18 Ιουν 2009

Στο κενό οι προσπάθειες Καραμανλή στις Βρυξέλλες;

Μετά την ουσιαστική αποτυχία της υπεξ, Ντόρας Μπακογιάννη στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης των Υπουργών εξωτερικών των 27 (Δευτέρα, 15.6) να υπάρξει δεσμευτική αναφορά στο τελικό κείμενο του Συμβουλίου με την οποία θα καλούνται Τουρκία και Λιβυή να εφαρμόσουν τις συμφωνίες επανεισδοχής λαθρομεταναστών, που έχουν υπογράψει τόσο με τις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες όσο και με την ΕΕ, η προσπάθεια του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή καταρρέει ουσιαστικά, αφήνοντας την Ελλάδα (αλλά και τις Κύπρο, Μάλτα, Ιταλία ) να πολεμήσουν η κάθε μια μόνη της.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, στις Βρυξέλλες, ενώ μια γενική και όχι δεσμευτική αναφορά υπήρχε στο πρώτο πρόχειρο κείμενο συμπερασμάτων, στο δεύτερο αφαιρέθηκε εντελώς σαν οι 26 να μην αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και αφήνοντας ακάλυπτο τον πρωθυπουργό που περιμένε να επιδειχθεί τόσο η καλούμενη "εταιρική αλληλεγγύη" όσο και να υπάρξουν μέτρα για την άμεση οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων χωρών.
Ταυτοχρόνως στις Βρυξέλλες, τόσο από πλευράς του προέδρου της Επιτροπής Μ, Μπαρόζο όσο και των αρμόδιων Επιτρόπων έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα "ουδέποτε έθεσε θέμα δημιουργίας και χρηματοδότησης ακροφυλακής, σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο" και υπενθύμιζαν τη λειτουργία της Frontex.
Σε περίπτωση που η παρούσα ισορροπία στο κείμενο συμπερασμάτων δεν μεταβληθεί, μετά τις αναμενόμενες διμερείς επαφές του κ. Kαραμανλή στη διάρκεια του Συμβουλίου Κορυφής, τότε η επιστροφή του στην Αθήνα θα είναι ιδιαίτέρως δύσκολη, καθώς η κυβέρνηση είχε ιδιαιτέρως στηρίξει την μεταναστευτική πολιτική της, σε βοήθεια που θα προερχόταν από κοινοτικούς πόρους και ιδιατέρως από κοινοτικές αποφάσεις.