία εκδηλώθηκε μέσω των συναντήσεων των τριών ΥΠΕΞ Βοσνίας, Τουρκίας και Σερβίας, καθώς και της επίσκεψης του τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ στο Βελιγράδι, στη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε ότι οι τουρκο-σερβικές σχέσεις χαρακτηρίστηκαν ως οι καλύτερες στη μέχρι σήμερα ιστορία τους και ως στρατηγικές.
Το δημοσίευμα παραθέτει δηλώσεις του Ντάρκο Τανάσκοβιτς, πρώην πρέσβυ της Σερβίας στην Τουρκία, ο οποίος σημειώνει ότι κρίσιμο στοιχείο δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα της τουρκικής εμπλοκής στα Βαλκάνια, τα κίνητρά της και οι όροι που διαμορφώνει. Χαρακτηρίζει την επιχειρηματική, επικοινωνιακή και πολιτιστική εμπλοκή της Τουρκίας στην περιοχή ως καλοδεχούμενη και επιθυμητή, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ισχυρό και δυναμικό κράτος, το οποίο δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Τόνισε, ωστόσο, ότι πτυχές της συνεργασίας αυτής δεν θα πρέπει να προϋποθέτουν την επίτευξη ορισμένων πολιτικών διευθετήσεων που αντιτίθενται στα συμφέροντα των βαλκανικών κρατών, ιδιαίτερα δε της Σερβίας και του σερβικού έθνους στο σύνολό του.
Από την πλευρά του, ο Βλάντιμιρ Παβίτσεβιτς, καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι τα Βαλκάνια χρειάζονται μία σταθερή και δημοκρατική Τουρκία, έτοιμη να συνεργαστεί σε πολυμερές επίπεδο για την επιτάχυνση της ευρωατλαντικής προοπτικής της περιοχής. Σημειώνει, ωστόσο, ότι ο όρος ‘στρατηγική συνεργασία’ δεν περιγράφει με ακρίβεια τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σερβίας.
Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις των μουσουλμάνων της Σερβίας προς την Τουρκία, ο πρώην πρέσβυς Τανάσκοβιτς σημείωσε ότι ιδιαίτερα οι Μποσνιάκ θεωρούν παραδοσιακά την Τουρκία ως πνευματικό και πολιτιστικό λίκνο, με το οποίο είναι ιστορικά και συναισθηματικά συνδεδεμένοι. «Έχει γι αυτούς πνευματικό και μεταφυσικό νόημα», τονίζει ο κ. Τανάσκοβιτς, προσθέτοντας ότι και η Τουρκία από την πλευρά της είναι πολύ «τρυφερή» προς τους μουσουλμάνους των Βαλκανίων και με χαρά τους αξιοποιεί, προκειμένου να υπογραμμίσει την ευθύνη της απέναντί τους.
Ο καθηγητής Παβίτσεβιτς, από την πλευρά του, παραλληλίζει τη σχέση της Τουρκίας προς τους μουσουλμάνους με εκείνη της Σερβίας προς τη Ρωσία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η σχέση της Άγκυρας με τους ομοδόξους της δεν εδράζεται μόνο σε συναισθήματα.