18 Ιουν 2009

Στο κενό οι προσπάθειες Καραμανλή στις Βρυξέλλες;

Μετά την ουσιαστική αποτυχία της υπεξ, Ντόρας Μπακογιάννη στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης των Υπουργών εξωτερικών των 27 (Δευτέρα, 15.6) να υπάρξει δεσμευτική αναφορά στο τελικό κείμενο του Συμβουλίου με την οποία θα καλούνται Τουρκία και Λιβυή να εφαρμόσουν τις συμφωνίες επανεισδοχής λαθρομεταναστών, που έχουν υπογράψει τόσο με τις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες όσο και με την ΕΕ, η προσπάθεια του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή καταρρέει ουσιαστικά, αφήνοντας την Ελλάδα (αλλά και τις Κύπρο, Μάλτα, Ιταλία ) να πολεμήσουν η κάθε μια μόνη της.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, στις Βρυξέλλες, ενώ μια γενική και όχι δεσμευτική αναφορά υπήρχε στο πρώτο πρόχειρο κείμενο συμπερασμάτων, στο δεύτερο αφαιρέθηκε εντελώς σαν οι 26 να μην αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και αφήνοντας ακάλυπτο τον πρωθυπουργό που περιμένε να επιδειχθεί τόσο η καλούμενη "εταιρική αλληλεγγύη" όσο και να υπάρξουν μέτρα για την άμεση οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων χωρών.
Ταυτοχρόνως στις Βρυξέλλες, τόσο από πλευράς του προέδρου της Επιτροπής Μ, Μπαρόζο όσο και των αρμόδιων Επιτρόπων έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα "ουδέποτε έθεσε θέμα δημιουργίας και χρηματοδότησης ακροφυλακής, σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο" και υπενθύμιζαν τη λειτουργία της Frontex.
Σε περίπτωση που η παρούσα ισορροπία στο κείμενο συμπερασμάτων δεν μεταβληθεί, μετά τις αναμενόμενες διμερείς επαφές του κ. Kαραμανλή στη διάρκεια του Συμβουλίου Κορυφής, τότε η επιστροφή του στην Αθήνα θα είναι ιδιαίτέρως δύσκολη, καθώς η κυβέρνηση είχε ιδιαιτέρως στηρίξει την μεταναστευτική πολιτική της, σε βοήθεια που θα προερχόταν από κοινοτικούς πόρους και ιδιατέρως από κοινοτικές αποφάσεις.

Αλλαγή πορείας στο Σκοπιανό με "ανοίγματα" Μπακογιάννη;

Η Ντόρα Μπακογιάννη αποφάσισε, εν αγνοία του Πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου, να προχωρήσει σε μια πράξη διαφοροποίησης της κεντρικής πολιτικής επιλογής της χώρας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και να επιτρέψει, με γελοίες δικαιολογίες, την άφιξη επισήμων, κυβερνητικών στελεχών, στην Κέρκυρα την ερχόμενη εβδομάδα, με αεροσκάφος φέρον τα διάσημα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" κι όχι της ΠΓΔΜ! Η απόφαση της υπουργού δεν αποτελεί ανατροπή της ως σήμερα ακολουθούμενης πολιτικής (στο παρελθόν είχαμε αρνηθεί ακόμη και να περνούν πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο) αλλά και δημιουργία προηγούμένου μόλις μέρες πριν από τη νέα συνάντηση Νίμιτς με τους συνομιλητές του από Αθήνα και Σκόπια και εν μέσω μιας δικαστικής διαμάχης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Το σήμα που δίνει η κα Μπακογιάννη, προκειμένου, ξανά, να επιδείξει την καλή της διάθεση και να είναι αρεστή σε αυτούς που ελπίζει να την καταστήσουν κάποτε πρωθυπουργό, σαμποτάρει την διακυρηγμένη μας εξωτερική πολιτική και δημιουργεί ρήγμα στις θέσεις του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή.

Παράλληλα και επί της ουσίας τα Σκόπια είναι μέλος του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ με την επίσημη ονομασία ΠΓΔΜ. Άρα δεν υπάρχει λόγος εμφάνισης της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας". Ακόμη, αποτελεί παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας που οι δυό χώρες δεν έχουν επισημα καταγγείλει και αποδίδει την ονομασία της γειτονικής χώρας σαν ΠΓΔΜ.

Στα Σκόπια ήδη η απόφαση αυυτή της Ντόρας Μπακογιάννη εκλαμβάνεται από το λαϊκό αίσθημα αλλά και μερίδα του πολιτικού κόσμου σαν υποχώρηση και ρήγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που γνωρίζουν καλά δεν γίνεται με ευγένειες.

Ο τρόπος άσκησης της εξωτερικής πολιτικής από την κα Μπακογιάννη αποτελεί ευθύνη της. Η αποδοχή της από τον πρωθυπουργό είναι όμως δική του ευθύνη. Και φυσικά δίνει οπλα τόσο σε εχθρούς της χώρας στο εξωτερικό αλλά και εχθρούς της ΝΔ στο εσωτερικό. Γιατί δίνει μια καλή βάση άσκηση αντικυβερνητικής πολιτικής από την πλευρά του ΛΑ.Ο.Σ που αναμένει να εκμεταλλευτεί μετά τοπυς μετανάστες και την εξωτερική πολιτική της οικογένειας Μητσοτάκη, στην οποία όμηρος εμφανίζεται πάλι ο κ. Καραμανλής.

YΓ. Χθες βράδι ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Δελαβέκουρας δήλωσε ότι η απόφαση της κας Μπακογιάννη ήταν εν γνώση του πρωθυπουργού κι ότι αποτέλεσε "συναπόφαση". Στην περίπτωση αυτή ο πρωθυπουργός μαζί με την υπουργό ας απαντήσουν στους Έλληνες τι πραγματικά επιδιώκουν... Από το γραφείο του Πρωθυπουργού πάντως ήταν προσεκτικότεροι και έλαγαν πως "δεν γνωρίζουν τίποτε σχετικό".